Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων,τάξεως 1965 είναι ο Μουαμάρ Καντάφι


1965:Ο Εύελπις Καντάφι στην Αθήνα!

Η επιμέλεια στην παρακολούθηση των μαθημάτων του στην Αθήνα,δεν τον βοήθησε να γίνει μεγάλος στρατάρχης,αλλά ένας ραδιούργος πραξικοπηματίας. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ο νεαρός αξιωματικός που βλέπετε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ηγήθηκε πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις,ο οποίος δεν θα το πιστέψετε αλλά τη 1η Σεπτεμβρίου 1969 που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του βρισκόταν στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα για λόγους υγείας.

Τάξη 1965.Η τάξη του Καντάφι στη Σχολή Ευελπίδων.

Ο Καντάφι ήταν τόσο αδίστακτος από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, που κράτησε σε κατ΄ οίκον περιορισμό το γιό του βασιλιά για περισσότερο από 15 χρόνια!

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942,στη Σύρτη. Το 1961 διώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης τους και βρέθηκε στην Αθήνα όπου και τον κάναμε αξιωματικό.

Το πόσο εκκεντρικός είναι φαίνεται από το ντύσιμό του.

Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων και είναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο το Μουχαμάντ Καντάφι, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης.

Σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου Καντάφι:

1976: εκδίδει το “Πράσινο Βιβλίο” στο οποίο περιγράφει το “παναραβικό του όραμα” που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Δύση τις δεκαετίες του 70 και του 80.

15 Απριλίου 1986: οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ρ.Ρήγκαν βομβαρδίζουν τη Λιβύη. 60 νεκροί.

Αφορμή, ήταν η βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου, στην οποία βρήκαν το θάνατο και Αμερικανοί.
Η Βρετανία κατηγόρησε το καθεστώς του Καντάφι για την τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκοτίας, όταν ανατινάχθηκε η πτήση 103 αεροσκάφους της Pan Am, με 270 νεκρούς.

1993. Αξιωματικοί του στρατού επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καντάφι.

1994. Η Λιβύη αποχώρησε από το Τσαντ.

1999. Μετά από πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι.

2003 . Η Λιβύη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, αλλά και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

2004.Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε επίσημα την Τρίπολη.

15 Μαίου 2006. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης, ήρθησαν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.

2007. Ο Καντάφι επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τη Γαλλία,

2 Φεβρουαρίου 2009.Ο Καντάφι εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης .

29 Μαρτίου του 2009. Χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας.

Δεν αποκλείεται καθόλου πια να βρεθεί ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου.

 

ΞΕΣΗΚΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ !!!!

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, παρά το τσουχτερό κρύο και το χίονι, το Σάββατο στο Ουισκόνσιν, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η πολιτειακή κυβέρνηση και το οποίο αφαιρεί δικαιώματα από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις...
Οι αποφάσεις της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτείας έχουν πυροδοτήσεις κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι εδώ και δέκα ημέρες έχουν καταλάβει το πολιτειακό κοινοβούλιο, στο Μάντισον, θεωρούν τις προτάσεις της πολιτειακής κυβέρνησης ως προσπάθεια αποδυνάμωσης του εργατικού κινήματος. Παρόμοια νομοσχέδια προωθούν επίσης το Οχάιο, το Τενεσί, το Άινταχο, η Ιντιάνα, η Άιοβα και το Κάνσας.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, περίπου χίλιοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Σικάγο, το Ντένβερ και το Κολόμπους του Οχάιο, μερικές εκατοντάδες στο Όστιν του Τέξας και γύρω στους 100 στο Μαϊάμι.

Στο Μάντισον, την πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά κάτω από το παράθυρο του γραφείου του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ: "Ο Σκοτ Γουόκερ πρέπει να φύγει". Την Παρασκευή η πολιτειακή Βουλή ενέκρινε την πρόταση του Γουόκερ για περικοπή των περισσότερων δικαιωμάτων των συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από την πολιτειακή Γερουσία, όμως οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν φύγει από την Πολιτεία, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σύγκληση του Σώματος.

Η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών του Ουισκόνσιν να εξισορροπήσουν τον πολιτειακό προϋπολογισμό αναθεωρώντας την εργατική νομοθεσία έχει φέρει σε αντιπαράθεση από τη μία τους Ρεπουμπλικανούς και τους επιχειρηματίεες και από την άλλη τους Δημοκρατικούς και τα συνδικάτα.

"Όταν ένας κυβερνήτης αρνείται να επενδύσει στους ανθρώπους που μορφώνουν τα παιδιά μας και μας κρατούν ασφαλείς, πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν θα περάσει", είπε ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, που κατάγεται από το Ουισκόνσιν.

Το στοίχημα για τα συνδικάτα είναι μεγάλο επειδή από τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων δάσκαλων, νοσοκόμων και αστυνομικών, περίπου το ένα τρίτο ανήκει σε συνδικάτα. Στον ιδιωτικό τομέα μόνο το 6% συνδικαλίζονται.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η ένωση αστυνομικών του Ουισκόνσιν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εκτελέσει την εντολή εκκένωσης του κοινοβουλίου του Μάντισον και συντάσσεται με τους διαδηλωτές.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ...


(από την Καθημερινή της Κυριακής
Εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ελλάδα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, γιατί από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθεί εν μέρει η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η απόφαση των ηγετών της...
Ευρωζώνης, αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει κατά γράμμα το Μνημόνιο. Ενδεχομένως μάλιστα να πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικές κινήσεις, εάν η Ευρωζώνη συμφωνήσει σε ένα μη ικανοποιητικό για τις αγορές πακέτο μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στην έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική συστήνει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που προβλέπει το Μνημόνιο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ετσι κι αλλιώς, με βάση το χρονοδιάγραμμα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, έως το τέλος Μαρτίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει και να παρουσιάσει επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το φετινό έλλειμμα και 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.
Εάν η απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν ικανοποιήσει τις αγορές, είναι δεδομένο ότι οι πιέσεις της τρόικας θα ενισχυθούν. Η αυστηρή κριτική που ασκείται στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για καθυστερήσεις, παλινωδίες και εκπτώσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, είναι κατά την εκτίμηση κυβερνητικών αξιωματούχων μήνυμα εν όψει της επόμενης δόσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι εύκολες λύσεις έχουν εξαντληθεί, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να πέσει και πάλι στο τραπέζι η πρόταση για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οπως παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι πιθανότητες να πάρει η χώρα μας, σε αυτή τη φάση κάτι περισσότερο από την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ είναι περιορισμένες. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα κορυφωθούν αυτή την εβδομάδα, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι συνεχίζει τις διμερείς επαφές, ενώ την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνεδριάζει συνεχώς η Eυρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (που προετοιμάζει τα Eurogroup). Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Ακόμη και η μείωση του επιτοκίου συναντά ισχυρές αντιστάσεις, ενώ η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ΕSM) να αγοράζουν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά μοιάζει αυτή τη στιγμή απίθανη, λόγω των αντιρρήσεων που διατυπώνουν κυρίως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. «Ολες οι κυβερνήσεις καταλαβαίνουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να ανοίξουν οι αγορές. Αντιλαμβάνονται πως είναι προτιμότερο από το να έρθουν κάποια στιγμή η Ελλάδα ή η Ιρλανδία ή ίσως η Πορτογαλία και να ζητούν κι άλλα χρήματα ή ακόμη χειρότερα να χρεοκοπήσουν. Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν την κοινή γνώμη τους για την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής απάντησης στο πρόβλημα» λέει κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες.
Η επιμήκυνση θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση του χρέους, κυρίως τη διετία 2014-2015, όταν θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές σχεδόν το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης από τα 81 δισ. ευρώ θα υποχωρήσουν στα 32 δισ. το 2014 και από τα 73 δισ. στα 38 δισ. ευρώ το 2015.
Ωστόσο, η επιμήκυνση δεν φαίνεται να είναι από μόνη της αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές. «Εχει εν πολλοίς προεξοφληθεί. Εάν μάλιστα υποχρεωθεί και η Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό, τότε η όποια θετική επίπτωση θα εξανεμισθεί γρήγορα», λέει ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας.
Ταυτόχρονα, όμως, θα αυξηθεί και η πιθανότητα νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, αυξάνοντας το πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες, καθώς χρεόγραφα που δίνονται ως ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ δεν θα είναι επιλέξιμα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες εάν η υποβάθμιση από τη Μoody’s και την S&P είναι μιας ή δύο βαθμίδων. Εάν είναι μεγαλύτερη, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στις εγγυήσεις του Δημοσίου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδιο απεξάρτησης από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, δηλαδή σχέδιο μείωσης των δανείων τους, συρρίκνωσης του μεγέθους τους, πώλησης θυγατρικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προβλημα φαίνεται στη Δημοτική ομάδα του Καμίνη: Δε "συνιστούν" ομάδα οι "συνιστώσες"

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ...
Ρεπορτάζ : Παναγής Γαλιατσάτος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είχε κεντρίσει τη φαντασία πριν ακόμα συσταθεί: οι παρουσίες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, της «Χρυσής Αυγής», αλλά και του Ηλία Ψινάκη, έδειχναν να εγγυώνται συναρπαστικές συνεδριάσεις. Κανείς δεν θα...
περίμενε, όμως, να εκδηλωθεί η πρώτη του κρίση ως «κρίση συνασπισμού» στην πλειοψηφούσα παράταξη.
Η συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, στην οποία το σχέδιο απόφασης του δημάρχου δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία, δημιούργησε εύλογα ερωτήματα για τη συνοχή της δημοτικής παράταξης του Γ. Καμίνη και τις αντοχές της στις προκλήσεις που την περιμένουν: την κατάρτιση προϋπολογισμού, το μέλλον 3.500 συμβασιούχων, τη διπλή ανάπλαση, που θα συζητηθεί σε συμβούλιο εντός Μαρτίου. Το ετερόκλητο του συνασπισμού που στήριζε τον κ. Καμίνη ήταν γνωστό: προτάθηκε, άλλωστε, από τη Δημοκρατική Αριστερά και στηρίχθηκε στην πορεία από το ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους και τη Δράση. Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότεροι «παρόντες» στην επίμαχη ψηφοφορία προέρχονταν από το κόμμα που τον πρότεινε, τη Δ.Α.
Ο δήμαρχος, πάντως, είχε αντιληφθεί την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή. Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, παρουσίασε στους δημοτικούς του συμβούλους ως συντονιστή τον Θ. Τσίκα, στέλεχος της Ιπποκράτους, με καταβολές όμως στον ΣΥΝ και την ΑΕΚΑ του Ν. Μπίστη. Την ημέρα εκείνη έμαθε και ότι η Ελένη Πορτάλιου, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμαζόταν να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητούσε τη νομιμοποίηση των μεταναστών απεργών πείνας.
Σχέδιο απόφασης
Ο κ. Καμίνης είχε τοποθετηθεί –και στην προεκλογική περίοδο– κατά της λογικής της γενικής νομιμοποίησης των μεταναστών. Πέρα από αυτό, δεν θεωρεί ότι η αποστολή του Δήμου εξαντλείται στο να εκδίδει ψηφίσματα. Επιδίωξε, λοιπόν, μια απόφαση που θα τον εξουσιοδοτούσε να απευθύνει έκκληση στους 300 να σταματήσουν την απεργία τους και στη συνέχεια να αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με την κυβέρνηση. Το σχέδιο της απόφασης παρουσιάστηκε στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καμίνη σε σύσκεψη που προηγήθηκε του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε να προστεθεί στο σχέδιο απόφασης και έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει διάλογο με τους μετανάστες, κάτι που αποδέχθηκε ο κ. Καμίνης.
Το θέμα των μεταναστών - απεργών πείνας συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, σε μια συνεδρίαση που φορτίστηκε συναισθηματικά εξαρχής από την παρουσία και την παρέμβαση του καταβεβλημένου απεργού πείνας Ρασίντ Οφρίκ. Οταν ο δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο απόφασης, από την αριστερή αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ανταρσύα) υπήρξε μια θύελλα κατακραυγής κατά της πλειοψηφίας με το επιχείρημα ότι αρνείται το δικαίωμα στην απεργία (έστω κι αν η απεργία πείνας είναι κάτι διαφορετικό).
Στελέχη της παράταξης Καμίνη θεωρούν ότι αυτή η πίεση, η συναισθηματική φόρτιση και η ελαφρά τη καρδία πεποίθηση ότι η απόφαση θα «περάσει» ήταν οι κύριες αιτίες που έξι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν «παρών». Πλην του Γ. Αναγνωστόπουλου (ΠΑΣΟΚ), οι άλλοι 5 (Φ. Προβατάς, Νέλλη Παπαχελά, Μαρία Κουβέλη, Ρέα Γαλανάκη και Αννα Χατζηγιαννάκη) ήταν στελέχη ή πρόσκεινταν στη Δ.Α.
Οταν έγινε αντιληπτό ότι η απόφαση «δεν πέρασε», το Δημοτικό Συμβούλιο πάγωσε. Ο κ. Αναγνωστόπουλος σηκώθηκε αμέσως και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του δημάρχου. Ο κ. Καμίνης την έκανε αποδεκτή. Ομως, ο κ. Αναγνωστόπουλος ήταν αντιδήμαρχος, ο ένας από τους τρεις που είχαν ψηφίσει «παρών». Οταν η παραίτησή του έγινε αποδεκτή, ο κ. Προβατάς υπέβαλε τη δική του και τον ακολούθησε η κ. Παπαχελά. Μετά τη συνεδρίαση, οι παραιτήσεις ζητήθηκαν και γραπτώς από το γραφείο του δημάρχου.
Αυτό που συνέβη, πάντως, δεν εξηγείται μόνο από τη συναισθηματική φόρτιση. Στην Πλατεία Κοτζιά, αλλά και στην Ιπποκράτους, θεωρούν ότι η «έκρηξη» του κ. Αναγνωστόπουλου εξηγείται από τον παρορμητικό χαρακτήρα του. Με τον κ. Προβατά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: ήταν ο εμπνευστής της υποψηφιότητας Καμίνη και το δεξί του χέρι στην προεκλογική εκστρατεία. Μετά τις εκλογές, όμως, οι σχέσεις τους φαίνεται ότι ψυχράνθηκαν...

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΝΕΟΣ "ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ"


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Κινητικότητα υπαλλήλων», νέες προϋποθέσεις στις μετατάξεις εργαζομένων του Δημοσίου, εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και καθιέρωση κινήτρου παραγωγικότητας συνθέτουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα λειτουργεί το Δημόσιο. Μάλιστα, η...
ποιοτική καταγραφή που έχει ξεκινήσει θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, από το οποίο θα «κοπούν» τα ειδικά επιδόματα και θα συνδεθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα, ενώ θα σχεδιαστεί και ο νέος χάρτης υπηρεσιών του Δημοσίου.
Στόχος του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση είναι να δοθεί στο κράτος η ευελιξία να μετακινεί, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, κάθε υπάλληλο που εφεξής θα προσλαμβάνει. Ο εργαζόμενος θα θεωρείται «κρατικός υπάλληλος» και δεν θα ταυτίζεται με τη θέση στην οποία υπηρετεί, αλλά θα μπορεί κάθε πέντε χρόνια να μετακινείται σε άλλη υπηρεσία υπουργείου ή φορέα. Αξονας για την επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι η καθολική εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, αλλά και στις ΔΕΚΟ, σε συνδυασμό με ένα κοινό «προσοντολόγιο».
Οι βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις προωθούμενες αλλαγές: - Tι περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση;
• Tην κατάργηση ή περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς σε περίπου 160.000 υπαλλήλους. Συνολικά θα καταργηθούν 40 επιδόματα. Το επίδομα κινήτρου απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης που λαμβάνουν σήμερα σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι καταργείται, αλλά είναι πιθανό ολόκληρα ή ένα μέρος τους να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.
• Tην ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των κοινών επιδομάτων. Θα διατηρηθούν το επίδομα θέσης, το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών. Επίσης, θα καθιερωθεί το επίδομα παραγωγικότητας το οποίο θα δίνεται εάν ο εργαζόμενος πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους μηνιαίως. Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι κραυγαλέες ανισότητες στις αποδοχές των υπαλλήλων έτσι ώστε να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια προϋπηρεσίας και τομέα ευθύνης σε όλα τα υπουργεία. Eτσι, αναμένονται μειώσεις στους μισθούς 40.000 υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα από 500 έως και 1.300 ευρώ που θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%. Αντίστοιχα οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των υπόλοιπων υπουργείων που διαθέτουν τα ίδια προσόντα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 10-20%. - Ποιες αλλαγές θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο για τις μετατάξεις και αποσπάσεις;
Η αναθεώρηση του πλαισίου για τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις θα ολοκληρωθεί μετά την οριστικοποίηση του ενιαίου μισθολογίου. Μέχρι τέλος του χρόνου θα αναδιαμορφωθούν οι όροι, με στόχο το πλεονάζον προσωπικό να μετακινηθεί σε υπηρεσίες με ελλείψεις. «Κλειδί» για τις μετατάξεις που θα γίνουν, θα αποτελέσουν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας. Ηδη έχει ξεκινήσει η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ενώ σε εξέλιξη είναι και η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ.
Υποχρεωτικό
Οι μετακινήσεις αρχικά θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και κατόπιν υποχρεωτικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν εντός των γεωγραφικών ορίων των πόλεων ή των νομών που απασχολούνται οι εργαζόμενοι. - Ποιος θα είναι ο ρόλος του «κρατικού υπαλλήλου»;
Ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος θα «αποσυνδέεται» από τη θέση στην οποία διορίστηκε. Το νέο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ανά πενταετία στον κρατικό υπάλληλο να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες-σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο. Επιπλέον, θα γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το πεδίο των δημοσίων υπηρεσιών.

«Στη μάχη του χρέους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μας»

«Στη μάχη του χρέους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μας» λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Η «μάχη με το χρέος» θα διαρκέσει χρόνια, λέει ο υπουργός Οικονομικών
Αθήνα
Εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και «θετικά σοκ» χρειάζεται η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με το Βήμα της Κυριακής. Ο υπουργός αναφέρει ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μας και θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδείξουμε πως μπορούμε να χειριστούμε το δημόσιο χρέος».

Ως πρώτο «όπλο» ο υπουργός ανέφερε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ, που στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και είσοδο «ζεστού» χρήματος.

Επίσης, το υπουργείο στοχεύει σε ενεργοποίηση ενός «ντόμινο» συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, ώστε τα ιδρύματα να ενισχυθούν και διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.

Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, στοχεύουν σε δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων σε ύψος 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014, με δημοσιονομικό όφελος άνω των 20 δισ. ευρώ. Το κύριο βάρος στην αναδιάρθρωση θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας.

Η «μάχη με το χρέος» θα διαρκέσει χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει σε ενάμιση χρόνο περισσότερα δυσάρεστα μέτρα από ό,τι άλλες σε δύο τετραετίες, αλλά αρνήθηκε τα περί αναγκαιότητας πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την «απάντηση πακέτο» της ΕΕ στην κρίση χρέους, η Αθήνα διεκδικεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα και τη μείωση των επιτοκίων.

Θέση της Αθήνας είναι ότι η «περιεκτική απάντηση» θα πρέπει να περιλαμβάνει μεθόδους όπως η επαναγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.