Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ».

Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, που είχαν αναλάβει το κύριο βάρος διεξαγωγής του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ. Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων. Κάποιοι άλλοι αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του.

Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς δοξάστηκε και το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ. Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό. Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».

Ο στρατηγός Λόαν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998 και ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού».

Αίγυπτος: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ...

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση την παραμονή της «πορείας ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων που προβλέπεται για σήμερα, και θα ζητήσει την πτώση του...
προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν «νόμιμες» τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού, που διαδηλώνει εδώ και μια εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους. Απευθυνόμενος στον «μεγάλο λαό της Αιγύπτου», ο στρατός κρίνει «νόμιμες» τις διεκδικήσεις του και διαβεβαιώνει, ότι δεν θα προσφύγει «στη χρήση βίας εναντίον του αιγυπτιακού λαού». «Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνική μορφή διασφαλίζεται για όλους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και η κρατική τηλεόραση.

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ : "ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ''

Από fimotro 
Να «μην συμμετέχουν αυτή την περίοδο στις εκδηλώσεις, στις οποίες τους καλούν διάφοροι επιτήδειοι που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελπίδα», κάλεσε τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή την...
«ιονισμένη» ατμόσφαιρα που δημιουργείται στη χώρα μας από τις «συνεχείς αναταράξεις» σε Αίγυπτο, Τυνησία και Αλγερία. Στην ίδια συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι σέβεται τον αγώνα και τις προσπάθειες των οργανώσεων πολιτών που έχουν συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν, ωστόσο εξέφρασε «σοβαρότατες αμφιβολίες για εκείνους που δραστηριοποιούνται πολιτικά, εντάσσονται σε πολιτικούς σχεδιασμούς και στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται τα όνειρα των μεταναστών».
«Δεν ξέρω πότε ακριβώς το είπε ο κ. Ραγκούσης, τι ώρα, ποια μέρα κτλ, δεν ξέρω τι είπε» ανέφερε ο κ. Παπουτσής, ερωτηθείς εάν υπήρξαν λάθος χειρισμοί από την πλευρά του στην περίπτωση της κατάληψης της Νομικής, με αφορμή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από την αστυνομία για το πώς οι μετανάστες πέρασαν οι μετανάστες την πόρτα της Νομικής.
Ο κ. Παπουτσής συμπλήρωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις των συναδέλφων του, ενώ αναφορικά με δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη που διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά το θέμα, είπε ότι «καλό είναι να διευκρινίσει τι ακριβώς έχει γίνει στον εισαγγελέα που τον έχει καλέσει».
Ερωτηθείς πώς μπόρεσαν οι μετανάστες να ανοίξουν την πόρτα της Νομικής, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι «η πόρτα ήταν ανοιχτή στις 6:30 την Κυριακή από τους νεολαίους του ΣΥΝ οι οποίοι βρίσκονταν εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί την κρύβουμε τόσες μέρες;», είπε και πρόσθεσε ότι όταν έφτασαν στον Πειραιά τα χαράματα της Κυριακής, τους υποδέχτηκαν 200 μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης και τους πήγαν στη Νομική τον «α λα μπρατσέτα».
Επανέλαβε δε ότι η Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα χωρίς την αίτηση της πρυτανικής αρχής και ότι η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου, ότι οι διοικήσεις -«που θα είναι κατά κάποιο τρόπο μάνατζερ»- των πανεπιστημίων θα παίρνουν τις αποφάσεις για παρέμβαση ή όχι της αστυνομία, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε όταν έρθει στο υπουργικό συμβούλιο».
Γενικότερα για την πρότασή της να αναλάβουν «μάνατζερ» τη διοίκηση των πανεπιστημίων, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «είναι μια σοβαρή και πολύ προωθημένη άποψη και προσέγγιση των πανεπιστημιακών πραγμάτων που βασίζεται στις διεθνείς εμπειρίες και μάλιστα με επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό».
Πρόσθεσε όμως ότι «όσον αφορά το άσυλο που είναι άλλο πράγμα, εάν η ελληνική πολιτεία, οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν».