Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αν ζούσε ο Τσε



του Περικλή Κοροβέση


Ο Χορστ Μάλερ αυτό το επιφανές μέλος της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός» - RAF θεωρούσε την εργατική τάξη της Δυτικής Γερμανίας τελείως παθητική και διεφθαρμένη και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να απελευθερωθεί από μόνη της. Οι εργάτες ήταν κατατρομαγμένα γουρούνια, μαζί με το σύνολο της Αριστεράς.
Και μαζί με τους συντρόφους του, πίστεψαν πως με κάποιες δολοφονίες και κάποιους δυναμίτες θα την απελευθέρωναν. Αντίστοιχες αντιλήψεις και δράσεις υπήρχαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον με τον Μάλερ ήταν πως μόλις βγήκε από τη φυλακή άλλαξε το μπολσεβίκικο κοστούμι του και φόρεσε το ναζιστικό. Σήμερα είναι ηγετικό στέλεχος των Νεοναζί.

Άλλαξε ο Μάλερ πολιτικές αντιλήψεις, όπως τον κατηγόρησαν, ή απλά παρέμεινε συνεπής στις απόψεις του και ήταν πάντα ναζί; Κατά την άποψή μου, μια ναζιστική ή φασιστική αντίληψη δεν είναι απαραίτητο να έχει την αντίστοιχη ιδεολογική αναφορά. Μπορεί να εκφράζεται μέσα από ένα θρησκευτικό κίνημα. Ακόμα μπορεί να εκφραστεί και από το οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα, δεξιό, κεντρώο, αριστερό, αλλά ακόμα και αναρχικό. Σ΄ αυτή την αντίληψη υπάρχουν μερικά σταθερά χαρακτηριστικά:

-Οι μάζες βρίσκονται σε λήθαργο και παρακμή και από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Είναι πρόβατα και χρειάζονται ένα τσοπάνη (χριστιανική προσέγγιση, ποίμνιο και ποιμένας). Έχουν ανάγκη από έναν μεσσία-αρχηγό που θα τους οδηγήσει στην απελευθέρωση τους, αφού πρώτα υποταγούν τυφλά στον αρχηγό (Χίτλερ, Μουσολίνι, και από την άλλη πλευρά του καθρέπτη, Στάλιν, Μάο και όχι μόνο). Το ρόλο του Μεσσία μπορούν να παίξουν και οι λεγόμενες πρωτοποριακές ομάδες, που θεωρούν τον εαυτό τους εκπρόσωπο του λαού, άσχετα αν δεν έχουν καμιά σχέση μαζί του. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι «κατώτεροι» είναι ή να ακολουθήσουν τυφλά τους αρχηγούς ή να θεωρηθούν εχθροί, στο σημείο που δεν υποτάσσονται στην ανώτερη αλήθεια. Άνθρωποι είναι μόνο όσοι είναι δικοί μας. Οι υπόλοιποι βαπτίζονται εχθροί. Και η βία, από εργαλείο, γίνεται αξία και δημιουργεί τον σίριαλ κίλερ, είτε με πολιτική αναφορά, είτε όχι.

-Υπάρχει πάντα μία αναφορά που δεν μπαίνει ποτέ σε αμφισβήτηση. Και αυτή μπορεί να είναι θρησκευτική-μεταφυσική, μπορεί να είναι εθνική ιδέα, μπορεί να είναι φυλετική και ακόμα μπορεί να είναι επαναστατική-φαντασιακή. Ένα είδος θεατρικού έργου, που για να παιχτεί, απαιτεί ανθρώπινες ζωές.

Αν ζούσε σήμερα ο Τσε δεν θα έκανε κανένα αντάρτικο. Θα είχε καταλάβει πως τα ένοπλα κινήματα είναι αδιέξοδα. Δηλαδή, αυτό που κατάλαβαν όλα τα ένοπλα κινήματα στη Λατινική Αμερική, που δεν είχαν καμιά σχέση με τις καρικατούρες των ένοπλων κινημάτων στην Ευρώπη. Οι Σαντινίστας, που πήραν την εξουσία με τα όπλα το 1979, κατάλαβαν στη συνέχεια πως δεν μπορούσαν να την κρατήσουν με τα όπλα. Και το 1990 κάνουν εκλογές τι οποίες και χάνουν και αποχωρούν από την εξουσία. Ο υποδιοικητής Μάρκος των Ζαπατίστας στο Μεξικό ποτέ δε δήλωσε πως πρέπει να πάρουν την εξουσία με τα όπλα, αλλά πως πρέπει να παλέψουν σε ένα πολιτικό πλαίσιο που θα δημιουργούσε μια αυθεντική δημοκρατία στο Μεξικό που θα χωρούσε και τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών του.
Το μόνο ένοπλο κίνημα που έχει απομείνει στη Λατινική Αμερική είναι το παραδοσιακό αντάρτικο του FARC που δεν έχει πραγματικό πρόγραμμα εξουσίας. Αυτοσυντηρείται συχνά με συμμαχίες με τις μαφίες των ναρκωτικών, δημιουργώντας έτσι ένα ανταρτοληστρικό κίνημα που δεν έχει σχέση με τη πολιτική αλλά με την επιβίωση.

Να θυμίσουμε λίγο την εποχή που γεννήθηκαν οι «ένοπλες επαναστατικές ομάδες» στην Ευρώπη: Αντάρτικα στον τρίτο κόσμο. Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα. Βιετνάμ και Καμπότζη που προχωρούσαν νικηφόρα με τη δύναμη των όπλων. Κι ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση: Ξαναπαίρνουμε τα όπλα στον αναπτυγμένο κόσμο και γινόμαστε η ένοπλη πρωτοπορία ή εντασσόμαστε στο μαζικό κίνημα και δίνουμε όλη μας την ενέργεια σε αυτή τη δύναμη; Κάποιοι επέλεξαν την ένοπλη βία σαν υποδειγματική πράξη. Και έτσι είχαμε τη Φράξια Κόκκινος Στρατός στη Δυτική Γερμανία, την Άμεση Δράση στη Γαλλία, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία και στην Ελλάδα την 17 Νοέμβρη. Εκτός από την Ιταλία, όπου οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και η Αυτονομία του Νέγκρι είχαν χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές, όλες οι υπόλοιπες ομάδες της ένοπλης υποδειγματικής δράσης ήταν ολιγάριθμες.

Η τακτική που επιλέχτηκε ήταν οι δολοφονίες και η νιτρογλυκερίνη που αναβίωσαν τις χειρότερες στιγμές του αναρχικού κινήματος στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Ο αναρχισμός, από κίνημα ισότητας και δικαιοσύνης, ταυτίζεται με δολοφονικές ενέργειες, από τους πολέμιους του, και μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να ξεφύγει από αυτή τη ρετσινιά. Σε αυτό δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι αναρχικοί. Δομικά αυτά τα κινήματα δεν ήταν διαφορετικά από τα ένοπλα ακροδεξιά κινήματα των ΗΠΑ και ιδιαίτερα με την Κουν Κουξ Κλαν που χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους. Αυτό που άλλαζε ήταν ο στόχος. Στη περίπτωση της Ακροδεξιάς των ΗΠΑ στόχος ήταν οι μαύροι. Στη περίπτωση των ένοπλων επαναστατικών ομάδων ήταν στελέχη του κατεστημένου, άσχετα αν ήταν ένοχοι ή αθώοι. Και εδώ επικράτησε η φασιστική αντίληψη της συλλογικής ευθύνης. Ξεπέρασαν έτσι και τους ίδιους τους νόμους του κάθε ολοκληρωτικού κράτους. Εκεί κάποια δίκη ή κάποιο στρατοδικείο στηνόταν, έστω και για τα μάτια. Σ΄ αυτές τις ομάδες δεν χρειαζόταν τίποτα. Αποφάσιζαν ποιος ήταν ο εχθρός και τον εκτελούσαν, ξεπερνώντας και την ίδια τη μαφία στην οποία ποτέ δεν ίσχυσε η συλλογική ευθύνη. Το θύμα πάντοτε ήταν συγκεκριμένο. Στους «δικούς μας επαναστάτες» ισχύει η συλλογική ευθύνη. Και κατά τα πρότυπα των Ναζί δημιουργούν «Καλάβρυτα» στο μέτρο του δυνατού. Και εφαρμόζουν την αρχή του «συλλογικού υποσυνείδητου» που σημαίνει πως όλοι είναι ένοχοι.

Η υπόθεση της επανάστασης είναι να γυρίσει η δύναμη εκεί που ανήκει. Κι αυτό αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα, όταν οι πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Και ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τους επαναστάτες. Αγώνας για να γυρίσει η δύναμη εκεί που ανήκει. Γι αυτό χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις, σε πολλά επίπεδα, τόσο στο ατομικό, όσο και στο κοινωνικό. Για μένα, αυτός που θέλει ένα κουβά νερό για να πλύνει τα δόντια του, δεν μπορεί να είναι επαναστάτης, ακόμα και αν διδάσκει οικολογία σε πανεπιστήμιο. Χωρίς προσωπική ηθική, είμαστε όλοι εν δυνάμει εξουσιαστές και γραφειοκράτες, όσο κι αν διακηρύσσουμε το αντίθετο.

Τελικά για ποιόν παράδεισο αγωνιζόμαστε; Για ποια ουτοπία; Για τίποτα από όλα αυτά. Κανείς δεν ήρθε από τον παράδεισο για να μας πει πως είναι. Και οι ουτοπίες που πήγαν να χτιστούν γίναν δυστοπίες. Δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία μελλοντική κοινωνία, αν δεν αρχίζουμε να τη χτίζουμε από τώρα μέσα σ΄ αυτή τη κοινωνία. Μπορούμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά : ισότητα, δικαιοσύνη, η παραγωγή του πλούτου να πηγαίνει στη κοινωνία κι όχι στους κερδοσκόπους. Μαζί με πολλά άλλα χαρακτηριστικά, που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες από τους μεγάλους στοχαστές που είχαν στόχο τον άνθρωπο και την ευτυχία του.

Προς το παρόν παλεύουμε για ανθρώπινα δικαιώματα στη κόλαση. Κι αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά.

*Οι σκέψεις αυτές του Περικλή Κοροβέση αναπτύσσονται εκτενώς στην εισαγωγή του βιβλίου «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις διάπυροΝ

**Ο Περικλής Κοροβέσης είναι συγγραφέας - δημοσιογράφος

AKAΡΠΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου ολοκλήρωσε, σήμερα, τη διαμεσολαβητική αποστολή του για το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σημειώθηκε πρόοδος για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα...


Η ανακοίνωση, που εξέδωσαν τα ανάκτορα, αναφέρει ότι ο Ντιντιέ Ρέιντερς παρουσίασε στο βασιλιά Αλβέρτο την αναφορά του. Δεν διευκρινίζεται, όμως, ποιά θα είναι η επόμενη ενέργεια για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ρέιντερς, που είναι πρόεδρος του γαλλόφωνου Φιλελεύθερου κόμματος MR, προσπαθούσε επί τέσσερις εβδομάδες να πείσει τα γαλλόφωνα και τα ολλανδόφωνα κόμματα, να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, πράγμα που δεν έχει γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Το αδιέξοδο διαρκεί ήδη 261 ημέρες, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ παγκοσμίως.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Καρλ Ντέβος υποστήριξε από την πλευρά του ότι είναι «προφανές» ότι η μεσολάβηση του Ρέιντερς δεν έφερε αποτέλεσμα. «Είναι παντελώς ασαφές το τι θα συμβεί τώρα. Ο βασιλιάς δεν ξέρει πλέον. Η μεσολάβηση ήταν χάσιμο χρόνου», είπε.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ρεπορτάζ : Γ. Τομαράς - Π. Χριστοδούλου
(από το Έθνος)
Οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται σε κάθε λογής εγκληματικές ενέργειες «βλέπουν» οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πίσω από το φοβερό μακελειό χτες το απόγευμα στη διασταύρωση Περικλέους και Κηφισού στου Ρέντη, όπου τρεις
άγνωστοι ύστερα από ληστεία περιπτέρου στο Μενίδι «γάζωσαν» εν ψυχρώ με καλάσνικοφ και πιστόλι οκτώ αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, με τραγικό αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα δύο από αυτούς και σοβαρά άλλους δύο, ενώ οι άλλοι τέσσερις γλίτωσαν από θαύμα. Το μακελειό έγινε αιτία να διακόψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το ταξίδι του στην Τουρκία και να επιστρέψει εκτάκτως στην Αθήνα με αεροσκάφος που του διέθεσε η τουρκική κυβέρνηση. Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «κάποιοι έχουν επιλέξει να συνεχίσουν τον κύκλο αίματος» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό «γιατί καλάσνικοφ χρησιμοποιούν και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν, και η τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής, Γιάννης Μακρής, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου επισκέφθηκε τους χτυπημένους συναδέλφους του κατήγγειλε ότι η πολιτεία στέλνει τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ ως «πρόβατα επί σφαγήν», ανεκπαίδευτα και απροστάτευτα.
Η τραγωδία με τους δύο νεκρούς και τους δύο σοβαρά τραυματίες άρχισε και κατέληξε ως εξής:
Η ώρα ήταν περίπου 5.30 το απόγευμα όταν ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης και ανέφερε ότι τρία άτομα με καλάσνικοφ τον λήστεψαν και διέφυγαν με ένα ΙΧ μάρκας Volvo, δίνοντας και τον αριθμό κυκλοφορίας. Από τα τερματικά της Τροχαίας προέκυψε ότι οι πινακίδες ήταν κλεμμένες από άλλο όχημα στη Νέα Ερυθραία και ξεκίνησαν αναζητήσεις.
Μια ομάδα ΔΙΑΣ, τέσσερις αστυνομικοί με δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγα λεπτά αργότερα το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο για τις ενέργειές τους.
Στην περιοχή άρχισαν να συγκλίνουν και άλλες δυνάμεις από τη Δυτική Αττική και ακολούθησαν τις δύο μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ. Στον παράδρομο της Κηφισού όμως, στο ύψος της Λαχαναγοράς του Ρέντη, στο ρεύμα προς Πειραιά, το Volvo μπήκε στον παράδρομο και για ελάχιστα λεπτά οι αστυνομικοί τούς έχασαν. Οι κακοποιοί σταμάτησαν σε ένα σκοτεινό σημείο και μόλις φάνηκαν οι αστυνομικοί τούς «γάζωσαν» με δεκάδες σφαίρες.
Οι τέσσερις αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και δέχτηκαν τον καταιγισμό πυρών πάνω στις δύο μοτοσικλέτες, οι δύο στο κεφάλι, ο ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Δύο άλλοι αστυνομικοί δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη, ενώ ακόμα δύο σώθηκαν γιατί οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους.
Κάποιοι από τους αστυνομικούς που ακολουθούσαν ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς στους κακοποιούς, αλλά οι κακοποιοί μπήκαν και πάλι στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Αμέσως ξεκίνησε γιγαντιαία επιχείρηση από την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να κλείσει όλες τις διόδους διαφυγής στους κακοποιούς, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Λίγο αργότερα εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο το Volvo στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Κωνσταντινουπόλεως στο Μοσχάτο και μέσα οι δράστες είχαν αφήσει το καλάσνικοφ και το πιστόλι, αλλά οι ίδιοι είχαν γίνει άφαντοι.
Οπως διαπιστώθηκε, το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από σπίτι όπου είχαν εισβάλει «μπουκαδόροι» στη Νέα Ερυθραία από τις 17 Ιανουαρίου και είχαν τοποθετήσει τις πινακίδες που είχαν κλέψει από την ίδια περιοχή από άλλο όχημα μάρκας Φορντ. Το αυτοκίνητο και τα όπλα εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τον αποτροπιασμό και τη θλίψη τους για τον θάνατο των δύο αστυνομικών εξέφρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε:
«Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και η κυβέρνηση, εκ μέρους και των Ελλήνων πολιτών, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση».
Τη συμπαράστασή του στα θύματα της άνανδρης επίθεσης εξέφρασε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Η πολιτεία να πάρει μέτρα ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης των αστυνομικών επεσήμανε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

Δε θα μειωθούν οι μισθοί με το ενιαίο μισθολόγιο. Εδώ δε γελάνε , κλαίνε!!

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 54 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αντίστροφη µέτρηση για το ενιαίο µισθολόγιο, που αναµένεται να οδηγήσει σε περικοπές αµοιβών τουλάχιστον για τα «ρετιρέ» των δηµοσίων υπαλλήλων και ίσως σε κάποιες βελτιώσεις για τους «αδικηµένους»του σηµερινού συστήµατος,ξεκίνησε χθες µε τη...
δηµοσιοποίηση της σχετικής µελέτης των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονοµικών. Συνολικά, πάντως, όπως αναφέρει το Μνηµόνιο, στόχος του µισθολογίου είναι να µειωθεί η µισθολογική δαπάνη του ∆ηµοσίου.

Στη µελέτη καταγράφονται 54 διαφορετικά επιδόµατα,που κυµαίνονται από 35 ευρώ και ξεπερνούν ακόµη και το ποσό των 1.750 ευρώ, καθώς και 15 ειδικά µισθολόγια.

Η µελέτη επιβεβαιώνει το πλήθος των επιδοµάτων που χαρακτηρίζουν το σηµερινό µισθολόγιο (φτάνουν τα 32 στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας) και τις µεγάλες ανισότητες ανάµεσα σε υπαλλήλους µε τα ίδια προσόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης µε 17 έτηυπηρεσίας αµείβεται µε 2.861 ευρώ στο υπουργείο Οικονοµικών, έναντι 1.587 ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας (πολιτικός υπάλληλος). Ο τελευταίος παίρνει περίπου τα ίδια µε τον νεοδιόριστο κλητήρα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονοµικών (1.577 ευρώ). Οι διαφορές µεταξύ υπαλλήλων µε τα ίδια προσόντα σε διαφορετικά υπουργεία φτάνουν τα 667 ευρώστους νεοδιόριστους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και στα 1.616 ευρώ στους υπαλλήλους Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης µε 33 έτη υπηρεσίας. Γενικότερα, τα υπουργεία Οικονοµικών, Εσωτερικών και ∆ικαιοσύνης προηγούνται, ενώ τις χαµηλότερες αµοιβές δίνουν τα υπουργεία Εθνικής Αµυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας.

Οπως επισηµαίνεται απότους µε λετητές των ICAP και Hay Group, τα στοιχεία δείχνουν ότι τοµισθολόγιο διαµορφώθηκε µε τρόπο αποσπασµατικό, δεν υπηρετεί συγκεκριµένες αναπτυξιακές ήκοινωνικές προτεραιότητες, ενώ η αµοιβή δεν συνδέεται ούτε µε την ικανότητα του εργαζοµένου, ούτε µε την απόδοσή του, ούτεµε την ευθύνη και το ειδικό βάρος του ρόλου του. Επιπλέον, η σχέση µεταξύ εισαγωγικής και καταληκτικής αµοιβής είναι µικρή, ανεξαρτήτως τουβαθµού εκπαίδευσης, κάτι που σηµαίνει ότι ο υπάλληλοςδεν βελτιώνει σηµαντικά τη θέση του καθώς προχωρεί στην ιεραρχική κλίµακα. «Το παρόν µισθολόγιο εξοµοιώνει από µισθολογικής άποψηςτους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν οριακή απόδοση µεεκείνους που έχουν άριστη απόδοση», επισηµαίνεται χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα επιδόµατα,επισηµαίνεται ότι κάποιαείναι χαµηλά, όπως το οικογενειακό, άλλα δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, όπως το κίνητρο απόδοσης,που αποτελεί πάγια µηνιαία αµοιβή, ενώ υπάρχουν και επιδόµατα που φαίνονται γραφικά ή παράλογα (π.χ. επίδοµα ρουχισµού).

ΆΝΟΔΟΣ κάι Πτωσή. Κατά την τριετία πριν ξεσπάσει η κρίση, η τότε κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας αύξανε κάθε χρόνο σηµαντικά την απασχόληση στον δηµόσιοτοµέα. Οι δηµόσιοι υπάλληλοι στο σύνολό τους (εξαιρουµένων των ∆ΕΚΟ) ήταν 793.573 στις 31/12/2006 και έφτασαν τους 824.657 στις 31/12/2009, δηλαδή αυξήθηκαν κατά31.084.

Αντίθετα, το 2010 σηµειώθηκε σηµαντική µείωση και ο αριθµός τους διαµορφώθηκε στους 761.317 στις 31/12/2010. Οι συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου µειώθηκαν κατά 38% το διάστηµα 2009-2010, ενώ οι απασχολούµενοι στα stageµειώθηκαν κατά 34%.

Το 2010 υπήρξε και σηµαντική µείωση αµοιβών. Ετσι, η µισθολογική δαπάνη στο σύνολότης µειώθηκε κατά 11% (µεταξύ άλλων µειώθηκε και η δαπάνη για βουλευτικές αποζηµιώσεις και επιδόµατα κατά 9%).

Το νέο µισθολόγιο προβλέπεται µε βάση το Μνηµόνιο ότι θα ψηφισθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Οι µεγάλες ανισότητες και τα πριµ που δεν κόβονται

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ των επιδοµάτων που λαµβάνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα βάλει η κυβέρνηση µε την καθιέρωση του νέου µισθολογίου, επιδιώκοντας να αρθούν οι τεράστιες µισθολογικές ανισότητες µεταξύ εργαζοµένων των ίδιων προσόντων αλλά διαφορετικών φορέων. Οπως έχει αναφερθεί, το40% της µισθολογικής δαπάνης στο Δηµόσιο αφορά την καταβολή επιδοµάτων, υπερωριών και αποζηµιώσεων για τη συµµετοχή σε συλλογικά όργανα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 18,6 εκατοµµύρια ευρώ, στα οποία ανέρχεται το συνολικό ετήσιο κόστος για µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, τα 7,17 εκατοµµύρια ευρώ προορίζονται για παντός τύπου επιδόµατα.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργήσει σειρά επιδοµάτων, διατηρώντας µόνο τα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγµα το οικογενειακό επίδοµα ή το επίδοµα θέσης ευθύνης. Μέχρι στιγµής τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών δεν έχουν καταλήξει στο πόσα και ποια επιδόµατα θα αποτελούν παρελθόν µε το ενιαίο µισθολόγιο, ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές πως το «µαχαίρι» που θα µπει θα είναι µεγάλο.

«Το σύστηµα των επιδοµάτων είναι περίπλοκο και κατακερµατισµένο», αναφέρει χαρακτηριστικά η µελέτη, όπου επισηµαίνεται επίσης πως σε σχέση µε τα επιδόµατα «η πολιτική είναι αποσπασµατική και φαίνεται ότι αναπτύχθηκε χωρίς σύστηµα και στρατηγική για να καλύψει τις ανάγκες συγκεκριµένων οµάδων εργαζοµένων».

Ενδεικτικό είναι πως υπό τον τίτλο «ειδικό επίδοµα» κάθε υπουργείο δίνει διαφορετική αµοιβή. Ετσι, υπάλληλος Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Εξωτερικών παίρνει ειδικό επίδοµα ύψους 323,8 ευρώ, για εργαζόµενο µε τα ίδια προσόντα στο υπουργείο Εσωτερικών το ειδικό επίδοµα φτάνει τα 544,4 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονοµικών υπερβαίνει τα 620,9 ευρώ.

Η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί πλήρως µε το νέο µισθολόγιο, καθώς θα προβλεφθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, πως υπάλληλοι που υπηρετούν στις ίδιες θέσεις και διαθέτουν τα ίδια προσόντα θα αµείβονται µε τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως του φορέα που υπηρετούν. Μία από τις βασικές καινοτοµίες του νέου µισθολογίου αναµένεται να είναι και η σύνδεση του µισθού µε την αποδοτικότητα.

ΑΔΙΑΚΡΙΤΩς. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η µελέτη. «Κάποια από τα επιδόµατα δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, όπως για παράδειγµα το κίνητρο απόδοσης, το οποίο αποτελεί πάγια µηνιαία αµοιβή», σηµειώνεται, υπογραµµίζοντας πως µε τον τρόπο αυτόν εξοµοιώνονται «υπάλληλοι που επιτυγχάνουν οριακή απόδοση µε εκείνους που έχουν άριστη απόδοση».

Με το προωθούµενο σύστηµα θα τίθενται συγκεκριµένοι στόχοι ανά υπηρεσία και ανά θέση εργασίας και κάθε εργαζόµενος θα λαµβάνει πριµ ανάλογα µε την αποδοτικότητα και παραγωγικότητά του.

Παπουτσης!! ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ - ΑΣΤΡΑΠΗ...

ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ - ΑΣΤΡΑΠΗ...

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δείξει πως διαθέτει αντανακλαστικά και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τη διαχείριση του θέματος με την δολοφονία των δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στα χέρια του υφυπουργού Όθωνα. Αποτελεί αίνιγμα...
αν ο κ. Παπουτσής έρχεται εκτάκτως από την Άγκυρα στην Αθήνα μόνο για να συλληπηθεί τις οικογένειες ως όφειλε αλλά και για να τονώσει το ηθικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Ίσως όμως η νυχτερινή αυτή του άφιξη στην Αθήνα, με αεροσκάφος της Τουρκικής κυβέρνησης να σηματοδοτήσει και ραγδαίες εξελίξεις στις επικείμενες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Είναι η πρώτη κρίση που αντιμετωπίζει στην Κατεχάκη, με το αίμα δυο νέων παιδιών που εκτελέστηκαν στην άνιση καθημερινή μάχη του σκληρού εγκλήματος του δρόμου. Με την παρουσία Παπουτσή στην Άγκυρα θα εξετάζονταν και η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, που συνεκλήθη για πρώτη φορά στις 14 Μαΐου 2010 υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας, κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα. Η επίσκεψη εργασιας που πραγματοποιούσε από χθες έγινε ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μπεσίρ Αταλάι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που θα γινόταν το πρωί της Τετάρτης 2 Μαρτίου, θα γινόταν επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων και δημόσιας ασφάλειας, υπό το φως των αποτελεσμάτων του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι θα εξεταζόταν θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά στην επανεισδοχή, τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας , καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με όσα διαδραματίζονται σε χώρες της Β. Αφρική