Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων


To 1974 υπήρξε μια χρονιά κατάρρευσης για τη δικτατορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία,καθώς σαν σήμερα (25/4) ακριβώς πριν από 38 χρόνια, το 50ετές καθεστώς στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, λάμβανε τέλος…

Γράφει ο Γιάννης Νέγρης jnegris@i-jukebox.gr

Η 25η Απρίλη 1974, γράφτηκε στην πορτογαλική ιστορία ως η ημέρα της Επανάστασης των Γαρυφάλλων (Revolucao dos Cravos). Για σχεδόν 50 χρόνια, από το 1926, η χώρα ζούσε σε φασιστικό καθεστώς, το επονομαζόμενο, από το 1932, Estado Novo (Νέο Κράτος), υπό τον Antonio de Oliveira Salazar και έπειτα τον Marcelo Caetano. Το Estado Novo υπήρξε, άλλωστε, το πλέον μακρόχρονο αυταρχικό καθεστώς της Δυτικής Ευρώπης.
Το μεσημέρι της 25/4/1974, κίνημα χαμηλόβαθμων στρατιωτικών με επικεφαλής τον Otelo Saraiva de Carvalho, έδωσε το σύνθημα της αντίστασης από ραδιοφώνου, με τα τραγούδια E Depois do Adeus (Και Μετά το Αντίο)του Paulo de Carvalho – που είχε εκπροσωπήσει, λίγες ημέρες πριν, την Πορτογαλία στη Eurovision - και το (απαγορευμένο, έως τότε) Grandola, Vila Morena (Γκράντολα, Μελαψή Πόλη), του αντιστασιακού τραγουδιστή,Zeca Afonso.

Η πρόκληση του Καραμανλή: 120 λέξεις σε δυόμισι χρόνια!


Γιώργος Καρελιάς
Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια για να δεήσει ο Κώστας Καραμανλής να «μιλήσει». Για την ακρίβεια, δεν ακούσαμε τη φωνή του. Δεν «κουράστηκε» να πάει σε ένα τηλεοπτικό στούντιο και να μιλήσει για μια ώρα. Ούτε καν να εκμεταλλευθεί τις κομματικές συνάξεις και να «σπαταλήσει» λίγα λεπτά, για να ακούσουν, έστω οι ψηφοφόροι του δικού του κόμματος, τη φωνή του.
Η «κούρασή» του βγήκε όλη σε 120 λέξεις. Τόσες μετρήσαμε στη γραπτή δήλωσή του, με την οποία μας καλεί να στηρίξουμε τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Δέκα τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.
Ουδείς ψόγος γι’ αυτό. Συνεπής προς το κόμμα του είναι. Αλλά μόνο αυτό θέλουν να ακούσουν οι πολίτες-έστω οι πολίτες που ψηφίζουν ΝΔ- από τον πρώην πρωθυπουργό;
Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη επι δυόμισι χρόνια να δώσει μια εξήγηση για τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεών του; Πεντέμισι χρόνια ήταν πρωθυπουργός, καλύπονται μόνο από 120 λέξεις;
Τι έγινε και εκτροχιάστηκε έτσι η ελληνική οικονομία;

Ολοκληρώνεται σήμερα το "Ζάππειο 4"

Ν. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Έχω βαρύ πένθος για τον Νίκο
"Ζάππειο 1", "Ζάππειο 2","Ζάππειο 3","Ζάππειο 4","Ζάππειο...ν",. Θα ξεπεράσει και τα επεισόδια του "Άγνωστου πόλεμου" του Φώσκολου !!!!

Την πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Ζάππειο ετοιμάζει σήμερα όλη τη μέρα ο Σαμαράς. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν τύχει τρίμηνης επεξεργασίας και σήμερα ολοκληρώνονται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των στόχων. Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι η πρόταση θα είναι κοστολογημένη και άμεσα εφαρμόσιμη όπως και το αντίστοιχο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο κανένα κόμμα δεν κατάφερε να αντιπολιτευτεί ουσιαστικά καθώς ήταν επαρκές μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.

Ρέμος και Χατζηγιάννης στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά


Αλλού ο Ρέμος , αλλού ο Πύρρος. ... Χάλασε η κοινωνία ΓΖ
Σχόλιο ecoleft: Καλά ο Ρέμος και ο Χατζηγιάννης ήταν εκεί, αλλά οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα του κυρίου Σαμαρά που πήγαν;
Τη δέσμευσή του για μια εθνική πολιτική για τον πολιτισμό, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την πρότασή του για ένα ενιαίο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολιτιστικό πάρκο στην περιοχή από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το Πολυτεχνείο, έργο που, όπως είπε, μπορεί να γίνει με χορηγίες.

Οι γυναίκες στις Αρχαίες Θρησκείες και η άνοδος της Πατριαρχικής Παράδοσης


Η υψηλότερη και πιο σεβαστή θεότητα που λατρεύθηκε από τους πρωϊμότερους πολιτισμούς ήταν η Μάνα Γη.
Η μητέρα Θεά. ή απλώς «Η Μητέρα». Τα αρχαιότερα αγάλματα Θεάς που έχουν βρεθεί, έχουν ηλικία 35.000 ετών. Από την στιγμή που είναι το θηλυκό που έχει την ικανότητα να ...;
Η υψηλότερη και πιο σεβαστή θεότητα που λατρεύθηκε από τους πρωϊμότερους πολιτισμούς ήταν η Μάνα Γη.
Η μητέρα Θεά. ή απλώς «Η Μητέρα». Τα αρχαιότερα αγάλματα Θεάς που έχουν βρεθεί, έχουν ηλικία 35.000 ετών. Από την στιγμή που είναι το θηλυκό που έχει την ικανότητα να κουβαλάει τη ζωή, να την φανερώνει και να την μεγαλώνει, και επιπλέον με ένα μηνιαίο κύκλο όπως της ιερής σελήνης κάτι που την συνδέει με την ισχυρή δύναμη της, δεν είναι περίεργο πως η ίδια η Φύση θεωρείτο θηλυκή.
Η μήτρα από όπου όλοι προήλθαμε θα είναι επίσης και ο τάφος μας.. Οι γυναίκες στις εποχές εκείνες με σεβασμό θεωρούντο ως οι δωρητές αλλά και οι καταστροφείς της ζωής.

ΗΠΑ: Ομογενείς στα ψηφοδέλτια επικρατείας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.



Την επιλογή Ελληνοαμερικανών στα ψηφοδέλτια Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προβάλλουν ομογενειακά ΜΜΕ.
Πρόκειται για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ Θεόδωρο Καρυώτη, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον επιστήμονα και επιχειρηματία Σωτήριο Βαχαβιώλο, που συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο δρ. Καρυώτης, ο οποίος ασχολείται για πολλά χρόνια με το ζήτημα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τοποθετήθηκε στην 4η θέση του ψηφοδελτίου, και ο δρ. Βαχαβιώλος, ο οποίος είναι πρόεδρος των τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας των Ανατολικών Πολιτειών Αμερικής, στην 10η θέση. Οι δυο διακεκριμένοι ομογενείς δήλωσαν ότι η επιλογή τους αποτελεί «αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς» του Ελληνισμού της Διασποράς.

Η ΑΟΖ Είναι η πιο Κρίσιμη Θαλάσσια Ζώνη για τα Ελληνικά Συμφέροντα...

Θ. Καρυώτης 
Ένα επιφανές μέλος της ομογένειας μας, ο Θεόδωρος Καρυώτης καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέρυλαντ, γνωστός και ο «πατέρας της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μιλάει στον «Κόσμο του Επενδυτή» για την οικονομική κρίση, τα πλεονεκτήματα της ελληνικής ΑΟΖ, τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και για τα διδάγματα που προκύπτουν από την υιοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και τις έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα

1.H Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Πως φτάσαμε εδώ;
Δε νομίζω ότι υπάρχει εύκολη απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Η πιο εύκολη απάντηση είναι αυτή που αναφέρει ότι το κακό ξεκίνησε όταν έγινε Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και νομίζω ότι είναι εντελώς λανθασμένη. Όταν ο Ανδρέας (ο μοναδικός πολιτικός που ήταν γνωστός με το μικρό του όνομα) ανέλαβε την εξουσία υπήρχε ένας λαός που δεν περνούσε και τόσο καλά με τις συντηρητικές κυβερνήσεις μετά τον παγκόσμιο πόλεμο.

Εκδηλώσεις μνήμης για την 97η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων


 Τιμήθηκε από την αρμενική κοινότητα η 97η επέτειος έναρξης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία στο Γερεβάν, με την ευκαιρία της 97ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όρο που απορρίπτει η Τουρκία. Από το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε ένα μνημείο στην κορυφή ενός λόφου της αρμενικής πρωτεύουσας για να αφήσει λουλούδια και να ανάψει κεριά στη μνήμη των θυμάτων.
"Σήμερα υποκλινόμαστε, όπως πολλοί ακόμη άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στη μνήμη των αθώων θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας", δήλωσε ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν. Η 75χρονη Τσοβινάρ Τουμασιάν μετέβη στο σημείο αυτό για να τιμήσει κυρίως τη μνήμη του πατέρα της ο οποίος, όπως διηγείται, σκοτώθηκε εκείνη την εποχή ενώ προσπαθούσε να σώσει γυναίκες και παιδιά από τις τουρκικές δυνάμεις. Αν οι Τούρκοι "δεν αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία, δεν θα το κάνουν ποτέ. Πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου όλος ο κόσμος θα ξεχάσει", τόνισε.

Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές.

«Η λιτότητα οδηγεί τους ανθρώπους στην απελπισία»


 Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη 

Στη λιτότητα επιρρίπτει την άνοδο της Ακροδεξιάς ο Φρανσουά Ολάντ, ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και φαβορί για τη νίκη στις 6 Μαΐου, αφού όπως είπε παντού στην Ευρώπη «οδηγεί τους ανθρώπους στην απελπισία». Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεσμεύτηκε ακόμη μία φορά να επανεστιάσει, εφόσον εκλεγεί, την οικονομία στην ανάπτυξη.
 Παράλληλα, αναγνώρισε πως πολλοί από αυτούς που ψήφισαν ακροδεξιά την Κυριακή στη γαλλική κάλπη εξέφραζαν «κοινωνική οργή» και υποσχέθηκε να τους υπερασπίσει από τη «χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση και μια Ευρώπη που αποτυγχάνει». Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση χρέους, ήταν η απάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου - της ίδιας που είχε χαρακτηρίσει εντούτοις τη Δευτέρα «ανησυχητικό» το ποσοστό ρεκόρ το οποίο απέσπασε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο εκλογικό γύρο.

Γαβριέλα Ουσάκοβα: Η θρυλική πόρνη της Αθήνας


Είναι η μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής. Με μια ταραχώδη ζωή και έναν τραγικό θάνατο, η Γαβριέλα Ουσάκοβα παραμένει μέχρι και σήμερα ένας αστικός θρύλος της Αθήνας.
Η “πλανεύτρα των Αθηνών” όπως την αποκαλούσαν, μπορεί να ήταν διάσημη για τα κάλλη της στον αντρικό πληθυσμό της περιοχής, έγινε όμως κυρίως γνωστή για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο, στοιχεία που έκαναν τους γείτονές της να τη λατρέψουν μέχρι τέλους.
"Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα”. Αυτή η φράση της αναγράφεται στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της, αλλά οι άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά μιλούν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της.

Μήπως δεν είμαστε φωνές βοώντων εν τη ερήμω;...


 Μήπως όλοι εμείς που γράφουμε ή σχολιάζουμε είτε σε μπλογκ, είτε σε μικρές ιστοσελίδες στο Ιντερνέτ, είτε σε επαρχιακές εφημερίδες ή σε εφημερίδες της ομογένειας δεν είμαστε τελικά «εντελώς» φωνές βοώντων εν τη ερήμω; Μήπως όσο μικρή κι αν είναι η επιρροή καθενός μας, όταν γινόμαστε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, τελικά ασκούμε κάποια επιρροή; Μήπως, αν δεν ήμαστε εμείς τα αργυρώνητα ΜΜΕ θα περνούσαν αβρόχοις ποσί την προπαγάνδα τους; Μήπως έστω με τις μικρές, αλλά χιλιάδες φωνές μας αποτελούμε τα τριβόλια που δυσκολεύουν την «αρμονική» γραμμή που έχει δοθεί απ’ έξω και από μέσα και δυσκολεύουμε κάμποσο τη ζωή τους;
 Όλοι εμείς έχουμε κατά καιρούς θέσει στον εαυτό μας το ερώτημα: γιατί να χαλάω το χρόνο μου παλεύοντας απέναντι στους δυνατούς ή σε ένα λαό που σε μεγάλο βαθμό δε... νοιάζεται για τη μοίρα του και πολύ περισσότερο δε θέλει να ακούει πικρές αλήθειες; Ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος που έχω περάσει από αυτό το στάδιο, ούτε ο μόνος που κάποια στιγμή ένοιωσα την ματαιότητα των ματαιοτήτων και αποφάσισα να μην ξαναγράψω. Κι όπως και πολλοί άλλοι δεν κράτησα την υπόσχεσή μου και μετά από λίγο ή περισσότερο καιρό ξαναμπήκα στην πάλη.

Αντιρατσιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Ομονοίας για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που στρέφεται ενάντια στους μετανάστες. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι «φυλακές» όπως τις χαρακτήρισαν εκπρόσωποι των μεταναστών και των συγκεντρωμένων, δημιουργούν νέο κύμα ενίσχυσης της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής. Οι εκπρόσωποι από την ΑΝΤΑΡΣΥ, το ΣΥΡΙΖΑ, Ο.Κ.Δ.Ε. και άλλοι ομιλιτές χαιρέτισαν την διαδήλωση και δήλωσαν πλήρη αντίθεση στα νέα αυτά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον κοινωνικό κανιβαλισμό, καθώς και την είσοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των μεταναστών μίλησαν για «φυλακές» σε ανθρώπους που ζητούν δουλειά και πολιτικό άσυλο στη χώρα. Χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς τη Βουλή με συνθήματα εναντίον του φασισμού και των νεοναζί. Το πλήθος διαλύθηκε στην πλατεία Ομονοίας, ανανεώνοντας το «ραντεβού» της διαμαρτυρίας εναντίον των πρόσφατων μέτρων κατά των μεταναστών, τις προσεχείς ημέρες.

Επιτέλους, μίλησε!

 Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 2,5 περίπου χρόνια μετά την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ, προχώρησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στον νυν πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
 Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:
«Το κυρίαρχο ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα και, πάνω απ’ όλα, επείγει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την αδιέξοδη δίνη της ύφεσης.
Η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και χρονικό ορίζοντα τετραετίας.
Διαφορετικά η πρωτοφανής περιπέτεια που βιώνει ο τόπος μπορεί να επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και εθνικά.

Κατασχέσεις επιδομάτων ακόμη και 300 ευρώ από τράπεζες

 Καταγγελίες για κατασχέσεις επιδομάτων ακόμα και των 300 ευρώ από τράπεζες φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν ολοκληρωθεί, αλλά παραμένουν εμπόδια γραφειοκρατικού κυρίως χαρακτήρα.
Πηγές του υπουργείου δεν αποκλείουν οι καθυστερήσεις να σχετίζονται με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η βελτίωση των ρυθμίσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή του μέτρου για την πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και μισθών των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Κι αυτό για να διασφαλιστεί το ακατάσχετο του μισθού από ένα συγκεκριμένο ποσό και κάτω.

Πανό για την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο


thumbΠανό αλληλεγγύης προς την Ελλάδα σήκωσαν στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο, μέλη του «Συνασπισμού για την αντίσταση», του βρετανού πολιτικού Τόνι Μπεν. Το πανό έγραφε «Can't pay won't pay, solidarity with Greece» (δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν θα πληρώσουμε, αλληλεγγύη προς την Ελλάδα) και σύμφωνα με τα μέλη του συνασπισμού, πρόκειται για μία συμβολική κίνηση ενόψει της επίσκεψης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Λονδίνο. Οι αρχαιολόγοι υλοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης για τις περικοπές δαπανών στον κλάδο τους.


πηγή: newsbeast.gr

“Να φυσάγατε όλοι μαζί, θα φεύγαμε”

Θέμης Τζήμας 
Η φράση ανήκει στο Στυλιανό Παττακό και μεταδόθηκε στην εκπομπή “Νέοι Φάκελοι” τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι ίσως ό,τι άξιζε από αυτό το ντοκυμανταίρ για τη χούντα. Απευθυνόταν με έντονη δόση ειρωνείας, από το δικτάτορα στους αντιστασιακούς όπως ο ίδιος είπε και είχε να κάνει με την έλλειψη αντίστασης την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος.
Φυσικά ο πρώην δικτάτορας παραλείπει να πει ότι είχαν ήδη συλλάβει χιλιάδες αγωνιστών εξουδετερώνοντας τους όποιους εν δυνάμει πυρήνες αντίστασης. Ωστόσο έχει ένα δίκιο: η 21η Απριλίου ήταν μια μέρα ήττας για το δημοκρατικό και λαϊκό κίνημα, διότι αντί να κατεβούν χιλιάδες λαού στους δρόμους των πόλεων, η συντριπτική πλειοψηφία, αιφνιδιάστηκε, φοβήθηκε και βρέθηκε σε σύγχυση. Ηττήθηκε κι έτσι η ανατροπή της χούντας δεν ήρθε, παρά μόνο αρκετά χρόνια αργότερα και με τεράστιο κόστος για τον ελληνισμό.

Σόιμπλε: Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο «θα επικυρωθεί από όλες τις χώρες» !

Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο «θα επικυρωθεί από όλες τις χώρες» όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε με νόημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρκέστηκε στο να επαναλάβει την αντίθεσή του προς τα ευρωομόλογα, που ζητεί ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο κ. Ολάντ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και φαβορί στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο στις 6 Μαΐου, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο δημοσιονομικό σύμφωνο αν αυτό δεν συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.
Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί επίσης την έκδοση ευρωομολόγων, δηλαδή την αμοιβαιοποίηση του χρέους στη ζώνη του ευρώ για να αποτραπεί η επίθεση των χρηματο-πιστωτικών αγορών προς ορισμένες χώρες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ κάλεσε επίσης τη Γερμανία να δεχτεί αυτή τη λύση.

Η συνάντηση της Αριστεράς με τον πολιτισμό δεν είναι μόδα.

 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Απόψεις και παραστάσεις για τις πολλαπλές διαστάσεις της καπιταλιστικής κρίσης και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.
 
Συντρόφισσες και Σύντροφοι Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να συζητάμε με ανθρώπους που ο πολιτισμός είναι η ίδια ζωή τους.

Στην διάρκεια αυτής της κρίσιμης εκλογικής μάχης, ερχόμαστε σε συνεχή επαφή με τα προβλήματα, την ανασφάλεια, την ανάγκη και την θέληση των ανθρώπων να σταθούν όρθιοι. Μέσα στις συνθήκες αυτές η συνάντηση με τους ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού είναι μια εντελώς ιδιαίτερη συνθήκη. Γιατί προφανώς πρόκειται για ανθρώπους που διεκδικούν όπως και κάθε άλλος το δικαίωμα να ζουν να εργάζονται και να δημιουργούν με αξιοπρέπεια. Αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για έναν χώρο, του οποίου η δουλειά, η σκέψη, η ευαισθησία, αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία. Και βεβαίως και στην Αριστερά.

Έκθεση σοκ της ΤτΕ για ύφεση 5% και μειώσεις μισθών 10%

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος
 Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος Φωτογραφία Eurokinissi


Έκθεση-σοκ, με προβλέψεις για βαθιά ύφεση αλλά και νέες μειώσεις μισθών έδωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Γιώργος Προβόπουλος προβλέπει μειώσεις μισθών έως και 9% το 2013 και ανεργία στο 19%. Αίσθηση όμως προκαλούν και οι πολιτικές αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη εν όψει των εκλογών, με την προειδοποίηση πως αν δεν τηρηθεί το Μνημόνιο η χώρα κινδυνεύει να βγει από το ευρώ.
Σε απόσταση αναπνοής από τις εκλογές, ο Γιώργος Προβοπουλος περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο 5ο χρόνο της βαθιάς ύφεσης, στέλνει σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα ότι η χώρα αν δεν τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της θα επιστρέψει το εφιαλτικο σενάριο της εξόδου από την ευρωζώνη.
Ο διοικητής κάνει λόγο για ιστορικό διακύβευμα τονίζοντας ότι απαιτείται και κοινωνική και πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα καθώς όπως προβλέπει η:
ύφεση κοντά στο 5% (από 4,5% που εκτιμούσε το Μάρτιο)
ανεργία πάνω από 19%
μέση μείωση μισθών : 9,5%-10,3%
μείωση κατώτατων αποδοχών : 19,6%
Η ΤτΕ προβλέπει και νέα περικοπή στους μισθούς το 2013, κατά 7% κατά μέσο όρο, 3% στο δημόσιο και 9% στον επιχειρηματικό τομέα.