Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Αλέξανδρος Παπαναστασίου – Ελευθέριος Βενιζέλος: Οι πρωτεργάτες της Δημοκρατίας

imageΑρθρο του/της: Christianna Loupa

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις, υπάρχει δυστυχώς ένας παράγοντας ιδιαίτερα καθοριστικός για την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων. Η έλλειψη χαρισματικών πολιτικών με ήθος, αρχές και αγάπη για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Στην πραγματικότητα, η νεότερη Ιστορία αυτού του δύσμοιρου τόπου δεν είναι παρά μια δραματική πορεία ανάμεσα σε συμπληγάδες κι ένας διαρκής τιτάνιος αγώνας ενάντια σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες. Υπήρχαν όμως στιβαροί ηγέτες οι οποίοι είχαν την ικανότητα και τη θέληση να οδηγήσουν έναν ολόκληρο λαό στην έξοδο της σήραγγας.
Στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου που ταλανίζεται από τις έριδες, το πολιτειακό καθεστώς αμφιταλαντεύεται, οι κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν με ταχύτητα ανελκυστήρα, τα κινήματα έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια και η χώρα έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες, στην Ελλάδα αυτή που απεγνωσμένα ψάχνει να βρει το δρόμο της, δυο μορφές θα ξεχωρίσουν με την ισχυρή προσωπικότητά τους: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Βάλε μέσα τον Αλέξη!

 Όλη αυτή η ιστορία με τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου μου θυμίζει ποδοσφαιρικό αγώνα. Παίζει η Ελλάδα εναντίον όλων αλλά, βασικά, εναντίον του εαυτού της. Είναι το 89ο λεπτό του αγώνα, χάνουμε με 5-0 και είναι ολοφάνερο πως όλοι οι παίκτες μας είναι δωροδοκημένοι.
Κάτω από την πίεση της εξέδρας -που φωνάζει «βάλε μέσα τον Αλέξη»-, ο προπονητής αναγκάζεται να σηκώσει από τον πάγκο έναν πιτσιρικά, τον Αλέξη Τσίπρα, που εμείς δεν τον έχουμε δει ποτέ να παίζει αλλά έχουμε ακούσει πως στις προπονήσεις βγάζει μάτια και οι ειδικοί παραμιλάνε με το ταλέντο του.
Ο μικρός είναι στον ασβέστη, δένει τα κορδόνια του και ετοιμάζεται να μπει στον αγώνα.
Κάποιοι περιμένουν ο μικρός μέσα σε ένα λεπτό να περνάει συνέχεια συμπαίκτες και αντιπάλους και να βάλει έξι γκολ, ώστε να πάρουμε τη νίκη.
Μπορεί ο μικρός να βάλει έξι γκολ μέσα σε ένα λεπτό;
Όχι, δεν μπορεί.

Πλησιάζει το τέλος τους;

 Του Jagdish Keshav,  για την εφημερίδα Pravda


Καθώς γράφεται αυτό το άρθρο, πολλά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Κάποια από αυτά είναι ορατά και κάποια όχι.
Κάτι αναπάντεχο συνέβη πρόσφατα και μας θύμισε άλλες εποχές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να παραστεί στην σύνοδο κορυφής του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ και αντ’ αυτού έστειλε τον φίλο και δεξί του χέρι, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να αναλάβει να εκπροσωπήσει την Ρωσία. Μας θύμισε κάπως την ψυχροπολεμική εποχή και πιστεύω πως δεν κάνουμε λάθος. Το μήνυμα που πέρασε στην σύνοδο είναι: «Η Ρωσία είναι ισχυρή, γίνεται συνεχώς ισχυρότερη και καλό θα ήταν να το υνειδητοποιήσετε». Είχε αποτέλεσμα αυτό; Μάλλον. Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε με την ανακοίνωση της απουσίας του από τη σύνοδο του APEC που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ. Πού οδηγούμαστε, επομένως;

Slavoj Zizek: The heart of the people of Europe beats in Greece

Η ομιλία του Σλάβοϊ Ζίζεκ στο Μουσείο Μπενάκη 03/06/12

Παρίσι: «Θα τεθεί θέμα εξόδου» από το ευρώ, εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της




Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο καθώς η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία απειλεί μέσω του υπουργού Οικονομικών ότι «αναμφίβολα θα τεθεί» θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος θέτει ζήτημα παραπομπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο των χωρών που τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι «αναμφίβολα θα τεθεί» θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.