Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ιδού το ψεύδος ότι αν δεν πάρουμε δανεικά δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις!

Μας λένε ότι αν δεν πάρουμε τα δανεικά δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Μέγα ψέμα!  Να που πάνε τα λεφτά που μας δανείζουν.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στην «The Telegraph» ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Ντάνιελ Τζον Χάναν αναφέρει: «Αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα είναι τόσο ανίκανη να...
ανακάμψει με τα χρήματα που της προσφέρονται; Μελετήστε το γράφημα...».
Έτσι όπως αναφέρει ο Ντάνιελ Τζον Χάναν, κάτι το οποίο είναι απόλυτα ακριβές θα συμπληρώναμε εμείς, από το κάθε ευρώ που χορηγείται ως αρωγή στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει για να στηρίξει την ανάπτυξη μόλις 19 λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα 81 λεπτά του ευρώ δαπανώνται για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Όταν οι "νταβατζήδες" ανακάλυψαν τους μεσάζοντες

thumbΑπό το Μαρικάκι

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» οφείλεται βέβαια και στην αρωγή των ΜΜΕ τα οποία είδαν στις πρωτοβουλίες μαζικής διάθεσης πατάτας απευθείας προς τους καταναλωτές ένα «προϊόν» που είχε ζήτηση - πρόσφερε δε και άλλοθι - κι έσπευσαν να το καλύψουν με κάθε λεπτομέρεια: «και ο τάδε δήμος φέρνει σε επαφή καταναλωτές με τους παραγωγούς του Νευροκοπίου» μας βομβάρδιζαν τα ρεπορτάζ σε καταιγιστικούς ρυθμούς τις προηγούμενες μέρες.
Κυρίως όμως, οφείλεται στην διάθεση του μέσου καταναλωτή να αγοράσει «παπούτσι από τον τόπο του», δηλαδή προϊόντα ντόπια τα οποία θεωρεί ποιοτικά ανώτερα από πολλά εισαγόμενα, και μάλιστα σε προσιτή, μη απαγορευτική τιμή. Η λογική ότι άμα θες ελληνικό προϊόν πρέπει να το πληρώσεις «χρυσό», άλλωστε, χρειάζεται πια ένα φρένο.

Δυσοίωνες προβλέψεις…αλλά και φως στο τούνελ

Τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό από τη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) δεν είναι θετικά, τουλάχιστον όσον αναφορά τις τουριστικές προτιμήσεις των Γερμανών και των Αυστριακών φέτος
Σήμερα το πρωί και ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV) Γιούργκεν Μπύχι παραδέχτηκε κατά την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου της έκθεσης ότι καταγράφεται μείωση της ζήτησης των ελληνικών τουριστικών πακέτων διακοπών. «Είναι φανερό πως η Ελλάδα δε θα πετύχει φέτος τα περσινά καλά αποτελέσματα», είπε ο κ. Μπύχι επιβεβαιώνοντας τις καθοδικές τάσεις που καταγράφουν οι μεγάλοι Tour Operators. Οι τελευταίοι διαπιστώνουν σε πολλές περιπτώσεις μείωση των κρατήσεων για την Ελλάδα που φτάνει το 30%.

Κουρουμπλής: Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε από την τρόικα να αλλάξει νόμο

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή...

Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διόγκωση του ελλείμματος, που έμελλε να είναι επεισοδιακή.
Αίσθηση προκάλεσε σχετικά, η κατάθεση εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενός ηλεκτρονικού μηνύματος του κου Γεωργίου προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας, Πωλ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

Paul Krugman - Οι Πολιτείες της Yφεσης


http://ecoleft.wordpress.com ΤΟ ΒΗΜΑ/The New York Times


Οι οικονομικές ειδήσεις μοιάζουν εσχάτως να βελτιώνονται. Μετά όμως από τόσες άκυρες εκκινήσεις, θα ήταν ανόητο εκ μέρους μας να πιστέψουμε ότι όλα πάνε καλά. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη που παρατηρείται παραμένει πολύ αργή, σε σχέση με παλαιότερες ιστορικές περιόδους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτή την βραδύτητα, με βασικότερο τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους που σηκώνουν τα νοικοκυριά, σαν «κληρονομιά» της φούσκας των ακινήτων. Όμως ένας σημαντικός παράγων πίσω από την συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία μας είναι σίγουρα το γεγονός ότι η Αμερική πράττει ακριβώς όσα δεν θα έπρεπε να κάνει, βάσει τόσο της οικονομικής θεωρίας όσο και των ιστορικών παραδειγμάτων: κόβει τις δαπάνες της εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης.
Η αλήθεια είναι πως, αν δεν μεσολαβούσε αυτή η καταστροφική πολιτική δημοσιονομικής αυστηρότητας, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ήταν σίγουρα συγκριτικά χαμηλότερο σήμερα, από ότι ήταν επί κυβερνήσεως του Ρόναλντ Ρίγκαν. Πόσο μάλλον που οι μεγαλύτερες περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκαν στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο. Αυτές οι περικοπές στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις οδήγησαν σε ραγδαία μείωση τόσο τα κυβερνητικά κονδύλια για αγαθά και υπηρεσίες όσο και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, φρενάροντας συνολικά την οικονομία.

ΔΙευκρινιστική ανακοίνωση του ΚΚΕ για το "κίνημα της πατάτας"


Κάθε προσπάθεια παρερμηνείας από σειρά ΜΜΕ των αγωνιστικών και διεκδικητικών θέσεων του ΚΚΕ, όπως ότι δήθεν στηρίζει μεσάζοντες ή εναντιώνεται στην αγροτιά και τον κόσμο που εξαναγκάζεται να αναζητά φτηνότερα προϊόντα είναι υποβολιμαία. Η προσπάθεια του λαού να δώσει λύση σε συνθήκες κρίσης στο πρόβλημα της διατροφής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πάλης του. Σε αυτή την πάλη πρωτοστατεί το ΚΚΕ, δυναμώνει την αλληλεγγύη και δεν υποτιμά καμία προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίσει τη διατροφή της.
Η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για φτηνά και ασφαλή τρόφιμα, όπως και η ανάγκη της αγροτιάς να πουλά σε προσιτές τιμές την αγροτική παραγωγή και να μη σαπίζει στην αποθήκη ή το χωράφι, εξ αιτίας των εισαγωγών και των εκβιασμών των μεσαζόντων και εμποροβιομήχανων, μπορεί και είναι ρεαλιστικό να βρουν οριστική και μόνιμη λύση, κάτω από σειρά προϋποθέσεων. Οι μορφές όμως όπως το «κίνημα της πατάτας», έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής τρόικας – ΕΕ – κυβέρνησης. Εξάλλου και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες.