Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

25 Ιανουαρίου 1925: γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας

Γιώργος Ζαμπέτας
1925 – 1992
(από το san simera)
Συνθέτης, βάρδος του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι. Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Αθήνα. Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι τα πήρε από τον κουρέα πατέρα του και από το 1950 άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά σε λαϊκά κέντρα. Στη δισκογραφία μπήκε το 1953.

Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον έκανε «σολίστ» στις συνθέσεις του. Τα επόμενα χρόνια, ο Γιώργος Ζαμπέτας «κέντησε» με τις ξεχωριστές πενιές του τις εισαγωγές και τα τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Μαρκόπουλου, Μαρκέα, Καπνίση και πολλών άλλων συνθετών. Έγραψε ακόμα τραγούδια με τους Πυθαγόρα, Καγιάντα, Πρετεντέρη, Παπαδόπουλο, Τζεφρώνη, Μπακογιάννη και Παπαγιαννοπούλου, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη - Τσάντα, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τον Αλέκο Σακελλάριο.

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 250 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Σταλιά-σταλιά», «Τι σου 'κανα και μ' εγκατέλειψες», «Τι γλυκό να σ' αγαπούν», «Ο πενηντάρης», «Μάλιστα κύριε», «Ο πιο καλός ο μαθητής» κ.α. Με τα τραγούδια του ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα κ.α.

Πήρε μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες («Κόκκινα Φανάρια», «Λόλα», «Οδός Ονείρων» κ.α.).

Πηγαίος, αθυρόστομος, χιουμορίστας, αλλά και μάγκας, αποκριθείς σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σχέση του με το χασίσι, απάντησε: «Αν έχω φουμάρει χασίσι; Λιβααααάδια. "Μάλιστα κύριε" (τίτλος τραγουδιού του Γ. Ζαμπέτα, με ερμηνεία δική του και στίχους του Αλέξανδρου Καγιάντα)».

Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1992.

Ανύπαρκτοι παπαγάλοι και βόες πωλούνταν στο ελληνικό Διαδίκτυο

PROSOXH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Ένας χρήστης του Διαδικτύου που πλήρωσε 5.500 ευρώ για έναν «παπαγάλο που μιλάει», περίμενε μάταια στο τελωνείο για να τον παραλάβει, κρατώντας μάλιστα ένα έτοιμο κλουβί. Είχε πέσει θύμα σπείρας κυβερνοαπατεώνων, την οποία τελικά εξάρθρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η απάτη συνεχιζόταν από το 2006 και τα τρία μέλη της σπείρας είχαν συνολικά έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι απατεώνες -ένας Έλληνας, η Βουλγάρα σύζυγός του και μια Αλβανίδα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- δημοσίευαν διαδικτυακές αγγελίες για παπαγάλους που μιλάνε, βόες, κροταλίες και άλλα εξωτικά ζώα. Οι τιμές ξεκινούσαν από τα 1.000 ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Περίπου 45 αγγελίες βρίσκονταν κάθε μέρα δημοσιευμένες σε διάφορους δικτυακούς τόπους, ξεγελώντας Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς υποψήφιους πελάτες.

Για να παίρνει τα χρήματα, το κύκλωμα είχε δημιουργήσει τραπεζικούς λογαριασμούς με ψευδή στοιχεία διεύθυνσης. Σε συνεργασία με τις τράπεζες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε ένα από τα μέλη της σπείρας την ώρα που πραγματοποιούσε συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα.

Η αστυνομία συνέλαβε τη γυναίκα, 31 ετών, και αναζητά τώρα τους δύο συνεργούς της, 40 και 29 ετών.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρξε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με «άρωμα» Τυνησίας

Στη γειτονιά μας 
από το in.gr

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου σε μία σπάνια επίδειξη δύναμης απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατά τα ηνία από το 1981 χωρίς να επιτρέπει «ανυπακοή». Η «ημέρα της εξέγερσης» διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στον απόηχο της πτώσης του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλί που δείχνει να ανοίγει δρόμο για αραβικό «ντόμινο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν το Κάιρο, απαντώντας με γκλομπ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Η μαζική κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου. Δεκάδες κινήματα κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν στο Κάιρο και την επαρχία σε μία «ημέρα εξέγερσης κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας».

Η σημερινή «ημέρα οργής» όπως την αποκαλούν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν γίνει από τους πιο σκληρούς επικριτές της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, συμπίπτει με την «ημέρα της αστυνομίας», εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.

Στο κέντρο του Καΐρου αναπτύχθηκαν περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί, κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν το μεσημέρι της Τρίτης χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Στο ίδιο σημείο η αστυνομία είχε επιχειρήσει νωρίτερα να απωθήσει τους διαδηλωτές με αντλίες νερού.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές σε δύο σημεία της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας και η συμμετοχή των πολιτών δείχνει να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών της σπάνιας αυτής μαζικής κινητοποίησης.

Μία ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Η Τυνησία είναι η λύση». Οι συγκεντρωθέντες προχωρούσαν στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Κάτω ο Μουμπάρακ».

Σε ορισμένα συνθήματα ακουγόταν και το όνομα του γιου του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, τον οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές προορίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για διάδοχό του. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι Αιγύπτιοι σε μισούν» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμ αλ-Άντλι δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι «ασυνείδητοι». «Οι δυνάμεις της τάξης είναι ικανές ν' αντιμετωπίσουν κάθε απειλή κατά της ασφάλειας του πληθυσμού» προειδοποίησε ο υπουργός.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο, αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αιγυπτιακές Αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να σταματήσουν τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΠΕΝ ΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Με απόφαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου διεγράφη από τις τάξεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο ανατραπείς και διαφυγών στην Σαουδική Αραβία, πρώην Πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί. Είναι η πρώτη διαγραφή που πραγματοποιεί ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...

Την επιστολή για τη διαγραφή του Μπεν Αλί έστειλε ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λ. Αγιάλα. Ο κ. Παπανδρέου διέγραψε επίσης από τον κατάλογο των χωρών μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και την «Τυνησία» το κόμμα του ανατραπέντα Προέδρου.
Οπως δήλωσε στο «Βήμα», ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης, στην Τυνησία υπάρχει και δεύτερο κόμμα (αυτό της αντιπολίτευσης) που είναι μέλος στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η απόφαση για τη διαγραφή του Μπεν Αλί, έγινε, όπως ανέφερε ο κ. Δόλλης, όταν άρχισαν τα γεγονότα στην Τυνησία και προτού ο κ. Μπεν Αλί δραπετεύσει στο εξωτερικό, παίρνοντας μαζί του και ένα τόνο χρ υσό όπως κατηγορήθηκε.

300.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟ 2010

Η χρονιά με τις χειρότερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2010, με απολογισμό σχεδόν 297.000 νεκρούς και περισσότερους από 207 εκατομμύρια πληγέντες, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα οι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2010 προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Η προηγούμενη χρονιά ήταν "μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών από άποψη νεκρών και οικονομικών ζημιών", εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη κινδύνων από τις καταστροφές Μαργκαρέτα Βάλστρομ, σύφωνα με την οποία "οι αριθμοί είναι θλιβεροί".
Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 στην Αϊτή, που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, προκάλεσε τους περισσότερους νεκρούς το 2010 (222.500).
Η δεύτερη πιο φονική φυσική καταστροφή ήταν, σύμφωνα με το CRED, ο καύσωνας που έπληξε το καλοκαίρι τη Ρωσία προκαλώντας το θάνατο 55.736 ανθρώπων.
Από οικονομικής άποψης ο σεισμός στη Χιλή το Φεβρουάριο του 2010 προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς κόστισε 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια ευρώ).
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσαν ζημιές ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι πλημμύρες στο Πακιστάν κόστισαν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του CRED.
Οσο για το σεισμό στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.