Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

9 Αυγούστου 1823: Πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης, αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης του 1821.



H καταγωγή των Μποτσαραίων ήταν η Δράγανη (σημερινή Αμπελιά) Θεσπρωτίας. Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790 και πέθανε ηρωικά στο Καρπενήσι το 1823. Γιος του Κίτσου Μπότσαρη, υπήρξε από τις επιφανέστερες και ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης.
Το 1820 βοήθησε τον Αλή Πασά στον αγώνα του εναντίον των στρατευμάτων του σουλτάνου. Ως αντάλλαγμα η περιοχή του Σουλίου αφέθηκε ελεύθερη. Μετά από πολλές νίκες κατά των τουρκικών δυνάμεων, ο Μπότσαρης έλαβε μέρος ως οπλαρχηγός στην υπό την αρχηγία του Μαυροκορδάτου εκστρατεία στην Ήπειρο, που όμως κατέληξε στην καταστροφή του Πέτα (Ιούλιος 1822). Κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου (Οκτώβριος 1822), ο Μπότσαρης κατάφερε σημαντικά πλήγματα στους Τούρκους, αναγκάζοντάς τους να λύσουν τη πολιορκία. Τον Αύγουστο του 1823, επικεφαλής 1250 ανδρών πήγε στο Καρπενήσι για να αντιμετωπίσει τους πολυάριθμους Τουρκαλβανούς του Μουσταή. Στη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο, ο Μάρκος Μπότσαρης σκοτώθηκε. Η κηδεία του έγινε στο Μεσολόγγι.

Νικος Ζαχαριαδης : Η ζωή και ο θάνατος του κομουνιστή Ηγέτη

 Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε ιστορικός ηγέτης του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Καθώς καθοδήγησε το ΚΚΕ στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Ιωσήφ Στάλιν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και λόγω πολιτικών χειρισμών που ακολούθησε, αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Έφυγε από τη ζωή ο Αναστάσιος Πεπονής


Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί, στα 87 του χρόνια από παθολογικά αίτια, που σχετίζονται με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, ο Αναστάσιος Πεπονής.

«Αντίποινα» από τους Anonymous - Πνίγει στο αίμα τη Συρία ο Άσαντ - Εντείνονται οι περιφερειακές πιέσεις


Διαδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία κατά της αιματοχυσίας στο έδαφος της ΣυρίαςΣυριακά άρματα μάχης σφυροκοπούν για δεύτερη ημέρα την ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζει και επεκτείνει την άγρια καταστολή χωρίς να υπολογίζει την διεθνή και περιφερειακή κατακραυγή για το λουτρό αίματος.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου - Έρχεται νέα καταιγίδα κατά των λαών, λέει η Αλ.Παπαρήγα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις


Δεν υπάρχει διαχειριστικό φάρμακο για την κρίση του καπιταλισμού, λέει η κ. ΠαπαρήγαΣύσσωμη λαϊκή αντίδραση τον Σεπτέμβριο, με στόχο την παρεμπόδιση εφαρμογής των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, ζήτησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η αντίδραση πρέπει να εκδηλωθεί παντού: στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς.

Επί τάπητος οι αποφάσεις του Ιουλίου-Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Μπαρόζο και Γιούνκερ για την κρίση χρέους


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. ΓιούνκερΜε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Με γαλλογερμανικές «ευχές» - «Πράσινο φως» για παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων


Η έδρα της ΕΚΤ στην ΦρανκφούρτηΠαρίσι, Γαλλία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει «δραστικά» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Φρανκφούρτη με θέμα τη σταθεροποίηση των αγορών, με τυχόν αγορά ιταλικών ομολόγων, όταν ανοίξουν οι αγορές μετά την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s.

Eπανεξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας


Eπανεξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείαςΣτο τραπέζι φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας (σήμερα είναι 9 μήνες), λόγω και της (οικονομικής) αδυναμίας πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.

Απώλειες σε όλες τις αγορές - Στο «κόκκινο» τα Χρηματιστήρια της Ασίας παρά τις δεσμεύσεις της G7


Τόκιο, Ιαπωνία
Το λιτό ανακοινωθέν που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη της G7 δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει το κλίμα που διαμόρφωσε η απόφαση για υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.