Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν Νέες βίαιες κινητοποιήσεις στο Μπαχρέιν


Η αστυνομία διέλυσε με τη χρήση δακρυγόνων αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα και οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν.

Η αστυνομία κατέστρεψε τις σκηνές, που οι διαδηλωτές είχαν στήσει μπροστά από την οικονομική ζώνη της Μανάμα και «οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται», τονίζει το υπουργείο, προσθέτοντας πως «οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας», χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Οι περίπου 350 διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο, προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο στην οικονομική ζώνη, δημιουργώντας μία ανθρώπινη αλυσσίδα, τονίζουν οι διοργανωτές.

Την Παρασκευή, οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να κάνουν πορεία προς το βασιλικό ανάκτορο στη Μανάμα, όμως εμποδίσθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Βάφτηκαν με αίμα οι διαδηλώσεις στην Υεμένη

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου 19 τραυματίστηκαν την Κυριακή στη Σαναά όταν η αστυνομία της Υεμένης άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά και δακρυγόνα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών οι οποίοι ζητούσαν την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι περισσότεροι τραυματίες υποφέρουν από τις συνέπειες των δακρυγόνων, ενώ κάποιοι έχουν τραυματιστεί από τους πυροβολισμούς. Δύο από τους τραυματίες λέγεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.αξύ των κατοίκων συνεχίστηκαν.

Συνολικά τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των νυκτερινών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σανάα.

Άλλα δύο άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου στη Σανάα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για να απομακρυνθούν από την πλατεία του Παν/μιου οι διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει εκεί από τις 21 Φεβρουαρίου, αξιώνοντας την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Ένας 12 χρονος μαθητής έχασε επίσης τη ζωή του από επίθεση της αστυνομίας κατά διαδηλωτών στη Μουκάλα, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη και καταδίκασε την «υπέρμετρη χρήση βίας» κατά των «ειρηνικών διαδηλωτών», όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρσκι.

Ανακοινώθηκαν οι συγχωνεύσεις 1933 σχολείων από το υπουργείο Παιδείας

Με 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται, θα βρει η επόμενη σχολική χρονιά καθηγητές και μαθητές. Ο νέος σχολικός χάρτης της χώρας ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας ενώ αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) προκειμένου να τοποθετηθεί στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ο αριθμός των συγχωνεύσεων - καταργήσεων χαρακτηρίζεται έκπληξη, καθώς συγχωνεύονται συνολικά 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.

Αλ Κάιντα, στους εξεγερμένους της Λιβύης: "Φροντίστε να μην εγκαταλείψετε τα όπλα σας"

Αίγυπτος: Για πρώτη φορά, επίσημα, η Αλ Κάιντα, απευθύνεται στους εξεγερμένους της Λιβύης: "Φροντίστε να μην εγκαταλείψετε τα όπλα σας"
Ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα κάλεσε σήμερα τους εξεγερμένους της Λιβύης να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της Αλ Κάιντα από την έναρξη της εξέγερσης, στις 15 Φεβρουαρίου, την οποία ο Καντάφι έχει κατ' επανάληψη αποδόσει στην οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Άμπου Γιαχία αλ-Λίμπι, που θεωρείται από τους κυριότερους θεωρητικούς της Αλ Κάιντα, κάλεσε τους Λίβυους να συνεχίσουν την εξέγερση "χωρίς δισταγμό και χωρίς φόβο προκειμένου να ρίξουν τον Καντάφι στην άβυσσο και τον πόνο". Τους προειδοποίησε μάλιστα ότι αν χάσουν τη μάχη το "τίμημα" που θα πληρώσουν θα είναι "νέες, σκληρότερες δεκαετίες, πιο καταπιεστικές και πιο άδικες" από αυτές που έχουν ήδη ζήσει.
"Φροντίστε να μην εγκαταλείψετε τα όπλα σας", πρόσθεσε.
Οι Λίβυοι υπέστησαν κάθε είδους δεινά επί 40 χρόνια στα χέρια του" Καντάφι, ο οποίος τους χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα "για τις σάπιες ιδέες του, τους ανόητους παραλογισμούς του, την τρελή πολιτική και τις βλακώδεις απόψεις του", τόνισε ο αλ-Λίμπι.

14 Μαρτίου 1957:Εκτελείται ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία.

Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: «Θ' ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να 'ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.»

Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας!!.ΝΑΙ υπάρχει και τέτοια

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας ξεκίνησε το 2002, με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού παραγωγού Τομ Μπέρτσι του σταθμού 103.7FNX, που εδρεύει στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ και γνωρίζει διάδοση μέσω Ιντερνετ.
Είναι η ανδρική εκδοχή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα μετά την επέτειο του Αγίου. Την πρωτοβουλία, την ημέρα αυτή, έχει το θήλυ. Στην αρχή προσφέρει στον καλό της μια καλοψημένη μπριζόλα και στη συνέχεια την υπέρτατη ηδονή.

14 Μαρτίου 1883 :Πέθανε ο Καρλ Μαρξ, Ο άνθρωπος που χώρισε τον κόσμο στα δύο


Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε το Μάιο του 1818 στη Γερμανία σε μια γερμανοεβραϊκή οικογένεια που προσχώρησε το 1824 στον Προτεσταντισμό και πέθανε -ήρεμα καθισμένος στην πολυθρόνα του- το Μάρτιο του 1883.
Μετά από σπουδές και διδακτορική διατριβή στη Φιλοσοφία και αφού απέτυχε να καταλάβει μια πανεπιστημιακή έδρα, πήγε ο Μαρξ το 1843 στο Παρίσι. Εκεί γνωρίστηκε με τις βρετανικές οικονομικές θεωρίες και τις θεωρίες των πρώιμων Γάλλων σοσιαλιστών.
Το 1845 απελάθηκε από τη Γαλλία και το 1848 από το Βέλγιο, όπου μαζί με τον Engels συνέγραψε το 1848 το «κομμουνιστικό μανιφέστο». Οι δυο τους συνδέθηκαν με ένα δεσμό φιλίας και ενεργοποιήθηκαν στην ανάπτυξη της θεωρίας του «επαναστατικού προλεταριακού σοσιαλισμού» ή αλλιώς «κομμουνισμού».
Μετά από μια σύντομη παραμονή στην Κολωνία, απελάθηκε από την πρωσική κυβέρνηση και από τη Γερμανία και αναγκάστηκε να μεταβεί το 1849 στο Λονδίνο. Εδώ έζησε ο Μαρξ τα υπόλοιπα 34 χρόνια του, συχνά σε άσχημη οικονομική κατάσταση με την οικονομική στήριξη του φίλου του Engels, συγγράφοντας τα κυριότερα έργα του «Κριτική της πολιτικής οικονομίας» (1859) και «Το κεφάλαιο» (1867).
Σ' αυτά τα βιβλία του αναλύσει ο Μαρξ κριτικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και θεμελιώνει το λεγόμενο επιστημονικό σοσιαλισμό που ονομάστηκε αργότερα Μαρξισμός. Από αυτή την ιδεολογία προέκυψαν τα σοσιαλδημοκρατικά και τα κομμουνιστικά κινήματα.
Ο Μαρξ ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που άσκησε έντονη κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, όχι με βάση ηθικά επιχειρήματα, όπως είχαν κάνει ήδη αρκετοί διανοούμενοι πριν από αυτόν, αλλά στηριζόμενος σε πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό.

Ήταν μάλιστα ο πρώτος που είδε την τεράστια υλική δύναμη της βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ενεργοποιούσε τον καπιταλισμό ως δύναμη που ήταν σε θέση να εξαλείψει αρχικά τις στερήσεις και τη φτώχια από την ανθρωπότητα, στη συνέχεια όμως θα οδηγούσε στην αυτοκαταστροφή του, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να περάσουν σε ένα νέο σύστημα διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης, το σοσιαλισμό. Αυτό το σύστημα θα ήταν ανώτερο του καπιταλισμού, όπως ο καπιταλισμός ήταν ανώτερος της φεουδαρχίας

Από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος διανοητής του 19ου αιώνα. Φιλόσοφος που έστρεψε το ενδιαφέρον του έντονα προς τα πολιτικά και οικονομικά θέματα και διατύπωσε ανατρεπτικές θεωρίες. Έρεισμα του ιδεολογικού του προσανατολισμού αποτέλεσε η αυστηρή και αμείλικτη κριτική για καθετί υπαρκτό.



Το δυσκολότερο πρόβλημα στη μαρξική θεωρία είναι το ζήτημα των σχέσεων οικονομίας και ιδεολογικών μορφών. Κάθε προσπάθεια να κατανοηθούν οι αντιλήψεις του Μαρξ οδηγεί σε ερμηνείες και διαφωνίες μεταξύ των μαρξιστών, καθώς από το μαρξικό έργο απουσιάζει η συστηματική ανάπτυξη του ζητήματος, ενώ οι επιμέρους παρατηρήσεις με την ασάφεια ή την πολυπλοκότητά τους, ευνοούν αντιφατικές αναγνώσεις. Σε πολύ αδρές γραμμές η ένταση των σχετικών συζητήσεων επικεντρώθηκε σε ζητήματα ορισμού, γένεσης και λειτουργίας των ιδεολογικών μορφών.



Ο Μαρξ πίστευε ότι η πιο ολοκληρωμένη μορφή, η πιο απόλυτη μορφή δημοκρατίας είναι η διάλυση του κράτους μέσα στην κοινωνία. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας. Πίστευε ότι το κράτος είναι «ο επίσημος εκφραστής των παραγωγικών σχέσεων», αλλά αυτό επιτελείται σε κάθε κοινωνικό σχηματισμό με ιδιαίτερο τρόπο. Η ιδιοτυπία που χαρακτηρίζει τις καπιταλιστικές κοινωνίες είναι ο χωρισμός του κράτους από την κοινωνία των ιδιωτών.

Ο Μαρξ δεν ασχολήθηκε με την εκπαίδευση παρά μόνο περιστασιακά και υπαινικτικά, η θεωρία του όμως προσέφερε ένα πλήθος μεθοδολογικών εργαλείων, που συνέβαλαν στην ανάλυση της δομής και των λειτουργιών της κοινωνίας και του εκπαιδευτικού θεσμού.



Αναμφίβολα όμως, η συμβολή του Καρλ Μαρξ στο φιλοσοφικό, επιστημονικό στοχασμό είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν πρέπει να κρίνεται κοντόφθαλμα κάτω από το πρίσμα πολιτικού φανατισμού και πολυποίκιλης μισαλλοδοξίας.

"Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

"Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης
Εκκεντρικός, αιρετικός, ιδιόρρυθμος αλλά και ευαίσθητος δημιουργός, ο Μανώλης Ρασούλης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί από φίλους του στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.
Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί από φίλους του ο καλλιτέχνης Μανώλης Ρασούλης, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ιατροδικαστή ο θάνατός του είχε προέλθει πριν από τέσσερις ημέρες.
Γνωστός «αιρετικός», πολλές φορές ο Μανώλης Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο «μουσικό καθεστώς», όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε «εκκεντρικός» και «ιδιόρυθμος» και τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 28 Σεπτεμβρίου 1945, ο Μανώλης Ρασούλης ήταν γιος χρυσοχόου και στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά.

Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς «Δημοκρατική Αλλαγή».

Στη διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει έξι χρόνια.

Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις. Στο Λονδίνο έγινε και συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή.

Τον Μάη του `68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.

Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία Ανδρεάδη. Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα «Νέγρικα» με την Μαρία Φαραντούρη.

Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα «Δήθεν» είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως «Αχ Ελλάδα», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Το κοτλέ παντελονάκι», «Τίποτα δεν πάει χαμένο»..

Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά σε Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία.

Συλλυπητήρια από ΣΥΝ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Μανώλη Ρασούλη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ο Μανώλης, οπαδός του διαλεκτικού υλισμού αλλά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, πέρα από τις ατέλειωτες ώρες που μας συντρόφεψε με τα τραγούδια και τους στίχους του, κατόρθωνε να μας διεγείρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή.

«Πέρα από την ξεχωριστή θέση μέσα στις καρδιές μας, είναι βέβαιο πως με το πλούσιο έργο του θα καταλάβει και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας του τόπου μας»

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ καταλήγει εκφράζοντας «σε όσους τον αγάπησαν, στους δικούς του ανθρώπους, τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μανώλη Ρασούλη, τονίζοντας ότι «ο Ρασούλης περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδοποιούς της γενιάς του, βαθύτατα αντικομφορμιστής και ανατρεπτικός, με ένα πηγαίο προσωπικό χιούμορ, που χαρακτήριζε και το καλλιτεχνικό του έργο. Μαζί του, περνούν στην ιστορία και τα δεκάδες σημαντικά τραγούδια που έγραψε, τραγούδια που «ελπίδες γέννησαν»...

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας


Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα και σε δέκα άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Στην πρωτεύουσα τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Λιμπερτάντε και την πλατεία Ρόσιο ζητώντας αλλαγή της πολιτικής για να αντιστραφεί η ανοδική τάση της ανεργίας, να σταματήσει η ημιαπασχόληση των νέων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

"Η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας χθες είναι απλώς ντροπή. Η διαδήλωση αυτή είναι η αρχή ενός κύματος κινητοποιήσεων", είπη η Τζοάνα Μανουέλ, συμβασιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου που θα χάσει τη δουλειά της στο τέλος του έτους.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία που έχουν ως στόχο να περιορίσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,6% και να πείσουν τις αγορές ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης.

"Η κρίση είναι το πρόσχημά τους", έγραφε ένα πανό ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά: "Χοντροί πολιτικοί, σκελετωμένος λαός".

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω του Ίντερνετ από μια ομάδα νέων που αυτοαποκαλούνται "Γενιά της Αβεβαιότητας". Στο μπλογκ τους αναφέρουν ότι δεν έχουν δεσμούς με κανένα πολιτικό κόμμα. "Διαδηλώνουμε έτσι ώστε αυτοί που ευθύνονται για την αβέβαιη κατάστασή μας -- πολιτικοί, εργοδότες ή και εμείς οι ίδιοι -- να δράσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε γρήγορα αυτήν την πραγματικότητα που έχει καταστεί ανυπόφορη", γράφουν στο μανιφέστο τους.

Στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι έπεσε και η Μπρέγκα


Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατείχαν από την αρχή της εξέγερσης τη Μπρέγκα
Την εκκαθάριση της Μπρέγκα από τις «ένοπλες συμμορίες» ανακοίνωσαν οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, καθώς κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά των ανταρτών. Την ίδια ώρα απομονωμένη από τον Αραβικό Σύνδεσμό βρίσκεται πλέον η Λιβύη αφού τα μέλη του ενέκριναν την επιβολή από τον ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η πληροφορία για την κατάληψη της Μπρέγκα δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί άμεσα, με τα διεθνή μέσα να σημειώνουν ότι και άλλες φορές το καθεστώς είχε ισχυριστεί ότι επανέκτησε τον έλεγχο περιοχών.

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν πάντως ότι δεκάδες αντικαθεστωτικοί υποχωρούν από τη Μπρέγκα έπειτα από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης. Οι δυνάμεις τους που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται οδικώς στην Ατζνταμπίγια.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα πριν προχωρήσουν προς την πετρελαιοπαραγωγό πόλη στα ανατολικά της χώρας. Το Σάββατο οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει και την Αλ Ουκάιλα.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Al Arabiya οι αντικαθεστωτικοί ανεκτήσαν την Κυριακή τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, μετά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Σύμφωνα με το δίκτυο μάχη ξέσπασε ανάμεσα σε στρατιώτες της Μεραρχίας Χάμις (ηγέτης της είναι ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Χάμις Καντάφι) την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μιζουράτα. Κάποιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να επιτεθούν σε πολίτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Περισσότεροι από 30 στρατιώτες αυτομόλησαν από τη μεραρχία και συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το δίκτυο.

Υπέρ της ζώνης απαγόρευσης ο Αραβικός Σύνδεσμος

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ηγέτες των μελών του Αραβικού Συνδέσμου έδωσαν την έγκρισή τους ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, η απαγόρευση πτήσεων θα πρέπει να αρθεί όταν λήξει η κρίση. Τα «σοβαρά εγκλήματα και οι σημαντικές παραβιάσεις» του λιβυκού καθεστώτος έχουν στερήσει τη νομιμοποίηση του Καντάφι, συμπλήρωσε. Ο Σύνδεσμος σημειώνει παράλληλα ότι αντιτίθεται σε κάθε «ξένη στρατιωτική επέμβαση» σε βάρος του λιβυκού λαού.

Τα κράτη του Συνδέσμου αναγνώρισαν επίσης το Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως «αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού», όπως ανέφερε η αιγυπτιακή τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σημειώνεται τέλος ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα βρεθεί την Κυριακή στην Αίγυπτο για συνομιλίες τους Άραβες ηγέτες. Την Παρασκευή η ΕΕ είχε τονίσει ότι η απόφαση για στρατιωτική δράση πρέπει να έχει τη συμφωνία των κρατών της περιοχής.

Ψάχνει υπουργούς εκτός Βουλής ο Πρωθυπουργός

Γιατί οι τωρινοί είναι εντός Βουλήσ? (Γ.Ζ.)


Από μηδενική βάση ο ανασχηματισμός
Υπουργούς και εκτός ΠΑΣΟΚ αναζητά ο Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει ενός ριζικού ανασχηματισμού που έχει «κλειδώσει» για αμέσως μετά την 25η Μαρτίου εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις και αποφευχθούν – τελικά – οι πρόωρες εκλογές.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Real News» ειλημμένη είναι πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού για αντικατάσταση του «τσάρου» της οικονομίας, με τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη να αποτελεί το φαβορί για να διαδεχθεί τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα μετατεθεί σε άλλο υπουργείο. Ο υπουργός «χρεώνεται» ήδη τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο και την αναθεώρησή του, το μίγμα και τον προσανατολισμό της πολιτικής, την εντύπωση ότι η τρόικα είναι η πραγματική κυβέρνηση της χώρας, αλλά κυρίως την αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που οδήγησε κατά καιρούς στη λήψη οριζόντιων μέτρων.

Εναλλακτική λύση για το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο νυν υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ο μόνος υπουργός που θα αναλάβει το θώκο που ο ίδιος επιθυμεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται η συγκρότηση υπερυπουργείου Οικονομίας με τρεις υπουργούς Ανάπτυξης, ενώ ως φαβορί για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ο Πρωθπυουργός ψάχνει για νέους υπουργούς και στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο επιθυμώντας να δώσει στοιχεία ανάκαμψης και την εντύπωση διεύρυνσης της επιρροής του κόμματός του, ενώ αποτελεί μειονέκτημα η σχεδόν βέβαιη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο διορισμό μη πολιτικών προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διάφορα διλήμματα. Το πρώτο είναι εάν θα αντικαταστήσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το δεύτερο είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τον υπουργείο επικρατείας, το τρίτο είναι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και το τέταρτο αφορά στους βουλευτές που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο νέος ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί από μηδενική βάση και ότι κανείς υπουργός δεν θεωρείται αναντικατάστατος, εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διαχειρίζεται με επιτυχία ένα υπουργείο που είναι κρίσιμο για την επιτυχία των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : "ΔΕΝ ΛΕΓΑΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ"


Σε κάθε περίπτωση δίνουμε δίκιο στον Γεωργακόπουλο (Γ.Ζ.)

Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

O κ. Γεωργακόπουλος ουδέποτε στο παρελθόν είχε σκεφτεί να παραιτηθεί, παρά τις τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προϊστάμενό του, υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , με τον οποίο είχαν να ανταλλάξουν «καλημέρα», εδώ και ένα...
χρόνο. Τότε που και οι δύο βρέθηκαν την ίδια ώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα δύο μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Τους έγιναν σχεδόν οι ίδιες ερωτήσεις, πλην όμως ο ένας εκ των δύο προχώρησε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία ένα βήμα περισσότερο. Και αυτός ήταν ο κ. Γεωργακόπουλος. Αφησε σαφώς να εννοηθεί, όπως ειπώθηκε αργότερα, ότι ίσως χρειαστούν και άλλα μέτρα. Κάτι βεβαίως που ενόχλησε τον υπουργό. Από τότε ο απομακρυνθείς γενικός διαπίστωσε, όπως είπαν οι συνεργάτες του, μια ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον υπουργό.

Σταμάτησαν να μιλούν ξαφνικά, σταμάτησαν και τα τηλεφωνήματα από το γραφείο του υπουργού. Μόνο σε συσκέψεις που συγκαλούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν αναγκαστικά μαζί, συζητώντας, πάντοτε με την παρουσία και άλλων, αποκλειστικά υπηρεσιακά θέματα.

Αλλο λόγο που να ώθησε τον υπουργό να του ζητήσει την παραίτησή του δεν μπορούσε να θυμηθεί ο κ. Γεωργακόπουλος. Ελεγε πάντως ότι η παρουσία τους στα τηλεοπτικά κανάλια ως αιτία της ρήξης ήταν «ασήμαντη». Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο ότι ο υπουργός έδωσε την επομένη στα στελέχη του υπουργείου οδηγίες να μη βγαίνουν στις τηλεοράσεις αν δεν έχουν κάτι να πουν και κυρίως αν δεν υπάρχει συντονισμός. Και ξαφνικά το τηλέφωνο, την περασμένη Τετάρτη το πρωί, στο γραφείο του κ. Γεωργακόπουλου στον 8ο όροφο του μεγάρου της οδού Καρ. Σερβίας, χτύπησε. Ηταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος τον καλούσε να πάει στο γραφείο του, στην πλατεία Συντάγματος.

Το τηλεφώνημα αιφνιδίασε τον γενικό. Τόσους μήνες είχε να τον καλέσει ο υπουργός. Δυο βήματα απόσταση ήταν και έτσι ο κ. Γεωργακόπουλος βρέθηκε μόνος του μπροστά στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Μου είπε ότι θέλει να παραιτηθώ» , ακούστηκε να λέει ο κ. Γεωργακόπουλοςστους συνεργάτες του που τον ρωτούσαν το πρωί της Πέμπτης τι ακριβώς είχε γίνει. Μετά την πρώτη «κρυάδα» ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να του εξηγήσει τον λόγο για τον οποίον του ζητούσε να παραιτηθεί: «Δεν σου καταλογίζω τίποτα, δεν σε κατηγορώ για τίποτα. Δεν κόλλησε. Πρέπει να παραιτηθείς», λέγεται ότι του είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Στο υπουργείο, στη θέση που ήμουν και με τις αρμοδιότητες που είχα, μπορούσα να πράττω μόνο το 5% αυτών που έπρεπε. Τι άλλο μπορούσα να κάνω; Πώς θα προχωρούσε η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείουχωρίς να έχω αρμοδιότητες;», αυτή ήταν, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, η απάντηση του κ. Γεωργακόπουλου στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός ωστόσο ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του και ζήτησε για άλλη μία φορά την παραίτησή του. Σε κάποια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου, προφανώς θέλοντας να αποχαιρετήσει φιλικά τον ως εκείνη τη στιγμή συνεργάτη του και παρά το γεγονός ότι δεν συμπαθούσε ο ένας τον άλλον, του είπε: «Δεν θέλω να φύγεις από εδώ μέσα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Αν έχεις κάτι άλλο υπόψη σου, μια άλλη θέση, να μου το προτείνεις τώρα...».
Ο κ. Γεωργακόπουλος ακούστηκε να λέει «όχι ευχαριστώ, δεν έχω κάτι άλλο να προτείνω», οπότε ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγεται ότι του είπε: «Εντάξει, μέσα στην εβδομάδα να έχουμε τελειώσει το ζήτημα...».

Εκεί χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε να προετοιμάσει το ταξίδι του στο οποίο θα συνόδευε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στα κρίσιμα ραντεβού του σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Ο κ. Γεωργακόπουλος πήγε στην κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και την ενημέρωσε. Εν συνεχεία κάθησε και έγραψε τη γνωστή επιστολή στον Πρωθυπουργό. Στις 18 Ιανουαρίου ωστόσο είχε μια συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και σε αυτήν πιστεύεται ότι εξέφρασε τα παράπονά του, ότι δηλαδή παραμένει σε ένα πόστο αδρανής: «Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού θα επιδιώξω να έρθω σε επαφή μαζί του και εν συνεχεία θα δω τι θα κάνω» ακούστηκε να λέει στην κυρία Βάρτζελη. Δεν έχει ωστόσο αποφασίσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο 60χρονος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (που τοποθετήθηκε σ΄ αυτή τη θέση χωρίς τις διαδικασίες του opengov), δύο φορές υφυπουργός στο παρελθόν (Οικονομικών και Ανάπτυξης) στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Αθηνών, ήταν υπεύθυνος για τις Εφορίες. Συχνά έλεγε στους εφοριακούς: «Δεν με ενδιαφέρει εάν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, φτάνει να πιάνει ποντίκια» (ρήση του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ).

Δεκάδες εφοριακοί έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά με διάφορες κατηγορίες, χωρίς ακόμα να έχουν βγει πορίσματα. Παρά την πίκρα του, κάθε φορά που κάνει λόγο για τον υπουργό εμφανίζεται πολύ προσεκτικός. Το μόνο ίσως που τον εξόργισε είναι όταν άκουσε να τον χαρακτηρίζει την επομένη της «παραίτησής» του «ανεπαρκή»:
«Ποιος κρίνει την ανεπάρκεια ποίου», ήταν η απάντηση που ακούστηκε να λέει.

Ο κ. Γεωργακόπουλος φαίνεται ότι δεν ξεχνά το γεγονός ότι βρισκόταν σε αδράνεια ουσιαστικά εδώ και ενάμιση χρόνο,χωρίς όμως ποτέ να ζητήσει εξηγήσεις.Σε συνεργάτες του έλεγε ότι «έκανα αρκετές προτάσεις για την αναδιοργάνωση του υπουργείου και δεν εισακούστηκαν. Χωρίς ριζική αναθεώρηση πώς θα εισπράτταμε τους φόρους και πώς θα αυξάναμε τα έσοδα;»· αλλά δεν υπέβαλλε παραίτηση και το κυριότερο δεν ζητούσε εξηγήσεις από τον υπουργό.Οι προτάσεις του λέγεται ότι αφορούσαν όχι μόνο την αναδιοργάνωση του υπουργείου,αλλά και την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων,πλην όμως,όπως συχνά ανέφερε, δεν υλοποιούνταν.

Διαπίστωνε ότι δεν υλοποιούνταν και όμως παρέμεινε στη θέση του,χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα.Ουδείς μπορούσε να εξηγήσει τη στάση του,αλλά δεν ήταν λίγοι που σχολίαζαν ότι«πόνταρε στις προσωπικές σχέσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό». Ειδικά για την υστέρηση των εσόδων για κανέναν λόγο δεν ήθελε να του το«φορτώσουν».Αυτός ήταν και ο λόγος που λέγεται ότι εκείνη την Τετάρτη,φεύγοντας από την Καραγιώργη Σερβίας,είπε στον υπουργό:«Δεν θα το ανεχθώ να μου χρεωθεί η υστέρηση των εσόδων» και η απάντηση που έλαβε ήταν:«Οχι,σε καμία περίπτωση».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Μ. MADELAIN ΣΤΗ «LIBERATION» * MOODY'S: ΠΥΡΟΜΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ...


Ελευθεροτυπία Του Φ.Γ. ΧΟΪΔΑ

Κατά διαβολική σύμπτωση, την ημέρα ακριβώς που ανακοινώθηκε η πρόσφατη και τσεκουράτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον περιβόητο οίκο Moody's, προκαλώντας, για το timing ιδίως, την οργή των πάντων, είτε αιφνιδιάστηκαν είτε όχι, στην Αθήνα,
ο πρόεδρός του με αποκλειστική συνέντευξη σε έγκριτη γαλλική εφημερίδα έδινε εξηγήσεις για όσα γενικά του καταμαρτυρούν, αλλά και για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στη χώρα μας ειδικότερα.

Με τις δηλώσεις του στον ειδικό απεσταλμένο της «Liberation», τον Jean Quatremer, στην έδρα του στο Λονδίνο, ο κομψός 55άρης Michel Madelain, από πέρυσι πρόεδρος του «βαθμολογικού κλάδου» (Moody's Investors Service, ο άλλος είναι ο Moody's Analytics) του holding Moody's Corporation, απολογείται για την «κατηγορία» πως η εταιρεία του είναι ΕΝΑ είδος «πυρομανούς των αγορών». Για τη μνημειώδη γκάφα τής με άριστα βαθμολογίας των περιώνυμων subprimes, των αμερικανικών τοξικών τίτλων, που έσπειραν τον όλεθρο στη Γουόλ Στριτ και σ' ολόκληρο το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, δικαιολογείται λέγοντας πως η αξιολόγηση αφορούσε τη χρονική στιγμή που εκδόθηκαν. Για δε τις αιτιάσεις που διατυπώνει, με την έκθεσή του (Ιανουάριος 2011), το αμερικανικό Κογκρέσο -τονίζοντας την ευθύνη των οίκων αξιολόγησης για την κρίση που ακόμη μαστίζει τον κόσμο- απαντά πως κατά τη γνώμη του δεν αμφισβητεί βασικά το ρόλο τους στις αγορές.

Παραδέχεται, ωστόσο, το γεγονός ότι η αξιολόγηση/βαθμολογία (notation) ως μια πρόβλεψη για τον κίνδυνο αδυναμίας εξόφλησης (defaut) έχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της αβεβαιότητας. Κι αυτό ακριβώς («La notation a un aspect forcement aleatoire») προβάλλεται στον τίτλο της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα, παρ' ημίν).

Οι προσφυγές

Με την παρατήρηση του δημοσιογράφου «ούτε και την επερχόμενη κρίση του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη είδατε», η συζήτηση μπαίνει στο ψητό, το μέρος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναφορικά και με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη που έγιναν ή ζητούνται από Ελληνες, Ισπανούς κ.ά.

Τα κύρια σημεία:

Ο «κ. Moody's» εξηγεί ότι ο οίκος βαθμολογούσε την Ελλάδα με βάση παράγοντες σχετικούς με τις οικονομικές επιδόσεις της αλλά και το γεγονός ότι ανήκοντας στην ευρωζώνη μπορούσε να έχει τη στήριξη των εταίρων της.

Δημοσιογράφος: Σαν ξέσπασε η πυρκαγιά, όμως, εσείς ρίχνατε λάδι στη φωτιά υποβαθμίζοντας τις χώρες που αντιμετώπιζαν με δυσπιστία οι αγορές, όπως Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία...

«Κος Moody's»: Η βαθμολογία των χωρών αυτών εξελίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια με βάση τους παράγοντες που προανέφερα. Το 2009 και το 2010, όμως, αντιληφθήκαμε ότι στους κόλπους της ευρωζώνης δεν υπήρχε αλληλεγγύη στο μέτρο που νομίζαμε και συνεπώς, σε μια συγκυρία τα μέγιστα αρνητική, η περιέλευση των χωρών αυτών σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών τους (defaut) ήταν πλέον δυνατή. Αίφνης, σήμερα (σ.σ. ώς τις 8 Μαρτίου, που κατρακύλησε τρεις βαθμίδες, στο Β1) το ελληνικό χρέος ήταν βαθμολογημένο με Ba1, θεωρούμενο επισφαλές/επικίνδυνο (speculative) και τελεί υπό «αρνητική επιτήρηση», που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει πολλές σκάλες.

Δημοσιογράφος: Παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα...

«Κος Moody's»: Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, από τις όποιες τιμωρούνται πολύ σκληρά οι πολίτες της (efforts considerables qui sont extremement penalisantes pour les citoyens), κανείς δεν το αμφισβητεί.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, οι προσπάθειες αυτές θα αποδειχθούν, άραγε, αρκετές, προκειμένου να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της;

Το γεγονός ότι η βαθμολογία της Ελλάδας τελεί υπό επιτήρηση φανερώνει πως αμφιβάλλουμε για το αν μπορεί να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, και άρα για μας υπάρχει κίνδυνος οι δανειστές της να χάσουν.

Δημοσιογράφος: Και κάθε φορά που εσείς υποβαθμίζετε ένα κράτος, αυτό μεταφράζεται σε αυτόματη αύξηση του κόστους δανεισμού, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή του χρέους του...

«Κος Moody's»: Το ότι ο βαθμός που βάζουμε εμείς και μόνο αυξάνει αυτομάτως το επιτόκιο, έτσι όπως το λέτε, μου φαίνεται υπερβολικό.

Αίφνης, οι αγορές αξιολογούν σήμερα το ελληνικό και το ιρλανδικό δημόσιο χρέος σε επίπεδο που προδίδει κίνδυνο αδυναμίας εξόφλησης (defaut) υψηλότερο από όσο φαίνεται να υπολογίζουμε εμείς με τους βαθμούς που βάζουμε.

Και οι ΗΠΑ, στόχος

Εν τω μεταξύ κατά διαβολική σύμπτωση και πάλι, τέτοιο καιρό πέρυσι με αφορμή τις λυσσαλέες επιθέσεις των οίκων αξιολόγησης στο μαλακό υπογάστριο της ευρωζώνης οικονομολόγοι και πολιτικοί είχαν εξεγερθεί ζητώντας τον έλεγχο των τριών κολοσσών του κλάδου, Moody's, Standard & Poors και Fitch, αμερικανικών συμφερόντων οι δυο πρώτοι και στα χέρια Γάλλου επενδυτή από το 1997 ο τελευταίος, που νέμονται και οι τρεις μαζί το 90% της παγκόσμιας αγοράς του είδους με έως και 50% περιθώριο κέρδους. Υπεράνω κάθε υπεύθυνης πολιτικής εξουσίας, αυτή η τρόικα αδιαφορεί για τη βροχή καταγγελιών για την πρακτική και τις αυθαιρεσίες της. Εκείνο που σκανδαλίζει κυριολεκτικά είναι το ότι από το 1970 αντί -όπως συνέβαινε ώς τότε- να πληρώνονται από τους επενδυτές, οι φοβεροί αυτοί οίκοι (rating agencies, agences de notation) αμείβονται από τις επιχειρήσεις, τα κράτη κ.λπ. που τα χρεόγραφα τους αξιολογούν. Είναι καθαρά ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν επιβληθεί ντε φάκτο στην αγορά, και ασκούν τεράστια επιρροή χάρη και στις διασυνδέσεις τους με μέσα ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Moody's, η μεγάλη μας φίλη, που μόνη της αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας αγοράς αξιολογήσεων και το 2010 είχε τζίρο 2 δισ. ευρώ, ώς και την Αμερική είχε απειλήσει με υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας πέρυσι. Την κρισιμότερη ώρα της μάχης που έδινε ο πρόεδρος Ομπάμα για το ασφαλιστικό, την απασχόληση και τον έλεγχο των τραπεζικών μεγαθηρίων, την προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο να τη βαθμολογήσει με 2 αντί με 3 Α (που είναι το Αριστον). *