Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Mαρτίου


21 Μαρτίου

Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Γεγονότα

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο.
1952: 25.000 άνθρωποι παρακολουθούν την πρώτη Rock & Roll συναυλία στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
1961: Στη σκηνή του Κάβερν Κλαμπ του Λίβερπουλ ανεβαίνει για πρώτη φορά ένα άγνωστο συγκρότημα με το περίεργο όνομα... «Beatles».
1963: Κλείνει η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος καταργεί το Γεώργιο Ζωιτάκη από αντιβασιλέα και αναλαμβάνει ο ίδιος το αξίωμα.
1979: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΕΠΑΕ), υπεύθυνη για τις επαγγελματικές διοργανώσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Γεννήσεις

1685: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός συνθέτης [θαν. 28/7/1750].
1920: Μανώλης Χιώτης, λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού [θαν. 21/3/1970].
1960: Άιρτον Σένα, Βραζιλιάνος πιλότος της Formula 1 [θαν. 1/6/1994].

Θάνατοι

1988: Πάτρικ Στέπτοου, Βρετανός ιατρικός ερευνητής, που μαζί με το συνάδελφό του Ρόμπερτ Έντουαρντς τελειοποίησαν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης [γεν. 9/6/1913].
1991: Λίο Φέντερ, Αμερικανός εφευρέτης ηλεκτρικών μουσικών οργάνων, ανάμεσά τους και της ηλεκτρικής κιθάρας (Fender Broadcaster, Telecaster, Stratocaster) [γεν. 10/8/1909].
2001: Τσουνγκ Τζου-Γιουνγκ, Νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας HYUNDAI [γεν. 25/11/1915].

Τραγική ιστορία από την κατεστραμμένη Ιαπωνία Της «έστειλε» δαχτυλίδι αν και νεκρός


Όσο οι μέρες περνούν από τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, νέες προσωπικές ιστορίες κάνουν την εμφάνισή τους συγκλονίζοντας ολόκληρο τον κόσμο.
Μόλις ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία ταρακούνησε ολόκληρη τη χώρα, η 33χρονη Ohara μαζί με τα δυο ανήλικα παιδιά της, την 2χρονη Rio και την 5 μηνών Ria, προσπάθησε να κατευθυνθεί με το αυτοκίνητό της σε ένα κέντρο εκκένωσης στην Kesennuma, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον σύζυγό της Yoshinari.

«Είσαι καλά; Οι τηλεφωνικές γραμμές θα πέσουν σε λίγο» είπε ο 33χρονος άνδρας στη γυναίκα του. Αν και ήθελε τόσα πολλά να του πει, ο φόβος και τα κλάματα είχαν κυριεύσει την Ohara, η οποία κρατώντας τα δυο παιδιά στην αγκαλιά της δε μπορούσε να εκφραστεί όπως ακριβώς θα επιθυμούσε. Το τηλέφωνο μετά έκλεισε και αυτή έμελλε να είναι η τελευταία συνομιλία του ζευγαριού.

Στην αρχή είχε σκεφτεί να πλησιάσει προς τη θάλασσα, και να κλειστεί μαζί με τα παιδιά της σε ένα ασφαλές σχολικό κτήριο κοντά στη παραθαλάσσια περιοχή. Πέρασαν όμως περίπου 20 λεπτά και η 33χρονη βρισκόταν ακόμα στο δρόμο εγκλωβισμένη στην κίνηση. Τότε αποφάσισε να οδηγήσει αντίθετα από το πλήθος και να απομακρυνθεί.

Ξαφνικά είδε μπροστά της το γιγαντιαίο τσουνάμι να την πλησιάζει, ενώ τα δυο προπορευόμενα αυτοκίνητα παρασύρονταν από το νερό και τη λάσπη. Βάζοντας πάνω από όλα τις δυο της κόρες, η Ohara οδήγησε όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να αποφύγει τη μανία της φύσης. Αποφάσισε να καταφύγει σε ένα κέντρο εκκένωσης στα ενδότερα της χώρας και να περάσει τη νύχτα μέσα στο αυτοκίνητο, χωρίς καν να χρησιμοποιεί θέρμανση.

Η Ohara έφτασε στο κέντρο εκκένωσης την επόμενη μέρα χωρίς κανένα από τα υπάρχοντά της. Μάλιστα αναγκάστηκε να μοιραστεί ένα μπιμπερό μαζί με άλλες οικογένειες που βρίσκονταν εκεί.

Για την άτυχη γυναίκα που είδε τα πάντα να χάνονται στο καταστροφικό τσουνάμι, τα νέα που ήρθαν την Τετάρτη το πρωί θα ήταν ακόμα χειρότερα. Το αφεντικό του άνδρα της την ενημέρωσε ότι ο Yoshinari παρασύρθηκε από τα πελώρια κύματα ενώ παρέδιδε εμπορεύματα στην περιοχή της Kesennuma. Μόλις την Παρασκευή η Ohara πήγε στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσει το πτώμα του άνδρα της.

Τα δάκρυα σαν χείμαρροι κυλούσαν από τα μάτια της όταν αντίκρισε τον νεκρό Yoshinari. «Σε αγαπάω» του ψιθύρισε και ας μην μπορούσε να την ακούσει. Στη συνέχεια επέστρεψε εκεί που βρισκόταν το σπίτι της για να μαζέψει κάποια ρούχα να ντύσει τον σύζυγό της. Ψάχνοντας στα ρούχα που παρέλαβε από την εταιρεία όπου εργαζόταν, έμεινε έκπληκτη όταν είδε ότι ανάμεσά τους βρισκόταν και ένα δαχτυλίδι.

Ο Yoshinari είχε προφανώς αγοράσει το δαχτυλίδι για να της κάνει έκπληξη, σε ανταπόδοση για τα σοκολατάκια που του είχε δώσει εκείνη έναν μήνα πριν, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τότε θυμήθηκε που του έλεγε κάποιες φορές: «Μακάρι να μου έπαιρνες ένα δαχτυλίδι ή κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς δεν είσαι ο τύπος του ανθρώπου που κάνει δώρα».



Αυτή τη περίοδο εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο μαζί με εκατοντάδες ακόμα κόσμο, μη γνωρίζοντας πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτή κατάσταση. Πλέον είναι μονάχη της και η μοναδική υπεύθυνη για τα δυο κορίτσια, τα οποία υπόσχεται στον άνδρα της ότι θα προσέχει και θα φροντίζει.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ " ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να ασκηθούν πιέσεις πέραν της στρατιωτικής επίθεσης ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης ο οποίος διευκρίνισε ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, θα χρησιμοποιηθούν μόνο..."

για επικουρικούς σκοπούς και όχι για διενέργεια επιθέσεων στη Λιβύη. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Μ. Βρετανίας στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου από τη βάσητου Ακρωτηρίου εξορμούν αναγνωριστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, προσφέροντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον Χρ. Χριστοφίδη, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε οι βάσεις να μην χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές ενέργειες. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Κύπρος πιστεύει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μπορούσαν να βρουν μέτρα άλλα που θα ασκούσαν αποδοτική πίεση προς τον Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να σταματήσει τις βιαιότητες.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...


Κατατέθηκε σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή διεκδίκησης των αποδοχών των εργαζομένων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που περικόπησαν από τους μνημονιακούς νόμους 3833 και 3845 του 2010. Με την αγωγή αυτή γίνεται...
επίκληση της αντισυνταγματικότητας των ως άνω νόμων, η αντίθεσή τους σε κοινοτικές οδηγίες και διατάξεις και ζητείται η επιδίκαση στους εργαζόμενους της ΙΦΕΤ Α.Ε. (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. ) που ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με μόνο μέτοχο τον ΕΟΦ, των αποδοχών που περικόπησαν στους μηνιαίους μισθούς, στα επιδόματα εορτών και αδείας. Το ζήτημα παρουσιάζει μεγάλο νομικό ενδιαφέρον αφού η ευόδωση της αγωγής ως δεδικασμένο θα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ΔΕΚΟ κλπ. . Την αγωγή κατέθεσε και χειρίζεται ο εργατολόγος Γιάννης Κ. Καρούζος.

ΔΡΟΥΤΣΑΣ: "Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση τηρεί ισορροπημένη στάση, που καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, παρείχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει μόνο διευκολύνσεις...
Ο κ. Δρούτσας δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα από τον Μουαμάρ Καντάφι.
Ο κ. Δρούτσας ζήτησε προσοχή στο χειρισμό της υπόθεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και διέψευσε σενάρια περί διάστασης απόψεων στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας. Επισήμανε, δε, πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συνεργάστηκαν άψογα από την πρώτη στιγμή και σε κοινή γραμμή.
Παράλληλα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις δεν μπορεί να μην ανησυχεί, εκτιμώντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν είχε άλλη επιλογή από το να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στον Καντάφι, ώστε να πάψει η βία στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το συμφέρον της χώρας και κινείται σεβόμενη απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επισήμανε, δε, ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα, τονίζοντας, ότι η χώρα βρίσκεται στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας, εάν χρειασθεί και της ζητηθεί, να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο.

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ...

Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν σήμερα ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά μέσα ενημέρωσης. Ο Χάμις Καντάφι, ένας από τους πέντε γιους του Καντάφι, φέρεται να είχε...
τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και κάποιοι από τους συγγενείς του.

Ο Χαμίς Καντάφι φαίνεται ότι κατέληξε από τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη.

Εντωμεταξύ, δυνάμεις πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι μετακινούν πολίτες από κοντινές πόλεις στη Μισράτα, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, για να τους χρησιμοποιήσουν ως "ανθρώπινη ασπίδα", δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Reuters.

Η Βρετανία και η Γαλλία εξαπέλυσαν νέο γύρο επιθέσεων κατά των στρατιωτικών θέσεων του Καντάφι, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι δεν αναγνώρισαν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο λίβυος ηγέτης.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης

ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των δημοτικών υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο, διαβεβαίωσε την ΠΟΕ - ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα υποχρεώνει τους δημάρχους να καταβάλλουν άμεσα τις αποδοχές των υπαλλήλων μετά τα φαινόμενα...
καθυστέρησης, που παρατηρούνται στην καταβολή των δεδουλευμένων. Ο κ. Ραγκούσης, όπως είπε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος, αντιμετώπισε με κατανόηση τα αιτήματά τους.
Για το νέο μισθολόγιο δεσμεύθηκε πως, όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη, θα το στείλει στην ΠΟΕ - ΟΤΑ για διαβούλευση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων.
Η διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών ότι μετά τις δημοτικές επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων οφείλουν δεδουλευμένα πολλών μηνών, κυρίως, στους συμβασιούχους, τα φαινόμενα καθυστέρησης καταβολής της μισθοδοσίας επεκτείνονται πλέον και στους υπαλλήλους των ίδιων των δήμων.
Οι δήμαρχοι αποδίδουν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των δεδουλευμένων, τόσο στα μειωμένα κονδύλια από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όσο και στο γεγονός ότι δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι προϋπολογισμοί των δήμων.
Ο κ. Ραγκούσης έκανε γνωστό στη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ ότι προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα υποχρεούνται οι δήμαρχοι να καταβάλουν άμεσα τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μονιμοποίηση συμβασιούχου που εργάζεται στους δήμους.
Η διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, από την πλευρά της, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Διαφωνία από την Τουρκία Εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

 Τρίπολη, Λιβύη
Καμία απόφαση σχετικά με την εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας την Κυριακή, εξαιτίας των αντιρρήσεων που πρόβαλε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε, πάντως, την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, κάτι που προϋποθέτει στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.


27 φωτογραφίες

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.

Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών - μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, (τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

«Όχι» από την Τουρκία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Τουρκία, που είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έθεσε προσκόμματα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών - μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν τη Δευτέρα θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της Συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Κάποιες χώρες - μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ ως οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής δεν κατάφερε να λάβει απόφαση για τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της Συμμαχίας στον αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη - μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς, επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει «προεξέχοντα ρόλο», στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χώρες - μέλη τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει την δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσαν λίγο πριν από τις 21:00 την Κυριακή, οι δυνάμεις του Καντάφι.

Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί

Στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκαν οι βομβαρισμοί συμμαχικών δυνάμεων κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης.

Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε διότι αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των συμμαχικών δυνάμεων.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων, ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο.

Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.

ΚΑΝΤΑΦΙ : ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την επίσημη τηλεόραση, ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι διεμήνυσε ότι δε θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του και προέβλεψε ένα «νικηφόρο μακρύ πόλεμο». «Όλοι οι...
Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους...είναι αναπόφευκτη η ήττα των δυτικών δυνάμεων», είπε ο Καντάφι και πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη από δυτικές χώρες ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας και θα την απελευθερώσουμε», κατέληξε.
Το ηχητικό μήνυμα του Καντάφι μεταδόθηκε από την τηλεόραση χωρίς να προβάλει φωτογραφίες του.>

ΤΣΑΒΕΣ:"ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ"

Ανεύθυνη ενέργεια χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτηση του λιβυκού πετρελαίου. Σε τηλεοπτική εμφάνιση ο Τσάβες...
εξέφρασε τη λύπη του για τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης, την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας ότι όλα γίνονται «για να αρπάξουν το πετρέλαιο της Λιβύης».

Παπαρήγα: «Γίνεται ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη!»

Να αντιδράσει στην επίθεση στη Λιβύη κάλεσε τον ελληνικό λαό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με δήλωση της στο περιθώριο της ομιλίας της σε συνεστίαση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

"Οπως έγινε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, με φύλλο συκής τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται στη Λιβύη ιμπεριαλιστική επέμβαση, με επικεφαλής τη Γαλλία, αλλά με όλους τους συμμάχους δίπλα της, που στρέφεται αντικειμενικά εναντίον του λαού της Λιβύης", τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Οπως πάντα η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, μετέχει ενεργά σε αυτή την ιμπεριαλιστική εκστρατεία με ένα στόχο: Μήπως πάρει κανένα κομμάτι ψωμί, κανένα κομμάτι από τα πετρέλαια για λογαριασμό των επιχειρηματιών και μόνο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι στο πόδι, να αντιδράσει σε αυτή τη βρώμικη πολεμική επίθεση, που ανοίγει το δρόμο σε νέες εστίες πολέμου σε όλη την περιοχή".

Σε ερώτηση για το ποιες μπορεί να είναι οι τυχόν επιπτώσεις για την Ελλάδα από την εμπλοκή της η κ. Παπαρήγα απάντησε: "Περισσότερη καταστολή, περισσότερη φτώχεια για τον λαό και περισσότερη έκθεση στους ιμπεριαλιστικούς κινδύνους".

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Άκρως επικίνδυνη για το λαό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και το διαμελισμό της Λιβύης με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, τις βάσεις και άλλες διευκολύνσεις, με γνώμονα τα ειδικά και γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εμπλέκει την Ελλάδα σε ένα νέο γύρο οξυμένων ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή».

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει και στη ΝΔ, αλλά και τα κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, που «συμφωνούν με τον ληστρικό πόλεμο και με την ελληνική συμμετοχή».

ΜΟΣΧΑ : "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΤΥΦΛΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ"...

ΜΟΣΧΑ : "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΤΥΦΛΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ"...
Η Ρωσία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να σταματήσουν «την αδιάκριτη χρήση βίας» κατά της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως πλήττονται και «μη στρατιωτικοί στόχοι» και...
προκαλούνται θύματα μεταξύ αμάχων.
«Καλούμε τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την "μη επιλεκτική χρήση βίας"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
H Mόσχα υποστήριξε πως η επιχείρηση υπερβαίνει την εντολή του ψηφίσματος του ΟΗΕ- το οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα «αμφιλεγόμενο»- πλήττοντας μία ιατρική μονάδα, δρόμους και γέφυρες.
Από την πλευρά τους, οι δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία τελικά υιοθετήθηκε η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η Μόσχα υποδέχθηκε με λύπη την ένοπλη αυτή ενέργεια, που αποφασίστηκε με επίκληση του βεβιασμένα υιοθετημένου ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η ρωσική διπλωματία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες στην αντιπαράθεση λιβυκές πλευρές να σταματήσουν τη βία και την αιματοχυσία και να προχωρήσουν σε διάλογο, αξιοποιώντας και την επικείμενη επίσκεψη στη Λιβύη εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης.
H Μόσχα ανακοίνωσε επίσης πως θα απομακρύνει μέσω Τυνησίας μέρος του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της στην Τρίπολη και Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα. Η υπόθεση της Λιβύης θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται από σήμερα διαδοχικά την Αίγυπτο και την Αλγερία. Εκτός της ηγεσίας των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στο πρακτορείο Interfax, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορρά της Αφρικής «παρακολουθούνται δραστήρια με όλα τα μέσα κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων και εκείνα της διαστημικής παρατήρησης». Όπως εξαρχής έχουν δηλώσει οι Ρώσοι στρατιωτικοί «κάθε άλλη εμπλοκή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αποκλείεται».

ΚΑΝΤΑΦΙ: "ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΟΛΕΜΟ"


Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Λίβυος πρόεδρος Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης ισοδυναμούν με τρομοκρατία και θα νικηθούν. Δήλωσε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του...


«Θα πρέπει να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε σε αυτήν την επίθεση», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, απευθυνόμενος στις δυνάμεις της Δύσης:

«Στο Αφγανιστάν ηττηθήκατε. Ο Μπιν Λάντεν σας κέρδισε. Το ίδιο θα γίνει και στη Λιβύη. Θα υπερασπίσουμε τα εδάφη μας. Δεν μαθαίνετε από το πα
ρελθόν. Δεν μάθατε από τη Σομαλία. Πάντα θα καταστρέφεστε. Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο για τον οποίο δεν είστε έτοιμοι, να το ξέρετε. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Πλέον, ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον σας. Όλος ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Ισλαμιστές, Χριστιανοί, Άραβες, Ευρωπαίοι. Τώρα μου δίνετε μία ιστορική ευκαιρία. Η επανάσταση θα γίνει παγκόσμια, από το λαό».

«Θα ηττηθείτε και θα γυρίσετε στις χώρες σας. Ακόμη και οι γυναίκες, θα συμμετάσχουν στον αγώνα. Ο κάθε Λίβυος έχει ένα όπλο στα χέρια του. Σίγουρα, θα νικήσουμε», κατέληξε. Η τηλεόραση μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα του Καντάφι χωρίς να προβάλει φωτογραφίες του.