Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

"Σκοτώνονται" για λίγες σταγόνες γάλα στο Χονγκ Κονγκ

Πέντε άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη μετά από συμπλοκή σε σουπερμάρκετ του Χονγκ Κονγκ για εισαγόμενο από το εξωτερικό βρεφικό γάλα σε σκόνη.
Αγοραστές από την ηπειρωτική Κίνα συρρέουν στην πρώην βρετανική αποικία που έχει πλέον ενταχθεί στην κινεζική επικράτεια χωρίς αλλαγή οικονομικού καθεστώτος για να προμηθεύονται εισαγόμενο γάλα εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια των προϊόντων που παράγονται στη χώρα.

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα μετά από μία πραγματική μάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο κινέζους αγοραστές που προσπάθησαν να αγοράσουν περισσότερες από τρεις κονσέρβες γάλακτος που είχε θέσει ως πλαφόν, κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Ένα τουλάχιστον άτομο χτυπήθηκε στο κεφάλι με κονσέρβα παιδικού γάλακτος στη συγκεκριμένη συμπλοκή ενώ, όπως είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε άλλα πέντε άτομα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για μικρότερα τραύματα και θα οδηγηθούν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της επίθεσης.

Τα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ έχουν μειώσει τον αριθμό των κονσερβών που διατίθενται σε κάθε αγοραστή από τη στιγμή που πελάτες από την Κίνα εφορμούν για να πάρουν προμήθειες, καθώς εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν εγχώριο βρεφικό γάλα εξαιτίας των ανησυχιών για μόλυνση με μελαμίνη.

Σε μία από τις χειρότερες παρόμοιες υποθέσεις, έξι βρέφη είχαν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 300.000 είχαν πληγεί από μολυσμένο γάλα σε σκόνη, το 2008.

Η μελαμίνη χρησιμοποιείται για να αποκρύψει την παραπλανητική αραίωση του γάλακτος καθώς δίνει ώθηση στο προφανές περιεχόμενο σε πρωτεΐνη.

Οι βρεφικές κονσέρβες γάλακτος που εισάγονται από τη δύση πωλούνται στην Κίνα σε διπλάσια τιμή από τη λιανική τους τιμή στο Χονγκ Κονγκ, δίνοντας το έναυσμα για το διασυνοριακό εμπόριο.

Λίβυος απεσταλμένος στην Αθήνα

Λίβυος απεσταλμένος στην Αθήνα
Τις πάγιες θέσεις του καθεστώτος Καντάφι μετέφερε και στον υφυπουργό Εξωτερικών, Δ. Δόλλη, ο απεσταλμένος του Λίβυου συνταγματάρχη, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα.
Ο εκπρόσωπος του Μουαμάρ Καντάφι εξέφρασε για ακόμη μια φορά τα όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει η οικογένεια του Λίβυου ηγέτη για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε προς τον Λίβυο συνομιλητή του, ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία στη χώρα.

Ο Ταχίρ Σιάλα είχε συναντηθεί χθες και με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας. Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Οι πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Καντάφι αλλά και τα μηνύματα του Λίβυου ηγέτη προς της Ευρώπη, θα συνεκτιμηθούν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που μοναδικό θέμα θα έχει τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Μπ. Κούτρας: Μνημόνιο-φιάσκο

Από Πρώτο Θέμα (του Μπάμπη Κούτρα)

Η ιστορία είναι γνωστή. Πριν ένα χρόνο το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν το υψηλό επιτόκιο δανεισμού από τις διεθνείς αγορές. Για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού πιέσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημιουργία μηχανισμού στήριξης Ο μηχανισμός αποφασίσθηκε στις 25 Μαρτίου 2010 και παρά την αισιοδοξία και τις διαβεβαιώσεις του Γιώργου Παπανδρέου οι αγορές δεν φοβήθηκαν το «πιστόλι» στο τραπέζι . Ένα μήνα αργότερα φθάσαμε στο επαχθές «μνημόνιο» με αντάλλαγμα τα 110 δις ευρώ.

Σήμερα μπορούμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό εφαρμογής του μνημονίου καθώς βουλιάζουμε όλο και πιο βαθειά στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Πρώτον δεν υλοποιήθηκε ο στόχος της τρόικας να οδηγηθεί η χώρα ξανά στις αγορές «ίσως και μέχρι το τέλος του 2010» όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση κατά την υπογραφή του μνημονίου. Σήμερα είναι αμφίβολο αν η χώρα θα μπορέσει να δανεισθεί ξανά από τις αγορές μέχρι το τέλος του 2012.

Δεύτερον τα spreads του ελληνικών ομολόγων είναι φέτος υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι και παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση βρισκόμαστε ψηλότερα ακόμη και από την ημέρα εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας.

Τρίτον η κυβέρνηση διαπίστωσε στην πορεία ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να «σηκώσει» το φορτίο αποπληρωμής των 110 δις ευρώ εντός μιας τριετίας και πασχίζουμε τώρα να πάμε σε επιμήκυνση.

Τέταρτον με καθυστέρηση δέκα μηνών διαπιστώσαμε πως το επιτόκιο για 110 δις είναι ληστρικό και πρέπει να ζητήσουμε στην μείωση του , τουλάχιστον στα επίπεδα των αντίστοιχων Ιρλανδικών.

Πέμπτον με το μνημόνιο το χρέος εκτοξεύθηκε από το 115% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ με τάση ανόδου στο 160% κάνοντας αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων. Αποτέλεσμα να συζητάμε ήδη του «κούρεμα» με ότι αυτό θα σημάνει και πιθανόν στο μέλλον την επιστροφή στη δραχμή!

Αν πάμε τώρα στις παράπλευρες απώλειες από την «συνταγή» της τρόικας και του Γιώργου Παπανδρέου. Περικοπές μισθών 25% –30% στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις, άγρια υπερφορολόγηση στα καύσιμα, αύξηση ΦΠΑ, έκτατες εισφορές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα στην στραγγαλισμό του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα. Μακροχρόνια ύφεση που έφθασε στο –6,6%, ανεργία επίσημα στο 14,8% με τάσεις ανόδου, πληθωρισμός μεταξύ 4,4% και 5,5%, απώλεια κεκτημένων που κατακτήθηκαν με αγώνες, δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στα επίπεδα του 1980.

Είναι φανερό πώς το μνημόνιο δημιούργησε περισσότερα και πιο σύνθετα προβλήματα από το ένα που «έλυσε», δηλαδή την αντιμετώπιση των δανειακών αναγκών για το διάστημα 2010-2013 και μάλιστα με υψηλό κόστος. Ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος αν ο Γιώργος Παπανδρέου και το οικονομικό του επιτελείο είχαν διαχειρισθεί διαφορετικά την κατάσταση αντί να ψάχνουν τον Στρός Κάν από την επομένη της εκλογής τους. Τώρα είναι ανάγκη να χαράξουμε διορθωτική πορεία και να τελειώνουμε με το μνημόνιο. Όσο επιμένουμε σ΄ αυτό τόσο θα βυθιζόμαστε στην κρίση. Και όσον αφορά την θεωρία του αδιεξόδου , στην οικονομία δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Όταν η κυβέρνηση έβαζε την υπογραφή της στο επαίσχυντο κείμενο της τρόικας χωρίς διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει στο μυαλό της και το plan B και το plan C. Κι αν δεν είχε τότε είναι δική της ευθύνη να το βρει τώρα.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Οι απουσίες που έκαναν οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων λόγω γρίπης δεν θα προσμετρώνται, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που διαβιβάστηκε σήμερα στα σχολεία της χώρας....

Η εγκύκλιος, την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ορίζει ακόμα ότι δεν θα προσμετρηθούν και οι απουσίες μαθητών που φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα ορισμένου τύπου που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους και δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους λόγω απεργιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Πρόκειται για μαθητές Εσπερινών σχολείων, Πειραματικών, Μουσικών, Καλλιτεχνικών, Επαγγελματικών Λυκείων.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, εάν αποδεδειγμένα (ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιεί ο κάθε μαθητής), οι απουσίες οφείλονται σε απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του.

Συγκλονισμένος ο Ομπάμα από τις δολοφονίες στην Ακτή Ελεφαντοστού

 Θα μας πάθει τίποτε...

Κάλεσε τον Γκμπάμπο να εγκαταλείψει την προεδρία
Συγκλονισμένος ο Ομπάμα από τις δολοφονίες στην Ακτή Ελεφαντοστού

Συγκλονισμένος δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, από τις "άνευ διακρίσεως δολοφονίες" άοπλων πολιτών, στην Ακτή Ελεφαντοστού και δήλωσε ότι ήρθε πλέον η ώρα για τον Λόρεντ Γκμπάμπο, να εγκαταλείψει την προεδρία.
"Οι προσπάθειες του πρώην προέδρου Γκμπάμπο να κρατηθεί στην εξουσία σε βάρος της ίδιας του της χώρας, αποτελούν βίαιη προσβολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των συμπολιτών του και της δημοκρατίας που δικαιούται η Ακτή Ελεφαντοστού", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ