Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Αδειάζει κι άλλο το πορτοφόλι το 2012 - Διπλό "μαχαίρι" σε μισθούς και συντάξεις


Η ντροπή αποδείχθηκε ότι δεν τους σταματά...  
- Πόσα θα χάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι απο την παρακράτηση φόρου και έκτακτης εισφοράς
- Απο 7 μέχρι 100 ευρώ οι μειώσεις κάθε μήνα
- Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα
Απο αυτόν τον μήνα περίπου 4 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δούν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, με την εφαρμογή της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ αλλά και της παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς, η οποία θα εφαρμόζεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Ιμπεριαλισμός και αριστερή στρατηγική, Του Γιάννη Δραγασακη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣhttp://stefanostzoumakas.blogspot.com/
Στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξε ένας ιδιαίτερος συγχρονισμός ανάμεσα στη θεωρητική και την πρακτική δράση του αριστερού κινήματος. Η Λούξεμπουργκ, ο Μπουχάριν, ο Λένιν, ο Κάουτσκι, ο Χίλφενρτιχ, και πολλοί άλλοι, συμμετείχαν ενεργά σε μια μακρά θεωρητική συζήτηση για τη στρατηγική του εργατικού και του αριστερού κινήματος. Αιτία για τις σχετικές αναζητήσεις ήταν αφ’ ενός νέα φαινόμενα του καπιταλισμού που απαιτούσαν κοινά αποδεκτές ερμηνείες, όπως τα καρτέλ, τα μονοπώλια, η αποικιοκρατία, ο ιμπεριαλισμός, και αφ’ ετέρου πολιτικά διλήμματα σε σχέση με τη στρατηγική και την τακτική των αριστερών δυνάμεων, όπως η στάση απέναντι στον πόλεμο, την αυτοδιάθεση των λαών και άλλα ζητήματα που ανέδειχνε η πρακτική δράση. Μια πτυχή της θεωρητικής παραγωγής της περιόδου ήσαν και οι λεγόμενες κλασικές θεωρίες για τον ιμπεριαλισμό.

N. Βάλτερ: Δριμείες επικρίσεις στους ανθρώπους των χρηματαγορών


Μόνον εφόσον συνεργαστούν ο πολιτικός κόσμος και οι πρωταγωνιστές των αγορών θα επιτευχθεί και πάλι η ισορροπία στην οικονομία, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Νόρμπερτ Βάλτερ.
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία των επικριτών του ευρώ. Θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα στα 12 χρόνια της ιστορίας του σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα από τα 60 χρόνια του γερμανικού μάρκου. Και αυτό παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στο ευρώ η στάση του πολιτικού κόσμου και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank υποστηρίζει ότι ήταν γνωστό εξαρχής ότι η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του κοινού νομίσματος. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, η γερμανική πλευρά επέμενε στην υιοθέτηση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ο Νόρμπερτ Βάλτερ παραδέχεται ότι δεν αντιμετωπίζει τόσο νηφάλια τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν συμμερίζεται την καταστροφολογία.

Εκτόξευση πυράλου από το Ιράν


Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΙRΝΑ, το Ιράν εκτόξευσε σήμερα πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Η Τεχεράνη εμφανίζεται, πάντως, πρόθυμη για διάλογο.
Το Ιράν ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων που είχε προαναγγείλει. Στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης στα στενά του Ορμούζ, ο ιρανικός στρατός εκτόξευσε πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ανακοίνωσε ο αρμόδιος ναύαρχος σύμφωνα με το πρακτορείο ΙRΝΑ. Είχε προηγηθεί φραστική ανταλλαγή πυρών με την Ουάσιγκτον, όπου η Τεχεράνη είχε απειλήσει ότι θα μπλοκάρει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, διεμήνυσαν πως δεν θα ανεχθούν μια τέτοια ενέργεια.

«Εκατό χρόνια… σε δέκα λεπτά»




Τα σημαντικότερα παγκόσμιου βεληνεκούς γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία και άλλαξαν την πορεία του ανθρώπου βρίσκονται κλεισμένα σε ένα βίντεο. Από το 1911 μέχρι και το 2011 που πας άφησε, όλες οι σημαντικές στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο.

Ρουμανία, Βουλγαρία γιορτάζουν την επέτειό τους στην Ε.Ε.


Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν μέλη της Ε.Ε. πριν από πέντε χρόνια. Ποια είναι όμως η πραγματικότητά τους σήμερα; Εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες τους; Ποια προβλήματα δεν κατάφεραν να λύσουν;
Στα χαρτιά τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα. Μέσα σε μια νύχτα η Βουλγαρία και η Ρουμανία με την ένταξή τους στην Ε.Ε. έγιναν μέλη μια προνομιούχας ένωσης της ειρήνης, της ευημερίας, της ασφάλειας. Πέντε χρόνια όμως μετά την ένταξή τους, ο θετικός απολογισμός είναι πενιχρός. Η Ε.Ε δεν έγινε εγγυήτρια για μια καλύτερη ζωή. Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε. με τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις και την χαμηλότερη παραγωγικότητα. Κακούς βαθμούς παίρνει επίσης σε θέματα απονομής δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμα οι Βρυξέλλες της επιρρίπτουν συχνά και ελλειπή προστασία των παιδιών.

Βραζιλία: Γενηθήτω νέα υπερδύναµη για τον 21ο αιώνα

Βραζιλία: Γενηθήτω νέα υπερδύναµη για τον 21ο αιώναΘαύµα ανάπτυξης: η βραζιλιανική οικονοµία µόλις ξεπέρασε σε µέγεθος εκείνη της Βρετανίας

Βραζιλία δεν είναι µόνο σάµπα, µπάλα, απέραντη φτώχεια και απελπισία στη φαβέλα. Είναι και µια νέα οικονοµική υπερδύναµη για τον 21ο αιώνα. Για πρώτη φορά εφέτος το ΑΕΠ αναµένεται να ανέλθει στα 2,5 τρισ. δολάρια, µέγεθος που της χαρίζει τη θέση της έκτης µεγαλύτερης οικονοµίας στον κόσµο, εκεί όπου µέχρι πρότινος «καθόταν» αναπαυτικά η Βρετανία, πίσω µόνο από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερµανία και τη Γαλλία. Και όλα αυτά για µια χώρα που, παρά το τεράστιο µέγεθος, τον πληθυσµό των 200 εκατοµµυρίων ανθρώπων και τον γεωφυσικό πλούτο της, ως τη δεκαετία του ’90 δεν ήταν παρά άλλη µία λατινοαµερικανική οικονοµία σε παρακµή και µια κοινωνία µε χάσµα ανισοτήτων τόσο πλατύ που έµοιαζε καταδικασµένη. Πώς και γιατί έγινε το θαύµα;

Γίνεται πόλεμος στον πρωθυπουργό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Κάρολος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό Πόλεμος γίνεται στο λαό...
Τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής ηγεσίας δέχθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Πρώτος ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, για να ακολουθήσει εκ μέρους της Βουλής ο αντιπρόεδρος Γρ.Νιώτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και ο Θ.Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΡΑ

«Τα συνεχή μέτρα που επιβάλλονται είναι δυσβάσταχτα, αναποτελεσματικά και κυρίως είναι άδικα, άνισα και στερούνται της κοινωνικής ηθικής ενώ καλπάζει η διαφθορά, η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Πρόσθεσε πως «η κοινωνία δικαιούται να σταθεί όρθια, να διεκδικήσει δρόμους προκοπής και αισιοδοξίας ,αλλά δυστυχώς το πολιτικό σύστημα με άλλα ασχολείται, αλλού κοιτάει». Καταλήγοντας ζήτησε «αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής, με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την κοινωνία και τον πολίτη».

ΕΝ ΑΜΦΙΒΟΛΩ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ - ΔΝΤ


Αψήφησε η ουγγρική Βουλή τις διαφωνίες της ΕΕ και του ΔΝΤκαι ενέκρινε το νόμο που μεταρρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. ΕΕ και ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει πως με αυτό το νόμο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την παροχή δανείου στη χώρα.
Το νομοθέτημα εντάσσεται στην εκστρατεία της κυβέρνησης του κόμματος Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στους κρατικούς θεσμούς που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες, επενδυτές και την ΕΕ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προσέθεσε και τη δική της φωνή στους επικριτές του νομοθετήματος σε επιστολή που είχε στείλει στον Όρμπαν πριν από τα Χριστούγεννα.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΤΟ 2012 ΕΙΤΕ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

Για δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των αδύναμων κάνει λόγο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.«Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν μονόδρομο» τονίζει, ενώ, παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ζητήματα «εθνικής επιβίωσης» η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των αδύναμων, που θα εξασφαλιστεί μόνο όταν οι έχοντες αντιμετωπιστούν με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας».

ΣΑΡΚΟΖΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα καθορίσουν την πολιτική της χώρας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. «Η έξοδος από την κρίση, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, η γέννηση μίας νέας Ευρώπης: αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που μας
περιμένουν», τόνισε.
«Αυτή η κρίση που μας τιμωρεί για 30 χρόνια παγκόσμιας αταξίας στην οικονομία, το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, το νόμισμα, αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, αναμφισβήτητα η πιο σοβαρή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η κρίση δεν έχει περάσει», ανέφερε.