Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Αυξάνεται ανησυχητικά η ανεργία των νέων στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό των ανέργων παρουσιάζει σταθεροποίηση.
Το μηνιαίο Βαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση τονίζει ότι το ποσοστό ανεργίας της ΕΕ έχει παραμείνει στο 9,6% από τον Φεβρουάριο του 2010 -σημάδι ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν σταθεροποιηθεί.
εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικές εξελίξεις: η ανεργία των νέων κινείται πάλι σε υψηλά επίπεδα μετά τη μείωση που είχε παρουσιάσει το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου 2010.
«Τώρα είναι κατά 89.000 άτομα υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2009» αναφέρεται στην έκθεση.
Η πιο σοβαρή κατάσταση παρουσιάζεται στην Ισπανία, όπου 43,6% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών αναφέρθηκαν εκτός εργασίας, έναντι 21% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας για τους νέους στην ΕΕ...
εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικές εξελίξεις: η ανεργία των νέων κινείται πάλι σε υψηλά επίπεδα μετά τη μείωση που είχε παρουσιάσει το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου 2010.
«Τώρα είναι κατά 89.000 άτομα υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2009» αναφέρεται στην έκθεση.
Η πιο σοβαρή κατάσταση παρουσιάζεται στην Ισπανία, όπου 43,6% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών αναφέρθηκαν εκτός εργασίας, έναντι 21% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα προέδρου κ. (Καρόλου) Παπούλια που στόχευαν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμενίου προέδρου, διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβαστό θεσμό από τον οποίον εκστομήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που εξεδόθη το απόγευμα της Παρασκευής...

«Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ότι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει ότι «είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση».

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Aνεύθυνη και αθέατη διοίκηση της χώρας

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς nkotzias@otenet.gr.

Διοικητής τραπέζης απεφάσισε να αγοράσει ιδιοκτησία από καταχρεωμένη επιχείρηση χωρίς να ρωτήσει την κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Αν και διορισμένος, δεν νιώθει την ανάγκη να συνεννοείται μαζί της. Συμπεριφέρεται λες και η τράπεζα που διοικεί είναι δικής του ιδιοκτησίας ή τον έχει διορίσει η οικογένειά του να διαχειρίζεται την περιουσία της.

Διοικητής μεγάλου δημόσιου οργανισμού, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο, αποφασίζει να κόψει τα έξοδα προς συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και να τα δώσει στο πολλαπλάσιο σε ιδιωτικό. Η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου το αγνοούσε. Ο ίδιος θεωρεί ότι αν και διορισμένος από την κυβέρνηση δεν οφείλει και πολλές εξηγήσεις. Επικεφαλής δημόσιου οργανισμού με ποιοτική υπερεπάρκεια εργαζομένων κάνει προσλήψεις και φέρνει διευθυντικά στελέχη για τον οργανισμό απ' έξω. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, που συχνά δεν είναι σίγουροι αν είναι αρμόδιοι, δεν γνωρίζουν τίποτα.

Διοικητής μεγάλης δημόσιας επιχείρησης ομιλεί ως να είναι η εταιρεία προίκα της γυναικός του για το τι προτιμά να κάνει με αυτή και τι όχι. Δεν αναφέρεται σε κριτήρια ως προς το δημόσιο συμφέρον ή ως προς τις απαιτήσεις ανάπτυξης της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδιος για σημαντικές διαπραγματεύσεις της χώρας δεν διαβουλεύεται με έμπειρους διαπραγματευτές, αλλά με την παρέα του. Παρέα που κατέχει σήμερα δεσπόζουσες θέσεις στο σύστημα άρθρωσης των συμφερόντων της διαπλοκής και των ισχυρών της οικονομίας.

Ολοι οι πιο πάνω, και τα παραδείγματα είναι δυστυχώς ατέλειωτα, αντιμετωπίζουν το κράτος ως ιδιοκτησία τους. Παριστάνουν ως να δικαιούνται να εκχωρούν τμήματά του προς ιδιοποίηση σε ιδιώτες φίλους. Ολοι τους είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, ουδείς, όμως, από την κυβέρνηση τούς ελέγχει. Δεν υπάρχει καν κάποιος κυβερνητικός παράγοντας που να τους προσδιορίζει τα πολιτικά και αναπτυξιακά όρια εντός των οποίων οφείλουν να κινηθούν. Φαίνεται ότι της κυβέρνησης της αρκεί ότι κινούνται με σαφείς απόψεις υπέρ της κυριαρχίας των αγορών. Εχουν διοριστεί από μια εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά λογαριασμό δεν δίνουν στους νόμιμους πολιτικούς προϊσταμένους τους, αλλά μόνο στις διασυνδέσεις και παρέες στις αγορές. Με αυτό τον τρόπο ο δημόσιος τομέας κινείται εκτός του δημοκρατικού ελέγχου και ευθύνης.

Ολοι οι πιο πάνω είναι οι ίδιοι τραπεζίτες, στελέχη υπουργείων και οργανισμών που δίνουν τα στοιχεία και τους προσανατολισμούς στην τρόικα. Διότι με είκοσι υπαλλήλους η τρόικα στην Ελλάδα ουδέν γνωρίζει για τα επιμέρους. Στο μνημόνιο ενσωματώνονται όσα της λένε αυτοί. Πρόκειται για ειδικούς, αλλά και άσχετους, που έχουν μεγάλες προσωπικές ευθύνες για εδώ που έφτασε ο τόπος. Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να διοικούν και να κινούνται δημοκρατικά ανεξέλεγκτοι και πολιτικά ανεύθυνοι. Σε σύνδεση με λίγα μόνο πρόσωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτή την κατάσταση, της διακυβέρνησης του τόπου όχι από την εκλεγμένη Βουλή αλλά από διορισμένους «εκσυγχρονιστές», είναι η κυβέρνηση και μόνο αυτή. Πέρα από το λάθος δρόμο που έχει πάρει και τις άστοχες επιλογές στα πλαίσιά του, έχει χάσει και την μπάλα. Ολο και περισσότερο οι επιλογές στο χώρο του Δημοσίου γίνονται κατά τη βούληση εκείνων που διόρισε, αλλά δεν ελέγχει. Πρόκειται για μια ακόμα πλευρά του σοβαρού δημοκρατικού προβλήματος διακυβέρνησης της χώρας.