Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα στο Μητροπάνο

«Καθαρή εντολή» ζητά ο Σαμαράς

Με 412 υποψήφιους στις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας κατέρχεται η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, «οι μισοί περίπου είναι νέα πρόσωπα, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση στους προερχόμενους από τη νεολαία, αλλά και σε νέους επιστήμονες». Διαβάστε τον κατάλογο με τους υποψηφίους ανά εκλογική περιφέρεια.
Με το σύνθημα «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», το οποίο προέταξε ο Αντώνης Σαμαράς, θα δώσει η Νέα Δημοκρατία τη μάχη των εκλογών της 6ης Μαΐου.
 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Ψυχάρης, ο Προκοπής Παυλόπουλος, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο Μανώλης Μαυρομάτης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία «μετακομίσε» από το Ρέθυμνο, είναι ορισμένα από τα ονόματα του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Α' Αθήνας.

Γαλλία: Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση



Πέντε ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία οι προεκλογικές διαδικασίες κορυφώνονται με το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ και τις νέες δημοσκοπήσεις που φέρνουν στην ίδια θέση τους δύο μεγάλους αντιπάλους.
Στο ντιμπέιτ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2 συμμετείχανπέντε υποψήφιοι και πέντε εκπρόσωποι των επικρατέστερων .... υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ευά Ζολί, ο Φιλίπ Πουτού, ο Νικολά Ντυπόν-Ενιάν, η Ναταλί Αρτό και ο Ζακ Σεμινάντ ήταν οι υποψήφιοι που έδωσαν το παρόν στο ντιμπέιτ, απέναντι στους εκπροσώπους τύπου των επικρατέστερων υποψηφίων.

Η Αργεντινή εθνικοποίησε την εταιρία πετρελαίων!


Η Αργεντινή (που εμείς λέμε "να μην γίνουμε Αργεντινή", τρομάρα μας) εθνικοποίησε τον πετρελαϊκό κολοσσό YPF-Repsol, ισπανικών συμφερόντων, η διοίκηση του οποίου κατηγορείται από το Μπουένος Αϊρες ότι τα κέρδη που βγάζει στην Αργεντινή δεν τα επενδύει εκ νέου! Δηλαδή όπως κάνουν όλες οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα! Για απατεώνες τύπου Siemens ή ThyssenKrupp Marine Systems, ΜΑΝ κλπ δεν συζητάμε, φυσικά, είναι αυτονόητο.

Ήδη, αρκετές επαρχίες της χώρας όπως το Τσουμπούτ, το Νεουκέν και η Σάντα Κρους, αποφάσισαν να διακόψουν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης που είχε η ισπανική εταιρεία, επικαλούμενες την έλλειψη επενδύσεων.
Η YPF-Repsol (την οποία ελέγχουν οι Ισπανοί της Repsol σε ποσοστό 57,43%) είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος και πλάτος της αργεντινής επικράτειας, με 13.500 εργαζόμενους.

Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος

 Μία σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου έσβησε την Τρίτη. Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας πίσω μία σημαντική διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, επισκέφθηκε την εταιρεία Κολούμπια. Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο δούλεψε στα «Ξημερώματα». Όταν αναφερόταν στον Γ.Ζαμπέτα έλεγε πως ήταν «ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Γιατί δεν θέλουν να χαμογελάμε;

imageΤου Σταύρου Θεοδωράκη

Τον τελευταίο καιρό, στη γειτονιά μου συναντώ μια γυναίκα. Τη μια τη βρίσκω έξω από το σπίτι μου, την άλλη στον πίσω δρόμο, την άλλη στην πλατεία. Είναι κανονική σε ύψος, κανονική σε βάρος, μελαχρινή με λίγες άσπρες ρίζες και μεγάλα μαύρα γυαλιά. Την πρώτη φορά ήταν ακριβώς στην πόρτα μου. Την προσπέρασα με ένα «καλημέρα». Πριν στρίψω στην γωνία γύρισα και την κοίταξα. Σκούπιζε αργά και προσεκτικά. Λες και ήταν σπίτι της. Κάθε δυο τρία μέτρα δημιουργούσε ένα μικρό λόφο από σκουπίδια τον οποίο στην συνέχεια άδειαζε σε ένα καρότσι. Το φωσφοριζέ γιλέκο του Δήμου τής έπεφτε μεγάλο αλλά δεν του έδινε και πολύ σημασία. Στην απέναντι μεριά του δρόμου ένας άντρας φαινόταν να παρακολουθεί τα βήματά της. Προχωρούσε αυτή, προχωρούσε και αυτός. Σκούπιζε αυτή, σταμάταγε αυτός. Την επόμενη φορά που την συνάντησα ο άντρας ήταν ξανά κοντά της. Μάζευε κάτι σακούλες που εξείχαν κάτω από ένα παρκαρισμένο αμάξι. Ποιος είναι; Δεν τόλμησα να ρωτήσω αλλά άλλαξα τον χαιρετισμό και από το «καλημέρα» πέρασα στο «γεια σας». Το σκηνικό επαναλήφθηκε δυο τρεις φορές, μέχρι που χθες η συνομιλία μας προχώρησε. Οι γιορτές - έστω και αυτές οι κουτσουρεμένες από ανεμελιά - προσφέρονται για μερικές κουβέντες παραπάνω.

Να μπει και η Χρυσή Αυγή στη Βουλή

Άλκης Γαλδαδάς Άλκης Γαλδαδάς

Πριν από λίγες μέρες στην εφημερίδα International Herald Tribune, που συνδέεται άμεσα με τους New York Times, το φιλέτο της πρώτης σελίδας, αμέσως κάτω από τον τίτλο δηλαδή, το είχαν με το σπαθί τους θα έλεγα, δικοί μας. Όχι απλά Έλληνες αλλά Έλληνες μεγάλου κυβισμού. Ο Παναγιώταρος και ο κύκλος του. Μαύρες μπλούζες, με το Έψιλον το αρχαϊκό κεντημένο στο μέρος της καρδιάς, ύφος πολύ σοβαρό, χέρια σταυρωμένα αποφασιστικά, μόνο ο Παναγιώταρος έχει το αριστερό στην τσέπη και κάτι κρατάει. Ο νους μου έτρεξε αμέσως στις μανάδες τους και στη δική μου. Πόσο περήφανες θα ένοιωσαν χθες ενώ η δική μου πού τέτοιες χαρές. Μπράβο τους.
Στη Λαϊκή Αγορά του Παπάγου (σύμπτωση, σύμπτωση) είχαν πάει να μοιράσουν φυλλάδια και να εξηγήσουν το προεκλογικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής. Εκεί τους συνάντησαν και οι άνθρωποι της εφημερίδας. Με δυο λόγια, το μήνυμα, όπως απαθανατίστηκε στο πρωτοσέλιδο, το γράφω και στα Αγγλικά έτσι για εξάσκηση, είναι: «For a clean Greece, only for Greeks, a safe Greece». Και όπως είναι γνωστό οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής τώρα πλέον δεν μοιράζουν μόνο φυλλάδια αλλά είναι διαθέσιμοι για πολλά. Τους παίρνεις τηλέφωνο και σε συνοδεύουν στην Τράπεζα για να εισπράξεις τη σύνταξή σου με ασφάλεια. Και στη Λαϊκή Αγορά υποθέτω αντίστοιχα τους λες και σε πηγαίνουν σώο μέχρι το σπίτι το ματσάκι το μαϊντανό. Και μπράβο τους δηλαδή.