Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Σφαγή του Διστόμου


Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.

Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα την «αξιόπιστη», όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που δεσμεύτηκε να προσφέρει η ευρωζώνη για να βοηθήσει την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.
«Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη δήλωση του Eurogroup, η οποία συμπληρώνει τα μέτρα που έλαβαν οι ισπανικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ που κάνει λόγο για αξιόπιστο τείχος προστασίας στις πιο αδύναμες τράπεζες.
Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση του σχεδίου παροχής χρηματοπιστωτικής βοήθειας», σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – τρόικας οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρωζώνης


Γιάννης Βαρουφάκης http://www.avgi.gr

Σε δύο συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες, στη γερμανική “Die Zeit”, και στον σταθμό Real FM, ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά ταυτόχρονα θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το πρόγραμμα λιτότητας, επειδή δεν λειτουργεί. Αυτό το γνωρίζει, στο μεταξύ, κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος. Πριν από δύο εβδομάδες, το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί από τον μηχανισμό διάσωσης EFSF 4,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 4%. Η κυβέρνηση ενέβασε το ποσό αμέσως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αγοράσει ληξιπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επομένως, η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από μια Αρχή της Ε.Ε. για να τα δώσει αμέσως σε μια άλλη ευρωπαϊκή Αρχή. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται στη χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την οδηγούν στην καταστροφή. Πώς θα μπορέσει λοιπόν να απαλλαγεί κάποτε η Ελλάδα από το χρέος της;”.

To who is who της επικεφαλής των Οικολόγων - Πρασίνων

Ιωάννα Κοντούλη, μια μητέρα για την οικολογία

Η Ιωάννα Κοντούλη έγινε μέρος του προεκλογικού σκηνικού εκπροσωπώντας τους Οικολόγους-Πράσινους. Παρά το λουλούδι στο πέτο, έμαθε να μιλά περισσότερο για πολιτική, παρά για οικολογία.
Το καρπούζι -αυτό είναι το κλασικό μοντέλο μιας οικολογικής πολιτικής οργάνωσης: «Πράσινο απ' έξω, κόκκινο μέσα, με μαύρα σπόρια» όπως χαρακτηριστικά λέει ένας βετεράνος του χώρου. Πράσινο είναι, βέβαια, το ενδιαφέρον για την οικολογία, την αειφόρο ανάπτυξη κ.λπ., ενώ το κόκκινο συμβολίζει τον αριστερό ή, έστω, «προοδευτικό» ιδεολογικό προσανατολισμό.
Όσο για τα μαύρα σπόρια, προφανώς, είναι τα αντιεξουσιαστικά στοιχεία, μολονότι σήμερα το «καρπούζι» του οικολογικού κινήματος δεν είναι της ίδιας ακριβώς ποικιλίας όπως τη δεκαετία του '80, τότε που οι οικολόγοι, πράσινοι κ.τ.ο έκαναν την εμφάνισή τους στην πολιτική σκηνή. Εκείνη την εποχή, μια προσωπικότητα σαν την Ιωάννα Κοντούλη δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει τον τίτλο της «επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας» των Οικολόγων-Πρασίνων.

Γιατί κύριε;


 του Γιώργου Στάμου *

Στην E’ Δημοτικού, Ιούνιος 2012, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία

Ο δάσκαλος κάνει μάθημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παιδιά μου, περιλαμβάνει 27 χώρες και πολλές από αυτές έχουν το ίδιο νόμισμα, το ευρώ. Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και που ανήκει επίσης στις χώρες με ισχυρό κοινό νόμισμα, στις χώρες της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικός και πολιτικός συνασπισμός κρατών που έχει στόχο να προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών, να προστατεύει την Υγεία, την Παιδεία, την Ελευθερία, την Ασφάλεια, τη Δικαιοσύνη για τους πολίτες της που ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια …- Κύριε
- Ναι Παναγιώτη
- Είπατε ότι είναι καλό να είμαστε στην Ευρώπη;

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις ισπανικές τράπεζες


Οι χώρες της ευρωζώνης απάντησαν θετικά στο ισπανικό αίτημα για στήριξη των τραπεζών της Μαδρίτης από τους μηχανισμούς στήριξης. Σχέδιο πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης για τη διάσωση του ευρώ προετοιμάζει η Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει τελικά οικονομική βοήθεια για την εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος και μόνο. Η εξαγγελία έγινε μετά από τρίωρης διάρκειας τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ.

«Λευκή επιταγή» για να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ ζητάει ο Βενιζέλος από στελέχη και ψηφοφόρους


Στα… κάγκελα βρίσκονται πολλά στελέχη τουΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το βράδυ των εκλογών θα αλλάξει συθέμελα το (σημερινό) ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας τη δομή του κόμματος που ο ίδιος οραματίζεται.
Η συνέντευξη Βενιζέλου (στο Mega) έχει αυξήσει κατακόρυφα τους... λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τις αποφάσεις του Ευ. Βενιζέλου, αλλά αντιλαμβάνονται ότι το βράδυ των εκλογών οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, γιατί ουσιαστικά θα κληθούν να επανατοποθετηθούν σε σχέση με το κόμμα τους που θα αλλάξει και ενδεχομένως, πλέον, να μην τους εκφράζει.
Πολλοί θα είχαν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά σκέφτονται ότι θα κατηγορηθούν για εσωστρέφεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που είναι ήδη πολύ δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ. Κάνουν υπομονή λοιπόν και… επιφυλάσσονται.

ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Καμπουράκης
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Αμφίρροπη ως το τέλος αναμένεται η μάχη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και είναι σε γνώση των κομματικών επιτελείων. Από...
τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων προκύπτει ακόμα ότι η ψήφος επιλογής κερδίζει σταθερά έδαφος έναντι της ψήφου διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας που επικράτησε στις 6 Μαΐου και πως οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσουν με κριτήριο όχι την τιμωρία, αλλά τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχουν αποκτήσει μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμμα και τα στοιχεία δείχνουν ότι ουδείς θα αποκτήσει διαφορά ασφαλείας μέχρι τη 17η Ιουνίου.