Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠIΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α΄ΒΑΘΜΟΥ

Αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Η αντίστροφη µέτρηση για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις αρχίζει την Τετάρτη µε τις συναντήσεις που έχουν οι ελεγκτές της τρόικας µε το υπουργείο Εργασίας.
Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν την ερχόµενη ∆ευτέρα και εκτός από τις επικουρικές σχεδιάζονται νέες ανατροπές και στα εργασιακά.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το µέλλον των επικουρικών συντάξεων προβλέπεται δυσοίωνο, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυσµενή αριθµητική σχέση εργαζοµένων προς συνταξιούχους.


Η ανεργία και οι νέες, ελαστικές µορφές απασχόλησης οδηγούν στη µείωση των ενεργών ασφαλισµένων και στην ανατροπή της ασφαλιστικής σχέσης στους επικουρικούς ασφαλιστικούς οργανισµούς κάτω από το «ένας προς τέσσερις», που θεωρείται η ελάχιστη προϋπόθεση ώστε το Ταµείο να είναι υγιές.

Στο «κόκκινο» είναι τα εννέα από τα δέκα επικουρικά ταµεία και στη δυσµενέστερη θέση είναι τα επικουρικά των τραπεζών, των ∆ΕΚΟ και αυτά που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ (µισθωτών).

Οι εν ενεργεία ασφαλισµένοι στα ταµεία επικουρικής ασφάλισης που απειλούνται µε µειώσεις συντάξεων είναι 2.887.873 άτομα. Οι συνταξιούχοι ξεπερνούν το ένα εκατοµµύριο.

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό και τις επιταγές του Μνηµονίου, θα γίνουν αναλογιστικές µελέτες για τα επικουρικά ταµεία και όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα θα πρέπει να µειώσουν τις συντάξεις.

Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την οικονοµική κατάσταση του κάθε Ταµείου και στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού.

Οι µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να µην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος από τρία έως και δέκα χρόνια, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

Τέλος, έχει ήδη εγκριθεί η διενέργεια δηµόσιου ανοιχτού διαγωνισµού για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Με τη µελέτη ο ανάδοχος θα εκτιµήσει τα µελλοντικά ετήσια έσοδα και έξοδα των ετών 2008-2060 και θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που µπορεί να χορηγεί το Ταµείο από το 2011 έως το 2060 ώστε να µην προκύπτει έλλειµµα.

Για τη σύνταξη των µελετών και τα πορίσµατα κάθε ανάδοχος θα λάβει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα µητρώα (άτοµο προς άτοµο) των ασφαλισµένων και συνταξιούχων για κάθε Ταµείο χωριστά και για τα έτη 2006 - 2008. Θα λάβει ακόµη συγκεντρωτικά οικονοµικά, δηµογραφικά και άλλα στοιχεία.

«Η τρόικα δεν έχει γενική νομιμοποίηση» τονίζει η Λούκα Κατσέλη

Είχε δάσκαλο τον Αντρέα!!
Καμία άποψη για αλλαγή του νόμου και κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα, τονίζει η κ. Κατσέλη
Την εκτίμηση ότι οι τριμηνιαίοι έλεγχοι της τρόικας λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, ειδικά όταν συνδυάζονται με διαρροή φημών και πληροφοριών στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, διατύπωσε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας.


Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της ΝΕΟΓΑΛ και τη φημολογία περί επικοινωνίας της τρόικας με την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η υπόθεση της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, η κ. Καατσέλη ερωτήθηκε ως πού φθάνει η νομιμοποίηση της τρόικας.

Απάντησε ότι σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση η τρόικα δεν νομιμοποιείται για πολλά απ' όσα κάνει.

Παραφράζοντας παλαιότερη δήλωσή της ότι αν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο», εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τα πάντα».

Επί της ουσίας της συζήτησης περί πιέσεων για αλλαγή του νόμου και κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας διατυπώνει την κατηγορηματική θέση ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι καμία τέτοια άποψη δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα.

Επισημαίνει δε η ηγεσία του υπουργείου ότι αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη αλλά κεντρική κυβερνητική θέση και ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο καταρτίστηκε κατόπιν στενής συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με συνεχή ενημέρωση του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί.

Όπως διευκρίνισε πάντως η υπουργός Εργασίας, η εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί.

Υπογράμμισε δε ότι κατά την άποψή της ο νόμος που έχει ψηφιστεί είναι θετικός για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Pρόγραµµα ενεργειακής αναβάθµισης κατοικιών «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον»

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πρεµιέρα χθες για το πρόγραµµα ενεργειακής αναβάθµισης κατοικιών «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον» και αρκετοί ήταν όσοι έσπευσαν σε καταστήµατα των τεσσάρων τραπεζών – Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς – που έχουν αναλάβει να το «τρέξουν» για να...
ζητήσουν πληροφορίες. Μάλιστα, όσοι είχαν σπεύσει να προµηθευτούν ενεργειακό πιστοποιητικό, κατέθεσαν στις τράπεζες τα πρώτα αιτήµατα.

Οι απορίες ωστόσο είναι πολλές.

«Στα παλαιά κτίρια, σαν αυτά προ του 1980 στα οποία απευθύνεται το πρόγραµµα, αν τα διαµερίσµατα δεν έχουν αυτονοµία στη θέρµανση, όπως συνήθως συµβαίνει, οι ιδιοκτήτες δεν µπορούν να ενταχθούν», παρατηρεί ο κ. Σπύρος Κατσαρός, µηχανικός και ένας από τους πρώτους 1.500 πιστοποιηµένους ενεργειακούς επιθεωρητές.

«Το 90% των ελληνικών κτιρίων δεν είναι σωστά µονωµένο και οι απώλειες σε ενέργεια και σε κόστος είναι µεγάλες. Το πρόγραµµα αποτελεί µια µοναδική ευκαιρία τόσο να ενισχυθεί το κτιριακό µας απόθεµα όσο και να αναβαθµιστεί αισθητικά», σηµειώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Κοροπούλης, αρχιτέκτων µηχανικός, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Osis Constructions. «ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στις βασικότερες απορίες των ενδιαφεροµένων, όπως τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζονται, τι ισχύει αν έστω ένας - δύο ιδιοκτήτες µιας πολυκατοικίας δεν θέλουν να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα κ.ά.

1. Ποιο είναι το πρώτο βήµα που πρέπει να κάνω;

Να απευθυνθείτε σε µια από τις τέσσερις τράπεζες και να ρωτήσετε αν µπορείτε να πάρετε δάνειο. ∆ιότι µπορεί κάποιος να µην έχει την πιστοληπτική ικανότητα για τη λήψη δανείου. 2. Πόσα είναι τα απαιτούµενα δικαιολογητικά αν πρόκειται για πολυκατοικία;

Τα βασικά είναι αντίγραφο δελτίου ταυτότητας, οικοδοµική άδεια, απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών σχετικά µε τις απαιτούµενες παρεµβάσεις, απόδειξη πληρωµής ΕΤΑΚ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αντίγραφα εντύπων Ε1 του 2010 και Ε9, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, έντυπο πρότασης παρεµβάσεων (συµπληρώνεται από τον µηχανικό), οικονοµικές προσφορές αναδόχων - προµηθευτών του έργου.

3. Αν οι παρεµβάσεις αφορούν ένα µεµονωµένο διαµέρισµα ή µια µονοκατοικία;

Στα παραπάνω πρέπει να συµπεριληφθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της µονοκατοικίας ή του διαµερίσµατος.

4. Τι συµβαίνει αν το διαµέρισµα νοικιάζεται σε κάποιον;

Τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να συµπεριλάβει στον φάκελο αντίγραφο του εντύπου Ε2, όπου αναγράφονται τα εισοδήµατα από µισθώµατα, και µια υπεύθυνη δήλωση του ενοικιαστή ότι χρησιµοποιεί το ακίνητο ως κύρια (ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία) καθώς και ότι συµφωνεί να γίνουν οι εργασίες.

5. Τι συµβαίνει αν έχω χάσει την οικοδοµική άδεια;

Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στην πολεοδοµία για να σας εκδώσει αντίγραφο.

6. Πού µπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;

Στην ιστοσελίδα του υπ. Περιβάλλοντος (https: //www. buildingcert. gr/ inspectors/startValues. view), κατανεµηµένους ανά νοµό. Μέχρι σήµερα ανέρχονται σε 1.500.

7. Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες; Πρέπει το σύνολο των ιδιοκτητών να δεχθεί να συµµετάσχει στο πρόγραµµα (ή ό,τι προβλέπει ο κανονισµός της πολυκατοικίας).


Πότε και πώς θα παρετε τα χρήματα


αλλες βασικές απορίες είναι: επιταγή από την τράπεζα θα πάρω στα χέρια µου; οχι, για λόγους αποφυγής υπερτιµολογήσεων η πληρωµή θα γίνεται κατευθείαν µεταξύ τραπεζών και εργολάβων.

Υπάρχει κίνδυνος οι εργολάβοι να µου χρεώσουν ό,τι θέλουν; το υπουργείο περιβάλλοντος θα κάνει αποδεκτή τη προσφορά που θα προσκοµίσετε εφόσον δεν υπερβαίνει τις ανώτατες τιµές για υλικά που έχουν καθοριστεί.

Ποιες εργασίες χρηµατοδοτούνται; αντικατάσταση κουφωµάτων, τοποθέτηση σκιάστρων, θερµοµόνωση στο κέλυφος, αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης.

Πότε θα δοθεί η προκαταβολή; Με την υπογραφή της σύµβασης. ςε πόσο καιρό θα γίνει αυτό; τρεις µήνες περίπου από την έναρξη του προγράµµατος.

Πότε γίνεται η εκταµίευση όλου του ποσού; το αργότερο µέχρι τις 30 ίουνίου του 2012.