Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ


Αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού σηματοδοτεί η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ και η επιλογή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού. Η αριστερά, που ήδη κατέγραφε ποσοστά τα οποία αθροιστικά φθάνουν το 30%, πλέον μένει μόνη στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ στο εσωτερικό των δύο κομμάτων εξουσίας έχει ξεσπάσει πόλεμος που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στην ανάκαμψή τους. Αν και είναι νωρίς να προδιαγράψει κάποιος την έκταση και το βάθος των μεταβολών, πολιτικοί και αναλυτές προβλέπουν αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στα επόμενα 1-2 χρόνια. Εκτιμούν δε ότι αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικό το πλαίσιο αναφοράς, αφού είναι έντονη η κοινωνική δυσαρέσκεια που αποτελεί την εύφλεκτη ύλη για την κατεδάφιση των σημερινών πολιτικών σταθερών.

Προγραμματικές δηλώσεις από τη Δευτέρα με όλα τα μέτωπα ανοικτά

Έκτη δόση και νέα δανειακή σύμβαση, δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες και προϋπολογισμός στην καυτή ατζέντα του νέου κυβερνητικού σχήματοςΤη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση την Τετάρτη.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αναγκαστεί να βουτήξει κατ'ευθείαν στα βαθιά, καθώς στην κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά επιστρέφει η τρόικα, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση και κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

ΣΥΝ : ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

Σε σημερινή ανακοίνωση του, ο ΣΥΝ προειδοποιεί για την πολιτική της νέας κυβέρνησης, -η οποία επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση σχηματίζεται με την συμμετοχή ακροδεξιών- ότι θα ολοκληρώσει την επίθεση κατά της χώρας και της  κοινωνίας. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «οι ιδιωτικοποιήσεις, η θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών, τα φορολογικά χαράτσια, οι νέες απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αποτελούν την κοινή συνισταμένη των στόχων του μνημονιακού μετώπου ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και της νέας δανειακής σύμβασης. Αποτελούν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία και έχει εκτινάξει τη φτώχεια και την ανεργία».

H ΜΟΣΧΑ ΕΥΧΑΡIΣΤΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, τον οποίο ευχαρίστησε για τη «σημαντική προσωπική του συμβολή στις καλές σχέσεις των δυο χωρών», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γα το επί πολλά έτη εποικοδομητικό έργο του και για την προσωπική συμβολή του στις σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και τη Ρωσία», τονίζει ο Μενβέντεφ σε ανακοίνωσή του την οποία μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μόνο με υλοποίηση δεσμεύσεων η καταβολή της 6ης δόσης, διεμήνυσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στον Λ.Παπαδήμο

Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΟ Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν το απόγευμα του Σαββάτου στον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να τον προτρέψουν να σεβαστεί και να υλοποιήσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία. Η έκτη δόση δεν θα εκταμιευτεί, εκτός εάν υπάρξουν αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν το ευρώ.

Spiegel: Τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Αθήνας δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών, υποστηρίζει το Der Spiegel. Τρία είναι τα υποθετικά σενάρια που έχει εξετάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το «βασικό σενάριο» ξεκινά με την υπόθεση ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο αρνητικές. Σύμφωνα με αυτό, μετά τις πρώτες αναταράξεις θα μπορούσε η έξοδος της Ελλάδας να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα θα ενισχυόταν. Χωρίς το αδύναμο κρίκο της η αλυσίδα θα γινόταν πιο σταθερή. Το σενάριο αυτό παραδέχεται ότι Ιταλία και Ισπανία θα παρέμεναν αντιμέτωπες με το πρόβλημά τους, αλλά χωρίς την «ελληνική επιβάρυνση» θα ήταν πιο εύκολο να το θέσουν υπό έλεγχο και σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσαν.