Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Μετακίνηση του άξονα της γης κατά 25 εκατοστά προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας. Ο μεγέθους 8,9 βαθμών σεισμός προκάλεσε επίσης ένα τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε κτίρια, σπίτια...
και αυτοκίνητα κατά μήκος των βορειανατολικών ιαπωνικών ακτών ενώ έσπειρε πανικό σε όλα τα κράτη που βρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 1.600 ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και αγνοούνται περίπου 450 άνθρωποι.

Η απρόσμενη φυσική καταστροφή συνοδεύτηκε από δεκάδες μετασεισμούς μεγάλου μεγέθους που επέτειναν την απόγνωση, κυρίως, αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους για να γλυτώσουν.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Σεντάι καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ακολούθησε το τσουνάμι και εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης κινδύνευσαν να θαφτούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμια κτιρίων.

Η ιαπωνική τηλεόραση έδειξε ένα πανό πάνω σε νοσοκομείο της πόλης που έγραφε «Τροφή-Βοήθεια».

Πολλά κράτη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου, η οποία το τελευταίο διάστημα έδειχνε να ανακάμπτει από την ύφεση.

Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό, που σημειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια και τον ισχυρότερο στην Ιαπωνία. Σε αυτή την χώρα το 1923 σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ είχε σκοτώσει 140 χιλιάδες ανθρώπους στο Τόκιο.

Μέρκελ, να αγοράσεις υποβρύχια και λάδι!


Χρ. Μπόκας, απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υπάρχει μια αντίφαση, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, το οποίο παραδέχομαι ότι μπορεί να μην στροφάρει αρκετά, οπότε να είστε επιεικείς στα σχόλιά σας… Υπάρχει μια αντίφαση, λοιπόν, ως προς την αποδοχή της πρόσφατης παρότρυνσης της κυρίας Μέρκελ να εκποιήσουμε δημόσια περιουσία για να μειωθούν τα επιτόκια.

Είναι αλήθεια πως στο ψυχολογικό σημείο που έχουμε φτάσει, η νέα επιταγή της καγκελαρίου ενδεχομένως να ηχεί ανακουφιστικά. Με άλλα λόγια, δίνει την εντύπωση πως ανοίγει ένα παράθυρο την ώρα που πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε από ασφυξία. Βλέπουμε ένα κλαδί την ώρα που πέφτουμε από τον γκρεμό…
Ή, πιο περιγραφικά, αδειάζει …η τουαλέτα την ύστατη στιγμή!
Από την άλλη, όμως, η ψυχολογία κάνει κύκλους και το συναίσθημα δεν σε αφήνει σε ησυχία. Σκέψεις όπως «η χώρα που σήμερα μας ζητά να ξεπουλήσουμε κομμάτια της Ελλάδας είναι αυτή που έχει συνδεθεί με τα μεγαλύτερα εγκλήματα (πολέμου, οικονομικά και πολιτικά) που έγιναν στη δική μας χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» είναι αναπόφευκτες.

Μετά ακολουθούν η αγανάκτηση, η δυσφορία, ο θυμός και η οργή που στην εικονική πραγματικότητα του μυαλού σου έχεις απέναντι τη Μέρκελ και της λες: «Αφού, λοιπόν, μας ζητάς ιδιωτικοποιήσεις, έλα να αγοράσεις υποβρύχια που μπατάρουν, συστήματα ασφαλείας της Siemens που δεν λειτουργούν και εξοπλιστικά που αποδεικνύονται στρακαστρούκες. Ολα αυτά σε προνομιακή τιμή και με δώρο ένα διήμερο στο Δίστομο!».

Ωστόσο, πέραν της ψυχολογίας και των συναισθημάτων, υπάρχει και η λογική. Στον πραγματικό κόσμο (και όχι σε μια άλλη πραγματικότητα) ο κ. Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να διαπραγματευτεί, να βάλει κόκκινες γραμμές, να ελιχθεί, ακόμα και να συμβιβαστεί. Αν, λοιπόν, κριθεί πως πρέπει να αξιοποιηθεί μέρος της κρατικής περιουσίας, τότε… καλοδεχούμενα τα ξένα κεφάλαια, παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις.
Ποιες είναι αυτές; Θεωρώντας ότι δημόσια περιουσία είναι τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα (αν παράγονται πλέον), για ποιον λόγο να μην τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η ανάγκη αγοράς τους; Αυτό δηλαδή που κάνουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις κρατών που σέβονται τον εαυτό τους. Οι ηγέτες τους στα συνεχόμενα ταξίδια που κάνουν προωθούν τα εγχώρια προϊόντα είτε αυτά είναι εξοπλιστικά είτε αυτοκίνητα είτε Siemens κ.λπ.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε τον τουρισμό και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Αλλωστε το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα αγαπημένα παραδείγματα του Έλληνα πρωθυπουργού. Καιρός, λοιπόν, να το προωθήσει.

Το παρασκήνιο και τα ανταλλάγματα της συμφωνίας

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε στην αίθουσα της ελληνικής αντιπροσωπείας περίπου στις 3 τα ξημερώματα κυριολεκτικά εξαντλημένος.
Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις που διήρκησαν πέραν των 6,5 ωρών στις οποίες συμμετείχαν μόνο οι αρχηγοί των 17 χωρών της Ευρωζώνης (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Φιλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Μάλτα, ) συνεπικουρούμενοι από ένα στενό συνεργάτη του ο καθένας.

Ο σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις διαπραγματεύσεις ήταν ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Από τις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης ξεκίνησαν να συζητούν για τη υιοθέτηση του συμφώνου ανταγωνιστικότητας και τη διευκόλυνση χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους μέχρι τις 10 παρά δέκα που ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπει, έγραψε στο twitter «συμφωνία επί της αρχής για το ευρώ – πακέτο, αλλά ακόμη συζητάμε τα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου» δεν υπήρχε καμία ενημέρωση.

Ακόμα και οι πλέον μυημένοι διπλωμάτες απέφευγαν να κάνουν προβλέψεις. Το θέμα της Ιρλανδίας, ήταν αυτό που συζητήθηκε επί μακρόν, με διαλόγους έντονους και πολλές φορές εριστικούς, ίσως και επειδή ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κ. Έντα Κένι, μπήκε στη συνεδρίαση ως ταύρος σε υαλοπωλείο.

Με την ορμή του νεοφώτιστου, θεωρούσε ότι θα ήταν παιχνιδάκι να πείσει την κ. Μερκελ και τους ηγέτες που είναι συνδεδεμένοι στο γερμανικό άρμα να υποχωρήσουν μπροστά σε όλα του τα αιτήματα.

Ο κ . Κένι όχι μονό ζητούσε επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων αλλά κυρίως είχε … στυλώσει τα πόδια στο αίτημα των ευρωπαίων να αυξηθεί πάνω από τι 12% η φορολογία που πληρώνουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ιρλανδία.

Από τη σύγκρουση, ο κ. Κένι δεν βγήκε νικητής, ήταν το τρίτο χτύπημα σε λίγες ημέρες, αφού μετά την εκλογική του νίκη, οι New York Times, προσβλητικά, ανέφεραν τον άγνωστο στους πολλούς πολιτικό ως «κυρία Κενι», ενώ, και οι υπηρεσίες της ευρωπαϊκής επιτροπής τον είχαν μπερδέψει με έναν Ιρλανδό ηθοποιό και στο ενημερωτικό δελτίο με τις φωτογραφίες των ηγετών της ευρωζώνης αντί του κ. Κένι είχαν βάλει αυτή του … Ιρλανδού ηθοποιού, γνωστού από τις εμφανίσεις του στην τηλεοπτική σειρά Σταρ Τρεκ.

Η Πορτογαλία που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο δεδομένο ότι προεξοφλείται πως μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα είναι η τρίτη χώρα που θα αναγκαστεί να μπει στο μηχανισμό στήριξης, επιβεβαιώνοντας την προαναγγελθείσα προφητεία για τα PIGS.

Για την Ελλάδα, η απόφαση ήταν μάλλον απροσδόκητη.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να δώσουν μιαν ανάσα στην ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα την ανάληψη της υποχρέωσης από τη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου «να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως» το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, και να εισαγάγει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότερη δυνατή βάση την οποία θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται αυτολεξεί στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι Ευρωπαίοι ικανοποίησαν το αίτημα του κ. Παπανδρέου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δις (από τα συνολικά 110 που λαμβάνει η χώρα αν προστεθούν κατ τα 30 που διαθέτει το ΔΝΤ) από τα τρία χρόνια που είχε συμφωνηθεί αρχικώς σε μια περίοδο 7,5 ετών κατά μέσο όρο με πρόβλεψη να υπάρξει περίοδος χάριτος τριών ετών.

Συμφώνησαν επίσης να μειώσουν κατά μια ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο του δανείου επιτρέποντας στα μέλη της αποστολής που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να θριαμβολογήσουν ότι «σήμερα η Ελλάδα εξοικονόμησε 6 δις» από τα τοκοχρεολύσια.

Με αυτά τα δυο «δώρα», οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν στον κ. Παπανδρέου να επιστρέψει στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές του συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα που θα δώσουν παράταση ζωής στην ελληνική οικονομία.

Ποια είναι τα ανταλλάγματα που συμφώνησε να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση; Όπως ανέφεραν πηγές από την γερμανική καγκελαρία, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμη να λάβει και παραπάνω μέτρα πέρα από την αυτονόητη δέσμευση της να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, το 2012 για παράδειγμα η Ελλάδα έχει δανειοδοτικές ανάγκες 66 δις. Ευρώ. Και αν τα 25 θεωρούνται εξασφαλισμένα επειδή θα απορροφηθούν από το δάνειο των 4110 δις, ουδείς ξέρει τι θα συμβεί ένα η χώρα δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές για να αντλήσει τα υπόλοιπα 41 δις.

Στη περίπτωση που τα spreads εξακολουθήσουν να τρέχουν με «χίλια» ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, EFSF, θα δώσει τα υπόλοιπα δάνεια που απαιτούνται στην Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την πρωτογενή αγορά.

Και βεβαίως ίσως είναι περιττό να αναφερθεί ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυετούς περιόδου τουλάχιστον 10 ετών σκληρής λιτότητας.

Χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι και τραυματίες στην Ιαπωνία Έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

H Φύση δεν εχει αντίπαλο

Τρόμο έχει προκαλέσει η είδηση της έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 στην Ιαπωνία, μετά από ισχυρό μετασεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο. Η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν και πολλοί εργαζόμενοι στον σταθμό τραυματίστηκαν.

Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης, με κέντρο το εργοστάσιο, στα 10 χιλιόμετρα από τα τρία, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Την ίδια ώρα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη» μετά την έκρηξη.

ΔΩΡΕΑ Ν. ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τι είναι αυτές οι ελεημοσύνες μπροστά στα ποσά που ξοδεύει η πολιτεία για τη φρούρηση των Χούλιγκαν και των "επιφανών Ελλήνων"?

«Έλληνες, που έχουν οικονομική επιφάνεια, μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι ούτως ή άλλως καλοδεχούμενη η προσφορά τους. Ήδη, έχουμε πολλές προσφορές και τους ευχαριστώ, επίσης, δημόσια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής.. .
κατά την παράδοση επιταγών ύψους 220.000 ευρώ από τον εφοπλιστή, Νικόλα Πατέρα, για επισκευές των μοτοσυκλεττών της Αστυνομίας (200.000 ευρώ) και για την ενίσχυση των οικογενειών (οι 20.000 ευρώ) των θυμάτων αστυνομικών.
Ο υπουργός δέχθηκε την Παρασκευή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της EUROBANK, Ν. Νανόπουλο, ο οποίος πρόσφερε στην Ελληνική Αστυνομία 1.300 αλεξίσφαιρα γιλέκα τελευταίας τεχνολογίας. Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, η προσφορά είναι συνέχεια της περσινής προσφοράς 1.225 αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Μετά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Παπουτσής και Πατέρας έκαναν δηλώσεις για το θέμα, ενώ ο κ. Πατέρας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα των μαγνητοταινιών στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο εφοπλιστής σημείωσε ότι με την επίσκεψή του στο Υπουργείο και την προσφορά, σκοπός του είναι να περάσει το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες ότι «πρέπει ο καθένας από εμάς, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βοηθάει σε αυτό το έργο, το οποίο γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ευχαριστεί τον κ. Πατέρα επειδή «είχε την πρωτοβουλία να σταθεί στο πλευρό της Ελληνικής Αστυνομίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που ο αγώνας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονος και πιο σκληρός».
Σημειώνεται ότι τα τελευταίας τεχνολογίας αλεξίσφαιρα γιλέκα κοστίζουν στο ελεύθερο εμπόριο περίπου 1.000 ευρώ έκαστο.
Ο κ. Παπουτσής απέδωσε τα προβλήματα στη συντήρηση των οχημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας αφενός στο ότι είναι τεράστιες οι ανάγκες του Δημοσίου και αφετέρου στο ότι εφαρμόζεται νέο δημόσιο λογιστικό για να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της χώρας, δημιουργώντας, ωστόσο, δημιουργεί μεγάλες πρακτικές δυσκολίες.
«Κι αυτό, λόγω τού ότι για δεκαετίες η ελληνική διοίκηση δεν είχε την αντίληψη της νοικοκυρεμένης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αυτά όλα σήμερα έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν. Μέχρι τότε, όμως, το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να εξοπλίζεται, να εκσυγχρονίζεται, να ενισχύεται από όλες τις απόψεις. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να περιμένει η Ελληνική Αστυνομία το πότε θα αλλάξει αντίληψη στο Ελληνικό Δημόσιο και στη διαχείριση των οικονομικών του Κράτους», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας και απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται την «αντιγραφή» από άλλους μετανάστες, ο κ. Παπουτσής τόνισε «όταν το κράτος εφαρμόζει τους νόμους σταθερά και αποφασιστικά, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια φαινόμενα. Και δεν θα υπάρξουν».

Επιμήκυνση στα 10 χρόνια και μείωση επιτοκίου κατά μία μονάδα Συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Aπό τα ΝΕΑ

Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στα 10 χρόνια με παράλληλη μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. κατέληξαν τα ξημερώματα οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μαραθώνιες συνομιλίς; στη Σύνοδο Κορυφής. Οι όροι για τη θετική αυτή εξέλιξη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν δέχθηκε καμία διευκόλυνση, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που προωθείται στις χώρες τις Ευρωζώνης.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας και ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επανέλαβε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ» και την κατ’αρχήν συμφωνία για το οικονομικό πακέτο. Οι τελικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρόμπαϊ οι βασικοί στόχοι του Συμφώνου του Ευρώ είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, η ανταγωνιστική οικονομία και τα στιβαρά οικονομικά συστήματα.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, οι ηγέτες των κρατών θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ξεχωριστά δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας. Παράλληλα το Σύμφωνο του Ευρώ θα συμπεριληφθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει βασικό ρόλο, ενώ και οι χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ είναι καλοδεχούμενες σε αυτό.

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.

Τα πρώτα κύματα του τσουνάμι έφθασαν στην δυτική ακτή των Ηνωμένων

1. Τα πρώτα κύματα του τσουνάμι έφθασαν στην δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα το πρωί, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, 12 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό στα ανοικτά της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.
2. "Το τσουνάμι έφθασε", δήλωσε στις 08:30 (16:30 GMT) ο Μάικ Μέρφι, επικεφαλής της υπηρεσίας για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην πόλη του Πορτ Όρφορντ, στην πολιτεία του Όρεγκον (δυτικές ΗΠΑ).
3. Μια προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε σε όλες τις πολιτείες στην ακτή του Ειρηνικού των ΗΠΑ, από την Αλάσκα έως την Καλιφόρνια, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.
4. Ο Μέρφι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η στάθμη του ωκεανού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογη με τη διαφορά μεταξύ υψηλής παλίρροιας και άμπωτης, αλλά σε διαλείμματα 30 λεπτών περίπου.
5. "Είναι σαφώς τα κύματα τσουνάμι που το προκαλούν αυτό", είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει μεγαλύτερα κύματα τις επόμενες ώρες.
6. Στην πόλη Κους Μπέι, που επίσης βρίσκεται σε μια περιοχή κινδύνου, το τσουνάμι παρατηρήθηκε επίσης.
7. "Είχαμε τα πρώτα κύματα, ήταν αρκετά μικρά. Δεν έχω το ακριβές μέγεθός τους, αλλά περιμένουμε και άλλα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χέλεν Τόμσον, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης. "Αλλά δεν περιμένουμε κάτι πολύ σοβαρό", πρόσθεσε.
8. Όμως και στην Καλιφόρνια σήμερα το πρωί πολλές εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές, καθώς και οι ακτές της επλήγησαν από το τσουνάμι, ανακοινώθηκε από τις αρχές της πολιτείας.