Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ:ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δεν κατανοώ την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του γερμανός υπουργός εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε...

«Η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη. Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία όμως εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τονίζει ο Βέστερβελε, επικαλούμενος το «προνόμιο της ετεροδικίας».
«Αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας ως κράτους», τονίζει ο γερμανός υπουργός και σημειώνει πως «εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια».
Ο Γερμανός υπ. Εξ ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ από τον υπ.Εξ. Δημ. Δρούτσα για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ), στη δήλωση του Βεστερβέλε. Η Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία δεν μπορεί να επιδείξει κατανόηση για το γεγονός ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελε «δεν κατανοεί» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου. Θεωρούμε απαράδεκτο να επιχειρείται άσκηση πολιτικής πίεσης κατά της Ελλάδος, επειδή υπερασπίζεται τα συμφέροντα των υπηκόων της στη Χάγη, όπου προσέφυγε η ίδια η Γερμανία», τονίζει η ΟΕΚ Γερμανίας σε ανακοίνωσή της.
«Αρνείται η Γερμανία, η χώρα με τον προηγμένο νομικό πολιτισμό, στην Ελλάδα ως και το δικαίωμα της άμυνας;», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο, είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό».
Από την πλευρά του, ο Μανόλης Γλέζος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την απόφαση του πρωθυπουργού να παρέμβει η χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Διστόμου. Παράλληλα, ζήτησε να παρίστανται στη δίκη ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι «για να μη φανεί ότι ήταν μια τουφεκιά στον αέρα αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού». «Θα πρέπει την ώρα που θα γίνεται η εκδίκαση να παρίσταται εκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.