Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κριτική από τη Σοσιαλιστική Διεθνή σε Μουμπάρακ

Αποστάσεις από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, κρατά η Σοσιαλιστική Διεθνής, σημειώνοντας ότι η προοπτική για πολιτική αλλαγή έλειπε από το διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό.

"Η Σοσιαλιστική Διεθνής ανέμενε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ προς τον λαό της Αιγύπτου, το οποίο θα παρείχε ένα ξεκάθαρο 'μονοπάτι' για αλλαγή, πολιτική, κοινωνική και οικονομική", αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Η Σοσιαλιστική Διεθνής σημειώνει ότι πολιτική αλλαγή αποτελεί η άρση όλων των περιορισμών για τη διεξαγωγή "ελεύθερων και τίμιων" εκλογών, κάτι που έλειπε από το λόγο του προέδρου Μουμπάρακ, όπως λείπει και από την πολιτική ζωή της Αιγύπτου.

"Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) δεν ανταποκρίθηκε στην υπόσχεσή του προς το λαό και από τις αλλαγές που απαιτούνται σήμερα θα προκύψει ακόμα περισσότερη ειρήνη και ασφάλεια σε αυτό το μέρος του κόσμου", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής δηλώνει ότι στέκεται στο πελυρό των Αιγυπτίων. "Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγκαλιάσει αυτή τη στιγμή και να παίξει το ρόλο της στο πλευρό του λαού της Αιγύπτου και ακόμα παραπέρα", τονίζει.

Εισαγγελέας καλεί οκτώ σε κατάθεση για τη Νομική


 Απο πρώτο θέμα
Κλήσεις για κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου, για την υπόθεση της διακίνησης παράνομων μεταναστών και της κατάληψης της Νομικής, απέστειλε ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Σπύρος Μουζακίτης, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Ο εισαγγελέας, μέχρι στιγμής, έχει αποστείλει οκτώ κλήσεις, για κατάθεση την Τετάρτη και την Πέμπτη, μία εκ των οποίων αφορά τον πρύτανη του πανεπιστήμιου, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, που καλείται να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

Οι υπόλοιπες κλήσεις, μέχρι στιγμής, αφορούν στο αδίκημα της προώθησης και διακίνησης μεταναστών (κακούργημα) και απευθύνονται σε μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Παράλληλα, ο εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

«Αριστερή Πρωτοβουλία» ΠΑΣΟΚ κατά Λοβέρδου, για το πολυνομοσχέδιο για την υγεία

απο το πρώτο θέμα
Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Υγείας, αλλά και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, του Υπουργείου Υγείας.


Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μετατρέπει τον πολίτη σε πελάτη, για να υποστηριχτεί χωρίς όρους η ιδιωτική υγεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Αριστερή Πρωτοβουλία», προσθέτοντας ότι «η υγεία εμπορευματοποιείται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ιδιωτικών συμφερόντων».

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» κατηγορεί μάλιστα τον υπουργό Υγείας ότι «απαιτεί οι Έλληνες να διακρίνονται σε νέες `κοινωνικές τάξεις`, σύμφωνα με το πόσο μπορεί να αγοράσουν την υγειονομική τους περίθαλψη».

Στην ανακοίνωση, τονίζεται επίσης ότι, η συγχώνευση και η κατάργηση νοσοκομείων δεν μπορεί να γίνει, με μοναδικό γνώμονα τον περιορισμό εξόδων για να ικανοποιηθεί η τρόικα». Ζητείται δε από τον κ. Λοβέρδο «να πάψει να κατεργάζεται διαδικασίες που εξυπηρετούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας».

Απαγχόνισαν τον Θεό στο Ιράν

Εκτελέστηκε άνδρας που ισχυρίζονταν ότι είναι ο νέος Θεός

Ενας Ιρανός που είχε προσελκύσει πολύ κόσμο ισχυριζόμενος ότι είναι... ο Θεός καταδικάστηκε σε θάνατο και κρεμάστηκε με την κατηγορία της αποστασίας σε νότιοδυτική περιοχή του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η αποστασία, η δολοφονία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία και η διακίνηση ναρκωτικών είναι αμαρτήματα που επισείουν την ποινή του θανάτου με βάση τη σαρία (ισλαμικό νόμο) που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την επανάσταση του 1979.

Πρόκειται για τον Αμπντολρεζά Σαραμπάτ, που απαγχονίστηκε την Τετάρτη, και είχε παρασύρει πολύ κόσμο μαζί του ισχυριζόμενος με διάφορα δήθεν αποδεικτικά κόλπα ότι είναι ο νέος Θεός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το "ποίμνιό" του ήταν στην πλειοψηφία του νέοι άνθρωποι στην επαρχία Χοτζεστάν όπου δρούσε.

Σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Δύση ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν εκτελείται ένας άνθρωπος κάθε οκτώ ώρες από την αρχή του χρόνου έως σήμερα.

Το Ιράν είναι δεύτερο στη σειρά μετά την Κίνα παγκοσμίως στις εκτελέσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των δυτικών χωρών.

31 Ιανουαρίου 1865: Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος, με την οποία καταργείται η δουλεία.


Δουλεμπόριο

Λέγεται το εμπόριο των δούλων. Το εμπόριο αυτό αναπτύχθηκε παράλληλα με τη δουλεία. Σήμερα δε
γίνεται τουλάχιστον επίσημα, ενώ, ανεπίσημα, φαίνεται ότι σε μερικές χώρες εξακολουθεί να υπάρχει. Το δουλεμπόριο είναι μια από τις πιο παλιές μορφές εμπορίου που έκανε ο άνθρωπος. Μεγάλη όμως ανάπτυξη γνώρισε μετά το 15ο αιώνα. Κέντρο δουλεμπορίου έγινε η Αφρική με τόπο αποστολής τις Πολιτείες της Αμερικής. Το σύνολο των μαύρων, που ζουν σήμερα στην αμερικανική ήπειρο, προέρχονται απ' το δουλεμπόριο.

Με το δουλεμπόριο, από το 1580 περίπου μέχρι και το 1900, ασχολήθηκαν όλοι οι πολιτισμένοι λαοί της Ευρώπης, όπως οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί (που ήταν και οι πρώτοι που το άρχισαν), για να ακολουθήσουν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί, οι Αμερικανοί, κλπ. Το εμπόριο των δούλων την εποχή της ακμής του ξεπερνούσε κάθε χρόνο τις 20.000 κομμάτια. Μόνο από το ακρωτήριο Λοπέζ, το 1875, πουλιόντουσαν πάνω από 4.000 κεφάλια το χρόνο.
Οι δούλοι στέλνονταν στην Αμερική, για να καλλιεργήσουν τα χωράφια των αποίκων και κυρίως τα χωράφια γύρω από το Μισισιπή, που σπέρνονταν μπαμπάκι. Το δουλεμπόριο, τόσο από τη μια πλευρά του Ατλαντικού όσο και από την άλλη, γινόταν από οργανωμένες εμπορικές εταιρείες, που πολλές από αυτές σαν ονόματα έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα και ασχολούνται, φυσικά, με άλλου είδους εμπόριο.
Η 2α Δεκεμβρίου ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1949, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας


Σύγχρονες μορφές
Παρά το γεγονός ότι στο σύγχρονο άνθρωπο φαντάζει αδύνατο να διατηρεί στην αποθήκη του... αλυσοδεμένους υπηρέτες, στρέφει με ευκολία το βλέμμα μακριά από την παιδική εκμετάλλευση που γνωρίζει ότι συμβαίνει, χαζεύει για λίγο στις ειδήσεις τα πλοιάρια της ελπίδας των μεταναστών που βουλιάζουν στο λαθραίο τους ταξίδι και απολαμβάνει τις υπηρεσίες καλλίπυγων κοριτσιών από το ανατολικό μπλοκ.
Τrafficking 
Το εμπόριο ανθρώπων (trafficking in human beings) σύμφωνα με το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών «για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της διακίνησης προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών» ορίζεται ως «η πρόσληψη, μεταφορά, μεταβίβαση, στέγαση ή η παραλαβή ανθρώπων μέσω απειλών ή χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης, παραπλάνησης, κατάχρησης εξουσίας ή μιας ευάλωτης θέσης ή η καταβολή ή αποδοχή πληρωμών ή άλλων ωφελημάτων για την εξασφάλιση συναίνεσης προσώπου που ασκεί έλεγχο επί άλλου προσώπου, για το σκοπό της εκμετάλλευσης. Η εκμετάλλευση συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον την εκμετάλλευση της πορνείας, ή άλλες μορφές γενετήσιας εκμετάλλευσης…..».
Στις αρχές του 21ου αιώνα, το εμπόριο γυναικών αποτελεί μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου καθώς όπως και σε άλλες εποχές οι γυναίκες-θύματα παραμένουν «κτήματα» των διακινητών που τις εμπορεύονται, στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο καθώς ζουν σε καθεστώς παρανομίας και επομένως αποκλεισμού και είναι υποχρεωμένες να εργάζονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμη και όταν έχει εξασθενήσει η υγεία τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, περισσότεροι από 12.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς. Η αναπτυγμένη Ευρώπη δέχεται την εισροή γυναικών από τα ανατολικά κράτη της ηπείρου, οι οποίες μεταφέρονται και ζουν σε συνθήκες δουλείας. Στο Ισραήλ εισάγονται 3.000 γυναίκες ετησίως και εκπορνεύονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2004, στη Βραζιλία υπάρχουν 25.000 σύγχρονοι σκλάβοι.
Παιδική εργασία:
Ανήλικα παιδιά εξαναγκάζονται σε εργασία, για ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή, και υφίστανται συνθήκες και καταστάσεις ακατάλληλες για την ηλικία τους, ενώ δεν λαμβάνουν, στην συντριπτική πλειοψηφία, την μόρφωση και την ψυχαγωγία που απολαμβάνουν οι ελεύθεροι συνομήλικοί τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των διεθνών οργανισμών, πάνω από 73.000.000 παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών, είναι αναγκασμένα να εργάζονται.

Σεξουαλική δουλεία:
περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές, όπως τη σεξουαλική εκμετάλλευση του θύματος από ένα άτομο, την υποχρεωτική εκπόρνευση, την πώληση για γάμο κ.α.. Από τη φύση της η δουλεία σημαίνει ότι ο σκλάβος είναι de facto στη διάθεση του ιδιοκτήτη του για σεξ. Μάλιστα στις περισσότερες κοινωνίες, η συνουσία με δούλο δεν θεωρείτο μοιχεία. Η σεξουαλική δουλεία είναι απαγορευμένη παγκοσμίως αλλά εξακολουθεί να είναι ένα είδος εκμετάλλευσης του συνανθρώπου που σημειώνει σταθερά άνθιση, με τις εκτιμήσεις για τα θύματα ετησίως να κινούνται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, έως δεκάδες εκατομμύρια.

Δουλεία λόγω καταγωγής:
σε ορισμένες χώρες, κυρίως της Αφρικής, η ιδιότητα του σκλάβου μπορεί να περάσει από τη μία γενιά στην άλλη, φτάνοντας σε βάθος αιώνων. Μπορεί ο σκλάβος να είχε κάποιο χρέος για το οποίο υποθήκευσε τον εαυτό του και την οικογένειά του, ή απλά να είχε την ατυχία να γεννηθεί στην κάστα των δούλων. Τα θύματα αυτής της μορφής δουλείας υπολογίζονται στα 4.000.000 περίπου παγκοσμίως.

Καταναγκαστική εργασία:
Τα 12 με 13 εκατ. άτομα παγκοσμίως που εξαναγκάζονται με κάποιο τρόπο να εργαστούν για όφελος τρίτου, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή και συνήθως υπό απειλή βίας για τους ίδιους ή τους οικείους τους , υπολογίζεται ότι αποφέρουν οικονομικά κέρδη ύψους 31.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Σημαντικά στοιχεία για τη σύγχρονη δουλεία
Δουλεία: Εξαναγκασμός σε έργο χωρίς πληρωμή με την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας και αδυναμία απελευθέρωσης.
Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των δούλων σε 27.000.000 ανθρώπους.
Η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ασία και την Αφρική.
Περισσότεροι από 14.500 σκλάβοι περνάνε τα σύνορα των ΗΠΑ κάθε χρόνο και διοχετεύονται σε περισσότερες από 90 πόλεις.
Οι σκλάβοι εργάζονται σε χωράφια, οίκους ανοχής, εστιατόρια, ορυχεία, σπίτια, κα.
Το μέσο κόστος ενός σκλάβου δεν ξεπερνά τα 90 δολάρια.
Το κέρδος από το εμπόριο σάρκας στην Αφρική ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι είναι δούλοι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ένα στα δέκα παιδιά της Αϊτής ζει σε συνθήκες δουλείας.
Περισσότεροι από 6.000 δούλοι ελευθερώθηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία
Σαράντα χιλιάδες γυναίκες μεταφέρονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία.

Σταθμοί την ιστορία της δουλείας
6.800 π.Χ.: Η πρώτη μεγάλη πόλη αναπτύσσεται στη Μεσοποταμία. Οι πρώτες πολεμικές συγκρούσεις φέρουν μαζί τους και τους ηττημένους ως σκλάβους.
Το 2.575 π.Χ. οι Αιγύπτιοι κάνουν επιδρομές στα γειτονικά εδάφη και συλλέγουν σκλάβους.
Η δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας είχε 30.000 σκλάβους στα ορυχεία της που της επέτρεπαν να πλουτίζει και να φιλοσοφεί. Το ίδιο μονοπάτι ακολούθησαν και οι δυνάμεις της εποχής.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μισός πληθυσμός της Ρώμης αποτελούνταν από δούλους.
Το 1.000 μ.Χ. η δουλεία αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Μ. Βρετανίας.
Το 1550 η ζωγραφική της Αναγέννησης αποτυπώνει τους ανθρώπους της εποχής με τους δούλους τους.
Το 1781 ο Ρωμαιος αυτοκράτορας Ιωσήφ ΙΙ καταργεί το θεσμό των δουλοπάροικων στην περιοχή του Αψβούργου.
Στις 26 Αυγούστου 1789, κατά τη Γαλλική Επανάσταση, η Εθνική Συνέλευση υιοθετεί τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βασισμένη στις ιδέες του Γάλλου φιλόσοφου Ζαν Ζακ Ρουσό. Στο πρώτο από τα 17 άρθρα του αναφέρεται: «Οι άνθρωποι γεννιούνται και παραμένουν ελεύθεροι και έχουν ίσα δικαιώματα».
Το 1803 η Δανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που απαγορεύει το εμπόριο σκλάβων από την Αφρική.
Το 1807 το Βρετανικό Κοινοβούλιο νομοθετεί την απαγόρευση μεταφοράς σκλάβων από βρετανικά πλοία. Τα ακόλουθα χρόνια, ακολουθούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Το 1833 η Βρετανία καταργεί το θεσμό της δουλείας και στις αποικίες της.
Το 1861 ο Τσάρος της Ρωσίας, Αλέξανδρος ΙΙ απελευθερώνει 50.000.000 δουλοπάροικους.
Το 1863 στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τζορτζ Λίνκολν νομοθετεί την απελευθέρωση των σκλάβων.
Το 1863 ο Χρυσός Νόμος απελευθερώνει 725.000 σκλάβους στη Βραζιλία.
Στις 4 Μαΐου 1910 υπογράφεται στο Παρίσι η Διεθνής Συνθήκη για τον τερματισμό του εμπορίου λευκής σάρκας. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται η εκπόρνευση ανήλικων γυναικών.
Το 1918 η βρετανική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ υπολογίζει ότι τα περισσότερα νοικοκυριά που διαθέτουν την οικονομική άνεση, διατηρούν ένα ανήλικο παιδί ως οικιακό δούλο. Το 1923 νομοθετεί την απαγόρευση της αγοραπωλησίας ανήλικων δούλων.
Το 1926 η Κοινωνία των Εθνών εγκρίνει τη Συνθήκη κατά της Δουλείας. Σύμφωνα με αυτήν, δουλεία ορίζεται «η εξάσκηση σε ένα άτομο ενός ή όλων των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας».
Το 1927 καταργείται η δουλεία στη Σιέρα Λεόνε.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος επαναφέρει την πρακτική της δουλείας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και σε άλλα κράτη.
Το 1980 η δουλεία παραμένει ως ζήτημα στη Μαυριτανία παρά την κατάργηση του θεσμού για τέταρτη φορά.
Το 1989, το Διεθνές Ισλαμιστικό Μέτωπο αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του Σουδάν και κάνει στρατιωτικές επιδρομές συλλαμβάνοντας κατοίκους από χωριά στο νότιο μέρος της χώρας, αφαιρώντας τους την ελευθερία τους.

Μας πήραν τους Μεσογειακούς Αγώνες

από το πρώτο θέμα
Μεσογειακό φιάσκο για Ντόρα και Κούβελο και οχι μονο
Μπορεί η κυβέρνηση αλλά και οι φορολογούμενοι να ανακουφίστηκαν, εφόσον δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν υπέρογκα ποσά από τον εθνικό προϋπολογισμό για χάρη των Μεσογειακών Αγώνων σε Βόλο και Λάρισα, όμως ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές τόσο στη διεθνή εικόνα μιας χώρας που διέπρεψε το 2004 αφήνοντας άριστες εντυπώσεις όσο και στην τοπική κοινωνία που έχασε μια ιστορική ευκαιρία τουριστικής ανάδειξης και ευρύτερης ανάπτυξής της.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πάνω από 30 εκατ. ευρώ φέρονται να έχουν ήδη χαθεί (πιο σωστά, «πεταχτεί») σε έργα και υποδομές που δεν θα αξιοποιηθούν τελικά και θα μείνουν απλώς να θυμίζουν το υπερφιλόδοξο όραμα κάποιων ανθρώπων που δεν μπορούσαν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Που δίχως να συνυπολογίσουν το κόστος, βάλθηκαν να αναλάβουν μια μαξιμαλιστική διοργάνωση εκθέτοντας εαυτούς, αλλά και τη χώρα μας που διασύρεται. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Ισίδωρος Κούβελος, το όραμα του οποίου κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, καθώς και μια σειρά επενδυτών οι οποίοι υπό την πρόκληση της τέλεσης των Αγώνων περίμεναν την κότα με το χρυσό αβγό. Η αναγγελία της Οργανωτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρράκωσε τον εμπνευστή του project, μπίζνεσμαν αλλά και άνθρωπο του αθλητισμού κ. Κούβελο.

Κι αυτό διότι ύστερα από μια κακή πορεία στα διοικητικά του Πανιωνίου, μετά το φιάσκο της διεκδίκησης αξιωμάτων και θέσεων στο ολυμπιακό κίνημα, ήρθε και το χαστούκι των Μεσογειακών να τον αποτελειώσει. Ο ίδιος μόλις στις 10 Δεκεμβρίου δήλωνε εμφατικά «την ικανοποίη­σή μου για την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», ορίζοντας μάλιστα επόμενη τακτική συνάντηση με τη Διαρκή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων τον Μάρτιο του 2011. Να όμως που τώρα η κατάσταση τον διαψεύδει.

Δυσαρέσκεια
 Την ίδια στιγμή οι Αρχές του Βόλου αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσαρέσκεια την απώλεια των αγώνων, παρά τα έργα ύψους τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ που προοδευτικά προχωρούσαν και τα οποία πλέον τινάζονται στον αέρα, αλλά και τις προσλήψεις ή επεκτάσεις συμβάσεων τουλάχιστον 100 στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του υπουργείου Πολιτισμού.

Για να μην αναφερθεί κανείς στα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, για τα οποία μόνο για ταξί ενός μήνα χρειάστηκαν 90.000 ευρώ!

Η «μεγάλη ιδέα» κάποιων φαίνεται πως ήδη κοστίζει στο ταλαιπωρημένο ελληνικό κράτος κι άλλα χαμένα λεφτά, τα οποία έγιναν κουρελόχαρτα για να ικανοποιηθεί το «εγώ» συγκεκριμένων ανθρώπων. Ή πιο σωστά, για να στηρίξουν μπίζνες αμφιβόλου ηθικής. Η Λάρισα, με μεγαλύτερο ρεαλισμό από τη μεριά της, θεωρούσε από καιρό χαμένη υπόθεση τους αγώνες και έτσι δεν προχώρησε σε επενδύσεις σε υποδομές.
 Χωρίς περιεχόμενο

Μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει το τι πρόκειται να γίνει με μια σειρά έργων που βάσει της διοργάνωσης είχαν εξαγγελθεί και τώρα ουσιαστικά είναι άχρηστα.

Ενα από αυτά για παράδειγμα είναι η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, για την οποία προσωπικά μάλιστα ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης είχε δεσμευθεί πως θα «τρέξει» με γρήγορο ρυθμό για να προλάβει τη διοργάνωση των Μεσογειακών.

Eπίσης πρέπει να βρεθεί λύση για την αξιοποίηση της περιοχής του Κωπηλατοδρομίου, για τα έργα του αντλιοστασίου Πηνειού, για τα ευρύτερα αρδευτικά έργα, για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου (για το οποίο μάλιστα έριδα είχε ξεσπάσει για το ποιο θα είναι το τελικό του όνομα), για το τραμ (για το οποίο υπήρξε χρηματοδότηση μελέτης από το ΕΣΠΑ περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ), για τα έργα βελτίωσης Βελεστίνου - ΠΑΘΕ - Βόλου, για τη βελτίωση της παλιάς εθνικής Λάρισας - Βόλου, για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο πόλεων κ.ά. Για όλα τα παραπάνω ήδη έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για μελέτες.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ
Η περίπτωση Καμπουρίδη και το παρ’ ολίγον νέο Βατοπέδι

Δεν είναι μονάχα η Θεσσαλία που «κλαίει» την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Ο από καιρό «τοποθετημένος» στη Μαγνησία επιχειρηματίας κ. Μίλτος Καμπουρίδης, του οποίου η αδελφή Κάλια είναι η σύζυγος του υιού της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και νυν δημάρχου Καρπενησίου Κώστα, φαίνεται να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Κι αυτό διότι η επένδυσή του στην αγορά γαιών στην περιοχή από την Εκκλησία τινάζεται στον αέρα.

Ο κ. Καμπουρίδης, παρέα με τον συνεργάτη του κ. Πιερ Χαραλαμπίδη και το σχήμα «Dolphin Capital», διατηρώντας πολυετή εμπειρία σε επενδύσεις στον κλάδο του real estate, επιδίωξαν το colpo grosso στη Μαγνησία.
Επρόκειτο για ένα έργο που αφορά στο «Levender Hills Golf Resort» (του οποίου κατέχουν το 85%), φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Golfing Developments S.A.», 3.100 στρεμμάτων, που, όπως τότε αποκαλύψαμε, εξασφάλισε για 99 ολόκληρα έτη μεγάλη στρεμματική έκταση στις Νηές, μέσω τριών συμβολαίων με τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Πολλά είχαν γραφτεί τότε για τις σχέσεις των κυρίων Καμπουρίδη και Ισίδωρου Κούβελου. Μάλιστα ο Τύπος είχε αναφερθεί πως αυτές αποτελούσαν από μόνες τους «σκάνδαλο», στην περίπτωση ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο δεύτερος τύγχανε πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων και ο πρώτος επιθύμησε να εντάξει στον φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων το επιχειρηματικό του σχέδιο. Πάντως, ο κ. Καμπουρίδης είχε αρνηθεί την «προσυνεννόηση», λέγοντας πως δεν υπάρχει «Βατοπέδι» στον Βόλο. Σύμφωνα με εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η έκταση που μεταβίβασε η Εκκλησία είναι κρατική. Τότε προκλητικά ο κ. Καμπουρίδης είχε πει πως αυτό ήταν πρόβλημα της Εκκλησίας, το οποίο θα έπρεπε να το λύσει η ίδια! Ο επιχειρηματίας μάλιστα τότε είχε πει πως τον πεθερό της αδελφής του τον είχε δει «μόλις μια φορά»!





ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Εστελναν επιστολές στον Κούβελο κι αυτός δεν απαντούσε!

(του Χρήστου Φασουλά)

Τ ο χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι. Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), με ψήφους 12 έναντι μιας λευκής (του κ. Ισίδωρου Κούβελου), αναίρεσε την απόφαση που είχε λάβει το 2007, βάσει της οποίας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 θα διεξάγονταν στη Λάρισα και στον Βόλο.

Ευνόητο, βέβαια, ότι το πλήγμα (από οικονομικής, τουριστικής, αλλά και αθλητικής απόψεως) για τις δύο θεσσαλικές πόλεις είναι τεράστιο. Το δε παρασκήνιο που οδήγησε σ’ αυτήν την απόφαση είναι αρκετά πλούσιο και ενδιαφέρον, αφού είναι γεγονός ότι τα πράγ­ματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται επιφανειακά.

Η προφανής αιτία είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, ωστόσο αυτό είναι μάλλον το άλλοθι των αρμόδιων κυβερνώντων και του γραμματέα της ΔΕΜΑ κ. Κούβελου παρά το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής. Οι εν Ελλάδι υπεύθυνοι ουσιαστικά επιδίωκαν την άρση της ανάθεσης, αφού δεν απάντησαν ούτε σε μία από τις 15 επιστολές που είχε στείλει η ΔΕΜΑ σχετικά με τα έργα του Μεσογειακού Χωριού, όπου θα κατέλυαν οι αποστολές των αθλητών.

Ο Αλγερινός πρόεδρος της ΔΕΜΑ, κ. Αμάρ Αντάντι, εδώ και καιρό ουσιαστικά έλεγε και ξανάλεγε ότι έτσι και συνεχίσει την τακτική της σιωπής η Ελλάδα θα χάσει τους αγώνες. Εξάλλου, ο κ. Αντάντι δεν μπορούμε να πούμε ότι φημίζεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα, αφού είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην εκλεγεί στη θέση του γραμματέα της επιτροπής ο κ. Μίνως Κυριακού (ο οποίος βέβαια τελικά εκλέχτηκε, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον κ. Κούβελο).

Ανεξαρτήτως, πάντως, της θέσης του κ. Αντάντι, είναι γεγονός ότι η ΔΕΜΑ είχε στείλει περίπου δεκαπέντε επιστολές στην ελληνική πολιτεία, με τις οποίες ζητούσε να μάθει τις σκέψεις των ιθυνόντων για το Μεσογειακό Χωριό. Αλλά όλες αυτές οι επιστολές έμειναν αναπάντητες. Θέση επίσημη, δηλαδή, δεν υπήρξε από ελληνικής πλευράς, ούτε καν από τον κ. Κούβελο, τον γραμματέα της ΔΕΜΑ.

Μόνο ο κ. Γιώργος Κολέτσος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, είχε στείλει στη ΔΕΜΑ ένα e-mail, με το οποίο αντιπρότεινε να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ένα κρουαζιερόπλοιο, καθώς και στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας και του Βόλου. Φυσικά, ο κ. Αντάντι και οι συν αυτώ αγνόησαν παντελώς το e-mail του κ. Κολέτσου, μια και δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο μαζί του παρά με το ελληνικό κράτος. Και από εκεί έπρεπε να πάρουν αρμόδιες απαντήσεις, κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Θυμίζουμε ότι, βάσει του καταρτισθέντος προγράμματος, οι αγώνες επρόκειτο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου του 2013. Θα συμμετείχαν 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες, ενώ τα αγωνίσματα θα διεξάγονταν κατά κύριο λόγο στον Βόλο. Η επόμενη κίνηση της ΔΕΜΑ είναι να προκηρύξει νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια πόλη θα δοθεί το χρίσμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μεγάλο φαβορί είναι η πόλη Ταραγόνα της Ισπανίας.

ΣΟΪΜΠΛΕ : "ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"...

Επιβεβαίωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπε, την διεξαγωγή συζητήσεων για την υλοποίηση προγράμματος «ανακούφισης της Ελλάδας». Πρόκειται για σχέδιο που αποκλείει την αναδιάρθρωση και εγκρίνει την επιμήκυνση αποπληρωμής...
του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του προς το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι σε καλό δρόμο για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην αύξηση των πόρων του ταμείου διάσωσης και υπογράμμισε ότι όποιος ανοίγει αυτή τη συζήτηση, λειτουργεί σε βάρος μιας συνολικής λύσης του προβλήματος.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΙΓΗΡΙΑ

Οι πιο ανεξήγητοι και οι πιο σκληροί πόλεμοι είναι οι θρησκευτικοί
Σε σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν αυτη την εβδομάδα μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο κέντρο της Νιγηρίας σκοτώθηκαν 35 πολίτες όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Τριανταπέντε πολίτες σκοτώθηκαν σε βίαιες αντιπαραθέσεις στην πόλη...
Ταφάουα Μπαλέα την Πέμπτη», ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Μπαουσίο, Αμπνελκαντίρ Μοχάμαντ Ινταμπάουα.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με μια απλή διαφωνία που εξελίχτηκε σε φονκή αντιπαράθεση για... ένα τραπέζι του μπιλιάρδου που διεκδικούσε η μουσουλμανική πλευρά και δεν συμφωνούσε με την τιμή που ζητούσε ο Χριστιανός ιδιοκτήτης του κέντρου με τα μπιλιάρδα. Στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν εξαγριωμένοι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έβαλαν φωτιά σε σπίτια και σε ένα τζαμί.
Εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας ανέφεραν ότι σε άλλα επεισόδια που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε στην πόλη Ζος σκοτώθηκαν 15 άτομα ενώ σε βομβιστική επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρα άλλοι τρεις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων αστυνομικός σκοτώθηκαν. Τα δύο τελευταία επεισόδια δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.