Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συνελήφθησαν δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Ιράν


 Ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί

Δύο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Ιράν, ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο Μεχντί Καρούμπι, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε φυλακή, αναφέρει ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Kaleme επικαλούμενη δικές της πηγές, ο Μουσαβί και ο Καρουμπί έχουν μεταφερθεί στη φυλακή Χασματίγια στη Τεχεράνη. Μαζί τους μεταφέρθηκαν και οι σύζυγοί τους.

Ωστόσο, οι Αρχές διαψεύδουν ότι οι πολιτικοί έχουν συλληφθεί και ότι εξακολουθούν να βρίσκοντσαι υπό περιορισμό.

Την Κυριακή η οργάνωση Διεθνής Καμπάνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες μεταφέρθηκαν μυστικά από τις κατοικίες τους όπου ήταν υπό καθεστώς κατ’οίκον περιορισμού εδώ και δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, οι κόρες του Μουσαβί είπαν ότι τους επιτρεπόταν να πλησιάσουν το σπίτι όπου ήταν ο πατέρας τους.

Πιέσεις και κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι

Παγκόσμια αγωνία για τη Λιβύη, πιέσεις και κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι
Γενεύη, Ελβετία
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται αντικαθεστωτικοί και κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη με τον Μουαμάρ Καντάφι να διατηρεί τον έλεγχο της Τρίπολης. Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καταδικάζουν τη βία κατά των πολιτών της Λιβύης και δείχνουν επιτακτικά την «έξοδο» στον Καντάφι. Κυρώσεις ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζει τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη που προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα.
Στον έλεγχο των διαδηλωτών έχει περάσει το μεγαλύτερο τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Λιβύης, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το καθεστώς Καντάφι «ανοίγει» εντός των ημερών το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ανατολική Λιβύη βρίσκεται στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η Τρίπολη στα χέρια του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί παρά τις διεθνείς πιέσεις και επιμένει ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκεται η Αλ Κάιντα και «ξένες δυνάμεις».

Χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη, και φαίνεται πως ετοιμάζουν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, κατέρριψαν ελικόπτερο και κρατούν αιχμαλώτους το πλήρωμα.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη άνοιξαν πυρ στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση περίπου 400 ατόμων στην συνοικία Τατζούρα της λιβυκής πρωτεύουσας.

«Να φύγει ο Καντάφι τώρα»

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των πολιτών της Λιβύης και εντείνει την πίεση στο καθεστώς Καντάφι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη, που έχουν συγκροτήσει ήδη μία μεταβατική κυβέρνηση στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης, για να προετοιμάσουν την επόμενη ημέρα.

Η διεθνής διπλωματία μεταφέρθηκε τη Δευτέρα στη Γενεύη, όπου συναντώνται -στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από όλη τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας να μπει τέλος στη βία κατά των πολιτών της Λιβύης.

Μιλώντας από τη Γενεύη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «πρέπει να φύγει τώρα» και διεμήνυσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Καντάφι απειλεί και σκοτώνει πολίτες».

«Έχει έλθει η ώρα για τον Καντάφι να φύγει, τώρα, χωρίς άλλη βία ή καθυστέρηση» τόνισε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν την αντιπολίτευση στην ανατολική Λιβύη και είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε ως απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη εναντίον των πολιτών. «Η Ρωσία καταδικάζει αυτή τη βία, ζητεί να σταματήσει αμέσως και να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Ο Λαβρόφ τάχθηκε επίσης εναντίον της διαίρεσης του κόσμου σε «καλούς και κακούς», λέγοντας πως αυτό θα έβλαπτε την πολυμερή συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για να βοηθήσει στην πρόληψη των θανάτων αμάχων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει επίσης «να κρατήσει ανοιχτές στο τραπέζι όλες τις άλλες επιλογές» υπογράμμισε ο Ραντ.

Κυρώσεις επέβαλε η ΕΕ

Μετά τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα πακέτο κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι και 25 ανθρώπων του στενού του κύκλου, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του. Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των «27» στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε από τη Γενεύη ότι η βία κατά των πολιτών της Λιβύης «σοκάρει τη συνείδησή μας», και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ άμεσα. Η Γερμανία από την πλευρά της εισηγείται να ακολουθήσει η ΕΕ ακόμη πιο σκληρή στάση, επιβάλλοντας ένα οικονομικό εμπάργκο 60 ημερών στη Λιβύη για να εμποδίσει τον Καντάφι να συνθλίβει το λαό του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι διεθνείς κυρώσεις στον Καντάφι και σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον Λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δηλώνει την ίδια ώρα ότι το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων [πετρελαίου και φυσικού αερίου] δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο» τόνισε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες».

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε τη Δευτέρα πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, προκειμένου να αρχίσει η πλήρης έρευνα για το ενδεχόμενο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

MIA AKOMH 'TEΡΑΤΩΔΗ' ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ: Θα μπορούσε να χτυπήσει τη ΓΗ!!!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ NASA ME MIA AKOMH 'TEΡΑΤΩΔΗ' ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Η Γη ευτυχώς δεν θα βρεθεί στο διάβα του: ένας πίδακας πλάσματος που εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του Ήλιου καταγράφηκε από διαστημικό παρατηρητήριο της NASA, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πλανήτης δεν απειλείται. Το βίντεο εικονίζει την...
εξέλιξη ενός «τερατώδους» ηλιακού εξάρματος: ενός πίδακα υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου που πηγάζει από μια ηλιακή κηλίδα. Ένα μέρος του υλικού πέφτει πίσω στην οργισμένη επιφάνεια του άστρου, ενώ το υπόλοιπο αρχίζει ένα αιώνιο ταξίδι στο Διάστημα, με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Το βίντεο συναρμολογήθηκε από φωτογραφίες που λαμβάνονταν ανά 24 δευτερόλεπτα στο άκρο του υπεριώδους φάσματος. Το φαινόμενο, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO).

Αν η έκρηξη είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα ή αργότερα, ο πίδακας πλάσματος θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη και να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες, ή ακόμα και εκτεταμένα μπλακάουτ.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος των ηλιακών εκρήξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: «Το θέμα δεν είναι το εάν θα συμβεί, είναι το πότε και το πόσο μεγάλη θα είναι» είχε δηλώσει πρόσφατα η Τζέιν Λουμπτσένκο, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι ηλιακές εκλάμψεις αυξάνονται σε συχνότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο με περίοδο 11 ετών. Το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο αναμένεται γύρω στο 2013.