Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Αμμάν και άλλων Ιορδανικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, την ανεργία και τη φτώχεια, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί ή να διαλυθεί από το βασιλιά. Οι πολυπληθείς...
διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση των τιμών. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της χώρας και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. «Η Ιορδανία δεν ανήκει μόνο στους πλουσίους» και «Να προσέχετε την πείνα μας και την οργή μας», έγραφε ένα από τα πανό.Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ιορδανία έφθασε το 6,1% αυτόν τον μήνα, κατά επίσημα στοιχεία, ενώ η ανεργία 14%, με ανεπίσημες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό στο 30%. Ο κατώτατος μισθός είναι 211 δολάρια, ενώ το Αμμάν, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, είναι η πιο ακριβή πόλη στον Αραβικό κόσμο και όπως δηλώνει ένας διαδηλωτής «η πολιτική της κυβέρνησης κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους».

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Ο Τυνήσιος πρώην πρόεδρος Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία μαζί με μέλη της οικογένειάς του. Προσωρινός πρόεδρος τη χώρας ορκίστηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.Εκτός ελέχγου η κατάσταση στην Τυνησία ενώ ο Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και η σύζυγός του έφτασαν στη Τζέντα...
Προσωρινός πρόεδρος της Τυνησίας ορκίστηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φουέντ Μμπάζα, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τυνησίας ΤΑΡ και την κρατική τηλεόραση. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν οτι Μμπάζα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανούσι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.Παράλληλα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα συνελήφθη ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της Τυνησίας Άλι Ελ Σεριάτι.Νωρίτερα ο Μοχάμεντ Γκανούσι δήλωσε ότι οι Τυνήσιοι διαφωνούντες και εξόριστοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γκανούσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα με την ιδιότητα του προσωρινού προέδρου της χώρας πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να ορίσει τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου στη θέση αυτή.
Ο Γκανούσι τόνισε ακόμα ότι οι αρχές της Τυνησίας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ν΄αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση των λεηλασιών.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τυνησία
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο, μερικές ώρες αφότου ο επί 23 χρόνια πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα. Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.
Αργά την Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Τύνιδας, ωστόσο επικρατούσε ησυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο. Ο Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα αργά την Παρασκευή, στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης που διήρκεσε ένα μήνα και έχει σημαδευτεί από δεκάδες θανάτους.Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε. Σύμφωνα με αυτόπτες ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές. Στην Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.Ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικίες για να προστατεύσουν σπίτια και ιδιοκτησίες, ανέφεραν αυτόπτες. Η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια. Ανταποκριτής είπε ότι είδε άνδρες με πολιτικά να πυροβολούν σε δρόμους από αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά--παρέμενε άγνωστο ποιοι ήταν.
Σαρκοζί: Υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας
Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τη βούληση του λαού της Τυνησίας για δημοκρατία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παίρνοντας για πρώτη φορά σαφή θέση υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας στην Τυνησία."Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο λαός της Τυνησίας εκφράζει τη βούλησή του για δημοκρατία. Η Γαλλία, την οποία συνδέουν δεσμοί φιλίας με την Τυνησία, δηλώνει την απόλυτη υποστήριξή της προς αυτήν", τονίζει ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία. "Η πολιτική της Γαλλίας βασίζεται σε σταθερές αρχές: τη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και την υποστήριξη στη δημοκρατία και την ελευθερία", εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο Σαρκοζί και προσθέτει: "η Γαλλία απευθύνει έκκληση για ηρεμία και για τερματισμό της βίας. Ζητεί τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών το συντομότερο".