Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ρωσία και Βενεζουέλα καταδικάζουν την επέμβαση κατά της Λιβύης...

Η Ρωσία εξέφρασε απόψε τη λύπη της για την απόφαση Δυτικών κρατών να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς "πολεμικές αεροπορικές δυνάμεις από μια σειρά δυτικές χώρες ξεκίνησαν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης στις 19 Μαρτίου. Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια".
Στο μεταξύ από το Καράκας, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες έκρινε "ανεύθυνη" την διεθνή στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε σήμερα κατά της Λιβύης, ενέργεια που...
όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτιση του λιβυκού πετρελαίου. Σε τηλεοπτική εμφάνιση εξέφρασε τη λύπη του για την στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης , την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός , κρίνοντας ότι όλα γίνονται "για να αρπάξουν το πετρέλαιο της Λιβύης".

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΑΠΟΨΕ!


Σήμερα το φεγγάρι θα είναι το μεγαλύτερο που είχαμε την ευκαιρία να δούμε εδώ και 18 χρόνια, καθώς ο δορυφόρος θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά το 1992, σε απόσταση 356.577 χιλιομέτρων. Το σχετικά σπάνιο γεγονός έχει, μεταξύ άλλων...
πυροδοτήσει εκτιμήσεις και φήμες ότι... προκάλεσε ήδη ή πρόκειται να προκαλέσει μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά οι αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες θεωρούν ανοησίες αυτούς τους φόβους.
Η Σελήνη σήμερα το βράδυ θα φαντάζει πιο μεγάλη και λαμπερή, στο μέτρο που ο νυχτερινός ουρανός δεν θα σκεπάζεται από σύννεφα. Το φαινόμενο, που αποκαλείται σεληνιακό περίγειο και συμπίπτει με πανσέληνο, προσφέρει μια ευκαιρία σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, καθώς και σε… ρομαντικούς, να κάνουν παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, να τραβήξουν ωραίες φωτογραφίες και να απολαύσουν ένα μαγευτικό βράδυ. Το φεγγάρι σε περίγειο και πανσέληνο μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.
Το φεγγάρι φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή, μια αυταπάτη που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Στο πιο μακρινό σημείο του από τη Γη (απόγειο) το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.500 χλμ., ενώ στο κοντινότερο γύρω στα 356.500 χλμ.

OI ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ ΤΗ ΒΕΓΓΑΖΗ

Αναφορές για επίθεση στο κέντρο της πόλης με πυρά πυροβολικά από τις δυνάμεις του Καντάφι. Νωρίτερα, στρατιωτικό αεροσκάφος βομβάρδισε περιοχές της Βεγγάζης. Πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για επίθεση από την πλευρά των αντικαθεστωτικών...
Επιτάχυνση της διεθνούς παρέμβασης ζητά το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο. Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης.

Μάλιστα, κάτοικος της Βεγγάζης τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε για τις εκρήξεις και για το μαχητικό αεροσκάφος που ακούσθηκαν στη Βεγγάζη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δέχεται επιθέσεις

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

«Συμμορίες της Αλ Κάιντα επιτίθενται σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν δυτικά της Βεγγάζης», μετέδωσε το Jana.

«Αυτές οι τρομοκρατικές συμμορίες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος για να βομβαρδίσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε το Jana επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Αμυνας. Το καθεστώς υποστηρίζει ότι οι αντικυβερνητικοί είναι μέλη της Αλ Κάιντα.

Καντάφι: Η Δύση δεν έχει δικαίωμα να επέμβει

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ.

Σύμφωνα με τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση».

«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Έκκληση από το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο στη διεθνή κοινότητα

Ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι που βομβαρδίζουν τη Βεγγάζη.

«Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και δέχεται επίθεση με ρουκέτες. Η διεθνής κοινότητα καθυστερεί να επέμβει για να σώσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Καντάφι», δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ στο Aλ Τζαζίρα.

"Σήμερα θα γίνει καταστροφή στη Βεγγάζη εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, να εμποδίσει την εξόντωση του λαού από το τυραννικό καθεστώς», τόνισε ο Τζαλίλ.

Κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη

Εν τω μεταξύ, ένα μαχητικό αεροπλάνο που βομβάρδιζε νωρίτερα περιοχές της Βεγγάζης κατερρίφθη πάνω από την πόλη και συνετρίβη στο έδαφος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Το μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε σήμερα το πρωί περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης, ενώ από την πληγείσα περιοχή υψώνονται δυο στήλες καπνού.

Εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συτσοιχιών.

Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τη νύχτα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.

Σύμφωνα με το Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, «ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε χθες η Τρίπολη».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται από το καθεστώς.

Η Τρίπολη δηλώνει ότι έχει καθηλώσει όλα τα πολεμικά αεροπλάνα

Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της και σέβεται την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ.

«Όλα τα λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα είναι τώρα εκτός λειτουργίας γιατί σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος στις δηλώσεις που έκανε στο BBC πριν από τις πληροφορίες για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο», τόνισε.

Γαλλία: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι γαλλική κυβερνητική πηγή μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη.

«Όλα είναι έτοιμα (για δράση), αλλά η απόφαση τώρα πρέπει να είναι πολιτική. Είναι σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», τόνισε η ίδια πηγή, λίγες ώρες πριν η Γαλλία φιλοξενήσει διεθνείς ηγέτες για να συζητήσουν το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ

Μεσημέρι Σαββάτου, 6 Οκτωβρίου του 1973. Ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης), το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από δυνάμεις της Αιγύπτου που περνούν το Κανάλι του Σουέζ και της Συρίας που εισχωρεί στα υψίπεδα του Γκολάν. Ο Δ' Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος ξεσπά.

Στην επίθεση συνδράμουν τουλάχιστον άλλες δέκα αραβικές χώρες. Στόχος, η ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Το Ισραήλ αιφνιδιάζεται και στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Πλήρης ο αιφνιδιασμός και για τη διεθνή κοινότητα. Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί με πάσα μυστικότητα.

Η τροπή του πολέμου αλλάζει στις 10 Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί οργανώνονται και ολοκληρώνουν την επιστράτευσή τους. Περνούν στην αντεπίθεση και αναγκάζουν τους Σύρους να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στο έδαφός τους. Στις 14 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση βολής πυροβόλου από τη Δαμασκό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότο, όπου οι ισραηλινοί ανακόπτουν την πορεία των Αιγυπτίων και περνούν το Κανάλι του Σουέζ. Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η 3η Στρατιά τους βρίσκεται περικυκλωμένη.

Η κρίση φαίνεται να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, μετά την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Η διεθνής διπλωματία αναλαμβάνει δράση, υποκινούμενη από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ελαττώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις Δυτικές Χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ (Α' Πετρελαϊκή Κρίση).

Στις 22 Οκτωβρίου 1973, κατόπιν αμερικανοσοβιετικού ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ. Ανάλογη συνθήκη υπογράφει στις 24 Οκτωβρίου και η Αίγυπτος, η οποία όμως βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες του Καναλιού του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά. Μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταλαμβάνει θέσεις ανάμεσά στους εμπόλεμους.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ήττα στο Ισραήλ και οι Εργατικοί που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1948 άρχισαν να υποχωρούν προς όφελος των Συντηρητικών του «Λικούντ». Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά στο Καμπ Ντέιβιντ, με την μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ (5 Σεπτεμβρίου 1978).

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε και την ελληνική του παράμετρο. Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας, τα οποία θα λάμβαναν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ισραηλινών. Η άρνησή του να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα ίσως να συνέβαλε και στην πτώση του από τον Δημήτριο Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973.

Η Σφαγή του Μι Λάι

Δεν είναι θύματα του Καντάφι , αλλά σφαγιασμένα γυναικόπαιδα και γέροι απο τους αμερικάνους που πήγαν στο Βιετμάμ να φέρουν τη Δημοκρατία!!!! 
Μία από τις ντροπιαστικότερες σελίδες για τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα έγκλημα πολέμου, που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει κάποιο διεθνές δικαστήριο.
Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1968 η ομάδα του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ διατάσσεται να εκκαθαρίσει το χωριό Μι Λάι (Μάι Λάι όπως το γνωρίζουμε στην Ελλάδα) από τους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ που το κατείχαν.
Η πληροφορία αποδεικνύεται εσφαλμένη. Στο χωριό αυτό του Νοτίου Βιετνάμ βρίσκονται μόνο γυναικόπαιδα και ανήμποροι ηλικιωμένοι. Την επομένη το πρωί (16 Μαρτίου) οι στρατιώτες του Κάλεϊ, με προϋπηρεσία μόλις τριών μηνών στο αφιλόξενο Βιετνάμ, κατασφάζουν με πρωτοφανή αγριότητα τους αμάχους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται από 350 ως 500.

Το περιστατικό μένει κρυφό από το Πεντάγωνο για ένα χρόνο σχεδόν, έως ότου έλθει στο φως από τα δημοσιεύματα του διακεκριμένου δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς (γνωστού στις μέρες μας από την αποκάλυψη του κολαστηρίου Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ) και την επιμονή ενός επαναπατρισθέντος εφέδρου, που βομβαρδίζει με επιστολές την αμερικανική κυβέρνηση. Διατάσσεται, τελικά, δικαστική έρευνα και πέντε στρατιώτες κάθονται στο εδώλιο του στρατοδικείου.

Η δίκη αρχίζει στις 17 Νοεμβρίου 1970 και η απόφαση της 31ης Μαρτίου 1971 ενοχοποιεί μόνο τον επικεφαλής της σφαγής, τον υπολοχαγό Κάλεϊ. Ο υπολοχαγός υποστήριξε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του, γεγονός που αρνήθηκε ο διοικητής του, λοχαγός Έρνεστ Μεντίνα, που κατέθεσε ως μάρτυρας. Καταδικάζεται σε ισόβιο κάθειρξη το 1971, η οποία μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και στη συνέχεια 10 ετών, με απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου στις 16 Φεβρουαρίου 1973.

Ο Κάλεϊ θα παραμείνει στη φυλακή (στην πραγματικότητα σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια) μόλις τρεισήμισι χρόνια και στη συνέχεια θα λάβει χάρη από τον πρόεδρο Νίξον. Σήμερα, ο Ουίλιαμ Κάλεϊ ζει στο Κολάμπους της Τζόρτζια και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου. Σύμφωνα με τους οικείους του, πάσχει από αϋπνίες, εξαιτίας των τύψεως συνειδήσεως.

Η «Σφαγή του Μι Λάι» ήταν καταστροφική για την εικόνα των ΗΠΑ. Γιγάντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στο εσωτερικό της χώρας και φούντωσε τον αντιαμερικανισμό στον υπόλοιπο κόσμο.

Γαλλικά μαχητικά στη Βεγγάζη Στον στρατιωτικό κλοιό της Δύσης η Λιβύη, πυρά κατά στόχων στο έδαφος


Παρίσι, Γαλλία
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Αργά το απόγευμα αναφέρθηκαν τα πρώτα χτυπήματα από γαλλικά πυρά κατά στόχων στο έδαφος γύρω από τη Βεγγάζη όπου σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.

Ήδη από νωρίς το μεσημέρι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (αρχικά από ένα ζευγάρι, αργότερα περί τα20) βρίσκονταν μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης ενώ είχαν και σαν στόχο την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετέχει ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.

Αργά το απόγευμα άρχισαν και οι πρώτες επιθέσεις των γαλλικών αεροσκαφών κατά στόχων στο έδαφος. Χτυπήθηκε ένα όχημα, επιβεβαίωσαν γαλλικές πηγές που αργότερα πρόσθεσαν ότι χτυπήθηκαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όλα νοτιοδυτικά από τη Βεγγάζη.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας διευκρίνισε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100 με 150 χιλιομέτρων γύρω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, την Κυριακή αναχωρεί για την Λιβύη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ.

Πέραν των αεροσκαφών της Γαλλίας, βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις επίσης θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Αεροσκάφη είναι έτοιμα στις βάσεις τους στη Βρετανία για αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν πληροφορίες.

Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει μόνο υποστήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των επτά βάσεων που έχει διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις ενώ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η ΝΑΤΟΪκή βάση του Αβιάνο σαν το συντονιστικό κέντρο όλων των επιχειρήσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν για την ώρα κάποια άμεση συμμετοχή.

'ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ'' ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ'

'ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ'' ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
Μετά και τις νέες αιματηρές επιθέσεις του Καντάφι σε πόλεις της Λιβύης, το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκαλείται στο Παρίσι, όπου αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για στρατιωτικά πλήγματα. Οι διεθνείς δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν τη στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη αμέσως μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες...
Η ίδια πηγή είπε ότι στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν αργότερα και τελευταίες οι χώρες του αραβικού κόσμου.
Ο γαλλικός τύπος μιλάει για «πολεμικό συμβούλιο» που έχει συγκληθεί από τον Νικολά Σαρκοζί. Ο «αντι-Κανταφικός Συνασπισμός συνεδράζει στο Παρίσι», γράφει η Φιγκαρό, «Το τελεσίγραφο - Συνασπισμος κατά του Καντάφι», λέει η Λιμπερασιόν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την προεδρία, η Σύνοδος ξκίνησε στις δυόμισυ (ώρα Ελλάδας) με ένα σύντομο γεύμα εργασίας, για να ακολουθήσει σύσκεψη εργασίας.
Μόλις δύο ώρες μετά, στις τεσσεράμισυ, ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να ανακοινώσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης την απόφαση της Συνόδου.
Δεν θεωρείται όμως απίθανο, να επισπευσθεί η όλη διαδικασία, εξαιτίας των τελευταίων πληροφοριών για την είσοδο, μέσα στο πρωϊνό, των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη και των απειλών του Λίβυου ηγέτη προς τη Δύση.
«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όλα είναι έτοιμα για τη στρατιωτική επέμβαση, τώρα η απόφαση είναι πολιτική » δήλωσε πριν από λίγο κυβερνητική πηγή.
Η Γαλλία έκανε μεγάλες προσπάθειες για την εξασφάλιση της συμμετοχής εκπροσώπων των αραβικών χωρών αλλά και της Αφρικής.
Παρόντες στο Παρίσι είναι ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa και οι επικεφαλής των διπλωματιών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Με τη συμμετοχή των αραβικών εκπροσώπων, ο Νικολά Σαρκοζί απέφυγε την παγίδα να θεωρηθεί ότι η Δύση είναι κατά των αραβικών λαών», υπογραμμίζει ο γαλλικός τύπος ("Λε Πουέν").
Από την Αφρική είναι ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Jean Ping. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από την Χίλαρι Κλίντον, η ΕΕ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Van Rompoy και την Υπατη εκπρόσωπο Κάθριν Αστον, ενώ συμμετέχει και ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Επίσης 15 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (παρότι η χώρα της είχε απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας), ο βρεττανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Ισπανίας Χοσέ Λουϊ Ροντρίγκες Θαπατέρο και εκπρόσωποι από τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Στη σύνοδο συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

ΚΚΕ:ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Άκρως επικίνδυνη για το λαό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και το διαμελισμό της Λιβύης με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, τις βάσεις και άλλες διευκολύνσεις, με γνώμονα τα ειδικά και γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας»...

Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εμπλέκει την Ελλάδα σε ένα νέο γύρο οξυμένων ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή».
Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει και στη ΝΔ, αλλά και τα κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, που «συμφωνούν με τον ληστρικό πόλεμο και με την ελληνική συμμετοχή».

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ 15 ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Παραμένουν σε ισχύ όλα τα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία θα μελετηθούν για κάθε ένα ξεχωριστά τα περιθώρια αναμόρφωσής τους, ανεξάρτητα όμως από το προωθούμενο ενιαίο μισθολόγιο. Φρένο στα σενάρια περί κατάργησης των ειδικών μισθολογίων...
έβαλε με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενιαίου μισθολογίου δεν θα θιγούν οι ειδικοί αυτοί κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων, πρόκειται για περισσότερους από 285.000. Τη διαβεβαίωση πως δεν θα καταργηθούν τα 15 ειδικά μισθολόγια που διέπουν, μεταξύ άλλων, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε δώσει προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές για το νέο μισθολόγιο.

Για τους στρατιωτικούς
Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε προχθές και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης επιχειρώντας, ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Ραγκούση, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στους κόλπους των στρατιωτικών ενόψει του νέου μισθολογίου.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα δεν αφορά και δεν θίγει το ειδικό μισθολογικό καθεστώς που ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει στις Ενοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα ισχύοντα και δεν πρόκειται στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου να εξαιρεθεί κανένας υπάλληλος που σήμερα εντάσσεται στα ειδικά καθεστώτα.

«Στο στρατιωτικό μισθολόγιο περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν τη στρατιωτική ιδιότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την εξειδίκευσή τους, δεδομένου ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού καθώς και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτή, είναι ίδιες και μοναδικές για όλους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων», ήταν η διευκρίνιση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως η λογική αυτή θα ισχύσει για όλα τα ειδικά μισθολόγια. Οπως επεσήμαιναν, βασική αρχή του νέου ενιαίου μισθολογίου παραμένει η κατοχύρωση ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας. Ωστόσο, αναφερόταν πως η αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει ισοπεδωτικά και να μην εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το αντικείμενο και την ευθύνη κάθε εργασίας.

Σημειώνεται ότι σε κάθε ειδικό μισθολόγιο, πέραν των αμοιβών που καθορίζονται μεμονωμένα, προβλέπεται και μία σειρά ειδικών ρυθμίσεων και επιδομάτων ειδικών συνθηκών εργασίας. Για παράδειγμα, οι γιατροί του ΕΣΥ λαμβάνουν επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, οι στρατιωτικοί επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ παίρνουν επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και ερευνητικό επίδομα.

Θα επανεξεταστούν
Τα ειδικά μισθολόγια θα μπουν στο μικροσκόπιο των συναρμόδιων υπουργείων μετά την ολοκλήρωση της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμόρφωσής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθεί και η πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες με τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Στόχος είναι να μην εξομοιωθούν με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά θα επιχειρηθεί να επικρατήσει κοινή λογική αμοιβών για αντίστοιχες ειδικότητες. Ετσι, για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός με ειδικότητα οικονομολόγου θα διέπεται από το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά οι αμοιβές του δεν θα πρέπει να υπολείπονται κατά πολύ εκείνων που θα λαμβάνουν οι οικονομολόγοι του Δημοσίου βάσει του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Σε κάθε περίπτωση, έχει επισημανθεί από το υπουργείο Εσωτερικών πως οι όποιες παρεμβάσεις, τόσο για το νέο, ενιαίο μισθολόγιο όσο και για τα ειδικά μισθολόγια, δεν αποσκοπούν στην περικοπή του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Η μείωση των δαπανών θα προκύψει, όπως αποτυπώνεται και σε σχετική μελέτη, από πολιτικές που ήδη ακολουθούνται όπως είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Πεδίο μάχης η Βεγγάζη


Τρίπολη, Λιβύη
Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.
Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.
Map data ©2011 - Terms of Use
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:

«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού.

Το πρωί έγινε γνωστό ότι ένα αεροσκάφος κατερρίφθη, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες.

19 Μαρτίου 1950: Πέθανε ο Έντγκαρ Ράις Μπάροους, αμερικανός συγγραφέας. («Ταρζάν»)

Ταρζάν

Μυθιστορηματικός ήρωας, που γεννήθηκε από τη πέννα του αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Λι Μπάροους (1875 - 1950). Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1912 στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού All Story, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστός από τον κινηματογράφο και τον ολυμπιονίκη της κολύμβησης Τζόνι Βαϊσμίλερ, που τον ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη.

Σύμφωνα με τον Μπάροους, ο Ταρζάν ήταν γιος του βρετανού λόρδου και της λαίδης Γκρέιστοκ, που αιχμαλωτίστηκαν από πειρατές σ' ένα ταξίδι τους στη Δυτική Αφρική. Οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν μωρό και την ανατροφή του ανέλαβαν οι Μανγκάνι, μια φυλή γοριλλών. Του έδωσαν το όνομα Ταρζάν, που στη γλώσσα τους σημαίνει λευκός άνθρωπος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζον Κλέιτον, λόρδος του Γκρέιστοκ.

Ως νεαρός, ο Ταρζάν γνώρισε την Τζέιν Πόρτερ και την οικογένειά της, που είχαν μια ανάλογη περιπέτεια με αυτή των γονιών του. Η καρδιά του σκίρτησε για τη νεαρή αμερικανίδα και όταν αυτή επέστρεψε στην πατρίδα της, ο Ταρζάν άφησε τη ζούγκλα για να αναζητήσει την πρώτη και μοναδική του αγάπη. Παντρεύτηκαν και έζησαν για ένα διάστημα στην Αγγλία, όπου γεννήθηκε και ο μοναχογιός τους Κόρακ. Ο Ταρζάν, απογοητευμένος από την υποκρισία του πολιτισμένου κόσμου, αναζήτησε το νόημα της ζωής, επιστρέφοντας με την οικογένειά του στη ζούγκλα.

Ο Μπάροους προίκισε τον ήρωά του με ασυνήθιστες ικανότητες για έναν κανονικό άνθρωπο. Ο Ταρζάν μπορούσε να σκαρφαλώνει και να στέκεται στα δέντρα, όπως ένας πίθηκος. Με αισθήσεις εξαιρετικές, μπορούσε να μυρίσει τις τροφές από απόσταση ενός μιλίου και να ακούσει και τον παραμικρότερο ήχο από τα δύο μίλια. Η δύναμή του, η ταχύτητά του, τα αντανακλαστικά του και οι κολυμβητικές του ικανότητες ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτές του μέσου ανθρώπου.

Αντιμετώπιζε με επιτυχία γορίλες, ρινόκερους, κροκόδειλους, δεινόσαυρους και άλλα μεγάλα ζώα, ενώ λύγιζε με επιτυχία σίδερα και σήκωνε μεγάλα φορτία με το ένα χέρι. Γνώριζε πολύ καλά τη γλώσσα του σώματος και η συνεννόηση με τα ζώα ήταν παχνιδάκι γι' αυτόν. Μπορούσε να γιάνει μόνος τις πληγές του, που άλλους ανθρώπους θα τους είχαν στείλει στον τάφο. Τελικά, έγινε αθάνατος, χάρη στο ματζούνι που του έδωσε ένας μάγος.

Ο Μπάροους έπλασε ένα σχεδόν αψεγάδιαστο ήρωα. Ο Ταρζάν εμφανισιακά ήταν αθλητικός, ψηλός, όμορφος, ηλιοκαμμένος, με γκρι μάτια. Συναισθηματικά ήταν θαρραλέος, σταθερός και πιστός στη σύντροφό του. Διακρινόταν για την εξυπνάδα και το ηθικό του υπόβαθρο, ενώ σε κάθε περίσταση ήταν προστάτης των αδυνάτων. Η φιλοσοφία του μονοδιάστατη: επιστροφή στη φύση. Φορούσε ένα απλό ρούχο από δέρμα πεθαμένου ζώου, που κάλυπτε μόνο τα γεννητικά του όργανα και ήταν ζωσμένος μ' ένα μαχαίρι. Του αρκούσε ένα κλαδί δένδρου για να κοιμηθεί, ενώ έτρωγε ωμό κρέας από ζώα που σκότωνε ο ίδιος. Αν και ήταν ικανός να ζήσει σε μία πολιτισμένη κοινωνία, αυτός προτιμούσε να «αφαιρεί το ισχνό επίχρισμα του πολιτισμού», όπως έγραφε ο Μπάροους.

Ο Ταρζάν, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους λογοτεχνικούς ήρωες. Εκτός από τις δεκάδες ιστορίες που έγραψε ο Μπάροους και μετά τον θάνατό του άλλοι συγγραφείς με την άδεια του ιδρύματος Μπάροους, ο Ταρζάν έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, τα κόμικς, ενώ έχει παρουσιαστεί σε βιντεοπαιγνίδια και βιου-μάστερ.

Η κριτική αποδοχή δεν συμβάδισε με τη μεγάλη του επιτυχία. Οι κριτικοί δεν συγχώρησαν στον Ταρζάν ότι προερχόταν από τον χώρο της «φτηνής λογοτεχνίας» (pulp fiction), της λεγόμενης και παραλογοτεχνίας. Επιπλέον, ο συγγραφέας του κατηγορήθηκε ότι αναπαρήγαγε στα πρώτα του βιβλία σεξιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα για τις γυναίκες και τους μαύρους. Μόνο όταν ο Μπάροους μετακινήθηκε στο Χόλιγουντ έγινε πιο φιλελεύθερος και στα τελευταία βιβλία του Ταρζάν σατίρισε τον σεξισμό και τον ρατσισμό.

Στον κινηματογράφο, ο Ταρζάν έκανε την εμφάνισή του στις 27 Ιανουαρίου 1918, όταν ο σκηνοθέτης Σκοτ Σίντνεϊ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το πρώτο βιβλίο του Μπάροους «Ο Ταρζάν των πιθήκων» (εκδόσεις «Λιβάνη»), με πρωταγωνιστή τον Έλμο Λίνκολν. Μέχρι σήμερα έχουν γυριστεί άλλες 87 ταινίες με ήρωα τον Ταρζάν, που δόξασε και σχεδόν ταυτίστηκε μαζί του ο αμερικανός ολυμπιονίκης της κολύμβησης Τζόνι Βαϊσμίλερ τη δεκαετία του '30.

Σχετικά...

* Ο αρσενικός χιμπαντζής με το όνομα Τσίτα, που συνοδεύει τον Ταρζάν στις κινηματογραφικές του περιπέτειες, δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίου του Μπάροους.
* Οι ιστορίες του Ταρζάν ήταν απαγορευμένες στη Ναζιστική Γερμανία ως δείγμα εκφυλιστικής τέχνης.
* Η πόλη της Καλιφόρνιας, όπου εγκαταστάθηκε ο Μπάροους, ονομάστηκε προς τιμήν του Ταρζάνα.
* Παρότι το κοπιράιτ των πρώτων βιβλίων του έχει λήξει, το όνομα Ταρζάν είναι κατοχυρωμένο ως εμπορικό σήμα.
* Ο Ταρζάν υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες, σε πειρατικές εκδόσεις γραμμένες από ντόπιους συγγραφείς, τις δεκαετίες '50 και '60. Στο Ισραήλ κυνηγούσε Άραβες και στις αραβικές χώρες Ισραηλινούς.
* Υπήρξε και ο έλληνας Ταρζάν, ο Γκαούρ-Ταρζάν, δημιούργημα του συγγραφέα Νίκου Ρούτσου (1904 - 1981).
* Ταρζανιά, στη νεοελληνική αργκό σημαίνει ριψοκίνδυνη ενέργεια.
* «Ταρζάν», θρυλική ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις στον Τυμφρηστό. Πήρε το όνομά της από ένα μοναχικό γέροντα της περιοχής, που όλοι τον γνώριζαν ως Ταρζάν και ήταν φίλος των οδηγών.

ΠΟΛΥΜΕΣΑ:
Οπτικοακουστικό Απόσπασμα από την ταινία «Tarzan And His Mate» (1934)
Οπτικοακουστικό Απόσπασμα από την ταινία «Tarzan And The Amazons» (1945)