Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες Αιγύπτιοι αψηφούν απαγόρευση κυκλοφορίας και τανκ, κατεβαίνοντας στους δρόμους

Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και το Σουέζ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ και μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής, παραμένουν στους δρόμους στο Κάιρο και το Σουέζ.

Η EgyptAir, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι πτήσεις από το Κάιρο για δώδεκα ώρες.

Στο Κάιρο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, να εισβάλλουν στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση συνεχίζει, πάντως, τη μετάδοσή της.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα οι τραυματίες φτάνουν τους 870.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί πετούν τα διακριτικά τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους υποδέχονται με ζητωκραυγές.

Τανκ κατέβηκαν στους δρόμους και του Σουέζ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στα στρατιωτικά οχήματα και προσπάθησαν να μιλήσουν με τους στρατιώτες, οι οποίοι τους έδιωξαν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να «υποδεχτούν» και όχι να επιτεθούν στο άρμα μάχης.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σε ένα στρατιωτικό όχημα είχαν σκαρφαλώσει τουλάχιστον 25 διαδηλωτές. Κατά των διαδηλωτών που ανέβηκαν στα τανκς άνοιξαν πυρ στρατιώτες, σύμφωνα με κατοίκους.

Στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος.

H Αίγυπτος στις φλόγες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Καίρου και της Αλεξάνδρειας διαδηλώνουν απαιτώντας την απομάκρυνση του καθεστώτος Μουμπάρακ, εκδημοκρατισμό και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Λίγο ως πολύ είναι τα ίδια αιτήματα που οδήγησαν προ ημερών σε φυγή τον πρόεδρο της Τυνησίας. Ωστόσο το καθεστώς Μουμπάρακ απαντά δυναμικά στις διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας βία χωρίς αναστολές. Αποτέλεσμα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων. Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στην πλατεία Μόνεϊμ Ριάντ στο κέντρο του Καϊρου. Στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για το Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του internet και στη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. Ουσιαστικά από το απόγευμα της Παρασκευής η Αίγυπτος αποχώρησε από το internet!

Ομως η κινητοποίηση πέρα από τους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων συνεχίζεται στο δίκτυο. Η κινητοποίηση του παγκόσμιου χωριού είναι εντυπωσιακή. Από προσφορά dial up γραμμών σε άλλες χώρες, ως τη συνεχή κάλυψη από twitter και εναλλακτικά μέσα, το καθεστώς Μουμπάρακ έχει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη που δεν παρακολουθεί απλώς, αλλά συμμετέχει.

ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

Υπάρχει και αυτό το μεροκάματο. Το μεροκάματο του τρόμου!

Με την ανάσυρση των σορών 4 ακόμα ανθρώπων ολοκληρώθηκε το έργο των σωστικών συνεργείων σε ανθρακωρυχείο της Κολομβίας.Συνολικά 21 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη στο ορυχείο που βρίσκεται σε απόσταση 670 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπογκοτά...
Οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων είχαν εξανεμιστεί από πολύ νωρίς, με εκπρόσωπο της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ορυχείο να λέει πως ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν είχε συμβεί κατολίσθηση μέσα στις στοές.
Συνολικά στη διάρκεια του 2010, 173 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα ορυχεία της Κολομβίας. Ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας και υποσχέθηκε αλλαγή στους κανονισμούς ασφαλείας με την επιστροφή του στην Κολομβία

Αίγυπτος-Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι': ΩΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ'


Οι ηγέτες που οδηγούν τις χώρες σε μια διαφορετική νέα εποχή βγαίνουν μέσα από κινήματα

Φιλοδοξεί να γίνει «το πρόσωπο» της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης στην παρούσα πολιτική κρίση και εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας για μια μεταβατική περίοδο, αφού εγκαταλείψει την εξουσία ο επί 30 χρόνια αρχηγός του κράτους, Χόσνι Μουμπάρακ...
Ο αιγύπτιος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης, δήλωσε ότι είναι ώρα να φύγει ο Μουμπάρακ καθώς αναχωρούσε από την Αυστρία για την Αίγυπτο, που θρηνεί ήδη τουλάχιστον πέντε νεκρούς στις ταραχές.

«Υπηρέτησε τη χώρα 30 χρόνια και είναι ώρα να αποσυρθεί. Πρέπει να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει ξανά σε εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι θα δούμε μια νέα ομάδα, μια νέα σύνθεση και μια νέα δημοκρατική δομή», είπε ο 68χρονος Μπαραντέι, ο οποίος αύριο θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. «Αύριο πιστεύω ότι θα γίνει μια μεγάλη διαδήλωση σε όλη την Αίγυπτο και θα είμαι εκεί μαζί τους», είπε.

Την ίδια ώρα, το αραβικό δίκτυο, Al Arabiya, μετέδιδε: «Ελ Μπαραντέι: έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο αν το απαιτήσει ο...δρόμος».

Ο Ελ Μπαραντέι, αναγνωρίσιμος διεθνώς από τη θητεία του στην ΙΑΕΑ, τέθηκε πέρυσι επικεφαλής εκστρατείας με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο. Ωστόσο επικρίθηκε έντονα γιατί απουσίαζε συχνά και για καιρό από τη χώρα. Μέχρι και σήμερα ζει μόνιμα στη Βιέννη.

«Καλώ το καθεστώς...»

Φεύγοντας για την Αίγυπτο, ζήτησε οι διαδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε ειρηνικό κλίμα, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας από τις αρχές θα είχε πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.

«Συνεχίζω να ζητώ από το καθεστώς να καταλάβει, καλύτερα να καταλάβουν και να καταλάβουν γρήγορα, να μην χρησιμοποιήσουν βία και να κατανοήσουν ότι η αλλαγή πρέπει να'ρθει. Δεν υπάρχει άλλη λύση», επισήμανε ο Ελ Μπαραντέι.

Η αστυνομία συγκρούστηκε και σήμερα με διαδηλωτές που ζητούσαν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Κάιρο, στο Σουέζ καθώς και στην πόλη Ισμαϊλίγια.
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Ο Μουμπάρακ, 82 ετών, δεν έχει πει μέχρι στιγμής ότι θα συμμετάσχει. Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου, καθίσταται πολύ δύσκολο σε υποψήφιο από άλλο στρατόπεδο πλην του κυβερνητικού να πάρει μέρος, πόσο μάλλον να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μπαραντέι έχει πει ότι θα διεκδικούσε την προεδρία στην Αίγυπτο, αν εφαρμόζονταν πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο δίνουν στην κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ μια «μεγάλη ευκαιρία» να προχωρήσουν ορισμένες από τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Κάιρο, όπως η ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τρομάζει η κοινωνία και απαιτεί δυναμικές λύσεις. Ηδη η άρση του ασύλου πέρασε.

 Πουθενά στο κόσμο κυβέρνηση θα υπέκυπτε σε τέτοια αιτήματα 
 Είναι ανεγέφαλοι όσοι οργανώνουν, καθοδηγούν ή απλα στηρίζουν αυτή την κατασταση . Είναι ανεγέφαλοι ή προβοκάτορες. Ειναι βέβαιο ότι απο αυρο η θέση των δυστυχισμένων αυτών θα είναι χειρότερη. Είναι βέβαιο ότι το άσυλο πλέον θα αναφέρεται μονο στην ιστορία. ειναι βέβαιο ότι η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση θα μεταφερθεί πολαπλασια στους μετανάστες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ


Εμεις οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας

που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες , τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:
#

Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ.λ.π. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα εδώ στην Αθήνα αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίηση μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής.
#

Δεν είχαμε σκοπό να ενοχλήσουμε κανένα. Από την αρχή ξέραμε ότι στο χώρο που θα μπαίναμε δε θα γινόντουσαν μαθήματα. Σεβόμαστε και πρστατεύουμε το χώρο που φιλοξενεί τον αγώνα μας και χαρήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε ότι η σχολή λειτουργεί ξανά κανονικά.
#

Αποφασίζουμε μόνοι μας και ανεπηρέαστοι μέσα από τις σνελεύσεις μας (των απεργών). Δεν κρύβεται κανένας ούτε μπροστά μας αλλά ούτε και πίσω μας. Και δεν δεχόμαστε καθοδήγηση από κανέναν! Ζητήσαμε βοήθεια και από ΄την αρχή στάθηκαν δίπλα μας Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο πολύ μας βοηθάνε σε αυτόν τον αγώνα μας.
#

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν απεργία πείνας με σκοπό τη νομιμοποίηση τους (προπύλαια και πολυτεχνείο) και ζητάμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
#

Σήμερα δεχτήκαμε πρόταση μετεγκατάστασης με συγκεκριμένους όρους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη είναι οι εξής τρεις:
α) Στον προτεινόμενο χώρο μπορουν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.

β) Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.

γ) Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.

Εμείς οι μετανάστες οι οποίοι αναγκαζόμαστε να περιπλανιόμαστε σε όλο τον κόσμο, δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να περιπλανηθούμε και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Ωστόσο δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανοιχτά σε προτάσεις οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα μας.

Ακόμα γνωρίζουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ασύλου. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να μην ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά να εστιάσει στο δίκαιο αίτημά μας και τη λύση του.

Τέλος καλούμε όσους αλληλέγγυους το επιθυμούν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης , η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στις 6:00 έξω από τη Νομική σχολή.