Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Παπαρήγα: Πλαστό και τρομοκρατικό το δίλημμα "να κυβερνηθούμε, αλλιώς έρχεται το χάος"

Το δίλημμα- κριτήριο ψήφου «να κυβερνηθούμε, αλλιώς έρχεται το χάος», είναι πλαστό και τρομοκρατικό για τον λαό, δήλωσε σήμερα στο Πέραμα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Αυτό δείχνει ποιο είναι το συμφέρον εκείνων που θέλουν μια Ελλάδα της ανάπτυξης με μισθούς 200 και 300 ευρώ, με 70% κουρεμένα τα αποθεματικά των νοσοκομείων, με συντάξεις 300 και 400 ευρώ. Αυτό το χάος ο ελληνικός λαός πρέπει να το απορρίψει» είπε η κ. Παπαρήγα.

Πηγή:www.capital.gr

Φ.Κουβέλης: Πολιτική συμμαχιών για μία κυβερνώσα Αριστερά

 Της συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε ο Φώτης Κουβέλης, παρουσιάζοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Την ίδια ώρα, στον πρόεδρο της Βουλής διαβιβάστηκε η επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η συγκρότηση της ΚΟ, η οποία αποτελείται από δέκα βουλευτές: τον πρόεδρο της ΚΟ Φώτη Κουβέλη και τους βουλευτές Γρηγόρη Ψαριανό (Β' Αθηνών), Θανάση Λεβέντη (Περιφέρεια Αττικής), Βασίλη Οικονόμου (Περιφέρεια Αττικής), Νίκο Τσούκαλη (Αχαΐας), Οδυσσέα Βουδούρη (Μεσσηνίας), Γιάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου), Γιώργου Παπαμανώλη (Κυκλάδων), Γιάννη Αμοιρίδη (Πιερίας), Ηλία Θεοδωρίδη (Πέλλας).
Φ. Κουβέλης: Πολιτική αναγκαιότητα η ανάδειξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η συνεργασία αυτή έρχεται να καταγράψει «την κοινή επιδίωξη για μια αριστερά κυβερνώσα, για μια αριστερά η οποία μπορεί να διαμορφώνει αποφασιστικές εξελίξεις και να μετακινεί την πολιτική από τη βαθειά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση».

Ανάπτυξη – τι είδους ανάπτυξη;...

Του Νίκου Κοτζιά

Εξαρχής είχα υπογραμμίσει ότι το μοντέλο που εισαγόταν στην χώρα από τις δυνάμεις του Μνημονίου κινούνταν ενάντια σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης. Αντίθετα, οδηγούσε απευθείας στην κόλαση της ύφεσης. Ένα θεμελιακό κριτήριο της κριτικής που διατύπωσα έναντι του μνημονίου, ήταν ότι αποτελούσε δείγμα κακής λογιστικής και είχε «αυτονομήσει» τα λογιστικά των δημοσιονομικών από οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα, που η χώρα πληρώνει τα σπασμένα των λογιστών και υπηρετών της τρόικας, που...
παριστάνουν τους υπουργούς, όλο και περισσότεροι επαναφέρουν το θέμα της ανάπτυξης. Το κάνουν ακόμα και εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για την ύφεση σήμερα, δηλαδή, όλο το Κόμμα του Μνημονίου. Ενόψει των εκλογών, αλλά και μετά από αυτές, μαζί με το ερώτημα για το ποιος έχει τις ευθύνες για την διάλυση και καταστροφή της χώρας, καθώς και το αν ήταν μονόδρομος ή όχι η παράδοση της χώρας στην τοκογλυφία και την τρόικα, θα τίθεται όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα: ανάπτυξη για ποιόν, από ποιόν, με ποιο τρόπο και τι στόχους;
Τα μέτωπα γύρο από την ανάπτυξη

Ο γκουρού και ο εκτελεστής

Ηλίας Ιωακείμογλου

Ο Τόμσεν και τα «άλλα παιδιά» της Τρόικας (όπως τους αποκαλεί η κ.Τρέμη όταν χάνει τον έλεγχο) δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλοί συγκρινόμενοι με την παραγωγικότητα της εργασίας και συνεπώς, πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για να γίνει πιο ευέλικτη. Περιμένουν, λένε, ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, άρα η παραγωγή και η απασχόληση. Δεν αποκλείουν, βεβαίως, και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μειώσουν απευθείας τους ονομαστικούς μισθούς.
Τα οικονομικά του Τόμσεν συνοψίζονται στα φτωχά ιδεολογήματα που οι μεγαλο-δημοσιογράφοι των καναλιών χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τρομοκρατικών σεναρίων. Θα ήταν, όμως, άδικο να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Τόμσεν που είναι ένας απλός εκτελεστής. Πίσω όμως από τον εκτελεστή βρίσκεται ο γκουρού, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις;

imageΤης Έλενας Ακρίτα
«Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.»

Γιάννης Μακρυγιάννης

24η Μαρτίου… Παραμονή της μεγάλης επετείου… Τι το 'θελα να ξανανοίξω τα «Απαντα» του Μακρυγιάννη; Μου ανέβηκε η πίεση πιο πάνω κι απ' το έλλειμμα. Τα είπε όλα ο άνθρωπος, καλή του ώρα εκεί που είναι (και κακή μας ώρα εδώ που είμαστε): Μια Ελλάδα να παρελαύνει για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει… Το μόνο που έχει απομείνει να συντηρεί την ιστορική μνήμη είναι ένα κατακαημένο διαζευκτικό: «Ή». Τότε «Ελευθερία ή Θάνατος». Μετά «Καραμανλής ή τανκς». Σήμερα «Αυτοδυναμία ή χάος». Από πότε η αυτοδυναμία είναι το αντίθετο του χάους, κανείς δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα…
Παραμονή, λοιπόν… Που σημαίνει ότι, τώρα που γράφω, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απολογισμοί: πόσες μούντζες πέσανε (αν πέσουνε), πόσα γιαούρτια εκσφενδονίστηκαν, πόσα λιπαρά είχαν, πόσα τα αγελαδινά και πόσα τα κατσικίσια. Δεν ξέρω (ακόμα) αν έχει μετατραπεί το «ιστορικό κέντρο» σε «ανιστόρητο απόκεντρο». Δεν ξέρω αν υπάρχει Πλατεία Συντάγματος: Γιατί Σύνταγμα, στάνταρ δεν υπάρχει.

Ξεπερνά το ελληνικό ΑΕΠ το κόστος της διαφθοράς στη … Γερμανία!

Του Αλέξανδρου Πραντούνα
250 δις ευρώ, ποσό που μάλιστα είναι μειωμένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να κοστίσει φέτος η διαφθορά στην Γερμανία σύμφωνα με πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα. Ο οικονομολόγος Φρίντριχ Σνάιντερ, του Πανεπιστηµίου του Λιντς υπολογίζει επίσης πως η παραοικονομία στην χώρα φτάνει για φέτος στο 13,34% του ΑΕΠ (342,4 δισ. ευρώ) ενώ 7,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας.
Με άλλα λόγια το κόστος της διαφθοράς στην Γερμανία ξεπερνά το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας!!
Τις ίδιες μέρες που η έρευνα αυτή έβλεπε το φως της δημοσιότητας οδηγούνταν σε παραίτηση ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, κάτω από το βάρος οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε και αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Βουλφ ήταν διοικητής του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας (2003 -2010).

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΝΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ

 Οι γυναίκες σήμερα έχουν το πιο υψηλό μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, ωστόσο οι εις βάρος τους ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ίσης Αμοιβής (Equal Pay Day), η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες κατά το 2011 στη Γερμανία είχαν 23% μικρότερες οικονομικές αποδοχές σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση των τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών, όπου οι καθαρές αποδοχές των γυναικών ανήλθαν πέρυσι κατά μέσο όρο σε 17€ την ώρα έναντι 25€ για τους άντρες. Παρά την οικονομική ευμάρεια της Γερμανίας, η συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας δεν φαίνεται να έχει αντίκρισμα στις πραγματικές επαγγελματικές σχέσεις, κάτι που καταγγέλλει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μην του μιλάτε είναι άνεργος, τα χέρια του στις τσέπες σαν δυο χειροβομβίδες

(Νίκος Καρούζος)

Γυρίζει μόνος
στὰ χείλη του παντάνασσα σιωπὴ
συνέχεια τῶν πουλιῶν τὰ μαλλιά του.
Ὠχρὸς
μὲ βουλιαγμένα ὄνειρα κι ἀνέγγιχτος
νερὸ τρεχάμενο στὰ ρεῖθρα, ὠχρὸς
ἕλληνας.
Πάντα ὁ δρόμος μέσ᾿ στὰ μάτια του
κ᾿ ἡ λάμψη ἀπ᾿ τὴ φωτιὰ
ποὺ καταλύει
τὴ νύχτα.
Γυρίζει μόνος
στὰ χέρια τοῦ κλαδὶ ἀπὸ ἐλιὰ
γεμάτος πόνο χάνεται στὰ δειλινὰ
αἰσθάνεται
πὼς ὅλα χάθηκαν.
Μὴν τοῦ μιλᾶτε εἶναι ἄνεργος
τὰ χέρια στὶς τσέπες του
σὰν δυὸ χειροβομβίδες.
Μὴν τοῦ μιλᾶτε δὲ μιλοῦν στοὺς καθρέφτες.
Ἄνθη τῆς λεμονιᾶς
λουλούδια τοῦ ἀνέμου
στεφάνωσέ τον Ἄνοιξη
τὸν κλώθει ὁ θάνατος.

Ο "εκτροχιασμός" της Δημοκρατίας...