Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ


Τελεσίγραφο έστειλε το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατός της Λιβύης, στους κατοίκους της Βεγγάζης, που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, με το οποίο, τους δίνει χρονικό περιθώριο, μέχρι τα μεσάνυχτα, για να απομακρυνθούν από τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι δυνάμεις των ανταρτών,...
αλλά και από τα μέρη που είναι συγκεντρωμένο πολεμικό υλικό.
Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην οθόνη του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, Αλ-Λίμπια, και απευθυνόταν στους κατοίκους της πόλης στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναφερόταν ότι, ο στρατός έρχεται «για να σας βοηθήσει και να εκκαθαρίσει την πόλη σας από τις ένοπλες συμμορίες».
Η λιβυκή τηλεόραση είχε μεταδώσει την Τρίτη, ότι υποστηρικτές του καθεστώτος Καντάφι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Βεγγάζη, κάτι όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε από τους ξένους δημοσιογράφους.
Γεγονός είναι πως σε κανένα δεν είναι ξεκάθαρο αν το τελεσίγραφο του στρατού προς τους κατοίκους της πόλης, θα ακολουθήσει ανάληψη δράσης, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.
Αποκλείει διάλογο με τους αντικαθεστωτικούς ο Καντάφι
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό, απέκλεισε το ενδεχόμενο «διαλόγου» με τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει πράκτορες της Αλ Κάιντα κι ενώ οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις έχουν αρχίσει να ανακτούν τον έλεγχο στη χώρα.
«Δεν υπάρχουν πρόσωπα με τα οποία να μπορούμε να σκεφθούμε ότι θα έχουμε διάλογο, διότι η Αλ Κάιντα δεν διαλέγεται με κανέναν. Εάν ο κόσμος θέλει να μιλήσει με την Αλ Κάιντα, τότε ας κάνει διάλογο με τον Μπιν Λάντεν», τονίζει ο λίβυος ηγέτης απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν ριφθεί γέφυρες διαλόγου με την αντιπολίτευση.
Ερωτηθείς για την τύχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που έχουν συστήσει οι αντικαθεστωτικοί, εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτήσουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο Καντάφι τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση είναι μία δομή που δεν είναι ενιαία».
«Δεν έχει καμμία αξία. Ο επικεφαλής του (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Μοχάμαντ Αμπντελτζαλίλ) είναι ένας ουτιδανός, ένας χαμένος. Συνεπώς όλος τούτος ο συρφετός χωρίς αμφιβολία θα καταφύγει στην Αίγυπτο», τονίζει ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, ο Καντάφι δηλώνει πως θα είναι επιεικής προς τους αξιωμτούχους, ή τους στρατιωτικούς που στάθηκαν κοντά στο Μεταβατικό Συμβούλιο. «Αυτοί οι άνθρωποι πιάσθηκαν όμηροι. Εάν παραμείνουν θα τους συγχωρήσω, διότι δεν είναι δικό τους σφάλμα», τονίζει στη συνέντευξή του ο Καντάφι.
«Μέριμνά μου είναι να απελευθερώσω τον πληθυσμό από τις ένοπλες ομάδες που κατέχουν την Βεγγάζη», συνεχίζει ο Καντάφι, που χθες δήλωνε «αποφασισμένος να τσακίσει τους εχθρούς» του καθεστώτος του.
«Εάν χρησιμοποιούσαμε τη βία, θα μας εξαρκούσε μία μόνη ημέρα» για να επανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας, προσθέτει, την ώρα που η σφοδρότητα της απάντησής του στους αντιφρονούντες έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και έχει οδηγήσει σε φυγή από τη χώρα 280.000 ανθρώπους.
«Ωστόσο, στόχος μας ήταν να εξαρθρώσουμε προοδευτικά τις ένοπλες ομάδες προσφεύγοντας σε διαφορετικά μέσα, όπως η περικύκλωση των πόλεων, ή η αποστολή μεσολαβητών», τονίζει. Οι αρχηγοί των φυλών « μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητών, ζητώντας από τους αντικαθεστωτικούς να παραδώσουν τα όπλα. Επίσης βασιζόμεθα στους μεταμελημένους πρώην στρατιώτες να πάνε να μιλήσουν στους συντρόφους τους», τονίζει ο Καντάφι.

ΜΕΤΡΑ-ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τέσσεραµέτρα-ανάσαγια ανέργους προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οισχετικές ρυθµίσεις εντάσσονται στο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωσητου Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που θα δοθεί για δηµόσια διαβούλευση την ερχόµενη Δευτέρα και στο...
οποίο θα είναι ενσωµατωµένο και πακέτοδιαφόρων θεµάτων που άπτονται στην κοινωνική ασφάλιση. Ετσι:

1. ΕΩΣ και 1.500 ΕΝΣΗΜΑ θα συµπληρώνει ο ΟΑΕΔ για τη συνταξιοδότηση ανέργων πουχρειάζονται τουλάχιστον 4.500 ένσηµα για να εισπράξουν την κατώτατη σύνταξη ακόµη και στα 55 ή 60 έτη (µε καθεστώς βαρέων).

2. ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3863/2010 (νόµος Λοβέρδου) προβλέπεται ότι εργαζόµενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών – των οποίωνη σύµβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για οµαδικές ή µεµονωµένες απολύσεις –εφόσον παραµένουν άνεργοι έχουν το δικαίωµα της αυτασφάλισης, η οποία ασκείται εντός διµήνου από την καταγγελία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέλυσε να συµµετέχει µε: α) Το 50%του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισµένους ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών και για χρονικό διάστηµα µέχρι 3 χρόνια. β) Το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισµένους 60ετών συµπληρωµένων έως 64ετών και για χρονικό διάστηµα µέχρι 3χρόνια. Το υπόλοιπο µέρος του κόστους αυτασφάλισης µπορεί να καλύπτεται µε ειδικά προγράµµατα οικονοµικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή µε την ένταξη των απολυόµενων στα προγράµµατα εργασίας των µακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στονδηµόσιο τοµέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον κλάδο ΛΑΕΚ.

3. ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙΗ ΡΥΘΜΙΣΗ της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων. Από το µέτρο αυτό θα ωφεληθούν εκείνοι που είτε δεν έχουν δουλειά είτε απασχολούνται προσωρινά, µε αποτέλεσµανα µη συµπληρώνουν τοναπαιτούµενο αριθµό ενσήµων γιανα έχουν περίθαλψη. Η κάλυψη αυτή θα αφορά: n Ανέργους ηλικίας µέχρι 30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. n Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000 ηµερών ασφάλισης.

n Εργαζοµένους που συµπλήρωσαν το 2010 πενήντα ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα). Υπενθυµίζεται πως ιατροφαρµακευτική κάλυψη για δύο χρόνια µετά τη διακοπή της δραστηριότητας παρέχεται ήδη από τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών στους ασφαλισµένουςαπό 30 µέχρι και 65 ετών.

4. ΟΣΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ είναι άνω των 55 ετών θαέχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις µε το υπό καθιέρωση πρόγραµµα τηςκοινωνικής οικονοµίας και τωντοπικών προγραµµάτων απασχόλησης.

NEA ΛΥΠΗΤΕΡΗ 22 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μείωση των κοινωνικών επιδοµάτων που χορηγούνται σε νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, νέα µείωση αµοιβών στις ∆ΕΚΟ και καταργήσεις επιδοµάτων δηµοσίων υπαλλήλων προβλέπει µεταξύ άλλων το µεσοπρόθεσµο...
πρόγραµµα οικονοµικής πολιτικής 2012-2014 που ετοιµάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Προλαβαίνοντας τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα στελέχη του ∆ΝΤ στην έκθεση που υπέβαλαν ενόψει της εκταµίευσης της 4ης δόσης του δανείου έδωσαν την πρώτη γεύση των µέτρων που έρχονται µε βάση όσα τους εκµυστηρεύθηκε το οικονοµικό επιτελείο τον περασµένο µήνα στην Αθήνα. Η έκθεση δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα.

Από τα µέτρα αυτά (που κυµαίνονται στο πλαίσιο των 22 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη πει η κυβέρνηση) ξεχωρίζουν µεταξύ άλλων οι προβλεπόµενες µειώσεις – όχι καταργήσεις – των κοινωνικών επιδοµάτων σε όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή πάνω από 6.000 ευρώ ατοµικό εισόδηµα ή πάνω από 13.608 σε περίπτωση τετραµελούς οικογένειας µε δύο παιδιά).Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ήδη την καταγραφή των επιδοµάτων και πρόκειται να την ολοκληρώσει τον Ιούνιο. Μεταξύ των κοινωνικών επιδοµάτων περιλαµβάνονται το επίδοµα ανεργίας, πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ, η επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας κ.ά.

ΝΕΑ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Η καθιέρωση νέων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων θα αφορά στο εξής όχι µόνο τη χορήγηση επιδοµάτων αλλά και τις παροχές σε είδος, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου Εργασίας (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.). Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ∆ΝΤ, µε την παρέµβαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και η κατάργηση των επικαλύψεων που υπάρχουν σήµερα µε διαφορετικά επιδόµατα για τον ίδιο σκοπό. Από το µέτρο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών, στα στοιχεία του οποίου βασίσθηκε το ∆ΝΤ, εκτιµά ότι µπορούν να εξοικονοµηθούν 1-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ.

Στα 4,6 δισ. ευρώ, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει η εξοικονόµηση από τη συγκράτηση της µισθο λογικής δαπάνης στο ∆ηµόσιο. Στο υπουργείο Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκύψει σε µεγάλο βαθµό από την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, που θα οδηγήσει σε µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 150.000-200.000. Η έκθεση του ∆ΝΤ πάντως αναφέρεται ακόµη και στη µείωση των επιδοµάτων ως ποσοστό του βασικού µισθού καθώς και στον περιορισµό των προαγωγών και των ωριµάσεων στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, δίνοντας µια πρόγευση του περιεχοµένου του ενιαίου µισθολογίου.

Αλλα 2,3 - 3,4 δισ. προβλέπεται να εξοικονοµηθούν από την αναδιάρθρωση των δηµοσίων επιχειρήσεων, χάρη στο πάγωµα και εκεί των προσλήψεων αλλά και στην περαιτέρω περικοπή των επιδοµάτων των υπαλλήλων τους. Για τις ∆ΕΚΟ η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόµη ευθυγράµµιση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, που σήµερα είναι πολύ χαµηλότεροι. ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ∆ΑΠΑΝΕΣ. Περικοπές θα υπάρξουν και στις αµυντικές δαπάνες, κυρίως τις προµήθειες, καθώς ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα µέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον τοµέα της υγείας, ερωτηµατικά προκαλεί η πρόβλεψη για επισηµοποίηση των σηµερινών άτυπων πληρωµών, που προφανώς είναι τα φακελάκια.
ΣΤΙΣ 10:34 ΑΠΟΣΤΟΛΉ ΜΕ ΜΉΝΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΎ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΊΟΥ BLOGTHIS! ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΣΤΟ TWITTER ΚΟΙΝΉ ΧΡΉΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΣΤΟ GOOGLE BUZZ

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΑΝΕΙΑ...

Ρεπορτάζ : Έφη Καραγεώργου
(από το Έθνος)
Περισσότερα από 2 εκατομμύρια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα ρυθμιστούν φέτος, ενώ τράπεζες «κουρεύουν» μέχρι και κατά 60% τις οφειλές από τα καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα του...
χρέους. Φέτος, οι ρυθμίσεις όχι μόνο για καθυστερούμενες οφειλές, αλλά και για ενήμερα δάνεια θα είναι μαζικές. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ρυθμιστούν περί τα 2 εκατομμύρια δάνεια στο σύνολο της αγοράς και θα αφορούν όλες τις κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.

Τα δάνεια που αναμένεται να ρυθμιστούν από τις τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 51 δισ. ευρώ
Οπως υπογραμμίζουν οι τραπεζίτες, τα δάνεια που θα ρυθμιστούν αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Με συνολικά υπόλοιπα 256,7 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα ρυθμιστούν οφειλές ύψους άνω των 51 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ρύθμιση ζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι και οι οποίοι σπεύδουν να «πακετάρουν» τα δάνειά τους, από τον φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι στο σύνολο της αγοράς ρυθμίστηκαν 350.000 δάνεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία- ότι ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως δανείων διαμορφώνεται στα 11 με 12 εκατομμύρια.
Από αυτά, το 1 με 1,2 εκατομμύρια είναι στεγαστικά, 8 με 9 εκατομμύρια είναι καταναλωτικά δάνεια (ανοικτά, αυτοκινήτου, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και άλλο 1 εκατομμύριο τα επιχειρηματικά δάνεια (πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα νούμερα αντιστοιχούν σε τεμάχια δανείων και όχι σε αριθμό δανειοληπτών).
Δύο λύσεις
Ομως, την ίδια ώρα η «στάση πληρωμών» από πολλούς δανειολήπτες προς τις τράπεζες, οι οποίοι δεν πληρώνουν κυρίως οφειλές από κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια (ανοικτά, προσωπικά, αυτοκινήτου κ.λπ.) και πιστωτικές κάρτες, οδηγεί τις τράπεζες σε δύο λύσεις:
Προχωρούν σε... γενναίο haircut της αρχικής οφειλής προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο «κόκκινο». Τη λύση αυτή υιοθετούν οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Και ακόμα καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση -πάνω από 3 μήνες- να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες προτείνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, για να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών ζητούν ρύθμιση από την τράπεζά τους. Οι τράπεζες έχουν σε ισχύ ειδικά προγράμματα «ομπρέλα» που καλύπτουν τους ενήμερους καταναλωτές, αλλά και δίνουν λύση σε όσους έχουν βρεθεί στο «κόκκινο», με περίοδο χάριτος, «πάγωμα» της οφειλής με πληρωμή μόνο τόκων, κ.λπ.
ΞΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δέχεται να εισπράξει 7.000 € από τα 17.000 της οφειλής
Σε γενναίο haircut προχωρεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και δέχεται από τις 17.000 οφειλή να διαγράψει τις 10.000 ευρώ και να εισπράξει τις 7.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη τράπεζα ενημερώνει -τηλεφωνικά και εγγράφως- εκείνους τους πελάτες της που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, ότι «κόβει» από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια, ζητώντας να πληρωθεί για το ποσό που αφορά την αξία των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για συνολική οφειλή (μαζί με τους τόκους υπερημερίας) της τάξης των 17.000 ευρώ η τράπεζα ζήτησε να εισπράξει τις 7.000 ευρώ.
Επίσης ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και επικοινωνούν με τους πελάτες τους, προτείνοντας την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.
Οι τράπεζες επίσης «παγώνουν» και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, σταματά δηλαδή ο ανατοκισμός και συμφωνούν με τους πελάτες τους τη σταδιακή αποπληρωμή.
Εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων εξηγούν το haircut στις οφειλές, σημειώνοντας ότι με δικαστικές αποφάσεις οι τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να διεκδικούν ποσά οφειλής απαλλαγμένα από τόκους υπερημερίας και ανατοκισμούς.
ΔΕΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ 35 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Συναγερμός για τα «κόκκινα» δάνεια
Την ώρα που 2 εκατομμύρια δάνεια βρίσκονται καθ΄ οδόν για ρύθμιση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός. Οι νέες εκταμιεύσεις το πρώτο δίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010, όπου επίσης οι χορηγήσεις κινούνταν πτωτικά. Πέρυσι -για πρώτη φορά- ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν αρνητικός στο -0,1%, από το +4,1% που «έκλεισε» το 2009. Ομως οι τραπεζίτες ανησυχούν για τη δυναμική που διατηρεί ο ρυθμός ανόδου των καθυστερούμενων δανείων.
Τα τελευταία δείχνουν ότι το 10% των στεγαστικών δεν εξυπηρετείται, το 20% των καταναλωτικών δανείων (στις πιστωτικές το ποσοστό είναι και μεγαλύτερο) να έχει βγει στο «κόκκινο», όπως και το 17% των επιχειρηματικών δανείων. Ειδικότερα οι «κόκκινες» οφειλές στα στεγαστικά δάνεια είναι ύψους 8 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα), στα καταναλωτικά έχουν φτάσει τα 7 δισ. ευρώ (34,9 δισ. τα υπόλοιπα) και στα επιχειρηματικά έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ (υπόλοιπα 122,8 δισ.). Δηλαδή συνολικά δεν αποπληρώνονται δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σχεδόν καθημερινά.

ΔΝΤ : ΣΤΟ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου, ανακοίνωσε το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου, εφέτος. Το ΔΝΤ εκτιμά, συγχρόνως, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται...

τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ.

«Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος» σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011».

Παραμένει ίδια η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εφέτος, δεδομένου ότι προβλέπει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ εφέτος κι υπογραμμίζεται στην έκθεσή του ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να την πετύχει.

Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του έτους η ύφεση προχωρούσε με τρόπο σταδιακό, δηλαδή με ρυθμό 1,9% για το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους και ρυθμό 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους.

Σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ, η Ελλάδα προχωρά μέσα σε ένα «πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον": το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.

YIOΣ ΚΑΝTAΦΙ: "ΕΜΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ

Η Λιβύη βοήθησε στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007, υποστηρίζει ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. "Τη χρηματοδοτήσαμε και έχουμε όλες τις λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι να αποκαλύψουμε τα πάντα", δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews TV, λίγες μέρες αφότου η κρατική...
τηλεόραση της Λιβύης έκανε λόγο για ένα "σοβαρό μυστικό" που θα επιφέρει την πτώση του Σαρκοζί.

Το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας αρνήθηκε ότι ο Σαρκοζί επωφελήθηκε από οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Λιβύης.

Η Λιβύη απείλησε να αποκαλύψει περισσότερα για το “σοβαρό μυστικό” αν η Γαλλία επιμείνει στην απόφασή της να αναγνωρίσει το επαναστατικό Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο γιος του Καντάφι, χαρακτήρισε “κλόουν” το Σαρκοζί.

"Του προσφέραμε βοήθεια για να κάνει έργα για τον λιβυκό λαό, όμως μας απογοήτευσε", επεσήμανε. "Δώσε μας πίσω τα χρήματά μας. Έχουμε όλα τα τραπεζικά στοιχεία και τα έγγραφα της διαδικασίας μεταφοράς των χρημάτων και θα δημοσιεύσουμε τα πάντα σύντομα", πρόσθεσε.

Iαπωνία-Σεισμός.;Η οργή της φύσης εξουδετέρωσε τη δύναµη της τεχνολογίας

ΤΟΥ HIROKI AZUMA 
 
«Ηµουν σε δηµόσιο χώρο, µαζί µε άλλους ανθρώπους. Αλλά ξαφνικά ένιωσα µόνος. Σαν το µπλακάουτ στις επικοινωνίες να ήταν η αρχή του θανάτου. Στο τέλος, σταµάτησα σε έναν τηλεφωνικό θάλαµο. Υπάρχουν ακόµη µερικοί στο Τόκιο. Την τελευταία φορά που είχα χρησιµοποιήσει δηµόσιο τηλέφωνο πρέπει να ήµουν µικρό παιδί. Αλλά να που ο παλιός τηλεφωνικός θάλαµος λειτουργούσε»
Καθώς περπατούσα προς το σπίτι, προσπαθώντας να αντισταθώ στις δονήσεις που έσπρωχναν την καρδιά στον λαιµό µου, σκεφτόµουν πώς θα µπορέσω να µιλήσω µε τη γυναίκα µου. Είχαν συµπληρωθεί τρεις ώρες που δεν κατάφερνα να έρθω σε επαφή µαζί της, τρεις ώρες από την πρώτη δόνηση που µε βρήκε στο γραφείο. Η δεύτερη ήταν στις σκάλες που έµοιαζαν πλέον µε κινούµενη άµµο. Αυτός δεν είναι σεισµός, ήταν η πρώτη µου σκέψη. Είναι πόλεµος. Ασφαλώς, εµείς οι Ιάπωνες είµαστε συνηθισµένοι στους σεισµούς. Προετοιµαζόµαστε από µικροί, κάνουµε ασκήσεις, προσοµοιώσεις και πραγµατικές δοκιµές γιατί καθένας από εµάς, κάποια στιγµή στη ζωή του, θα ζήσει τουλάχιστον έναν µεγάλο σεισµό. Ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η σειρά σου. Ξέρουµε ακόµη ότι υπάρχουν τα τσουνάµι, γονείς και παππούδες διηγούνται παραµύθια µε την «οργισµένη» θάλασσα, τα παιδιά ζωγραφίζουν συχνά ανθρώπους να περπατάνε πάνω στα κύµατα: είναι η υπερδύναµη που όλοι ονειρεύονται να έχουν. Κι όµως, κανένας από εµάς δεν είχε φανταστεί αυτόν τον σεισµό και αυτό το τσουνάµι.

Στον δρόµο µετά τα πρώτα λεπτά ελεγχόµενου πανικού, αυτήν την παράξενη ηρεµία που εµείς οι Ιάπωνες διατηρούµε σε αυτές τις µεγάλες δοκιµασίες, φώλιασε µέσα µου ένας νέος φόβος. Το κινητό µου τηλέφωνο ήταν εκτός λειτουργίας, το ∆ιαδίκτυο είχε γονατίσει. Εκείνη τη στιγµή η µοναδική µου ανησυχία ήταν να µπορέσω να επικοινωνήσω. Εργάζοµαι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και σαν γνήσιος εκπρόσωπος της γενιάς µου είµαι κι εγώ ένας «οτάκου»: µεγάλωσα ανάµεσα σε κόµικς, κινούµενα σχέδια και βιντεοπαιχνίδια, µε εκπαίδευσαν µε τον µύθο της δύναµης της τεχνολογίας και η κουλτούρα µου είναι να «µένω σπίτι», όπως είναι η κυριολεκτική σηµασία της λέξης «οτάκου».

Η έλλειψη επικοινωνίας µού έγινε έµµονη ιδέα. Ηταν µια αίσθηση πρωτόγνωρη για κάποιον σαν εµένα που είναι συνηθισµένος να είναι αιωνίως συνδεδεµένος. Από το γραφείο µου υποχρεώθηκα να περπατήσω περίπου πέντε χιλιόµετρα για να φτάσω σπίτι µου. ∆εν υπήρχαν λεωφορεία ούτε Μετρό. Ηµουν σε δηµόσιο χώρο, µαζί µε άλλους ανθρώπους. Αλλά ξαφνικά ένιωσα µόνος. Σαν το µπλακάουτ στις επι κοινωνίες να ήταν η αρχή του θανάτου. Στο τέλος σταµάτησα σε έναν τηλεφωνικό θάλαµο. Υπάρχουν ακόµη µερικοί στο Τόκιο. Την τελευταία φορά που είχα χρησιµοποιήσει δηµόσιο τηλέφωνο πρέπει να ήµουν µικρό παιδί. Αλλά να που ο παλιός τηλεφωνικός θάλαµος λειτουργούσε. Χάρη σε αυτό το επινόηµα του παρελθόντος κατάφερα επιτέλους να µιλήσω µε τη γυναίκα µου που στο µεταξύ είχε επιστρέψει στο σπίτι, αφού πήρε την κόρη µου από το σχολείο. Και οι δυο τους ήταν καλά. Κι εκείνες περίµεναν να µου µιλήσουν. «Μπαµπά, τι συνέβη;», ήταν η πρώτη ερώτηση της κόρης µου αµέσως µόλις έφτασα στο σπίτι. Αγκαλιαστήκαµε και η γυναίκα µου ξέσπασε σε λυγµούς. Της είπαµε την αλήθεια. Ενα παιδί
πέντε χρονών είναι αρκετά µεγάλο για να καταλάβει. Ελπίζω τουλάχιστον. Αύριο θα επιστρέψει στο σχολείο όπως και οι συµµαθητές της. Εγώ θα πάω στο γραφείο. Πρέπει να βρούµε έναν τρόπο να επιστρέψουµε στην κανονική ζωή γιατί µόνο έτσι θα ξεπεράσουµε το σοκ. Γιατί αυτό που συµβαίνει ξεπερνάει τους χειρότερους εφιάλτες µας.

Είµαι συγγραφέας αλλά από την Παρασκευή δεν έχω καταφέρει να περιγράψω µε λέξεις αυτό που συνέβη. Ισως ο πιο κατάλληλος τρόπος για να περιγράψω αυτό που βιώνουµε είναι να πω ότι είναι πόλεµος ή τουλάχιστον κάτι που µοιάζει σε αυτό που φαντάζοµαι ότι είναι πόλεµος, αφού είµαι σαράντα χρονών και δεν έχω ζήσει µια πραγµατική σύγκρουση. Οι συνέπειες αυτού του σεισµού δεν µπορούν ακόµη να προβλεφθούν. Ο αριθµός των θυµάτων είναι τόσο υψηλός, που θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεράσουµε το πένθος. Η ανασυγκρότηση θα είναι εργώδης. Η νέα πυρηνική απειλή θα µας κάνει σε κάθε περίπτωση πιο εύθραυστους και θα µας υποχρεώσει να αλλάξουµε τις πεποιθήσεις µας, πιθανώς ακόµη και τις καθηµερινές µας συνήθειες. Για εµάς τους Ιάπωνες τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Και η γενιά της κόρης µου θα είναι για πάντα αυτή που έζησε την 11η Μαρτίου του 2011.

Ο Χιρόκι Αζούµα είναι συγγραφέας και καθηγητής στο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο του Τόκιο, ενώ από το 2006 εργάζεται στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Εχει γράψει επτά βιβλία. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η «Γενιά Οτάκου».

Η νέα πυρηνική απειλή θα µας κάνει σε κάθε περίπτωση πιο εύθραυστους και θα µας υποχρεώσει να αλλάξουµε τις πεποιθήσεις µας, πιθανώς ακόµη και τις καθηµερινές µας συνήθειες. Για εµάς τους Ιάπωνες τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Και η γενιά της κόρης µου θα είναι για πάντα αυτή που έζησε την 11η Μαρτίου του 2011.

Οδηγίες αντισεισμικής Προστασίας

                      
Πληροφορίες:  Γ. Ζαχαράκης
Οδηγίες αντισεισμικής Προστασίας


Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως.
Για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού, σας κοινοποιούμε συνοπτικές οδηγίες  αντιμετώπισης του φοβερού αυτού φυσικού φαινομένου.
Οι οδηγίες λήφθηκαν από φυλλάδιο της Πολιτικής Προστασίας

Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ

Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού.
Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό.
            Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε.


Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα.
 Τέτοια μέτρα είναι:
Να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα),
Να τοποθετήσετε τα εύθραυστα και βαριά αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.

Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού


Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.

Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο

Μην τρέχετε προς την έξοδο, καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο

Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
Απομακρυνθείτε από κτίρια, μαντρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.

Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο

Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
   Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.

Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό
·       Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς.
·       Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
·       Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
·       Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.
·       Χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου.
·       Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
·       Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.
·       Ο σεισμός αποτελεί μια φυσική προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό απομακρυνθείτε από παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές χαμηλού υψομέτρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα.
·       Παραμείνετε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
·       Ένα τσουνάμι δεν αποτελείται από ένα και μόνο κύμα, αλλά από μια σειρά από κύματα με διαφορετικό χρόνο άφιξης στην ακτή.
·       Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν δείτε το τσουνάμι είναι πιθανά πολύ αργά για να το αποφύγετε.
·       Σε πολλές περιπτώσεις, ενός επερχόμενου τσουνάμι προηγείται μια σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί φυσική προειδοποίηση και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
·       Όλοι οι σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι. Όταν όμως αισθανθείτε κάποιο σεισμό, μείνετε σε εγρήγορση. Ένα σχετικά μικρού μεγέθους τσουνάμι σε
·       ένα σημείο μιας ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση.


Γιώργος Ζαχαράκης 

WIKILEAKS : Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΟΤΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ

Η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην...
κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα. Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση αντιτάχθηκε σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.
Τηλεγράφημα εμφανίζει αξιωματούχο της IAEA να προειδοποιεί τον Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν "σοβαρό πρόβλημα" στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008. Το τηλεγράφημα αναφέρει: "Αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει". "Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας".

ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η Κίνα ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις της είναι έτοιμες να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στη Λιβύη, όπως τόνισε ο πρεσβευτής της χώρας στην Τρίπολη Γουάνγκ Γουανγκ Σινγκ και μεταδίδει το λιβυκό πρακτορείο Jana...

Ο κινέζος πρεσβευτής τόνισε πως οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν «τη διάθεση, την επιθυμία και την έγνοια» να επιστρέψουν στη Λιβύη και να ξαναρχίσουν ξανά τα αναπτυξιακά σχέδια που έχουν αναλάβει, ιδίως στον τομέα των υποδομών, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών.
Ο Σινγκ, μιλώντας στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Μπαγντάντι Μαχμούντι, τόνισε πως οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι «έτοιμες να συνεργασθούν με την Τρίπολη για την υλοποίηση και άλλων αναπτυξιακών σχεδίων σε διάφορους τομείς».
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση για πάνω από έναν μήνα, είχε προσκαλέσει την Κυριακή τις κινεζικές, ρωσικές και ινδικές πετρελαϊκές εταιρείες να έλθουν και να εκμεταλλευθούν το αργό πετρέλαιο της χώρας, του οποίου η παραγωγή σχεδόν έχει σταματήσει μετά την αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξένων εταιρειών