Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Τα επτά σημεία για τη νέα κυβέρνηση - Τι ειπώθηκε στο υπουργικό για τον νέο πρωθυπουργό


Ενώ οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού έδωσε τα επτά σημεία, τις επτά δηλαδή προυποθέσεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όλι Ρεν: Εδώ και τώρα κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Η χρεωκοπία ειναι χίλιες φορές από αυτό που γίνεται. 
O ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν απευθύνει έκκληση στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μέχρι τη Δευτέρα η οποία θα δρομολογήσει την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου. Μιλώντας στο Reuters ο Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας συνιστά ένα αξιόπιστο βήμα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα διέρρηξε την εμπιστοσύνη των εταίρων της και έκανε η ίδια το πρώτο βήμα για να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει κανει μεταβολή.

Ευρωπαϊκές πιέσεις στη ΝΔ για συναίνεση


Νέες πιέσεις από αντιπάλους αλλά και φίλους στην Ευρώπη δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να συναινέσει στον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα εγκρίνει και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου
Έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στην Ελλάδα απευθύνει ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ. «Η στάση του Αντώνη Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη», τόνισε ο Έλμαρ Μπροκ, καλώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες. Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε ο συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ

 Ρεπορτάζ : Χρήστος Στασινόπουλος (από το Έθνος)
Στραμμένα στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν χθες τα βλέμματα όλων των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία μάλιστα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πάνω από. 50 τηλεοπτικά συνεργεία από ολόκληρο τον κόσμο ζήτησαν χθες άδεια για να καλύψουν τη διαδικασία και τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης έδιναν και έπαιρναν, με τα περισσότερα μέσα να κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια.

ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ


Το «μεγάλο λάθος» που έγινε απέναντι στην Ελλάδα ήταν ότι «η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων», τόνισε ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε συνέντευξή του στο Reuters, παραδέχτηκε πως η Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι "τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ένταξη. Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας γι αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο".

Τί θα συμβεί σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας;


ARCHIV - ILLUSTRATION - Auf eine Griechenlandfahne fallen am 04.07.2011 in Karlsruhe Ein-Euro-Münzen. Das von Pleite bedrohte Griechenland wird vom europäischen Krisenfonds EFSF mit frischem Geld zu niedrigen Zinsen versorgt werden. Es seien rund 3,5 Prozent geplant, heißt es in dem Entwurf für die Abschlusserklärung des Brüsseler Eurogipfels vom Donnerstag (21.07.2011). Die Laufzeiten der Kredite sollen von bisher siebeneinhalb Jahren auf bis zu 15 Jahre gestreckt werden. Foto: Uli Deck dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++
Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα υπαρκτός. Ποιές θα ήταν όμως οι συνέπειες μιας άτακτης πτώχευσης για τη χώρα μας, αλλά και την ευρωζώνη;
Η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Προς το παρόν όμως κάθε οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας έχει παγώσει μέχρι να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 26 και 27 Οκτωβρίου αποφασίστηκε στην ουσία μια συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας. Τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε ένα «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους.

ΜΕΡΚΕΛ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Μία δεκαετία θα χρειαστεί έως ότου η Ευρώπη κατορθώσει να εξυγιάνει τα οικονομικά της και να βγει από την κρίση χρέους εκτιμά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο μήνυμά της προς τους Γερμανούς στην ιστοσελίδα της. Μια ημέρα μετά τη σύνοδο της G20 στις Κάννες, η κ. Μέρκελ διαμηνύει ότι «η κρίση χρέους δεν περνά σε μια στιγμή. Είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί μια δεκαετία για να βρεθούμε και πάλι σε μια καλύτερη θέση», επαναλαμβάνοντας πως οι χώρες της ευρωζώνης είναι αναγκαίο να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.