Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γενική απεργία - μήνυμα στην Πορτογαλία

Γενική απεργία - μήνυμα στην ΠορτογαλίαΠαρέλυσαν οι συγκοινωνίες από το κάλεσμα της CGTP - Μικρότερη η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα

Μήνυμα στην πορτογαλική κυβέρνηση κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες θέλησαν να στείλουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CGPT για γενική απεργία.
Εξαιτίας της κινητοποίησης, πάγωσαν οι σιδηροδρομικές και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά η συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ήταν αισθητά χαμηλότερη από ό,τι σε προηγούμενες απεργίες -καθώς το κάλεσμα προερχόταν μόνο από το CGPT.
Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο, το UGT, δεν είχε συμμετάσχει στην απεργία. Πρόκειται για την όγδοη γενική απεργία στην Πορτογαλία από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Παπαδήμος προς υπουργούς: Ετοιμαστείτε για περικοπές δαπανών

Συστάσεις προς τους υπουργούς να προχωρήσουν από τώρα σε μελέτες για την περιστολή των δαπανών των υπουργείων τους, καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, για μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 5,5%, την διετία 2013-2014, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παπαδήμος προς υπουργούς: Ετοιμαστείτε για περικοπές δαπανών
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ.Λουκάς Παπαδήμος, επεσήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι αυτή η μείωση δεν θα γίνει με οριζόντιες περικοπές. Οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες έως την άφιξη της τρόικα τον Ιούνιο, ενώ το τεχνικό κλιμάκιο αναμένεται στη χώρα μας ένα μήνα πριν, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη ρευστότητα της οικονομίας, επεσήμανε ότι αυτή υποβοηθείται πολύ από τη συμφωνία για το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι κατά τον μήνα που διανύουμε υπάρχουν ενδείξεις για μικρή αύξηση των καταθέσεων.
Επίσης, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι μέσα στον Απρίλιο θα εισρεύσουν πόροι στην οικονομία από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Εγγυήσεων και από το "risk sharing instrument", από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες.
Εκτός από το θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, για το οποίο σημειώθηκε αντιπαράθεση και καταψήφισή του από τον υφυπουργό Αμυνας, Γιάννη Ραγκούση, συζητήθηκε και το θέμα των απαλλοτριώσεων για τα μεγάλα έργα.

FT: Η κρίση οδηγεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας

tvxs.gr
Στην Ελλάδα μπορεί να στρέψει το ενδιαφέρον της η Μόσχα για να διατηρήσει την ναυτική παρουσία της στην Μεσόγειο μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, επισημαίνει άρθρο του Ίαν Μπρέμερ στους Financial Times. O αρθρογράφος εκτιμά ότι η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα μπορεί, μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την ΕΕ και στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.
Ο αρθρογράφος ξεκινά την ανάλυσή του διερωτώμενος για ποιο λόγο η Ρωσία δείχνει τέτοια επιμονή στον να υπερασπίζεται τον Bashar al Assad, εμποδίζοντας λχ προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών για την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος.

Προετοιμάζονται κέντρα κράτησης μεταναστών σε κάθε περιφέρεια

tvxs.gr
Στην κατασκευή του κέντρου κράτησης μεταναστών σε παλιό στρατόπεδο στη Νεάπολη Κοζάνης επέμεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, όπως ανέφερε προετοιμάζονται ανάλογα κέντρα υποδοχής σε όλες τις περιφέρειες, τα οποία θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για τον επαναπατρισμό στη χώρα τους.
Μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή και τη δήμαρχο Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, και τη φύλαξη για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο».

1.000 γυναίκες σκοτώθηκαν σε εγκλήματα τιμής

1.000 γυναίκες σκοτώθηκαν σε εγκλήματα τιμήςΣχεδόν 1.000 γυναίκες σκοτώθηκαν σε εγκλήματα τιμής στο Πακιστάν το 2011, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP).
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2011, η HRCP σημειώνει ότι μεταξύ των θυμάτων των εγκλημάτων τιμής βρίσκονται 93 ανήλικες. Στα εγκλήματα τιμής οι γυναίκες που φέρονται να έχουν «σχέσεις» δολοφονούνται από τους άρρενες συγγενείς τους επειδή ντρόπιασαν την τιμή της οικογένειας.

Μεταξύ των θυμάτων των εγκλημάτων τιμής που έγιναν πέρυσι βρίσκονται επτά γυναίκες που ανήκαν σε οικογένειες χριστιανών και δύο που ανήκαν σε οικογένειες ινδουιστών, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι φόνοι αυτοί δεν περιορίζονται στις οικογένειες μουσουλμάνων, επισημαίνει η οργάνωση.

Εξαπλώνονται τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και εκτός του κέντρου της Αθήνας

Από αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της ΑθήναςΑπό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Οι μετανάστες είναι αδέλφια μας. Είναι και αυτοί θύματα του ίδιου συστήματος. 
Δε μας κλέβουν οι μετανάστες τη ζωή μας. 
Δε μας επιβάλουν φόρους. Δε μας κόβουν τις συντάξεις.  Θα σταθούμε δίπλα τους.  ΓΖ

Η εξάπλωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας σε νέες γειτονιές της Αθήνας, όπως η Καλλιθέα, και οι οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μεταναστών που περιμένουν σε στάσεις λεωφορείου είναι κάποια από τα σοκαριστικά συμπεράσματα της έρευνας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Επίσης το Δίκτυο καταγγέλλει ότι τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, είναι στην πλειονότητά τους άγνωστα -κυρίως λόγω φόβου των παθόντων να τα καταγγείλουν- αλλά μένουν και ατιμώρητα.

«Δίκοπο μαχαίρι η επιτυχία των CDS»

 Η οικονομία και οι πολιτικές εξελίξεις σχολιάζονται στον γερμανικό τύπο, αρχής γενομένης από το κλείσιμο ενός σημαντικού κεφαλαίου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: τη δημοπρασία για την πληρωμή των CDS.

«Η επιτυχία των CDS είναι δίκοπο μαχαίρι» γράφει η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης και εξηγεί: «Από τη μία πλευρά η δημοπρασία της Δευτέρας απέδειξε ότι το εργαλείο αυτό λειτουργεί ακόμη και ως διασφάλιση απέναντι σε αδυναμία πληρωμών μίας ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό δείχνει ότι και στο μέλλον όσοι συμμετέχουν στην αγορά θα εξακολουθήσουν να επενδύουν σε αυτό. Από την άλλη πλευρά όμως (η επιτυχία της δημοπρασίας) παρακινεί τους κερδοσκόπους, να ενισχύσουν τις πιέσεις τους με συμβόλαια CDS προς τους οφειλέτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι μικρές χώρες».

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Τραβάνε τα μαλλιά τους οι Γερμανοί με τη στάση των βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλίας απέναντι στην ΕΕ. Εξω φρενών έχουν γίνει στο Βερολίνο. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, πράγμα πιθανότατο, θα απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου (αυτού που καθορίζει ως ανώτατο όριο του ελλείμματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ το... 0,5%!), ένα σύμφωνο το οποίο συνομολόγησαν 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ μόλις στις 2 Μαρτίου.
Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, το ποσοστό της οποίας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 15% και του 20% των ψήφων, κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές με κύριο σύνθημά της την αποχώρηση της Γαλλίας από το... ευρώ!
Το τελειωτικό χτύπημα όμως για τη γερμανική κυβέρνηση και τη γερμανική ελίτ ήρθε από τον εν ενεργεία πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Θέλοντας και αυτός να συμπλεύσει με το επικρατούν κλίμα στις διαθέσεις των Γάλλων ψηφοφόρων, στην πανηγυρική ομιλία του στις 11 Μαρτίου με την οποία κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης του Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ατόμων σε όλες τις χώρες που την έχουν υπογράψει και απείλησε με αναστολή της συμμετοχής της Γαλλίας σε αυτήν!

Οι κυνηγοί κεφαλών θα χτυπούν την πόρτα μας

thumbΤου Σταύρου Χριστακόπουλου
Αν κάποια μέρα χτυπήσει πολύ πρωί το κουδούνι σας, μάλλον δεν θα είναι ο γαλατάς σας – άλλωστε οι γαλατάδες έχουν εξαφανιστεί από χρόνια. Δεν θα είναι επίσης ο... διαρρήκτης «σας». Ακόμη κι αυτός πάει κάποτε για ξεκούραση. Κατά πάσα πιθανότητα ανησυχεί για σας ο προσωπικός σας φοροεισπράκτορας – ή ο μπράβος του. Και έσπευσε να βεβαιωθεί πως είστε σε θέση να στηρίξετε την επιχείρηση σωτηρίας της πατρίδας υπό την Αγία Σκέπη του Χορστ Ράιχενμπαχ.
Το κράτος οσονούπω καταργεί, αναδιαρθρώνει και γενικώς... ανασκολοπίζει κάπου 200 εφορίες – τόσες λέει το μνημονιακό ραπόρτο που έχει αποδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αν θα υλοποιήσει τελικά το πρόγραμμα, όμως το βέβαιο είναι πως οι περισσότερες ΔΟΥ της χώρας, εξ αιτίας αυτής της διαδικασίας, βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης εδώ και μήνες με αποτέλεσμα, όπως σημειώσαμε την περασμένη Πέμπτη, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να έχουν παραλύσει αφήνοντας το κράτος χωρίς έσοδα.

Σόιμπλε: Ας αφήσουμε την Ελλάδα ήσυχη

Επικέντρωση τώρα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υλοποίηση των συμφωνηθέντων και όχι συμβουλές για ημερομηνία εκλογών και εξοπλισμούς είναι τα μηνύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία και στις χρηματαγορές να προχωρήσουν στη βάση αυτών που έχει συμφωνηθεί”, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου κρατικού προϋπολογισμού ως το 2016.
Επανειλημμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Εξίσου επίμονα ο γερμανός υπουργός οικονομικών απέφευγε να μπει σε αυτήν την λογική, επαναλαμβάνοντας κάθε φορά ότι το ζητούμενο τώρα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Υπόθεση των Ελλήνων η διενέργεια εκλογών