Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Πάσχα Ρωμέικο.


 Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ήτο ο μπαρμπα-Πύπης, ο γηραιός φίλος μου, και κατέβαινεν εις Πειραιά διά ν΄ ακούση το Χριστός ανέστη εις τον ναόν του ομωνύμου και προστάτου του, διά να κάμη Πάσχα ρωμέικο κ΄ ευφρανθή η ψυχή του. Και όμως ήτο... δυτικός.
Ο μπαρμπα-Πύπης ήτο Ιταλοκερκυραίος απλοϊκός, Ελληνίδος μητρός, Έλλην την καρδίαν, και υφίστατο άκων ίσως, ως και τόσοι άλλοι, το άπειρον μεγαλείον και την άφατον γλυκύτητα της εκκλησίας της Ελληνικής. Εκαυχάτο ότι ο πατήρ του, όστις ήτο στρατιώτης του Ναπολέοντος Α΄, “είχε μεταλάβει ρωμέικα”, όταν εκινδύνευσε ν΄ αποθάνη, εκβιάσας μάλιστα προς τούτο, διά τινων συστρατιωτών του, τον ιερέα τον αγαθόν. Και όμως όταν, κατόπιν τούτων, φυσικώς του έλεγέ τις: “Διατί δεν βαπτίζεσαι, μπαρμπα-Πύπη”, η απάντησίς του ήτο ότι άπαξ εβαπτίσθη, και ότι ευρέθη εκεί.
Φαίνεται ότι οι Πάπαι της Ρώμης με την συνήθη επιτηδείαν πολιτικήν των, είχον αναγνωρίσει εις τους ρωμαιοκαθολικούς των Ιονίων νήσων τινά των εις τους Ουνίτας απονεμομένων προνομίων, επιτρέψαντες αυτοίς να συνεορτάζωσι μετά των ορθοδόξων όλας τας εορτάς. Αρκεί να προσκυνήση τις την εμβάδα του ποντίφηκος, τα λοιπά είναι αδιάφορα.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΗΡΑ 745.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ


 Nα τον στείλουν Ελλάδα για επικεφαλής προγράμματος αύξησης παραγωγικότητας στο δημόσιο. ΓΖ
Στο Μέντεν (Menden) του κρατιδίου Ζάουερλαντ (Sauerland) της Γερμανίας δημοτικός υπάλληλος έστειλε e-mail στους συναδέλφους του μετά την συνταξιοδότησή του με το οποίο ευχαριστούσε την πόλη για τους μισθούς 14 ετών στη διάρκεια των  οποίων δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Όπως αναφέρει στο ηλεκτρονικό γράμμα, η διοίκηση του δήμου του αφαιρούσε συστηματικά και εσκεμμένα αρμοδιότητες . Παράλληλα προσλάμβανε νέους συνεργάτες, μόνο και μόνο γα να μη μείνει στον ίδιον καμία δουλειά να κάνει.
Από το 1998, λεει , ήταν παρόν αλλά δεν ήταν εκεί. «Έτσι προετοιμάστηκα με τον καλύτερο τρόπο για την σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Die Welt” ο δήμαρχος του Μέντεν καταλογίζει στον πρώην υπάλληλό του πολύ προβληματικό χαρακτήρα και το γράμμα του προκαλεί μεγάλη δόση θυμού.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τις εκλογές στην Ελλάδα


Απίθανη θεωρεί μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα επιτρέψουν την ανάδυση ασταθών πολιτικών δυνάμεων.
Η ελληνική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Goldman Sachs για την επόμενη μέρα των εκλογών, έχει υποστεί σημαντική μεταβολή.
Ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντρο-δεξιά (Νέα Δημοκρατία, ή ΝΔ) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Η άνευ όρων υποστήριξη που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δώσει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο δίλημμα: Είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της λιτότητας προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και εκείνων που αντίκειται στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο ρουκετοπόλεμος της Χίου στα ξένα Μέσα (ΒΙΝΤΕΟ)...

Ο "πόλεμος" ανάμεσα στις δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής είναι σκληρός κάθε χρόνο. Φέτος κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα απο τις εικόνες που ... μεταδίδει το Russia Today.
Κάποιοι λένε οτι ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια , από τα παιδιά των δύο ενοριών που έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες και στη συνέχεια άρχισαν να εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν απο τα κανονάκια.
Τα χρόνια πέρασαν και τα κανονάκια έγιναν ρουκέτες που ρίχνει η μία εκκλησία στην άλλη κάθε χρόνο την Ανάσταση..
http://nonews-news.blogspot.com

Keiser: «To χρέος της Ελλάδας δεν προέρχεται από την Ελλάδα»

 Ο γνωστός και αιρετικός οικονομικός αναλυτής Max Keiser στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δορυφορικού τηλεοπτικού Russia Today, απάντησε σε κάποια ερωτήματα που αφορούν στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα.
"Το απίστευτα δυσανάλογο χρέος της Ελλάδας έχει, στην πραγματικότητα, συσσωρευθεί σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο και φορτώθηκε στον ισολογισμό της Ελλάδας", δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής, και περιέγραψε στην κατάσταση ως "οικονομικό ολοκαύτωμα".
"Το χρέος της Ελλάδας δεν προέρχεται από την Ελλάδα", είπε ο Keiser.
"Προέρχεται από αυτές τις άλλες χώρες, που έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως χωματερή τοξικού χρέους. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να αποπληρώσει αυτό το τοξικό χρέος ο ελληνικός λαός. Αλλά εξυπακούεται ότι οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το χρέος. Επομένως, σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός οικονομικού ολοκαυτώματος".
Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τις επόμενες ώρες ψηφοφορία για ένα νέο Μνημόνιο, του οποίου την επικύρωση απαιτούν οι δανειστές, προτού χορηγήσουν στη χώρα ένα νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω περικοπές και μια συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικούς χρέους.

Nomura: Αβεβαιότητα για τις εκλογές της 6ης Μαΐου


Καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις στο Βορρά και το Νότο της Ευρωζώνης βλέπει σε ειδική της έκθεση η...

NOMURA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες, «η Ευρωζώνη μοιάζει με οικοδόμημα στηριγμένο σε ρηχά θεμέλια, που προσπαθεί να αντέξει έναν οικονομικό και πολιτικό σεισμό».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα μάτια και τα αυτιά των αναλυτών του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων, είναι στραμμένα στις εκλογές της 6ης Μαίου και ειδικότερα στους συσχετισμούς δυνάμεων που μπορεί να προκύψουν με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της NOMURA, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ειδικότερα την ύφεση που βαθαίνει, την αυξανόμενη ανεργία, τη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βέβαια την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ ευρώ που αφορά στην επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα.

Πρεμιέρα για την εκπομπή του Τζούλιαν Ασάνζ με καλεσμένο-έκπληξη


Θα μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today από την Τρίτη 17η Απριλίου


 Η τηλεοπτική εκπομπή διαλόγου την οποία θα παρουσιάζει ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και θα μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today θα αρχίσει να προβάλλεται την Τρίτη, 17η Απριλίου, όμως ο κατάλογος των καλεσμένων του θα παραμείνει μυστικός, ανακοίνωσε χθες το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο χρηματοδοτείται από την ρωσική κυβέρνηση.
Ο Ασάνζ, που συνεχίζει να τελεί υπό κατ' οίκον σύλληψη στην Αγγλία προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση —που ο ίδιος διαψεύδει και υποστηρίζει ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου με στόχο να εκδοθεί στις ΗΠΑ— γύρισε την εκπομπή "The World Tomorrow" ("Ο Κόσμος Αύριο") στη Βρετανία.

Quiz: Ποια είναι η χώρα όπου:

1. Δεν υπήρχαν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ηλεκτρισμός ήταν δωρεάν για όλους τους πολίτες της.

2. Δεν υπήρχαν τόκοι στα δάνεια. Οι τράπεζες της ήταν κρατικές και τα δάνεια δίνονταν, σύμφωνα με το νόμο, σε όλους τους πολίτες της με μηδενικό (0%) επιτόκιο.
3. Η κατοικία θεωρείτο ένα ανθρώπινο δικαίωμα στη χώρα.
4. Όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια λάμβαναν 60.000 δηνάρια (περίπου 50.000 δολάρια ΗΠΑ) από τη κυβέρνηση για να αγοράσουν το πρώτο τους διαμέρισμα και για να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της οικογένειας τους.
5. Η παιδεία και οι ιατρική περίθαλψη ήταν... δωρεάν. Πριν την άνοδο του ηγέτη τους στην εξουσία, μόνον το 25% των κατοίκων ήξεραν ανάγνωση και γραφή. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 83%.
6. Όσοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη, λάμβαναν δωρεάν αγροτική γη, δωρεάν αγροτική κατοικία και δωρεάν εξοπλισμό για να ξεκινήσουν τις φάρμες τους.

Θεαματική συρρίκνωση των ανισοτήτων στη Λ. Αμερική



Το γράφημα αυτό δείχνει τη χρονική εξέλιξη της ανισότητας, δια του δείκτη Gini, στη Λατινική Αμερική το διάστημα από το 1996 έως το 2010. Όσο μικρότερες οι τιμές, τόσο μικρότερη και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου. Διότι, επαναλαμβάνουμε, δεν έχει σημασία μόνο πόσος πλούτος παράγεται, αλλά το πώς διαμοιράζεται.
Το γράφημα χωρίζεται σε τρεις περιόδους, αναλόγως με τη βιαιότητα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Παρατηρούμε ότι μέχρι περίπου το 2000 που ακολουθούσαν πολιτικές κατά το γράμμα της συναίνεσης της Ουάσινγκτον, η ανισότητα ανέβαινε. Από το 2000 όμως και μετά που σχεδόν ολόκληρη η Λατινική Αμερική πήρε στροφή προς τα αριστερά, η ανισότητα πήρε την κατηφόρα.
Στην ίδια δε περίοδο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε. Μπορεί να συρρικνώθηκε κατά 2.9% το 2009, αλλά το 2010 ξαναγύρισε στα παλιά, μ.ο. 4.2% για την ήπειρο.


Πηγή (via Krugman NYT)

Τα κόκκινα αβγά και τα 2.500 χρόνια ιστορίας

Κόκκινα αβγά, τσούγκρισμα, ευχές. Οι Έλληνες και φέτος γιορτάζουν το Πάσχα, τηρώντας όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα αναλλοίωτα. Σαν να θέλουν για λίγο να ξορκίσουν τον κακό δαίμονα που λέγεται οικονομική κρίση που τους τελευταίους μήνες έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας. Πόσο παλιό είναι όμως το έθιμο το βαψίματος των αβγών σε χρώμα κόκκινο και τι συμβολίζει η επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος; Τα κόκκινα αβγά είναι ένα έθιμο με πάνω από 2.500 χρόνια συμβολισμού. Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες συμβολισμού του αβγού στη θρησκεία χρονολογούνται το 500 π.Χ. Στην περίοδο των Αχαιμενιδών το περσικό ημερολόγιο ήταν επηρεασμένο από τον ζωροαστρισμό και η εαρινή ισημερία, η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού τους έτους, ήταν γιορτή, όπως βλέπουμε και σε ανάγλυφο από την Περσέπολη (500 π.Χ.), όπου ευγενείς παριστάνονται να κρατούν στα χέρια αβγά.

Γκλόρια Μίκα Ντζίλα : από τις πασαρέλες όλου του κόσμου, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ…!

 Οι περισσότεροι απορούσαν για την ταυτότητα του πανύψηλου μοντέλου με την σκούρα επιδερμίδα που παρακολουθούσε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Με πατέρα από τη Γκαμπόν και μητέρα Ελληνίδα, η Γκλόρια Μίκα Ντζίλα έχει δουλέψει στις περισσότερες πασαρέλες του κόσμου, ως το κεντρικό πρόσωπο που έχει επιλέξει η L’ Oreal για τις διαφημιστικές της καμπάνιες!
Η ίδια εξηγούσε σε συνομιλητές της πως θαυμάζει τον κύριο Βενιζέλο, και πως άρχισε να παρακολουθεί την πολιτική ζωή της Ελλάδας, όταν σε ταξίδια της σε ευρωπαϊκές χώρες, τότε που ξεσπούσε η κρίση, διέκρινε να διαμορφώνεται το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την πολιτική. Έχει προηγηθεί ο αγώνας για δημοκρατία και ισότητα στη δεύτερη πατρίδα της, την Γκαμπόν, διπλωματικός ακόλουθος της οποίας ήταν ο πατέρας της.

ΔΗΜΑΡ: Αριστερή πτέρυγα του αστισμού



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

«Η Αριστερά της ευθύνης». Με αυτό το σύνθημα στο θυρεό της κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ την προεκλογική πρότασή της, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης (9/4/12). Με την αποκωδικοποίηση αυτού και μόνον του αυτοχαρακτηρισμού η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στον αστερισμό των αστικών πολιτικών δυνάμεων που αναγορεύονται σε δυνάμεις ευθύνης με την έννοια βέβαια της πιστής σύμπραξης στη νεοφιλελεύθερη επέλαση και την ακραία μνημονιακή της έκφραση. Ταυτόχρονα, οδηγεί στο βολικό για το σύστημα συνειρμό ότι, αφού η ΔΗΜΑΡ είναι η «υπεύθυνη Αριστερά», η άλλη Αριστερά, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό αντιπαρατίθεται στο Μνημόνιο, είναι η ανεύθυνη και αναξιόπιστη Αριστερά.