Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Χασίμ Θάτσι


Ο Δρ Φρανκεστάιν, ο Θάτσι και η παρέα των παρανόμων

Στοιχεία για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων φέρνουν στο φως οι έρευνες του Ντικ Μάρτι και οι αποκαλύψεις των Ευρωπαίων εισαγγελέων
Της Ελενας Μπέλλη (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Νέο-κανιβαλισμός ή αλλιώς παράνομο εμπόριο οργάνων: Είναι το πέμπτο πλέον προσοδοφόρο διεθνές έγκλημα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, τη δουλεμπορία, το παράνομο εμπόριο δερμάτων σπάνιων ζώων και την παραχάραξη νομισμάτων. Και εσχάτως, εδρεύει στη καρδιά των Βαλκανίων, στο Κόσοβο.


Η έρευνα του Ελβετού Ντικ Μάρτι, μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέληξε ότι o νυν πρωθυπουργός του Κοσόβου και πρώην ηγέτης του Απελευθερωτικού Σρατού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, διετέλεσε επικεφαλής δικτύου εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Στην ίδια έκθεση, ο Μάρτι επισημαίνει ότι το δίκτυο αυτό μετέφερε Σέρβους κρατούμενους στην Αλβανία και τους σκότωνε με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα όργανά τους προς πώληση στη μαύρη αγορά της Κωνσταντινούπολης. Τις αποκαλύψεις του Μάρτι επιβεβαιώνουν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ που έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks και όπου ο Θάτσι χαρακτηρίζεται «το μεγάλο ψάρι» του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο.

Η παράνομη εμπορία οργάνων δεν σταμάτησε με το τέλος του πολέμου. Μεταπολεμικά, οι δότες έφθαναν -και ίσως φθάνουν- κατά συρροή στην κλινική Medicus στη Πρίστινα, προκειμένου να πωλήσουν για ψιχία κάποιο από τα όργανά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, το αντίτιμο ήταν μηδενικό για τα όργανα που ήδη «ταξίδευαν» για Καναδά, Γερμανία, Πολωνία ή Ισραήλ, για να πωληθούν έως και 90.000 ευρώ το καθένα. Μετά τις αποκαλύψεις το θέμα πήρε διαστάσεις: Οι εισαγγελείς της EULEX, της ευρωπαϊκής αποστολής για την εφαρμογή των κανόνων δικαίου στο Κόσοβο, ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική έρευνα, όπως εξάλλου και η Τουρκία, που φέρεται να φιλοξενεί τον ιθύνοντα νου της όλης επιχείρησης. Πρόκειται για τον γιατρό Γιουσέφ Σονμέζ, ειδικευμένο στις μεταμοσχεύσεις και φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» σε διεθνές εμπόριο οργάνων.

Επιτυχία...
Ο Σονμέζ συνελήφθη στην Τουρκία, στις 24 Ιανουαρίου, αλλά στις 3 Φεβρουαρίου έδινε συνέντευξη στην εφημερίδα The New York Times, υπερηφανευόμενος μάλιστα για τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας του. Ο Σονμέζ έχει λάβει μάλιστα ευχαριστήρια επιστολή από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για την προσφορά του στους Ισραηλινούς ασθενείς.

Ο ίδιος ο Σόνμεζ αρνείται κάθε ανάμειξη στο παράνομο εμπόριο οργάνων. Ωστόσο, ένας Τούρκος δότης που κατέρρευσε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα ύστερα από αφαίρεση νεφρού, αλλά και ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το νεφρό παραδέχθηκαν ότι ο Σονμέζ βρισκόταν στην αίθουσα του χειρουργείου. Ο ίδιος δηλώνει ότι είχε απλώς «συμβουλευτικό ρόλο». Αλλά ο ισχυρισμός του διαψεύδεται από τον ίδιο τον εισαγγελέα της Ε.Ε., Τζόναθαν Ράτελ, που μιλώντας στο δικαστήριο της Πρίστινα το Δεκέμβριο, αποκάλυψε ότι ο Σονμέζ είχε κεντρικό ρόλο στις μεταμοσχεύσεις που έγιναν το 2008, σε συνεργασία με άλλα ένδεκα άτομα, μεταξύ αυτών έναν πρώην υπουργό Υγείας του Κοσόβου και έναν Ισραηλινό γιατρό.

Το δικαστήριο του Ράτελ αναμένεται να αποφασίσει σύντομα αν θα προχωρήσει σε δίκη εναντίον όσων έχουν κατηγορηθεί για τα συγκεκριμένα εγκλήματα που τέλεσαν εναντίον Τούρκων, Μολδαβών, Ρώσων και Καζάκων, όσων δηλαδή κλήθηκαν στην Πρίστινα με δελεαστικές υποσχέσεις ως προς το τίμημα που θα λάμβαναν για την αφαίρεση του νεφρού τους. «Είναι ειδικός στις μεταμοσχεύσεις και έχει δουλέψει για πολλά χρόνια σε πολλά σημεία της Γης, με μεσάζοντες που βρίσκουν δότες και λήπτες. Καταζητείται σε πολλές χώρες και γνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο», δηλώνει η Νάνσι Χιουζ, διευθύντρια της Organ Watch, στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Αλλά ο Σονμέζ δεν πτοείται.

Σε λίγες μέρες αναχωρεί για το Κόσοβο μαζί με το συνήγορό του για να δώσει κατάθεση στους Ευρωπαίους εισαγγελείς. «Θέλουν πληροφορίες για μεγαλύτερα ψάρια», δηλώνει, «όχι εμένα, δεν είμαι εγώ το μεγάλο ψάρι», είπε σε μία σαφή αιχμή κατά του Κοσοβάρου πρωθυπουργού. Οσο για τον Θάτσι, ο κλοιός στενεύει απελπιστικά...

* 10% είναι το ποσοστό των μεταμοσχεύσεων με όργανα που αποκτήθηκαν παράνομα
* 150 χιλιάδες δολ. είναι η τιμή αγοράς ενός νεφρού στη μαύρη αγορά της Κίνας
* 3.600 δολ. πληρώνεται ο δότης του νεφρού στην Κίνα
* 600 εκατ. έως 1,2 δισ. δολ. είναι το εκτιμώμενο ετήσιο έσοδο από το παράνομο εμπόριο οργάνων

Η ζωή στο Κόσοβο
Εγκλημα, φτώχεια και ανεργία

Δεν πανηγύρισαν οι Κοσοβάροι στην τρίτη επέτειο της ανεξαρτησίας τους, την περασμένη Πέμπτη. Δεν είχαν και λόγο, βέβαια. Στην τριετία που πέρασε από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η Πρίστινα βρίσκεται σε δεινή θέση σε όλα τα επίπεδα. Στο εσωτερικό, η ανεργία μαστίζει το 45% του πληθυσμού, Σέρβοι και Κοσοβάροι παραμένουν διχασμένοι και η πόλη - σύμβολο του «εθνικού» διχασμού, η Μιτροβίτσα βρίσκεται πάντα επί... ποδός πολέμου. «Το κράτος δεν έκανε για τους πολίτες του αυτά που έπρεπε να είχε κάνει ακόμη και με τα περιορισμένα μέτρα που διαθέτει», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σαφέτ Γκερτζάλιου.

Σε διεθνές επίπεδο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Από τη μία η έκθεση του Μάρτι, για το οργανωμένο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων του Κοσόβου, και από την άλλη οι έρευνες της ευρωπαϊκής Αποστολής της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης σε περιστατικά υπεξαίρεσης σημαντικών κεφαλαίων από ανώτατους αξιωματούχους της Πρίστινα δίνουν διεθνώς την εντύπωση ότι το νεοσύστατο κράτος «ζει και αναπνέει» μέσω εγκληματικών δικτύων. «Το Κόσοβο είναι υποβαθμισμένο στα μάτια του δυτικού κόσμου, του ίδιου που κατέστησε δυνατή την κήρυξη ανεξαρτησίας αυτού του νέου έθνους», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Ιλι Χότζα. Και επισημαίνει ότι το Κόσοβο «δεν μπορεί να κρατά τα μάτια κλειστά» μπροστά στις αποκαλύψεις της έκθεσης του Μάρτι. Το ζήτημα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων θα συζητηθεί και στον ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Τόσα χρόνια μετά, το Βελιγράδι επιτέλους δικαιώνεται...

ΑΔΕΔΥ - ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ : ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Δικό τους το χρέος και τα ελλείμματα,
δικό μας χρέος ο αγώνας

Βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας.

Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, μέσα από το μνημόνιο, αφαιρούν ένα – ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών.

Η επίθεση που δεχόμαστε αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Τα εισοδήματά μας μειώνονται με τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, των διοδίων, με την ακρίβεια και την ασυδοσία της αγοράς. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα καταργούνται με τους αντι-ασφαλιστικούς Νόμους.

Συγχωνεύουν, καταργούν, υποβαθμίζουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών και την εξεύρεση πόρων για τους δανειστές. Αποδιαρθρώνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη Δημόσια Παιδεία, τη Δημόσια Υγεία με τις καταργήσεις Υπηρεσιών και μεταφέρουν το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και τα συλλογικά δικαιώματα προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη στους εργοδότες.

Σαν σήμερα, πριν 68 χρόνια ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ.

 “Για μια ζωή χαρούμενη κι ωραία - απλώνουμε τα στήθια σα φτερά, - μια πλάση ονειρευτή, μια πλάση νέα - τα μπράτσα (σημ. και τα μυαλά) μας θα χτίσουν - τα γερά”.


Το Ιδρυτικό της ΕΠΟΝ

1. Σήμερα 23 Φλεβάρη 1943 συνήλθε στην Αθήνα Πανελλαδική Σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος:

α) Οι αντιπροσωπείες εθνικών οργανώσεων Νέων : “Αγροτικής Νεολαίας Ελλάδος”, “Ενιαίας Εθνικοαπελευθερωτικής Εργατοϋπαλληλικής Νεολαίας”, “Ενιαίας Μαθητικής Νεολαίας”, “Ένωσης Νέων Αγωνιστών
Πριν 68 χρόνια ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ.

Ρούμελης”, “Θεσσαλικού Ιερού Λόχου”, “Λαϊκής Επαναστατικής Νεολαίας”, “Λεύτερης Νέας”, “Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος”, “Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Πρωτοπορίας Ελλάδος”, “Φιλικής Εταιρέιας Νέων”.

β) Αντιπροσωπεία του ΕΑΜΝ Μακεδονίας, Πελοποννήσου και τα μέλη της ΚΕ του ΕΑΜΝ.

γ) Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου των φίλων της νέας γενιάς.

2. Η σύσκεψη συνήλθε με την πρωτοβουλία της ΚΕ του ΕΑΜΝ και με σκοπό ίδρυσης Ενιαίας Πανελλαδικής οργάνωσης της νέας γενιάς. Η σύσκεψη ομόφωνα απεφάσισε την ίδρυση της ενιαίας οργάνωσης με τον τίτλο Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) και με έδρα την Αθήνα.

3. Η ίδρυση της ΕΠΟΝ πραγματοποιείται με την διάλυση και συγχώνευση όλων των οργανώσεων που υπογράφουν αυτό το ιδρυτικό. Με την υπογραφή αυτού του ιδρυτικού, όλες οι παραπάνω οργανώσεις παύουν να υφίστανται και αυτόματα οι δυνάμεις, τα τεχνικά, οικονομικά κλπ. μέσα περνούν στην ΕΠΟΝ. Αυτός ο όρος αφορά και την ΚΕ του ΕΑΜΝ και τις ιδιαίτερες δυνάμεις του που είναι συγκροτημένες σε ομάδες του.

4. Η Πανελλαδική σύσκεψη απεφάσισε ομόφωνα την εκλογή προσωρινού Κεντρικού Συμβουλίου και του έδωσε την εντολή να διευθύνει την ΕΠΟΝ ώσπου να συνέλθει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή Συνέδριο της ΕΠΟν που θα εκλέξει το νόμιμο συμβούλιο. Ως την σύγκληση συνδιάσκεψης ή συνεδρίου το προσωρινό Κεντρικό Συμβούλιο θα διευθύνει την ΕΠΟΝ.

5. Η Πανελλαδική σύσκεψη εκλέγει 3μελή επιτροπή επεξεργασίας καταστατικού της ΕΠΟΝ. Το κατασταικό αμέσως μετά την έγκριση του απ’ το Προεδρείο του Προσωρινού Κεντρικού Συμβουλίου μπαίνει σε εφαρμογή. Η τελική έγκριση του καταστατικού θα γίνει από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή Συνέδριο της ΕΠΟΝ.

6. Οι βασικοί σκοποί που πρέπει να περιέχονται στο καταστατικό της ΕΠΟΝ είναι:

α) Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.

β) Η εξόντωση του φασισνού τώρα και στο μέλλον, και με οποιανδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού και της νέας γενιάς.

γ) Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδερφικής συνεργασίας όλων των λαών και των νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής.

δ) Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.

Γενικά πρέπει να καθορίζεται στο καταστατικό ότι η ΕΠΟΝ είναι οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική.

ε) Αποφασίζεται η έκδοση δημοσιογραφικού κεντρικού οργάνου με τίτλο “Νέα Γενιά”.

στ) Η Πανελαδική σύσκεψη αποφασίζει και αναθέτει στο Προσωρινό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ να κάνει διαπραγματευσεις με κάθε εθνική οργάνωση νέων που δεν θάχει προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ με σκοπό να προσχωρήσει.

Βάση για διαπραγματεύσεις και για προσχώρηση στην ΕΠΟΝ, είναι οι αρχές που περιέχει το καταστατικό της.39

ζ) Η Πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει την προσχώρση της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ σαν εκπρόσωπο της νέας γενιάς, με συμμετοχή αντιπροσώπου της στην ΚΕ του ΕΑΜ.

Αθήναι 23 Φλεβάρη 1943

Ακολουθοούν οι υπογραφές των αντιπροσώπων



Σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2011.


Γεγονότα
* 0532 - Τίθενται από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας Σοφίας, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.
* 1455 - Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο.
* 1820 - Οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη "συνωμοσία της Cato Street", που είχε στόχο τη δολοφονία όλων των Βρετανών υπουργών.
* 1940 - Η Γουόλτ Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο», που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι
* 1943 - Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής
* 1954 - Λαμβάνει χώρα ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α
* 1966 - Τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ
* 1973 - Οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική.
* 1987 - Οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.

Γεννήσεις

* 1685 - Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, συνθέτης μπαρόκ μουσικής
* 1954 - Βίκτορ Γιούστσενκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας
* 1992 - Κυριάκος Παπαδόπουλος, ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

* 1855 - Καρλ Φρίντριχ Γκάους, Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός
* 1957 - Μαρίκα Νίνου, Τραγουδίστρια αρμενικής καταγωγής
* 1965 - Σταν Λόρελ, Βρετανός κωμικός
* 1973 - Κατίνα Παξινού, ηθοποιός
* 1992 - Μάρκος Βαφειάδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού

Κόσμος

* Γουιάνα Γουιάνα - Mashramani, ημέρα της Δημοκρατίας
* Μπρουνέι Μπρουνέι - Εθνική εορτή
* ως συνέχεια της πρώην σοβιετικής εορτής του Κόκκινου Στρατού, εορτάζονται:
o Λευκορωσία Λευκορωσία - Ημέρα των υπερασπιστών της πατρικής γης
o Ουκρανία Ουκρανία - Ημέρα των υπερασπιστών της πατρικής γης
o Ρωσία Ρωσία - Ημέρα των υπερασπιστών της πατρικής γης
o Τατζικιστάν Τατζικιστάν - Ημέρα του Στρατού

Ορθόδοξη Εκκλησία

* Πολυκάρπου ιερομάρτυρος, επισκόπου Σμύρνης (†166)
* Αγίων εβδομήκοντα τριών Μαρτύρων
* Μαρτύρων Θεής και Κλήμεντος
* Οσιομάρτυρος Δαμιανού, του εν Λαρίση (†1586)
* Οσίων Αντιόχου, Αντωνίνου, Ιωάννου και Μωυσέως
* Γοργονίας, Δαμιανού, Ζεβινά, Πολυχρονίου, Μωυσέως και Δαμιανού εν τη «Νέα Σαμαρεία» της μονής Εσφιγμένου ασκήσαντος
* Οσίου Μωυσέως του εκ Ρωσίας

«Θα πεθάνω μάρτυρας» λέει ο Μ.Καντάφι, επιμένοντας ότι δεν παραιτείται


«Θα πολεμήσω μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος, με τους πολίτες να με στηρίζουν» είπε ο Μουαμάρ Καντάφι

Τρίπολη, Λιβύη
«Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωμένη» εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό. «Θα πεθάνω μάρτυρας» δήλωσε στο πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λέγοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθεί, αλλά «ηγέτης της επανάστασης».

«Θα πολεμήσω μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος, με τους πολίτες να με στηρίζουν» είπε.

Ο Μ.Καντάφι επιχείρησε με τανκ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη να καταστείλει την εξέγερση στη Λιβύη, την ώρα που αρκετές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, βρίσκονται υπό τον έλεγχο διαδηλωτών. Ανάμεσά τους η Βεγγάζη και το Τομπρούκ.

Σε ένα οργισμένο διάγγελμα, ο Μ.Καντάφι έσπευσε να απευθύνει σειρά κατηγοριών για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές. «Εμείς, οι πολίτες της Λιβύης έχουμε αντισταθεί στις ΗΠΑ και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έδειξε ως υπεύθυνους των ταραχών τους νέους, λέγοντας ότι αντιγράφουν τα γεγονότα σε άλλες χώρες.

Οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα ισλαμικό κράτος, ένα νέο Αφγανιστάν, τόνισε.

«Οι διαδηλωτές υπηρετούν το διάβολο και όχι τη Λιβύη» συνέχισε ενώ δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει «συμμορίες», «αρουραίους» και «μισθοφόρους», λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό της Λιβύης.

«Σύμφωνα με τον νόμο της Λιβύης δικαιούνται την ποινή του θανάτου» είπε.

Προειδοποίησε, μάλιστα, με «εκκαθάριση πόρτα-πόρτα» εάν δεν σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

«Δεν είμαι ο πρόεδρος της χώρας, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να αυτοχαρακτηριστεί «βεδουίνος πολεμιστής» που χάρισε «δόξα» στους Λιβύους.

* Μιλώντας αργά την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Καντάφι είπε ότι όλα στη Λιβύη βαίνουν καλώς και ότι ο λαός της «κρατά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εθνική ενότητα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο JANA. Πρόσθεσε ακόμα ότι «όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια πρέπει να παρακολουθεί τα ΜΜΕ της Λιβύης και να μην στρέφεται στα ψέμματα και στις κατασκευασμένες πληροφορίες που μεταδίδουν τα όργανα των προδοτών και των διεφθαρμένων».

Σφαγή στους δρόμους

Μαρτυρίες πολιτών και ξένων διπλωματών σε μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σφαγή» στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις το τελευταίο 48ωρο.

Αδιευκρίνιστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θυμάτων: διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων.
έλουν να γίνουμε νέο Αφγανιστάν»


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγές από δύο νοσοκομεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 62 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τρίπολη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ζητά στήριξη από το λαό

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους την Τετάρτη.

«Βγείτε από τα σπίτια σας, επιτεθείτε τους στα λημέρια τους. Απομακρύνετε τα παιδιά σας από τους δρόμους. Βγάζουν έξω τα παιδιά σας, τα μεθάνε και τα στέλνουν στην κόλαση» είπε.

«Εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το Σύνταγμα της Λιβύης» είπε, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε εμφύλιο πόλεμο, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.
Ο Μ.Καντάφι πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η δημιουργία νέων επιτροπών και δημοτικών αρχών.

Ο ηγέτης της Λιβύης αρνείται να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας. Νωρίτερα την Τρίτη δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα και τώρα το πολιτικό του μέλλον φαίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιο.

Υπό διάλυση το καθεστώς

Ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού του. Ομάδες ενόπλων δυνάμεων λιποτάκτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων.

Μάλιστα, λιβυκό πλοίο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει στρατιώτες, οι οποίοι αυτομόλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατευθύνται προς τη Μάλτα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ-Αμπίντι εγκατέλειψε την κυβέρνηση και τάχτηκε με τον πλευρό των εξεγερμένων.

Την πληροφορία έδωσε το Al Jazeera που μετέδωσε ακόμα βίντεο με τον υπουργό να διαβάζει σε δήλωση ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση ενώ καλεί τον στρατό να στηρίξει «τα δίκαια αιτήματα του λαού».

Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ.Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Ντάκα παραιτήθηκε, σε διαμαρτυρία για την καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις αρχές της Τρίπολης. Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί και ο Λίβυος πρεσβευτής στην Ινδία.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία και διπλωματικός απεσταλμένος της Τρίπολης στην UNESCO υποστήριξαν την εξέγερση κατά του Καντάφι, σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο, ωστόσο, τόνισαν ότι δεν παραιτούνται.

ΙΝΔΟΣ ΕΧΕΙ 39 ΓΥΝΑΙΚΕΣ, 94 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 33 ΕΓΓΟΝΙΑ!

Η παροιμία «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα» σίγουρα ισχύει για τον 66χρονο Ινδό, Ziona Chana, που έχει 39 γυναίκες, 94 παιδιά και 33 εγγόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η πολυμελής οικογένεια μένει σε ένα τετραώροφο κτίριο με 100 υπνοδωμάτια, σε ένα ορεινό χωρίο κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές...
Οι γυναίκες του μοιράζονται έναν κοιτώνα ενώ οι γιοι του μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και όλα τα παιδιά τους, μένουν σε διαφορετικά δωμάτια στο ίδιο κτίριο, αλλά μοιράζονται μια κοινή κουζίνα.

Όλες οι δουλείες είναι μοιρασμένες. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το μαγείρεμα, ενώ οι κόρες του καθαρίζουν το σπίτι. Οι άνδρες κάνουν υπαίθριες εργασίες όπως η γεωργία και τη φροντίδα των ζώων.

Τα 167 μέλη της οικογένειας καταναλώνουν καθημερινά περίπου 91 κιλά ρύζι και πάνω από 59 κιλά πατάτες.

«Ακόμα και σήμερα είναι έτοιμος να επεκτείνω την οικογένεια μου» είπε ο 66χρονος άνδρας ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του τυχερό που έχει τόσους ανθρώπους να φροντίζει.

Ο Chana ασπάζεται μια τοπική θρησκευτική αίρεση, που ονομάζεται «Χάνα», και επιτρέπει την πολυγαμία.