Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αρνητικοί οι μετανάστες στη μετακίνησή τους από το κτίριο της Νομικής



Στο κείμενό τους, όπως αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα indymedia, αναφέρουν τους τρεις λόγους άρνησης:

* Στον προτεινόμενο χώρο μπορουν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
* Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
* Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.

Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέλευση των φορέων που συμπαρίστανται στους μετανάστες προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Πάντως, στο χώρο της Νομικής έχουν ήδη φτάσει τα πρώτα πούλμαν.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είχε ερωτηθεί για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπήρχε λύση έως τη λήξη της διορίας.

«Κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει. Οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το πώς θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, «είναι θέμα που αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

Από το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Ο ΛΑΟΣ επικοινώνησε με όλα τα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία πολυτελείας των Αθηνών, προκειμένου να διατεθούν 270 σουίτες για τους προσωρινούς 'ενοίκους' της Νομικής Σχολής. Δυστυχώς, ελεύθερες είναι μόλις 21. Παρακαλούμε τους υψηλούς προσκεκλημένους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδεχτούν απλά δωμάτια με πρωινό και καθημερινή πλήρη εξυπηρέτηση.»

KΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

«Τρίζει» επικίνδυνατο καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, καθώς το κύμα της λαϊκής οργής δεν δείχνει να καταλαγιάζει, παρά την σκληρή αστυνομική καταστολή, τους έξι νεκρούς και τις περισσότερες από χίλιες συλλήψεις των δύο τελευταίων ημερών...


Το πιο ανησυχητικό νέο για την αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητα η ανακοίνωση για την επιστροφή, σήμερα το βράδυ, στην χώρα του νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντελ Μπαραντέι, μιας προσωπικότητας με διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να παίξει τον ρόλο ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ο ελ-Μπαραντέι δήλωσε μάλιστα πως θα συμμετάσχει στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την προσευχή των μουσουλμάνων .

«Επιστρέφω στο Κάιρο και τους δρόμους, γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να βγεις στους δρόμους μαζί με όλο αυτόν τον κόσμο, ελπίζοντας ότι η κατάσταση δεν θα εκτραχυνθεί – έστω και αν το καθεστώς ως τώρα δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα», δήλωσε οκαι πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ σε αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί Αιγύπτιοι δεν πρόκειται να ανεχθούν την παραμονή της κυβέρνησης Μουμπάρακ ούτε καν για μια μεταβατική περίοδο.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η μαζική φυγή κεφαλαίων, όπως παρατηρήθηκε και στην χτεσινή ολιγόλεπτη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Καιρού: συνεδρίαση που κράτησε μόλις ένα τέταρτο της ώρας, αφού οι αρχές έσπευσαν να σταματήσουν τις συναλλαγές μετά από την «βουτιά» του γενικού δείκτη κατά εξίμιση μονάδες!

Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν πάντως και χτες την νύχτα στους δρόμους του Καιρού και του Σουέζ-όπου έγινε και επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος - αψηφώντας ανοιχτάτην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως έγινε γνωστό, στις χτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής, αλλά και ένας αστυνομικός, ενώ μόνο στις ταραχές του Σουέζ τραυματίστηκαν 55 άτομα. Τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, ενώ ένας φωτογράφος του Αssociated Press νοσηλεύεται με κάταγμα στο σαγόνι μετά από επίθεση αστυνομικού στο κέντρο του Καΐρου.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: 'Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ'

Στην Αίγυπτο επικρατεί αναταραχή. Τουλάχιστον 4 είναι οι νεκροί από τα επεισόδια, δεκάδες οι τραυματίες και εκατοντάδες-τουλάχιστον 500- οι συλληφθέντες. «Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου», φώναζαν οι διαδηλωτές σήμερα, έξω από το νεκροτομείο της πόλης Σουέζ, όπου θρηνούν τρεις νεκρούς. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο...


Σύμφωνα με τις αρχές 500 άτομα συνελήφθησαν κατά τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές αιγυπτιακές πόλεις, με στόχο την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ που επί 30 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός Αχμεντ Ναζίφ, θορυβημένος από τις αντιδράσεις των Αιγυπτίων που δείχνουν να εμπνέονται από την λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα και τόνισε ότι η αστυνομία, χθες, έδειξε αυτοσυγκράτηση.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα», φέρεται να είπε ο Ναζίφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...

Προς λύση φαίνεται ότι οδεύει η κατάληψη της Νομικής Σχολής, καθώς οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος βρήκαν κτήριο για την ασφαλή μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε...
αργά σήμερα το βράδυ το Πρυτανικό Συμβούλιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εξασφαλίστηκε κτήριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στον χώρο». Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την μετεγκατάστασή τους, σήμερα Πέμπτη».
Για λόγους ασφαλείας οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν ανακοίνωσαν ποιο κτίριο έχει επιλεγεί. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του «ΒΗΜΑonline», η πρώτη αντίδραση των απεργών πείνας ήταν αρνητική, ως προς το θέμα της μεταφοράς τους, ενώ οι διαβουλεύσεις με τις πρυτανικές αρχές θα συνεχιστούν έως ότου βρεθεί λύση.