Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

«Ένεση» 100 δισ. ευρώ - Οι Βρυξέλλες πλησιάζουν σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων
 Όλη η ιστορία δυο χρόνια τώρα για τις τράπεζες εγινε Γ.Ζ.

Κοντά σε «κατ' αρχήν» συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ το συμβούλιο -συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής- βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press. Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ επιβεβαίωσε πως το Ecofin έχει προετοιμάσει τα βασικά σημεία μίας συμφωνίας για τον τραπεζικό τομέα, στα οποία θα κινηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής.

Σαν σήμερα 1937:Γενήθηκε ο Μάνος Λοΐζος, συνθέτης του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. [θαν. 17/9/1982]

Μάνος Λοΐζος 1937 – 1982 (από το sansimera.gr)
Ο Εμμανουήλ Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου και της Δέσποινας Μανάκη, κόρης γεωπόνου από τη Ρόδο. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν επτά ετών. Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο και άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά κατέληξε στην κιθάρα. Μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.

Ενας προφητικός λόγος: Ανδρέας, Γερμανία, Ελλάδα και κοινό νόμισμα

Ο Α. Παπανδρέου στη Βουλή κατά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ
- «Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;»
- «Ηδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου». - «Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας». - «Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες».
Ανδρέας Παπανδρέου

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ


Η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία, έως τα ξημερώματα της Τρίτης (06.00). Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ είχε συνάντηση την Παρασκευή με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην οποία εξετάστηκαν τα αιτήματα των ναυτεργατών, που όπως φαίνεται δεν τους ικανοποίησαν. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας στα αιτήματα της απεργίας της Ομοσπονδίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

ΚΟΥΡΕΜΑ 60% ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει χειροτερέψει τόσο πολύ τους τελευταίους τρεις μήνες ώστε οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα πρέπει να βρουν 252 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας για δάνεια διάσωσης αν δεν συμφωνηθεί ένα βαρύ κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτό αναφέρεται σε μία «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση των διεθνών πιστωτών που αποκαλύπτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσό αυτό, που υπό πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 444 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνει κατά πολύ τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Από το νεκροταφείο του Βύρωνα - Το μεσημέρι του Σαββάτου η κηδεία του 53χρονου διαδηλωτή


Εικόνα από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Αθήνα (από in.gr)


Κηδεύεται σήμερα, Σάββατο, στις 12:30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Βύρωνα ο 53χρονος διαδηλωτής του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Κοτζαρίδης, ο οποίος, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, πέθανε από έμφραγμα μετά το συλλαλητήριο της Πέμπτης. Η γραμματεία του ΠΑΜΕ της Αττικής καλεί όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να αποτίσουν φόρο τιμής στον άτυχο οικοδόμο και γραμματέα του παραρτήματος συνδικάτου οικοδόμων Βύρωνα. Τη θλίψη τους για τον θάνατο του 53χρονου εξέφρασαν την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές που μετείχαν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ



Τι άλλο μπορούν να μας πάρουν?
Πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί ο έλεγχος στις διαδικασίες μεταρρύθμισης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και να επιβληθεί στην Ιταλία και την Ισπανία...

να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες. «Το ζήτημα (στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής) θα είναι να δούμε πώς μπορούμε να επιβλέψουμε μελλοντικά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων» από τις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε η πηγή αυτή.

EΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε, όπως υποστήριξε, να τρέψει σε φυγή τους επενδυτές από το σύνολο της ευρωζώνης. «Μια σεισμική ρωγμή άνοιξε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τη στιγμή που εξετάστηκε η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών» και οι θεσμικοί επενδυτές «μπορεί να εξαφανιστούν από την αγορά ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Κόστα σε συνέδριο στη Λισαβόνα.