Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Χρυσοχοΐδης: Ψήφισα το μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο


Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρεί -μέσα από τηλεοπτικές του συνεντεύξεις- να εξηγήσει τη νέα του στάση απέναντι στο μνημόνιο, ειδικά μετά την παραδοχή του ότι δεν το είχε διαβάσει πριν το ψηφίσει.Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ομολόγησε ότι αναγκάστηκε να ψηφίσει το μνημόνιο «με το πιστόλι στον κρόταφο» όπως και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άλλωστε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε όλες τις επόμενες ψηφοφορίες, μετά την αρχική, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τόσο το υπουργικό Συμβούλιο όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα βρισκόταν ουσιαστικά υπό καθαρό εκβιασμό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επέμεινε στο ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και διευκρίνισε ότι έχει αλλάξει και έχει μετανοιώσει όταν στις 11 Νοεμβρίου η κυβέρνηση κατέρρευσε και κλήθηκε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

«Η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα»


Δύο Γάλλοι καθηγητές φιλοσοφίας, ο Thierry Formet και ο Martin Steffens, δημοσιεύουν ένα κείμενο στην εφημερίδα Le Figaro, που διαπνέεται ιδιαίτερα από φιλελληνικό πνεύμα, κάνοντας λόγο για χρέος 2.500 χρόνων της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα.
«Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος, χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα.»
Οι δύο καθηγητές θυμίζουν ότι η χώρα μας έβαλε τα θεμέλια της Ευρώπης και αναρωτιούνταιπώς γίνεται η Ελλάδα να απειλείται από τις τράπεζες, επικρίνοντας παράλληλα τη στάση αδιαφορίας προς τη χωρα μας των Ευρωπαίων εταίρων μας.
-Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης;

Συμφωνία για κατώτατο μισθό, δώρα

Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) με τους εργαζομένους (ΓΣΕΕ)
Ρεπορτάζ Ηλίας Γεωργάκης

Σε συμφωνία για τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα, κατέληξαν χθες ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις (βιομήχανοι, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες). Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζητούν να καταργηθούν οι τριετίες και οι αυτόματες αυξήσεις και να υπάρξει πάγωμα του κατώτατου μισθού έως το τέλος του 2012, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη ΓΣΕΕ. Κατά τη χθεσινή πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου, εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφώνησαν η συζήτησή τους να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες για το μη μισθολογικό κόστος και να ζητήσουν οι τελικές αποφάσεις τους να γίνουν σεβαστές από την κυβέρνηση.