Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Tις 6.000 έχουν φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στην Ιαπωνία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών και το τσουνάμι. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες...
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.
Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνολικά 72.945 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκιση.
Στο μεταξύ, η μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία εξακολουθεί να είναι ισχυρή, εμποδίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με είδη πρώτης ανάγκης με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία Tepco, μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Ιαπωνία, περίπου 50.000 οι αγνοούμενοι, χιλιάδες οι νεκροί

Στο πλευρό του Τόκιο η διεθνής κοινότητα
Τόκιο, Ιαπωνία
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τις αρχές της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που χτύπησαν ανεπανόρθωτα τη χώρα, σβήνοντας περιοχές από τον χάρτη, οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 50.000, αφού μόνο σε μία πόλη οι αρχές αναζητούν 23.000 ανθρώπους. Σε περίπου 4.000 υπολογίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters, στην περιφέρεια Μιγιάγκι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 2.785 ανθρώπων, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι. Τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν οι σοροί 2.000 ανθρώπων σε ακτές της επαρχίας.

Στην περιφέρεια Ιουάτε, επιβεβαιώνεται ο θάνατος 574 ανθρώπων, όμως σοκ προκαλεί η είδηση ότι η πόλη Ρικουζεντακάτα, με πληθυσμό 23.000 κατοίκων, «έχει σβηστεί από τον χάρτη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες. Στην ίδια περιφέρεια, αγνοούνται 12.000 στην πόλη Οτσούσι.

Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα αγνοούνται 1.200 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί επισήμως είναι 420. Επίσης, σε άλλες περιοχές της χώρας έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι -επτά εκ των οποίων σκοτώθηκαν στο Τόκιο.


Προηγούμενες φωτογραφίεςΕπόμενες φωτογραφίες123415 φωτογραφίες

Νέος μετασεισμός

Περίπου στις 10 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών, ο οποίος έγινε αισθητός τόσο στη βορειοανατολική Ιαπωνία όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο.

Η δόνηση προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία των δημοσίων μεταφορών στο Τόκιο. Η Japan Rail, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρία της χώρας, σταμάτησε τα δρομολόγια των τρένων σε όλες τις γραμμές της χώρας, με εξαίρεση τέσσερις, αλλά και στις γραμμές αυτές η κίνηση έγινε με διακοπές.

Οι ταξιδιώτες συνωστίζονται στους σταθμούς όπου περιμένουν υπομονετικά για μια θέση. Οι ουρές που σχηματίζουν είναι τεράστιες. Η λειτουργία των τρένων στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο διακόπηκε και αυτή.

Διεθνής βοήθεια

Συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε όλη την Ιαπωνία και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε στους Ιάπωνες όποια βοήθεια χρειάζονται. Η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ιαπωνίας στην πορεία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης με 144 μέλη και 12 σκυλιά άρχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό παγιδευμένων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Δεκαπενταμελής κινεζική ομάδα εργάζεται επίσης στην ζώνη που επλήγη κυρίως από τον σεισμό των 9 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήριά του προς τον ιαπωνικό λαό εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. «Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πώς νιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας» τόνισε.

Στη χώρα θα μεταβεί και ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα, ενώ και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική.

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.

Στην Ιαπωνία αναμένονται περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

Περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και σε 1,4 εκατομμύρια έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Ιαπωνία: Ποιο “2012″;

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ :ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης (από ΤΑ ΝΕΑ)
Επεκτείνεται (µετά το ∆ηµόσιο) και στα άλλα ασφαλιστικά ταµεία αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ∆ΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΕ κ.ά.) η αναγνώριση µε εξαγορά έως πέντε πλασµατικών ετών για γονείς (για παιδιά ανεξαρτήτως έτους γέννησής τους). Με...
βάση την ισχύουσα νοµοθεσία τα έτη αναγνωρίζονταν δωρεάν αλλά αφορούσαν παιδιά που γεννήθηκαν µετά το 2000.

Οπως έχουν ήδη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», η ρύθµιση (που εφαρµόζεται στο ∆ηµόσιο) αφορά άνδρες και γυναίκες. Ευνοεί όσους/όσες δεν είχαν θεµελιώσει δικαίωµα έως τις 31/12/2010 και είναι γονείςανεξαρτήτως του έτους απόκτησης τωνπαιδιών. Ο χρόνος αυτός είναι σε όλα τα Ταµεία ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχριτοτρίτο. Λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης, µε την προϋπόθεση ο ασφαλισµένος ή η ασφαλισµένη να έχει συµπληρώσει 15ετή πραγµατική δηµόσια υπηρεσία και τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα υπόλοιπα Ταµεία αρµοδιότητας του υπουργείου Eργασίας.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ. Σύµφωνα µε την προωθούµενη ρύθµιση – στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας –, για την αναγνώριση του πλασµατικού χρόνου για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης καταβάλλεται κάθε µήνα ποσό εξαγοράς που υπολογίζεται µε ποσοστό 20% επί του 25πλάσιου του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές γιατην παραπάνω αναγνώρισηκαταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις ίσεςµε τους µήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα τηςκοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της µε τα εκάστοτε προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.Σε περίπτωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνοεξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται από τη σύνταξη και µέχρι τηνεξόφληση ποσό ίσο µε το ένα τέταρτο του ποσού αυτής.

Με τα ισχύοντα η εξαγορά του πλασµατικού χρόνου για τη γέννηση παιδιών στον ιδιωτικό τοµέα κοστίζει 165 ευρώ για κάθε µήνα αναγνώρισης. Για την αναγνώριση ενός έτους (ένα παιδί) θα καταβάλλονται 1.980

ευρώ (165x12 µήνες) και µε έκπτωση 1.683 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ (165x36 µήνες) και µε την έκπτωση 5.049 ευρώ και 9.900 ευρώ χωρίς έκπτωση και στα 8.415

ευρώ µε τηνέκπτωση για τατρία παιδιά (165x60 µήνες).Πρόσθετο κόστος προκύπτει και από την υποχρέωση εξαγοράς του ίδιου χρόνου στα επικουρικά ταµεία (εκεί η εξαγορά γίνεται µε εισφορά περίπου 6%). ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ – το οποίο πρόκειται να δοθεί εντός της εβδοµάδος για δηµόσια διαβούλευση – περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων η µείωση εισφορών έως και κατά 50% και η αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του ΕΚΑΣ, ώστε να λαµβάνεταιυπόψη το σύνολο των εισοδηµάτων.

Καντάφι :Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Βιάστηκαν να τον θεωρήσουν ξοφλημένο. Υποτίμησαν τη θέληση του να κρατηθεί στην εξουσία, αλλά και την επιρροή του στις ένοπλες δυνάμεις. Ο ηγέτης που πίστεψε στον «παναραβισμό» που για χρόνια βρισκόταν σε ακήρυχτο πόλεμο με τη Δύση, πριν δηλώσει «φίλος» είναι ακόμη στα πράγματα.
Ανακαταλαμβάνει, τη μία μετά την άλλη, τις πόλεις που ήταν στα χέρια των αντιφρονούντων, κυρίως χάρη στους ανελέητους βομβαρδισμούς που εξαπολύει και τη δύναμη πυρός –που παρά τις απώλειες προς τους αντικαθεστωτικούς- συγκεντρώνει.

Ο Καντάφι δείχνει ότι η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία μπορεί να μη συνοδευτεί από συμπτώματα τρυφηλότητας του καθεστώτος. Αν δίσταζε να χρησιμοποιήσει βία, θα ήταν ήδη παρελθόν. Ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι “πρόεδρος” για να παραιτηθεί αλλά “αρχηγός της επανάστασης”. Στην προοπτική απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, οργίζεται και απειλεί. Βλέποντας ότι η Δύση είναι έτοιμη να στηρίξει τους αντιπάλους του, προειδοποίησε για χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι και θα εισρεύσουν στην Ευρώπη, πονοκεφαλιάζοντας τις δυτικές ηγεσίες.

Τύραννος ή ισόβιος αρχηγός ενός κράτους σοσιαλιστικού τύπου; Όπως και να έχει το πράγμα, τον χαρακτηρίζει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα. Από τα … Καμμένα Βούρλα, στα οποία παραθέριζε ο βασιλιάς Ίντρις όταν τον ανέτρεψε, μέχρι τη συμφωνία της Ελούντας και την προνομιακή σχέση με τους Παπανδρέου, ο Καντάφι είναι ίσως ο πιο δημοφιλής αρχηγός ξένου κράτους (μαζί με τον Πούτιν ενδεχομένως). Ακόμα και άνθρωποι που καθόλου δεν τον εκτιμούσαν βλέπουν στη στάση του, από τότε που ξεκίνησαν τα γεγονότα στη Λιβύη, ένα μεγαλείο: στη θέληση του να μείνει ως το τέλος ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της φυλής, στην άρνηση του να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα. Γιατί όσο και να βαυκαλιζόμαστε για τον «πολιτικό πολιτισμό» μας, έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ιδεατό αρχηγό του κράτους: φύλαρχο.

Από την άλλη, η αιματοχυσία που λαμβάνει χώρα εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ή μήπως οι κατηγορίες αυτές απαγγέλλονται μόνο στους ηττημένους των εμφυλίων πολέμων;

Μικρός Οδυσσέας

ΥΓ. Η περίπτωση Καντάφι αποδεικνύει επίσης ότι αρκεί ένας αποφασισμένος ηγέτης για να χορέψει την Δύση στο ταψί

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Ο σεισμός «ξύπνησε» φαίνεται ένα ηφαίστειο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας το οποίο έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, άρχισε πάλι να εκτοξεύει σήμερα πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, όπως ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές...
Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται πως οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια.