Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες


  Στις 11 Μαΐου του 1926, ο δικτάτορας (και παππούς του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ) Θεόδωρος Πάγκαλος, απαγόρευσε την κοντή φούστα στις γυναίκες, απόφαση για την οποία έμεινε περισσότερο γνωστός στην ιστορία.


Η διαταγή του τότε επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία με το κίνημα της 25ης Ιουνίου του 1925, ανάγκαζε τις γυναίκες να φορούν φούστα η οποία θα έπρεπε να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος, έτσι ώστε να έχουν σεμνή εμφάνιση. Για την πιστή εφαρμογή της διαταγής, τα όργανα της τάξης είχαν εφοδιαστεί με... μεζούρες, για να διαπιστώσουν εάν η κάθε γυναίκα που κυκλοφορούσε στους δρόμους ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας.

Είναι μεγάλη τύχη ...

Θέμης Ανδρεάδης "Καλέ κυρά-Μαρία"



Ήτανε τρεις αδελφωμένοι
κόμμα τελεία περισπωμένη
κόμμα τελεία περισπωμένη
ήτανε τρεις αδελφωμένοι

Ηλίας Τσιριμώκος

 Οι Τσιριμώκοι είναι διαχρονικό είδος ...ΓΖ
Ο Ηλίας Τσιριμώκος (1907- 13 Ιουλίου 1968) ήταν Έλληνας πολιτικός και Πρωθυπουργός. Γεννήθηκε στην Λαμία από οικογένεια πολιτικών. Ήταν εγγονός του πολιτικού Δημητρίου Τσιριμώκου και γιος του επίσης πολιτικού Ιωάννη Τσιριμώκου. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Το 1931 άρχισε να ασκεί στην Αθήνα το επάγγελμα του δικηγόρου και κατά οικογενειακή παράδοση από νεαρή ηλικία αναμίχθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Φθιώτιδας, τον Ιανουάριο του 1936, με το κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ ορίστηκε και εισηγητής διατάξεων περί ατομικών ελευθεριών στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Αντιτάχθηκε από τους πρώτους στο καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά. Στην περίοδο της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Σβώλο την «Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας» όπου μαζί με το ΚΚΕ, το ΣΚΕ και το ΑΚΕ δημιούργησαν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 το ΕΑΜ της κεντρικής επιτροπής του οποίου και της ΠΕΕΑ υπήρξε μέλος.

The Wall Street Journal: Ελληνικό μνημόνιο - το χρονικό μιας αποτυχίας

image  Θα μπορούσε να διαβαστεί σαν το ανάγνωσμα της ιστορίας του μνημονίου, ή σαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αποτυχίας. Αλλά το άρθρο της Wall Street Journal αναδεικνύει επίσης, και ίσως πάνω από όλα, κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον, την αδυναμία του ελληνικού συστήματος να ξεπεράσει την αντίληψη του πολιτικού κόστους και να προωθήσει, αντί οριζόντιων περικοπών, πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται δεδομένες στις περισσότερες σύγχονες οικονομίες. Και δεύτερον, τον κυνικό γερμανικό «τιμωρητισμό» που φαίνεται να πρυτάνευσε στη λογική και το σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης.
Παραθέτουμε σχεδόν αυτούσιο το άρθρο:
Δύο χρόνια μετά τη διάσωση της Ελλάδας που σκόπευε στην προστασία του ευρώ η όλη επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε μια αποτυχία που απειλεί να ξεπαστρέψει το κοινό νόμισμα.

Κουβέλης: Δεν θα συμμετέχουμε σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

 Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε τριμερή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. 
«Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», δήλωσε στο Reuters.
»Θα συμμετείχαμε σε μία προοδευτική, ευρεία κυβέρνηση... εάν ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί μας όροι, απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου και παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο κ.Koυβέλης.

ΔΗΜΑΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση

 Τον ετοίμαζαν από καιρο......


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση, ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά, βάλλοντας κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές» και «πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο», ανέφερε η ΔΗΜΑΡ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Προσθέτει ότι «με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές», ενώ τονίζει ότι με τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση. Επίσης, αναφέρει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο».