Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Συμφωνία BP και εναγόντων


FILE - In this April 21, 2010 photo provided by the U.S. Coast Guard, fire boat response crews spray water on the burning remnants of BP's Deepwater Horizon offshore oil rig. The gargantuan legal bill for the 2010 catastrophic oil spill in the Gulf of Mexico is coming due for BP as a federal trial opens Monday, Feb. 27, 2012 to determine the company’s liability for the blowout of its Macondo well. On the cusp of trial, phalanxes of lawyers, company officials and state officials spent the final hours in high-stakes settlement talks that law experts believed could still yield a deal right before the courtroom doors open Monday morning. (Foto:US Coast Guard, File/AP/dapd)
Η μεγάλη πετρελαϊκή βιομηχανία ΒP συμφώνησε χθες να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 7,8 δις. δολαρίων για την πετρελαιοκηλίδα του κόλπου του Μεξικού. Η δικαστική διαμάχη δεν έχει ωστόσο τελειώσει.
Λίγο πριν τη διεξαγωγή της δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τεράστια οικολογική καταστροφή που είχε προκληθεί τον Απρίλιο 2010 μετά από βλάβη της πλατφόρμας «Deepwater Horizon» της BP στον κόλπο του Μεξικού, επετεύχθη ένας σημαντικός διακανονισμός μεταξύ των 100.000 εναγόντων και της εναγόμενης πετρελαιοβιομηχανίας.

Δικάζεται ο Ισλανδός τ.πρωθυπουργός για τo 2008!


Σε δίκη παραπέμπεται ο Γκέιρ Χάαρντε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, ο οποίος κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα το 2008.
Ο Χάαρντε είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος και αν κριθεί ένοχος, αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Η δίκη του Χάαρντε αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Ο φιλελληνισμός μεταστρέφει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Του Γιάννη Τσούτσια

Τις τελευτα  ίες ημέρες, αναπάντεχα, ένα σφοδρό κύμα φιλελληνισμού εκδηλώνεται σ’ όλη την Ευρώπη. Γ  ερμανοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται έξω από την πρεσβεία τους στην Αθήνα, επιχειρώντας να παραδώσουν ψήφισμα συμπαράστασης προς τους Έλληνες. Για τον ίδιο λόγο, μέλη του Συλλόγου Γάλλων Εξωτερικού συγκεντρώνονται στη γαλλική πρεσβεία. Στο Παρίσι, πάνω από χίλιοι άτομα χορεύουν συρτάκι στον Πύργο του Άιφελ. Στη Μασσαλία, περίπου 250 ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συμπαράστασης. Πορεία και στη Λυών, ενώ περισσότερες από 15 γαλλικές πόλεις ανοίγουν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έκφραση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό. Στη Ναντ, χίλιοι κάτοικοι, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και τεράστιου πολιτικού φορτίου, εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Ο Κώστας Γαβράς στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ζητά από τους βουλευτές «να σταματήσουν να ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό».

«Απελευθερωμένη» Λιβύη



Βασανιστήρια, εξαφανίσεις, θάνατοι σε στρατόπεδα κράτησης. Της Αριάδνης Αλαβάνου
Καθώς πληθαίνουν οι φωνές για δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία -πάντα για ανθρωπιστικούς λόγους βεβαίως- και οι απειλές για επίθεση στο Ιράν, αξίζει κανείς να δει τι γίνεται στη Λιβύη για την οποία τα φώτα δημοσιότητας έσβησαν, μόλις σταμάτησαν να πέφτουν οι βόμβες και εγκαθιδρύθηκε η τάξη πραγμάτων των νατοϊκών εισβολέων.
Πλήθος αναφορών αποκαλύπτουν εκτεταμένα βασανιστήρια στα στρατόπεδα κράτησης, εξαφανίσεις και συλλογική τιμωρία πόλεων και χωριών, κάτοικοι των οποίων κατηγορούνται ότι υποστήριζαν τον Καντάφι. Στοιχεία και μαρτυρίες από τις υπηρεσίες βοήθειας και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδεικνύουν πώς ένας εγκληματικός πόλεμος που τελείωσε με λιντσαρίσματα δημιούργησε ένα καθεστώς τρόμου, βασανιστηρίων και καταπίεσης.

Ερώτηση Ροντούλη για τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τριτέκνων και πολυτέκνων

   Ελλάδα - Πολιτικά Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης για τις προϋποθέσεις εισαγωγής των τριτέκνων και πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μέσα από τις ειδικές κατηγορίες.
 Αναλυτικά η ερώτηση του Κου Ροντούλη: Με βάση τον Ν. 3966/2011 ορίζεται ότι οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και τα τέκνα τους μπορούν να διεκδικούν θέσεις με την ειδική κατηγορία κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις και να εισάγονται σε ΑΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας.
 Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξέδωσε την υπ’ αριθμ. Φ253/67430/Β6/15-11-2011 Υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεται μια προϋπόθεση ως προς την εισαγωγή σε ΑΤΕΙ και ΑΕΙ των τρίτεκνων, πολύτεκνων και των τέκνων τους.

Ισπανικό "χαστούκι" εκεί που οι δικοί μας προσκυνάνε...


Ενώ η Ελλάδα του Λ.Παπαδήμου "σκύβει το κεφάλι" και αποδέχεται στην πράξη (άσχετα αν βερμπαλιστικά μιλάει για "ανάπτυξη") μία θανατηφόρα για το Έθνος ύφεση που της έχει επιβληθεί, στην Ισπανία ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τους Γερμανούς, ότι "Ότι είχαμε συμφωνήσει δεν ισχύει"!
Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως η Ισπανία θέτει χαμηλότερα τον πήχη για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, με το νέο στόχο για το έλλειμμα του 2012 είναι η μείωσή του στο 5,8% και όχι στο 4,4% που είχε συμφωνηθεί αρχικά με την ΕΕ από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο.
Χαρακτηρίζοντας το νέο στόχο «λογικό» και επισημαίνοντας πως ο προηγούμενος στόχος είχε κριθεί μη ρεαλιστικός από «έναν ικανό αριθμό οικονομολόγων» δήλωσε ευθέως πως στο επίσημο κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 «το ποσοστό για το δημόσιο έλλειμμα δεν θα είναι αυτό που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες».

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ


Την τραγική κατάσταση της διάλυσης βασικών κρατικών υπηρεσιών σε ένα κράτος που εδώ και δεκαετίες είναι υπό κατάρρευση και δεν μπορεί στοιχειωδώς να θρέψει και να προστατεύσει τους πολίτες του δείχνει έκθεση για τη Σομαλία γραμμένη από πρώην κρατικό αξιωματούχο. Την...
περασμένη χρονιά, επισημαίνει το Associates Press, η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Σομαλίας των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων είχε έσοδα μόλις 58 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η έκθεση δείχνει πώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατασπαταλήθηκε και δεν έφτασε ποτέ και με κανένα τρόπο στους λιμοκτονούντες κατοίκους. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει –ή δεν αναφέρει– πώς και πού διατέθηκαν αυτά τα χρήματα ενώ διαψεύδει την έκθεση λέγοντας ότι «δεν αντανακλά την πραγματικότητα».

Μήπως ο Γιούνκερ είναι ΣΥΡΙΖΑ;

Γιώργος Κουβαράς
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να είναι υπερήφανοι για ένα πράγμα σε σχέση με την Ελλάδα: Σχεδόν κάθε φορά που μιλάνε, καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό πρόβλημα στη χώρα. Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος –σε εφ’ όλης της ύλης δηλώσεις του για το θέμα της Ελλάδας- ζήτησε να σταματήσει η ταπείνωση του ελληνικού λαού αλλά παρενέβη και στην εκλογική διαδικασία, προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, γιατί η Ευρωζώνη θα αποσυρθεί από την Ελλάδα αν στις εκλογές κερδίσουν τα αντιμνημονιακά κόμματα!

Τα ΜΜΕ θάβουν την υποψηφιότητα Τζουμάκα

Δήλωση Στέφανου Τζουμακα, Υποψηφίου για την Προεδρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο δημοσιογράφο Β. Σκουρή

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2012
Πριν από τη κρίση και συγκεκριμένα τρείς μήνες πριν από το πρώτο μνημόνιο-το Φεβρουάριο του 2010- μίλησα για τις αρνητικές συνέπειες μια πολιτικής που γνωρίζαμε. Με εντιμότητα και ευθύτητα. Εκ των προτέρων. Με πολιτική κριτική ως προς επιλογές αντίθετες από τις αρχές ενός σοσιαλιστικού κόμματος. Με αρχές πρώτα η πολιτική, πρώτα οι κοινωνίες, πρώτα η παραγωγή και η ανάπτυξη. Ναι στη οικονομική σταθερότητα αλλά όχι με την υποτίμηση της χώρας, της εργασίας, των δικαιωμάτων. Με βάση αυτό το πλαίσιο κατέθεσα πρόταση για την εναλλακτική λύση τόσο στην Εθνική Συνδιάσκεψη, το Σεπτέμβριο του 2011 όσο και στα Εθνικά Συμβούλια

Βαγγέλης Λιακόγκονας: Το lifestyle του Πέτρου Κωστόπουλου πέθανε – Ζήτω ο κανιβαλισμός;


Το περασμένο καλοκαίρι, ορμώμενος από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μάνου Βουράκη αλλά και τους χαμηλούς σφυγμούς του lifestyle σε συνέχεια του εθνικού οικονομικού μας «ξεκατινιάσματος», αποφάσισα να καταπιαστώ γράφοντας για την απαξίωση του “good life” στην χώρα μας. (Το lifestyle πέθανε – ζήτω το …gossip;)
Τότε, πραγματικά δεν περίμενα ότι το «μοιραίο» θα συμβεί τόσο σύντομα. Φυσικά αναφέρομαι στο πρώτο «τρανταχτό» θύμα από το δεκάδων ρίχτερ «ταρακούνημα» της ελληνικής κοινωνίας που, κατάλαβε αίφνης, ότι η υπερδοσολογία lifestyle δεν του χρειαζόταν. Ποτέ. Το θύμα δεν είναι άλλο από το εκδοτικό group του Πέτρου Κωστόπουλου.

Νίκος Χουντής προς Γιούνκερ

«Είστε άξιος εκπρόσωπος της αυταρχικής Γερμανικής Ευρώπης, του κοινωνικού και εργασιακού Μεσαίωνα». Προσπάθεια Γιούνκερ να ανασκευάσει τα περί προεκλογικού εκβιασμού και τα περί επιτρόπου για την Ελλάδα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε με την παρουσία του προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνκερ, τόνισε τα εξής:
«Κύριε Γιούνκερ, σε συνέντευξή σας σε γερμανική εφημερίδα δηλώσατε ότι εάν στην Ελλάδα ενισχυθούν ακραία κόμματα σε βαθμό που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να φτιάξουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αυτοί που θα κυβερνήσουν, θελήσουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα σωτηρίας, θα αποχωρήσει και η Ευρώπη. Σε άλλη συνέντευξη συμπληρώσατε ότι χρειάζεται ένας Επίτροπος για την Ελλάδα.