Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σε ηλικία 84 ετών απεβίωσε η Δόμνα Σαμίου

imageΈφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η Δόμνα Σαμίου. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας και είδε το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις με αποκορύφωμα την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005.
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης.
 Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.
Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ

paylidis_politika1.gif Ας ρίξουμε μια ματιά στην νεότερη ιστορία που οδήγησε στην γέννηση του Κράτους του Ισραήλ:
1845 : Στην Παλαιστίνη κατοικούν περίπου 12,000 Εβραίοι.
1897 : Γεννιέται το σιωνιστικό κίνημα στην Σουηδία με σκοπό την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη εξασφαλισμένο με δημόσιους νόμους.
70gw0x.jpg1917, 2 Νοέμβρη : Διακήρυξη Μπάλφουρ. Γράμμα του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ, προς τον ηγέτη των Άγγλων σιωνιστών, λόρδο Ροθτσάιλντ, επισημοποιεί την υποστήριξη της κυβέρνησης στους σκοπούς του σιωνιστικού κινήματος.
1918 - 1939 : Οργανώνονται εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο με δικές τους κοινωνικό-πολιτικές αρχές, οι οποίες ασκούν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες. Στην Ιερουσαλήμ ιδρύεται το εβραϊκό πανεπιστήμιο το οποίο προάγει την εβραϊκή γλώσσα και κουλτούρα.

Ισραηλινή επιδρομή σκότωσε 12χρονο στη Λωρίδα της Γάζας- Στους 18 οι νεκροί

 Η σημερινή ηγεσία  των  εκατομμυρίων απλών Εβραίων  που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Γερμανικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης γίνονται θύτες και βασανιστές ενός αδελφού λαού,  διαιωνίζοντας τη βία και το αίμα.  Δεν συγκρούονται οι παλαιστίνιοι με τους ισραηλινούς. Δε συγκρούονται οι άραβες με το Ισραήλ. Οι Αγορές εφαρμόζουν το μνημόνιο που επέβαλαν στην περιοχή. Το μνημόνιο ελέγχου των πετρελαίων.Τώρα τα θύματα είναι οι Παλαιστίνιοι. Αν αύριο χρειαστεί να γίνουν θύματα οι Ιραηλινοί, κανένα πρόβλημα δεν θα έχουν. Ο μεγαλύτερος  διαχωρισμός των ανθρώπων δεν είναι ανάλογα με το έθνος, τη φυλή, τη θρησκεία. Ούτε κάνε ανάλογα με την κοινωνική θέση.  Ο μεγαλύτερος και ο ουσιαστικότερος διαχωρισμός είναι ανάμεσα στο ΛΑΟ και την ΕΞΟΥΣΙΑ. (την παγκόσμια εξουσία των αγορών). 

Ισραηλινή επιδρομή σκότωσε 12χρονο στη Λωρίδα της Γάζας- Στους 18 οι νεκροί

Τους 18 έφτασαν οι νεκροί απο την Παρασκευή οπότε ξεκίνησαν οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε το θάνατο ενός 12χρονου παιδιού, ενώ σε άλλη επίθεση στην πόλη της Γάζας σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος ένοπλος, αυξάνοντας σε 18 τον αριθμό των νεκρών από τις επιδρομές που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός από την Παρασκευή στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικές ιατρικές πηγές.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται επιδρομές χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι ο 12χρονος μαθητής σκοτώθηκε και ομάδα παιδιών επλήγη από βλήμα την ώρα που πήγαιναν στο σχολείο, ανατολικά του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Aπαξίωση των Ασφαλίστρων Κινδύνου;



Δεν αφορά το λαό το πως θα ονομασθεί αυτό το "γεγονος"ούτε αφορά αν θα πληρωθούν ή όχι ασφάλιστρα κινδύνου. 

Παράπλευρη απώλεια για τις ασφαλιστικές εταιρίες των Τραπεζών από το κούρεμα, είναι η αγορά των Ασφαλίστρων Κινδύνου. Ο τομέας των ασφαλειών καλείται να αποζημιώσει τους επενδυτές των CDS.
Η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Παραγώγων και Ασφαλίστρων Κινδύνου (ISDA) ότι η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδος συνιστά πιστωτικό γεγονός και ως εκ τούτου ενεργοποιούνται τα CDS ανοίγει τον δρόμο για τεράστιες αποζημιώσεις των Τραπεζών προς τους επενδυτές αυτών των προϊόντων.
Παρόλο που εκπρόσωποι των Τραπεζών επιχειρούν να μετριάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας πως οι απώλειες θα είναι μικρότερες των 3 δις δολαρίων που έχουν επενδυθεί σε ελληνικά CDS το τελικό ποσό των απωλειών για τις ασφαλιστικές εταιρίες θα κριθεί μετά την δημοπράτηση τους στις 19 Μαρτίου. Πάντως η ISDA δέχεται τα πυρά πολλών επενδυτών για την απόφαση της την περασμένη εβδομάδα να μη ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα και να μη κηρύξει από τότε πιστωτικό γεγονός.

Πόσο ηλίθιοι είναι όσοι θεωρούν ότι δεν τους αφορά η επίθεση στο Νταλάρα;


 Δεν κρίνουμε εδώ το Νταλάρα ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.Κρίνουμε την ποκρισία των συναδδέλφων του, Την υποκρισία της κοινωνίας. Την κοινωνία.

   Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Χρήστος ΠαναγιωτόπουλοςΔεν θα έγραφα για την επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Νταλάρας, με γιαούρτια και καρέκλες, σε συναυλία στο Ίλιον.
Δεν αισθανόμουν ότι είχα να προσθέσω τίποτα σημαντικό σε ό,τι σχολιαστικό άκουσα και διάβασα.
Αποφάσισα να το κάνω, μόνο όταν διαπίστωσα ότι δεκάδες καλλιτέχνες αρνούνται να πάρουν θέση στο θέμα. Οι δημοσιογράφοι του Μega απευθύνθηκαν σε πάρα πολλούς καλλιτέχνες και τους ζήτησαν να σχολιάσουν το γεγονός. Προσέξτε: όχι να αξιολογήσουν την καλλιτεχνική αξία του Νταλάρα, ούτε να πουν αν είναι σύμφωνοι με την πορεία του στο τραγούδι, ούτε βέβαια να κρίνουν τον τρόπο ζωής του.

Ειρωνίες Παπουτσή για τον Χρυσοχοΐδη, αλλά η ΔΙΑΣ είναι εξαφανισμένη…

Στους κεραυνούς Χρυσοχοΐδη για την «εξάρθρωση» της ομάδας ΔΙΑΣ επί υπουργίας Παπουτσή απάντησε ο ίδιος με … δηλητηριώδεις υπαινιγμούς!
«Ο απολογισμός μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι στη διάθεσή του. Ελπίζω να τον διαβάσει. Να μην κάνει ό,τι έκανε με το Μνημόνιο», είπε, θυμίζοντας την απερίγραπτη δήλωση Χρυσοχοϊδη ότι δεν είχε προλάβει να διαβάσει το Μνημόνιο, διότι είχε πολλές υποχρεώσεις στο υπουργείο του!
Οι σχέσεις των δυο στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ καλές, ούτε σε πολιτικό ούτε σε προσωπικό επίπεδο, τώρα όμως αγγίζουν θερμοκρασίες απολύτου μηδενός.
Θα ρωτήσετε, «και ποιον ενδιαφέρει η αντιπαράθεσή τους»;
Προφανώς, κανέναν.

Γιατί η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό προτεκτοράτο!!


Η 21η Φεβρουαρίου 2012 θα είναι, πλέον, για την Ελλάδα, η ημερομηνία της Μεγάλης Παράδοσης.

Είναι η μέρα, που με την υπόσχεση ενός δεύτερου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τους εξευτελιστικούς όρους που επέβαλε «η συμμορία του τριπλού Α» κατά τη σύνοδο του Eurogroup, την οποία ελέγχει η Γερμανία : δρακόντειες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στις συντάξεις, απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της φορολογίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις…
Κι όμως, οι Έλληνες είχαν ήδη υποστεί ένα πραγματικό «χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα», στις 10 Νοεμβρίου, όταν το Βερολίνο τους επέβαλε μια τρικομματική κυβέρνηση, αποτελούμενη από τους σοσιαλδημοκράτες, τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Όμως, η θυσία τους, ύστερα από την απίστευτα σκληρή θεραπεία-σοκ που υφίστανται επί τέσσερα χρόνια, δεν ωφέλησε σε τίποτα.

PSI: στο φως της επόμενης μέρας

Photo: Maksoff
του Γιάνη Βαρουφάκη

Αν έπρεπε να έχουμε μάθει ένα πράγμα όλοι μας τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό είναι το εξής απλό μάθημα: Όλες οι ως τώρα επίσημες εκτιμήσεις, οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις, οι προβλέψεις ανάκαμψης, όλη η συζήτηση που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης εδώ και δύο χρόνια, τελικά προσκρούουν στον κυματοθραύστη της πραγματικότητας, ακυρώνονται εκ των πραγμάτων, ξεπερνιόνται από την ιστορία. Μαζί με όλους, θέλω να ελπίζω ότι, αν όχι τώρα, σύντομα, αυτός ο θλιβερός κύκλος θα κλείσει και μαντάτα που διαφημίζονται ως καλά να αποδειχθούν ότι είναι όντως καλά. Έως τότε, όσο και να διαφωνούμε ως προς το τι πρέπει να γίνει, τι προκρίνει το συμφέρον της πατρίδας, σε ένα πρέπει να συμφωνήσουμε: Δεν δικαιολογείται πλέον σε κανέναν μας η άκριτη αποδοχή της «επίσημης εκδοχής» των πραγμάτων.
Στις γραμμές που ακολουθούν προτείνω μια οπτική γωνία από την οποία μπορούμε, και πρέπει, να ερμηνεύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις για το PSI και την νέα δανειακή συμφωνία ανεξάρτητα του αν συμφωνούμε με την πολιτική που ακολουθεί ή πρέπει να ακολουθεί η κυβέρνηση (ή ακόμα και η Ευρώπη στο σύνολό της). Δεν θα συμφωνήσουμε για το τι πρέπει να γίνει. Τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε για το τι «παίζεται».

Σύντομο βιογραφικό του κουρέματος

Πολυεκατομμυριούχοι δημόσιοι υπάλληλοι στα “χέρια” των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης


- Υπάλληλος υπουργείου με “αδικαιολόγητες καταθέσεις” 8,9 εκατ. ευρώ
- Περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ έχουν σε λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων
- Το αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους «διεφθαρμένους» υπαλλήλους ανήκει στην υπηρεσία Πολεοδομίας
- Τι αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζει υπάλληλο υπουργείου με "αδικαιολόγητες καταθέσεις" ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, δικαστική υπάλληλο με 7,9 εκατ. ευρώ και αρκετούς προϊσταμένους πολεοδομικών και δασικών υπηρεσιών με ποσά που ξεπερνούσαν το ένα εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα το “Πρώτο Θέμα” κατά του πολυεκατομμυριούχου υπαλλήλου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδας «φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε» χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».