Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

26 Φεβρουαρίου 1969: Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ»,


Γράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1969 το πολιτικό θρίλερ ''Ζ'', βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Γαλλίας. ''Ζ'' όπως ''Ζει''... Το σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του '63...


Τρία χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, ο νεαρός τότε συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός υπογράφει το ''Ζ: Φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος'', που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνης. Το χρονικό της δολοφονίας Λαμπράκη ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, την ώρα που η Ελλάδα βυθίζεται στην πολιτική αναρχία, λίγους μόλις μήνες πριν από την επιβολή της στρατιωτικής Χούντας.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που ζει και εργάζεται στη Γαλλία, από τα τέλη του εμφυλίου πολέμου, διαβάζει το βιβλίο μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από την Αθήνα στο Παρίσι. Δεν ξέρει ακόμα ότι για τα επτά επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσει να ξαναπατήσει το πόδι του στην Ελλάδα. Όταν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 εκδηλωθεί βυθίζοντας την χώρα σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, ο Κώστας Γαβράς έχει ήδη αποφασίσει να μεταφέρει το βιβλίο του Βασιλικού στη μεγάλη οθόνη.

Δύο χρόνια αργότερα το ''Ζ'' κάνει πρεμιέρα στη Γαλλία... Και αποτελεί κάτι περισσότερο από μία εξαιρετική ταινία... Μοιάζει με ''πράξη αντίστασης''... Μια πολιτική διαμαρτυρία ενάντια σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, που παρουσιάζουν μία πρωτοφανή ''άνθηση'' ανά τον κόσμο... Μία ταινία - σταθμός, που εγκαινιάζει ένα νέο κινηματογραφικό είδος, αυτό του βαθιά πολιτικού, καταγγελτικού θρίλερ... Και το σημείο ορόσημο στην καριέρα του νεαρού Κώστα Γαβρά...

Ο δρόμος για τα Όσκαρ...

Είναι ήδη 36 χρονών και μετράει πια πολλά χρόνια στη Γαλλία. Σχεδόν μία εικοσαετία. Είναι παιδί όταν φεύγει από την Ελλάδα. Έχει μόλις τελειώσει το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Οι συνθήκες όμως, που επικρατούν στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, δρουν ως ανασταλτικός παράγοντας για την παραμονή του στην χώρα. Η οικογένεια του Κώστα Γαβρά ανήκει στη... ''λάθος πλευρά''. Ανήκει στους ''ηττημένους''.

Κάπως έτσι, ο νεαρός Κώστας συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία, αφού πρώτα τον έχουν απορρίψει στις Η.Π.Α. Σύντομα εγκαταλείπει τις σπουδές του και στρέφεται προς τη μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογράφο. Institut de Ηautes Etudes Cinematographiques... Και ύστερα ''μαθητεία''΄δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους της έβδομης τέχνης. Ρενέ Κλαίρ, Ιβ Αλεγκρέ, Ρενέ Κλεμάν, Χενρί Βερνέϊγ... Θα δουλέψει σαν βοηθός τους. Μεγάλο σχολείο.

1965 και ο νεαρός Γαβράς περνάει μπροστά... Υπογράφει την πρώτη του ταινία. Ένα θρίλερ, που συγκεντρώνει μερικούς από τους πλέον ταλαντούχους και κορυφαίους κινηματογραφικούς αστέρες της Γαλλίας. Yves Montand, Simone Signoret, Jean Louis Trintignant... ''Compartiment tueurs'' ο τίτλος του και με το καλημέρα σας κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών στις Η.Π.Α.
Μοιάζει με προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν... Και στην περίπτωση του Κώστα Γαβρά τα όσα ακολούθησαν ήταν συνώνυμα της απόλυτης κινηματογραφικής καταξίωσης.

Η περιπέτεια του ''Ζ''...

Η βράβευσή του στις Η.Π.Α. δε μοιάζει αρκετή για να πέσουν στα πόδια του οι παραγωγοί. Ειδικά εάν πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου ενός αριστερού συγγραφέα, όπως το ''Ζ''. Ο Γαβράς αδυνατεί να βρει λεφτά για να κάνει πραγματικότητα την ταινία. Το Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας του δίνει ελάχιστα χρήματα. Ποσό απαγορευτικό για να προχωρήσει στην παραγωγή της ταινίας. Το σενάριο έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον ίδιο και τον Ισπανό συγγραφέα Χόρχε Σεμπρούν. Αλλά κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Και ξαφνικά ο ηθοποιός Ζακ Περέν τον βγάζει από το αδιέξοδο. Του προτείνει να γυρίσει την ταινία στην Αλγερία, όπου υπάρχουν φίλοι που θα τη στηρίξουν οικονομικά. Τα γυρίσματα ξεκινούν στο Αλγέρι και ο Γαβράς έχει στη διάθεσή του ένα εκλεκτό cast (Yves Montand, Simone Signoret, Jean Louis Trintignant, Ειρήνη Παπά κ.α.)

«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα ή πρόσωπα ζώντα και τεθνεώτα δεν είναι τυχαία. Είναι σκόπιμη» διαβάζουμε στους τίτλους αρχής της ταινίας και η Ελλάδα, αν και δεν αναφέρεται, φωτογραφίζεται με απόλυτη σαφήνεια. Ο Jean Louis Trintignant στον ρόλο του Εισαγγελέα (και μετέπειτα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας) Χρήστου Σαρτζετάκη γράφει ιστορία...

Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί, αλλά λείπει η μουσική. Ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να τη γράψει δεν είναι άλλος από τον Μίκη Θεοδωράκη. Μόνο που ο Θεοδωράκης είναι σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ελλάδα και η Χούντα του έχει απαγορεύσει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ζητάει να διαβάσει το σενάριο, αλλά αδύνατον να του αποσταλεί. Όσα κι αν μηχανεύονται ο Γαβράς και οι συνεργάτες του, κάθε προσπάθεια πέφτει στο κενό. Τελικά ο Θεοδωράκης τους λέει να επιλέξουν οι ίδιοι ποιες ήδη υπάρχουσες συνθέσεις του θέλουν να βάλουν στην ταινία.



Πρεμιέρα. 26 Φεβρουαρίου 1969. Το ''Ζ'' προβάλλεται για πρώτη φορά στη Γαλλία. Δημιουργεί αίσθηση, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Μάιο, οπότε η συμμετοχή και η βράβευσή του με το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, του χαρίζει την απαιτούμενη διεθνή καταξίωση και του δίνει το εισιτήριο για τα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

1970. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας σκηνοθέτης με μία ταινία με ελληνικό θέμα, αλλά όχι ελληνική παραγωγή, κερδίζει το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Θρίαμβος. Το ''Ζ'' κάνει τον γύρο του κόσμου, εκτός από την Ελλάδα. Η Χούντα απαγορεύει την προβολή του για ευνόητους λόγους. Το ελληνικό κοινό θα πρέπει να περιμένει μερικά χρόνια ακόμα...

Τα χρόνια της καταξίωσης...

''Κάθε φορά που τον συναντώ είναι σαν να κάνω παρέα για λίγη ώρα με τη «σεμνότητα». Σαν να κάθομαι στο σαλόνι με την «ταπεινότητα».'' γράφει ο Θανάσης Λάλας το 1998 στο Βήμα προλογίζοντας μία συνέντευξή του με τον Κώστα Γαβρά.

Κι όμως το 1998 ο Κώστας Γαβράς αποτελεί πλέον ένα ''κεφάλαιο'' της διεθνούς κινηματογραφίας. Δύο Όσκαρ (''Ζ'', ''Αγνοούμενος''), ένα BAFTA από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου (''Αγνούμενος''), ένας Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες (''Αγνοούμενος''), μία Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο (''Το Μουσικό Κούτί'') και λίγο αργότερα, το 2002, θα κάνει δικό του κι ένα Cesar (το αντίστοιχο των Όσκαρ στη Γαλλία για το ''Αμήν''). Ομολογουμένως εντυπωσιακή συλλογή. Ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Το ''Ζ'' ήταν απλά η αρχή...

''Κατάσταση Πολιορκίας'', ''Section Speciale'', ''O Aγνοούμενος'', ''Hanna K'', ''To Μουσικό Κουτί'', ''Mad City'', ''Αμήν'', ''Το Τσεκούρι''... Μακρύς ο κατάλογος της φιλμογραφίας του. Και όλες ταινίες με πολιτική θέση και άποψη. Ο Κώστας Γαβράς, το παιδί από την Ελλάδα που τόλμησε να κοιτάξει ψηλά, δεν ξέχασε ποτέ τι εστί πολιτικό σινεμά. Και το σχόλιο του ήταν πάντα επικίνδυνα καίριο, αφοπλιστικά αληθινό και ούτε κατά διάνοια λαϊκίστικο.



Στα χέρια του αφέθηκαν σπουδαίοι ηθοποιοί... Κορυφαίοι stars του ευρωπαϊκού σινεμά και του Hollywood... Yves Montand, Simone Signoret, Jean Louis Trintignant, Sissy Spacek, Jack Lemon, Jessica Lange, Dustin Hoffman, John Travolta, Mathieu Kassovitz...

Δεν ήταν όμως λίγες οι φορές που γύρισε την πλάτη στο Hollywood. Αλλά ακόμα και όταν δούλεψε γι' αυτό κατάφερε να παίξει με τους δικούς του όρους...

''Όταν έκανα το "Missing", οι παραγωγοί δεν ήθελαν τον Τζακ Λέμον για πρωταγωνιστή. Μου έλεγαν: "Κωμωδία θέλετε να κάνετε και θέλετε τον Τζακ Λέμον;". Τους έλεγα: "Είναι μεγάλος ηθοποιός...". Αυτοί επέμεναν, πρότειναν άλλους ηθοποιούς... Τους λέω: "Ακούστε, εγώ έχω το εισιτήριό μου στην τσέπη, αν θέλετε σας τα αφήνω όλα και ξαναγυρίζω στη Γαλλία...". Καταλαβαίνετε, είχα αυτή τη δύναμη που έχουμε όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες· μπορούμε να πάμε και αλλού να κάνουμε μια ταινία.'' εξηγεί.

''Δεν κάνουμε ό,τι κάνουμε για να πετύχουμε, για να φτάσουμε στην κορυφή ώστε να είμαστε ορατοί για όλους... Κάνουμε ό,τι κάνουμε για να ανέβουμε το επόμενο σκαλοπάτι στη σκάλα της ζωής μας.''...

Κι ο Κώστας Γαβράς ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια... Έγινε ένας ''διεθνής'' μας ερήμην μας... Αντί για τιμές η ελληνική κυβέρνηση λογόκρινε το 2009 ένα φιλμάκι του, που προβαλλόταν έξω από την αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, κατόπιν πιέσεων της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της οποίας θίχτηκαν για κάποια πλάνα που δείχνουν μαυροφορεμένους ρασοφόρους να λεηλατούν το αρχαίο μνημείο.

''Είναι λυπηρό...'' αρκέστηκε να δηλώσει από το Παρίσι ο Κώστας Γαβράς. Και κάτι τέτοιες στιγμές ντρέπεσαι... Είναι όντως λυπηρό. Για μια ακόμα φορά ο Κώστας Γαβράς ήταν ''εντός θέματος''...

26 Φεβρουαρίου 1991: Παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.


Το Κίνημα του Ναυτικού

ήταν αντιστασιακή δράση ομάδας αξιωματικών του Eλληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1973. Από το 1969 αρχίζει η προετοιμασία και η οργάνωση του Kινήματος.
Η οργάνωση εκτός από Αξιωματικούς του Ναυτικού μύησε και
μερικούς αξιωματικούς της Αεροπορίας αλλά και του Στρατού."

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Την άνοιξη του 1973 όλα ήταν έτοιμα. Το σχέδιο, που είχε καταστρωθεί προσεκτικά, προέβλεπε την κατάληψη ενός ελληνικού νησιού και, εν συνεχεία, τη διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής λύσης για την έξοδο της Χώρας από τη Δικτατορία. Σύμφωνα με τον πλωτάρχη Ιωάννη Σταθόπουλο και τους συναδέλφους του, αξιωματικούς του Ναυτικού, η ενέργεια αυτή θα είχε δραστηριοποιήσει την Αεροπορία εναντίον του Καθεστώτος και θα είχε υποχρεώσει τους αξιωματικούς της ξηράς που ήταν αντίθετοι στη Δικτατορία,-αλλα που δεν τολμούσαν όμως να εκδηλωθούν,- να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Το Κίνημα θα εκδηλωνόταν στις πρώτες ώρες της 23ης Μαΐου 1973. Τις βραδινές ώρες της 21 Μαΐου υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις ότι το κίνημα είχε προδοθεί. Οι κυβερνήτες των πλοίων διστάζουν να αποπλεύσουν , ακολουθώντας το σχέδιο (το οποίο ήταν περίπου γνωστό στη Χούντα). Στις 23 Μαΐου οι αξιωματικοί τίθενται υπό περιορισμό, ενώ η ΕΣΑ (Στρατιωτική Αστυνομία) εισβάλει στο Ναύσταθμο. Οι πρώτες συλλήψεις δεν αργούν να γίνουν.

Η ΦΥΓΗ ΤΟΥ 'ΒΕΛΟΣ'

Στις 25 Μαΐου το πολεμικό πλοίο 'Βέλος' παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από την άσκηση του Ν.Α.Τ.Ο.(Στην οποία συμετείχε τότε με Τούρκο διοικητή) και να καταπλεύσει στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, όπου το πλήρωμά του ζήτησε πολιτικό άσυλο.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΙ

Τη σημασία των γεγονότων στο Ναυτικό προέβαλλαν έντονα οι ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα ελληνικά προγράμματα και η πληροφορία περί ανταρσίας του Βέλος, κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογραφία για πολλές ημέρες. Στην Ελλάδα, οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν από τις ελληνικές εκπομπές του βρετανικού BBC και της γερμανικής DW (Ντόιτσε βέλλε). Η ενέργεια του Ναυτικού προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το Κίνημα του Ναυτικού, η σημαντικότερη ίσως αντίσταση μέχρι τότε, οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Χώρας και όχι μιας απλής αντικατάστασης των δικτατόρων. Σύμφωνα με τη Χούντα, πολιτικός σύμβουλος των Κινηματιών ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι στις 19 Μαΐου παρεδώθηκε στους Κινηματίες σχέδιο Διαγγέλματος, το οποίο θα απηύθυναν από τη Σύρο. Ο δε Πέτρος Γαρουφαλιάς είχε αναλάβει να ενισχύσει του κινηματίες με οικονομική βοήθεια για τη παροχή βοήθειας στις οικογένειες των μονίμων αξιωματικών, των υπηρετούντων στα πλοία τα οποία σχεδίαζαν να κινήσουν οι Κινηματίες.

Το καθεστώς θεώρησε εμπλεκόμενο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ και αμέσως μετά, στις 1 Ιουνίου 1973, κατάργησε τη Βασιλεία και ανακήρυξε Προεδρική Δημοκρατία. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Κινήματος του Ναυτικού ήταν η ανανέωση της αντίστασης, αφού από το 1971 η Χούντα είχε δώσει την αίσθηση ότι είχε εδραιωθεί και ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις ήταν με το μέρος της.

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 35χρονη... μαστρωπός!


Όλα ανάποδα γίνονται σε αυτό το κοσμο

Μια 35χρονη ιδιοκτήτρια ινστιτούτου μασάζ στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη για το λόγο ότι εντός του ινστιτούτου της εξέδιδε μια 40χρονη.

Το ινστιτούτο το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, λειτουργούσε χωρίς άδεια,οι αρχές το έκλεισαν.

Υεμένη: Αιματηρές συγκρούσεις στο Άντεν


Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Άντεν της νότιας Υεμένης, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και της κυβέρνησής του, συγκρούονταν με αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες, για να τους διαλύσουν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον κεντρικό οδικό άξονα της συνοικίας Μαάλα.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα νεκρό και 30 τραυματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται στους τρεις και οι τραυματίες στους 40. Συνολικά, μόνο στο Άντεν έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 16 Φεβρουαρίου.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη

Συνεδριάζει και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη

Ηνωμένα Έθνη
Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιείται το Σάββατο, μετά την προτροπή του Μπαν Γκι-μουν και τη δραματική έκκληση που απηύθυνε ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του, συνεργατών του, αλλά και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας.

Λίγο μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει ταχύτατα ώστε να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δραματική έκκληση για άμεση δράση απηύθυνε και ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σαλγκάμ.

«Ελπίζω τις επόμενες ώρες, όχι τις επόμενες ημέρες, να καταφέρετε να σταματήσετε αυτό που κάνουν (ο Καντάφι και οι γιοι του) ενάντια στον λαό μας» δήλωσε ο Σαλγκράμ, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το σχέδιο ψηφίσματος που διένειμαν στα μέλη του ΣΑ η Βρετανία, η Γαλλία η Γερμανία και οι ΗΠΑ και το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, την απαγόρευση των μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.

Στο σχέδιο του ψηφίσματος, που διέρρευσε την Παρασκευή, υπογραμμίζεται πως η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα «έπεσε στο μηδέν».

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, καθώς επίσης στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση (του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ) Καντάφι ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

«Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες» προστίθεται.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εάν αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την Παρασκευή έγινε, επίσης, γνωστό πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

"Ημέρα οργής" στην Ιορδανία...


Χθες Παρασκευή έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, στο Αμμάν, από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε το αντικαθεστωτικό κίνημα στην χώρα.Την διαδήλωση διοργάνωσαν η αντιπολίτευση και άλλα 19 κόμματα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών χαρακτηρίζοντας αυτή...
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα »