Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χιόνια πέφτουν στην Αττική, στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη

Την εμφάνισή του στην Αττική έκανε νωρίς το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας ο χιονιάς. Η χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες είχε ήδη κλείσει ο δρόμος της Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω. Χιόνι πέφτει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθήνας.

Αποκόλληση βράχου στα Τέμπη

Στην κοιλάδα των Τεμπών οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά εξαιτίας αποκόλλησης μικρού βράχου.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας το ατύχημα σημειώθηκε στο 386,2 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, μέσα στο πέρασμα Τεμπών. Λόγω της χιονόπτωσης τα οχήματα κινούνταν με μικρές ταχύτητες και σε κάποια στιγμή αποκολλήθηκε η πέτρα και έπεσε πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Ο οδηγός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λάρισας για να υποβληθεί σε εξετάσεις, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στα Τέμπη δεν διακόπηκε, ωστόσο η Τροχαία Λάρισας απαγόρευσε τη διέλευση φορτηγών λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Χιονόπτωση σημειώνεται στην εθνικό οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας. Σε επιφυλακή βρίσκεται ένα εκχιονιστικό μηχάνημα, σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα στο οδόστρωμα.

Στο ρεύμα προς Λαμίας, στο ύψος του 40ού χλμ έχει διπλώσει μια νταλίκα, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών έχει διακοπεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες.

Επίσης, χιονόπτωση σημειώνεται στην Πεντέλη.

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει ορίσει 12 σημεία διανομής αλατιού.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε την Καθαρά Δευτέρα, αναμένονται χιονοπτώσεις στην Αττική, ίσως και ισχυρές στα βόρεια του νομού, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω των καιρικών συνθηκών επιβλήθηκε γενικό απαγορευτικό απόλπου από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου και από το λιμάνι της Ραφήνας προς τις Κυκλάδες.

Στη Θεσσαλονίκη, η χιονόπτωση ξεκίνησε στο κέντρο της πόλης αργά το μεσημέρι, ενώ στις παρυφές της πόλης το έχει ήδη «στρώσει».

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε Χορτιάτη και στον δρόμο για το νοσοκομείο «Παπανικολάου», ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Χιόνι πέφτει από το πρωί στη βόρεια Χαλκιδική και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Το κρύο είναι τσουχτερό με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Φλώρινα χιονίζει και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται μέσω Βίγλας και Βιτσίου και ορεινά του νομού Φλώρινας.

Προβλήματα σημειώνονται για τους εκδρομείς που επιστρέφουν στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας. Έντονη χιονόπτωση καταγράφεται από το 180ό χλμ στην περιοχή του Μώλου έως το 195ο χλμ κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας, από την περιοχή των Καμένων Βούρλων στο 182ο χλμ έως το 165ο χλμ στον Άγιο Κωνσταντίνο, και στη οδό Αθηνών-Λαμίας από τα διόδια της Τραγάνας στο 125ο χλμ έως το Κάστρο της Βοιωτίας. Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα.

Από τις 4 το απόγευμα χιονίζει ασταμάτητα και μέσα στην πόλη της Λαμίας, ενώ με ιδιαίτερη ένταση είναι τα χιόνια στα βόρεια και τα δυτικά.

Στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από το 48ο χλμ στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, ενώ η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και στα πεδινά.

Στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, με δυσκολία τα μηχανήματα κρατούν το δρόμο ανοιχτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες αφού τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς γίνονται όλο και περισσότερο έντονα.

Στο δρόμο Λαμίας - Άμφισσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Μπράλο και στο 51ο χλμ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας χιονίζει ασταμάτητα από το μεσημέρι και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκατοστά.

Πέθανε ο Γκρανάδο, ο μεγάλος φίλος του «Τσε» Γκεβάρα

Ο άνθρωπος ο οποίος συντρόφεψε στις νεανικές περιηγήσεις του με μια μοτοσικλέτα, στις οροσειρές αλλά και τις πόλεις των Άνδεων, τον Αργεντινό «μύθο» της λαϊκής επανάστασης στην Κούβα αλλά και τη Λατινική Αμερική, Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, άφησε την τελευταία του πνοή στην Κούβα το Σάββατο, σε ηλικία 88 ετών.


Ο Αλμπέρτο Γκρανάδο έζησε αρκετά για να δει τη ζωή του με τον «Τσε» να αποθανατίζεται σε φιλμ με το τίτλο «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας».

Όπως ανακοίνωσε το κρατικό κανάλι στην Αβάνα που μετάδωσε το θάνατό του, η στάχτη του θα διασκορπιστεί στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα και φυσικά στην Κούβα.

Το περίφημο ταξείδι τους, στη φτωχή και καταπιεσμένη ήπειρο της Λατινικής Αμερικής, ξεκίνησε το 1951, με μία γερασμένη βρετανική μοτοσικλέτα Ενφιλντ και κατά πολλούς ήταν η αιτία που αφύπνισε το επαναστατικό ένστικτο αλλά και τη συμπόνια για τους κατατρεγμένους, του μεγάλου οραματιστή και επαναστάτη, που έγινε διαχρονικό σύμβολο του ουμανισμού και της αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Αν και από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του κουβανέζικου λαού ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης Κάστρο και λαϊκός ήρωας, ο Γκεβάρα, που είχε σπουδάσει γιατρός, προτίμησε να συνεχίσει την επανάσταση στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, μέχρι που εκτελέσθηκε από μισθοφόρους σε ενέδρα στα βουνά της Βολιβίας, το 1967.

Η ταινία «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, βασίστηκε πάνω στη νουβέλα του Γκρανάδο «Ταξιδεύοντας με τον "Τσε" Γκεβάρα: Η δημιουργία μιας επανάστασης» και περιείχε αυθεντικά στοιχεία από το προσωπικό ημερολόγιο του Λατίνου επαναστάτη.

Ο Γκρανάδο, που ήταν βιοχημικός, εγκαταστάθηκε στην Κούβα το 1961, μετά από πρόσκληση του παιδικού του φίλου και έμεινε για πάντα.

Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο στη σκιά της υποβάθμισης από τη Moody's

Διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση

Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη την Κ.Δευτέρα μετά την ανακοίνωση-σοκ της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, και εν όψει των επαφών που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να καταγγελθούν άμεσα οι πρακτικές των οίκων αξιολόγησης στις ευρωπαϊκές Αρχές και να θέσει το θέμα ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Νικολά Σαρκοζί.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απόφαση την υποβάθμιση, καθώς, όπως τονίζει, δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και λαμβάνουν μέρος όλοι οι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος και ενδεχομένως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο Υπατία.

Η Moody's Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε Β1 από το Ba1, μην αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας, όπως αναφέρει, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η υποβάθμιση ήρθε ένα 24ωρο πριν από τον κύκλο επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε αναζήτηση συναίνεσης εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου και, κυρίως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί την επομένη με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα νευρικότητας που προκαλεί η στάση της Γερμανίας.

Συγκρούσεις και νεκροί στη Μπουρκίνα Φάσο

Που τα βρίσκουν αυτά τα κράτη?

H κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και μάρτυρες, αναφέρουν ότι 4 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και μπάτσους στo κέντρο της δυτικής αυτής αφρικανικής χώρας.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Τρίτη στην πόλη Κουντούγκου, με αφορμή το θάνατο ενός φοιτητή που κρατούνταν. Οι αρχές λένε ότι πέθανε από μηνιγγίτιδα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι συμφοιτητές του καταγγέλλουν ότι πέθανε λόγω της κακομεταχείρισης.

Νέα υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody's.

ΠΡΩΪΝΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!...
ΚΛΙΜΑ "ΚΗΔΕΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πρωινό σοκ και για τους δυο. Και για τον πρωθυπουργό και για τον υπουργό Οικονομίας. Η νέα υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody's ήρθε λίγο πριν τις κρίσιμες συνόδους κορυφής, όπου θα συζητηθούν και ίσως εγκριθούν ορισμένα από τα...
ελληνικά αιτήματα (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων κλπ), στο πλαίσιο μιας συνεκτικής λύσης για την ευρωζώνη. Κανένας τους δεν φανταζόταν αυτό που έγινε σήμερα. Ο εκνευρισμός είναι ορατός στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την οποία "η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, «είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Πολύ άσχημα τα νέα...

"Έτσι γίνανε τα πρώτα κρατικά μπορντέλα, αδέρφια"

Τα κατασκεύασε ο εργολάβος Νικόλαος Μπόμπολας εν έτει 1876 Κι επειδή η Ιστορία είναι η βασίλισσα των επιστημών, καμμιά φορά μας στέλνει συμβολικά μηνύματα από το παρελθόν.
Απο το βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση, πειραιώτη ερευνητή, λαογράφου και συλλέκτη με τίτλο: «ΒΟΥΡΛΑ – ΤΡΟΥΜΠΑ, Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και της πορνείας του Πειραιά (1840 – 1968)», εκδόσεις Τσαμαντάκη.

Τα Βούρλα ήταν το περιβόητο κτιριακό συγκρότημα που βρισκόταν στον Πειραιά, στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κανελλοπούλου), Δογάνης, Σωκράτους (πρώην Ευβοίας) και Ψαρρών. Χτίστηκε για να εγκατασταθούν στα μικρά δωμάτια του οι πόρνες, σ’ έναν τόπο τότε απόμερο και να μην ενοχλούνται οι νοικοκυραίοι από τους νταβρατισμένους φαντάρους, ναύτες και λοιπούς πελάτες των ευαγών αυτών ιδρυμάτων. Εκεί, ως την Κατοχή περίπου, στεγάζονταν λοιπόν πορνεία κρατικής ιδιοκτησίας αλλά υπήρχε επίσης Αστυνομικό Τμήμα, τεκέδες κι αργότερα έγινε φυλακή. Πουτάνες, τεκέδες κι αστυνόμοι σε μια περίεργη συμβίωση και γύρω – γύρω νταβατζήδες, χασικλήδες και υπόκοσμος πάσης φύσεως.

Γράφει λοιπόν στη σελίδα 17 ο εξαίρετος Βασίλης Πισιμίσης: «Επί δυο χρόνια κανένας εργολάβος δεν είχε εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει το έργο. Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δανειστεί από τον Πειραιώτη τραπεζίτη Δημήτρη Σταματόπουλο το ποσόν των 300.000 δραχμών για την ανέγερση ενός ή δύο οικημάτων όπου θα στεγάζονταν τα πορνεία. Ωστόσο, τελικά ο εργολάβος Νικόλαος Μπόμπολας υπέγραψε με το δήμο το συμβόλαιο κατασκευής του έργου. Και μετά από τέσσερα και μισό χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1876, το έργο ολοκληρώθηκε».

Το ΝΑΤΟ δολοφονεί παιδιά στο Αφγανιστάν: Για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Μερικά παιδιά μάζευαν ξύλα για τη φωτιά στην πλαγιά απέναντι από την τοπική στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, όταν δέχτηκαν απρόκλητα πυρά. Απολογισμός: Εννέα παιδιά σκοτωμένα ηλικίας από επτά έως δεκαπέντε ετών στην βορειοανατολική επαρχία του Κουνάρ. Απλά έγιναν στόχοι σκοποβολής. Σιωπή από τα διεθνή ΜΜΕ. Κανείς δεν μετέδωσε για αυτό το έγκλημα τίποτα κατόπιν εντολής. Πριν από δύο εβδομάδες, η ίδια ΝΑΤΟϊκή συμμορία της βάσης του Κουνάρ, σε επιχείρηση εντός της επαρχίας αυτής, δολοφόνησε εν ψυχρώ 64 πολίτες, μεταξύ των οποίων επτά γυναίκες και αρκετά παιδιά. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν μετέδωσε επίσης τίποτα. Ο Αφγανός πρόεδρος - μαριονέτα των ΗΠΑ, Hamid Karzai, θάβει συστηματικά αυτά τα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων. Και στις δύο περιπτώσεις έβγαλε μία ανακοίνωση μίας πρότασης όπου απλά καλεί τον στρατό "να εστιάσει στους τρομοκράτες και όχι στους αθώους πολίτες"... Η περιβόητη "διεθνής κοινότητα" έχει φωνή και ευαισθησία μόνο εκεί που συμφέρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αυτά για να αντιλαμβανόμαστε τί είδους "ενημέρωση" λαμβάνουμε στην Δύση.

Επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ


Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, μετά το τέλος μιας πορείας χιλιάδων πολιτών, που διαμαρτύρονταν για το διευρυνόμενο χάσμα, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, για να διαλύσει καθιστική διαμαρτυρία πολιτών, έξω από το δημαρχείο της πόλης, μετά το τέλος της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου των αρχών ασφαλείας, συνελήφθησαν 113 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν επτά διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί. Ένα άτομο τουλάχιστον έχει υποστεί υποτροπή από το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποίησαν οι αρχές.

Από τους συλληφθέντες που μεταφέρθηκαν με κλούβες, από το σημείο συγκέντρωσης, οι περισσότεροι, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πλημμέλημα, αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Οι ταραχές ακολούθησαν μία ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, το απόγευμα της Κυριακής, για το διαρκώς και διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, στην πρώην βρετανική αποικία, αλλά και για την αποτυχία της τοποθετημένης από το Πεκίνο τοπικής κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει.

Αν και οι οργανωτές της διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για περισσότερους από 10.000 διαδηλωτές, οι επίσημες αρχές περιορίζουν τον αριθμό στους 6.300.

Η διαμαρτυρία ήρθε παρά την ανακοίνωση ενός έκτακτου βοηθήματος σε κάθε κάτοικο, ύψους 770 περίπου δολαρίων Αμερικής.

Χαρταετός… ο ουράνιος χορευτής!

Το πέταγμα του χαρταετού είναι το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας και υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι, ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα Κούλουμα, πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή και δεν ίπταται στον αέρα μόνο από τους Έλληνες.

Πιο αναλυτικά, η κατασκευή του πρώτου χαρταετού χρονολογείται περί το 1000 π. Χ στην Κίνα και ήταν φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού με τη μορφή δράκου, ιερό σύμβολο των Κινέζων. Στη συνέχεια ο χαρταετός… πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των… αυστηρών Σαμουράι.

Τον 4ο αιώνα π.Χ., επίσης, φημολογείται ότι στην αρχαία Ελλάδα ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Ακόμη, στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι «αιθέριοι χορευτές» υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Το ταξίδι του… ουράνιου χορευτή ολοκληρώνεται με την άφιξή του στη Μεσαιωνική Ευρώπη, από τον πολυταξιδευμένο, Μάρκο Πόλο.

Λαμβάνοντας, επιπροσθέτως, υπ’ όψιν ότι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν βιομηχανίες χάρτου, εικάζουμε ότι τα όποια πειράματα ή παιχνίδια με αετούς θα πρέπει να γινόντουσαν με πανί, αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούνταν στα πλοία έως και τα μεσαιωνικά χρόνια.

Και επειδή, ο χαρταετός δεν είναι καθαρά ελληνική υπόθεση, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κίνα διοργανώνονται κάθε χρόνο διαγωνισμοί για την ανάδειξη του πιο όμορφου χαρταετού και φυσικά όχι την ίδια ημερομηνία με τη δική μας Καθαρά Δευτέρα. Οι περισσότεροι από τους χαρταετούς αυτούς, όχι μόνο αναπαριστούν δράκους, ψάρια και πουλιά, αλλά συχνά έχουν ενσωματωμένες σφυρίχτρες ή σωλήνες που μπορούν να βγάζουν μουσικούς ήχους χάρη στον αέρα που διαπερνά από μέσα τους, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό υπερθέαμα εικόνας και ήχου.

Ακόμη, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, κάθε χρόνο, την Πέμπτη ημέρα του Μαΐου, οι μικροί Ιάπωνες περιμένουν με αγωνία το Κοντομόνοχι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών, για να ανεμίσουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου τους οποίους έχουν δέσει σ' ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ' έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του.

Οι γιρλάντες και οι χαρταετοί-κυπρίνοι συμβολίζουν την οικογένεια: ο πρώτος χαρταετός τον πατέρα, ο δεύτερος τη μητέρα και ο τρίτος το παιδί-γιο. 0 κυπρίνος είναι ένα δυνατό και γερό ψάρι, γνωστό για την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητά του, καθώς κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα και πετάγεται ψηλά πάνω από την επιφάνεια του νερού. Έτσι, ο κυπρίνος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τους μικρούς Ιάπωνες, που πρέπει να μάθουν και εκείνοι να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο της ζωής με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές των αιθέριων και αιώνιων χορευτών πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία και παίρνει μοναδικές διαστάσεις στη γιορτή "Basant" , η οποία γίνεται για την υποδοχή της άνοιξης κάθε Φεβρουάριο στη Λαχώρη στο σημερινό Πακιστάν και αντανακλά παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα ξέφρενο γλέντι που προσμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μικροί και μεγάλοι. Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγκου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού. Μαζί με τα υλικά, επίσης, αυτό που καθορίζει τη νίκη είναι η έξυπνη άμυνα, οι δυναμικές επιθέσεις και οι επιδέξιοι χειρισμοί που γίνονται κυρίως από τις ταράτσες των σπιτιών.

Και μπορεί ο χαρταετός να είναι ένα έθιμο διαφορετικό ανά τον κόσμο και να αποκτά άλλα σχήματα, χρώματα και λειτουργίες, όμως ένα είναι το σίγουρο, γεμίζει με χαρά και ευτυχία μικρούς και μεγάλους.

Καθαρή Δευτέρα

Η Καθαρή Δευτέρα ονομάστηκε έτσι επειδή οι χριστιανοί < καθαρίζονταν > σωματικά και πνευματικά. Αυτή τη μέρα ξεκινά η νηστεία 40 ημερών ,όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η λαγάνα παραπέμπει στα <άζυμα> της Παλαιάς Διαθήκης. Ταυτόχρονα ξεκινά και η πνευματική κάθαρση με την παρακολούθηση των λειτουργιών της Σαρακοστής.
Το έθιμο του χαρταετού της μέρας αυτής είναι μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριατικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού. Είναι μια καλή ευκαιρία τη μέρα αυτή να βγούμε όλοι στην εξοχή , να χαρούμε τη φύση , να διασκεδάσουμε και να ξεκινήσουμε τη Σαρακοστή αναμένοντας τις άγιες μέρες του Πάσχα!

επιδείνωση του καιρού: Έρχονται χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα!


Βαθμιαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (7-3-2011), με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της βόρειας χώρας και μέχρι το βράδυ και της κεντρικής.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται και στις νησιωτικές περιοχές. Το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι τη Δευτέρα στο βόρειο Αιγαίο και την Τρίτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο φτάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την Τρίτη (8-3-2011) οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα εξασθενήσουν, αλλά κατά τόπους θα σημειωθεί ισχυρός παγετός. Στα ανατολικά και τα νότια όμως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές.

Ειδικότερα για την Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθηνας.

Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται με τα τακτικά και ενδεχομένως με έκτακτα δελτία της ΕΜΥ.

"ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ " ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΥΠΑΤΙΑ

«Ύστατη έκκληση» προς τους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία να σταματήσουν την απεργία πείνας και να επιτρέψουν τη νοσηλεία τους απευθύνει η κυβέρνηση, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο νομιμοποίησής τους. Κύκλοι...
του υπουργείου Εσωτερικών, κάλεσαν το μεσημέρι τους μετανάστες να μεταβούν όλοι στα νοσοκομεία, διαφυλάσσοντας την υγεία τους, και να δεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία «δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται η νομιμοποίηση».
Όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, τα τραγικά γεγονότα της Σούδας, «έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο την επιβεβλημένη και σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη κάθε συζήτηση για νομιμοποίηση μεταναστών».
Παράλληλα, οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών άφησαν αιχμές προς όσους υποστηρίζουν τη συνέχιση της απεργίας, σχολιάζοντας ότι «η ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας είναι όχι μόνο ανεύθυνη, αλλά ολέθρια και εγκληματική».
Απέρριψαν την πρόταση
Το ζήτημα των μεταναστών έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι περισσότεροι απεργοί πείνας εξακολουθούν να παραμένουν στο Μέγαρο Υπατία, ενώ δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας την Παρασκευή.
Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν οι απεργοί πείνας, αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για «καθεστώς ανοχής», κρίνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση.
Οι μετανάστες αρνήθηκαν και την πρόταση του υπουργού Υγείας να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες.
Αγωνία για τη ζωή τους
Η αγωνία για την ζωή όσων παραμένουν στο κτίριο αυξάνεται λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφέρει άμεσα τους απεργούς πείνας σε νοσοκομείο.
«Έρχεται χιόνι, δεκάδες βρίσκονται σε σκηνές του Μεγάρου, είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι. Το πιο πιθανό είναι να τους σκοτώσει το κρύο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης των απεργών πείνας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε χθες ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται» και υπογράμμισε ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».
Κατά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ο Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής, που προβλέπει την αναβολή της απομάκρυνσής τους από τη χώρα, η οποία θα συνοδεύεται από γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ και με δυνατότητα ανανέωσης.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας διεκδίκησαν ένταξη στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας» που προβλέπει και τη χορήγηση άδειας εργασίας, πράγμα που απέκλεισε η κυβέρνηση.
Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθούν τα θεμελιώδη αιτήματα των μεταναστών-απεργών πείνας με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησαν οι Μανώλης Γλέζος, Παν. Λαφαζάνης και Τ. Κορωνάκης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον οποίο είχαν συνάντηση.
«Η ζωή είναι πάνω από όλα» δήλωσε, ο κ. Παπουτσής, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι «στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών», την ώρα που στην Υπατία και στα νοσοκομεία παραμένουν οι μετανάστες απεργοί πείνας.
Εντωμεταξύ, άλλοι επτά μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες απόγευμα στο νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης και άλλα προβλήματα. Τρεις από αυτούς έχουν σοβαρότερα προβλήματα λόγω της απεργίας δίψας στην οποία έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες.
Συνολικά νοσηλεύονται 75 απεργοί στην Αθήνα και 11 στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδεικνύεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.
Το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Όμως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές, απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.

ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Οκτώ μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων έθεσαν υπό κράτηση στην ανατολική Λιβύη οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Οι στρατιώτες συνόδευαν μικρή ομάδα Βρετανών διπλωματών, που είχε φτάσει στη Βεγγάζη για να έρθει σε επαφή...
με τη διοίκηση των αντικαθεστωτικών. Το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους. Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης είχε επιβεβαιώσει το πρωί της Κυριακής πως «μία μικρή διπλωματική ομάδα» στάλθηκε στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για Βρετανούς στρατιώτες υπό κράτηση.
«Είμαστε σε επαφή με την ομάδα, αλλά θα ήταν λάθος να σχολιάσω περαιτέρω, για λόγους που σίγουρα καταλαβαίνετε» απάντησε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφος ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, η επιχείρηση των διπλωματών, που συνοδεύονταν από στρατιώτες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, δεν εξελίχθηκε καλά και οι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν οκτώ Βρετανούς στρατιώτες της συνοδείας. Το Al Jazeera κάνει αρχικά λόγο για τουλάχιστον τέσσερις Βρετανούς υπό κράτηση.
Πηγή που επικαλείται το Reuters στις ομάδες αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είναι υπό κράτηση, λέγοντας πως συνελήφθησαν γιατί οι αντάρτες δεν ήταν σίγουροι εάν επρόκειτο για φιλική ή εχθρική ομάδα. Ξεχωριστή πηγή, από ομάδα υποστήριξης προσφύγων, ανέφερε πως οι στρατιώτες ήταν καλά στην υγεία τους και φαίνεται πως η διαπραγμάτευση με το Λονδίνο θα οδηγήσει σύντομα στην απελευθέρωσή τους.