Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο Νασρεντίν Χότζα και το PSI. Του Νίκου Αναγνώστου


Κάποτε η γυναίκα του Νασρεντίν του παραπονιόταν ότι το σπίτι τους ήταν μικρό.Με τα πολλά ο Νασρεντίν αποφάσισε να επιληφθεί του θέματος.”Βάλε το γάιδαρο μέσα στο σπίτι”, είπε στη γυναίκα του και την κοίταξε με ύφος που μαρτυρούσε ότι κάποιο κρυφό σχέδιο είχε στο μυαλό του. Κι εκείνη υπάκουσε.

Την επόμενη άρχισε πάλι η γκρίνια, ειδικά μετά από μια νύχτα που ο γάιδαρος γκάριζε στα καλά καθούμενα, έριχνε κλωτσιές στο κρεββάτι κι άλλα τέτοια.
“Βάλε και την κατσίκα μέσα στο σπίτι”, ήταν η αντίδραση του Νασρεντίν. Με απελπισία η γυναίκα του υπάκουσε κι αυτή τη φορά, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον τώρα θα φανερωνόταν το μυστικό σχέδιο.
Αλλά δεν…
Οι επόμενες νύχτες έγιναν όλο και πιο δύσκολες καθώς ο Νασρεντίν πρόσθετε κι από ένα νέο ζώο τη φορά: να κι ο σκύλος, να κι η κότα, να κι η γάτα, να και τα κουνέλια.
Ωσπου η γυναίκα του ξέσπασε. Το έλουσε στο βρισίδι κι απαίτησε να βρει λύση στη στιγμή.

Ψύχραιμος ο Νασρεντίν της είπε: “Βγάλε όλα τα ζώα έξω”.
Η επόμενη νύχτα πέρασε ήσυχα και χωρίς απρόοπτα. “Πως κοιμήθηκες;” ρώτησε τη γυναίκα του ο Νασρεντιν το άλλο πρωί.

ΠΕΡΟΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ !...


Οσο ανησυχούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας για το ενδεχόμενο επικράτησης του Ολάντ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές τόσο θα ενισχύεται το προβάδισμα του σοσιαλιστή υποψηφίου σε βάρος του απερχόμενου προέδρου Σαρκοζί.

Αν στο Βερολίνο κατάλαβαν ότι η παρουσία της Μέρκελ στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί θα λειτουργούσε τελικά υπέρ του Ολάντ, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι εμφανίσεις της, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τις ανησυχίες που εκφράζει το ετερόκλητο μέτωπο της καγκελαρίου, του πρωθυπουργού της Ισπανίας Ραχόι, του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι και του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον.
Το «μέτωπο» που σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel απεύχεται τη νίκη Ολάντ είναι τόσο ετερόκλητο ώστε να είναι προφανές ότι ο μόνος κοινός παρονομαστής του να μην είναι άλλος από το φόβο ενός συνολικού βραχυκυκλώματος στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, καθώς οι ενδο-ευρωπαϊκές αλλά και οι εσωτερικές εθνικές πολιτικές ισορροπίες βρίσκονται σε οριακό σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

«ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


Επί της αρχής της Πρότασης Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

¨Μέτρα προστασίας των ανέργων
και κυρίως των μακροχρονίων ανέργων¨.
Κρίση και ανεργία.
Η κρίση, στις δίνες της οποίας κλυδωνίζεται η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα από την αρχική της μορφή και έκφραση ως κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, βαθαίνει και μετουσιώνεται σε γενικευμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, αποτελεί έκφραση και νέο στάδιο της γενικής κρίσης του καπιταλισμού και κυρίως της νεοφιλελεύθερης διαχείρισής του.

Η Ελλάδα, η ανάπτυξη της οποίας βασίστηκε στα σαθρά αναπτυξιακά μοντέλα και στις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, βρέθηκε ‘‘ανοχύρωτη’’ μπροστά στην σφοδρή, βαθιά και γρήγορα κλιμακούμενη κρίση με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία.

Μη χαίρεστε όταν βλέπετε το σύστημα να σας βοηθάει...

Ξαφνικά το σύστημα πολεμάει τους μεσάζοντες! Τους ανακάλυψε… προχθές με λίγα λόγια!
Δεν είχαν ξανακούσει για τη μαφία των λαχαναγορών και των λαϊκών… αλλά ήταν χιλιάδες τα ανούσια ρεπορτάζ με μια ντομάτα κι ένα μικρόφωνο στο χέρι.

Κομματόσκυλα στους Δήμους διευκολύνουν τη διανομή φθηνών τροφίμων. Έγιναν κι αυτοί φιλάνθρωποι και σέβονται το χρήμα του κοσμάκη;
Έρχονται εκλογές … αλλά υπάρχει κι άλλος λόγος.
Αρχιδιαπλεκόμμενα ΜΜΕ που κατασπάραξαν δισεκατομμύρια του δημοσίου διαφημίζουν τα κινήματα πατάτας κλπ. Έγιναν κι αυτοί φιλάνθρωποι;
Έρχονται εκλογές … αλλά υπάρχει κι άλλος λόγος.
Ξαφνικά συλλαμβάνονται σε καθημερινή βάση μιζαδόροι «μεσάζοντες» δημόσιοι λειτουργοί.
Εφοριακοί ,υπάλληλοι του ΙΚΑ, γιατροί , υπάλληλοι της πολεοδομίας που ανενόχλητοι επί χρόνια έκλεβαν και το Δημόσιο και τους πολίτες έχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη βρίσκονται ξαφνικά στο στόχαστρο.

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με μία πρώτη απόφασή του έκρινε ότι οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές δεν δικαιούνται αναδρομικές διαφορές αποδοχών. Σημειώνεται ότι μόνο 43 βουλευτές παραιτήθηκαν της διεκδίκησης από τους περίπου 150 που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Τα άτομα αυτά διεκδικούν, με το νόμιμο τόκο, τις διαφορές των αποδοχών τους, που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.
Κατά μέσο όρο, με την κάθε αγωγή τους οι βουλευτές διεκδικούν 250.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής.