Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο Ευρωπαϊκός Αρμαγεδδών


 Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις σχετικά με το ότι, πλησιάζει το τέλος της Ευρωζώνης – ένα ενδεχόμενο που θα ισοδυναμούσε με μία πυρηνική χρηματοπιστωτική έκρηξη, με καταστροφικές, παγκόσμιες συνέπειες.

“Μετά το τέλος ενός μεγάλου σεισμού, προσπαθούμε συνήθως να διαπιστώσουμε, εάν ήταν ο κύριος - έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για έναν επόμενο, μεγαλύτερο ή όχι. Το βασικό κριτήριο μας, όσον αφορά το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο, είναι το μέγεθος των μετασεισμικών δονήσεων, οι οποίες ακολουθούν. Εάν αυτές είναι μικρότερης ισχύος, τότε θεωρούμε ότι, αυτό που βιώσαμε ήταν ο κύριος σεισμός - οπότε ησυχάζουμε και παύουμε να ασχολούμαστε.
Η μακροοικονομία μοιάζει σε κάποιο βαθμό με τα φυσικά φαινόμενα - αφού πολλές φορές «υποτάσσεται» σε ανάλογους κανόνες. Στα πλαίσια αυτά, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία ουσιαστικά είναι το αντίστοιχο ενός σεισμού, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εάν είναι η κύρια - έτσι ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη, να καταπολεμήσουμε έγκαιρα τις αιτίες της, αποφεύγοντας μία καταστροφική μεγαλύτερη και να μην αναλώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ !...


O Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, o Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστος Ροζάκης και o Βασίλης Σκουρής, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ένοιωσαν την ανάγκη να παρέμβουν και να κτυπήσουν το καμπανάκι της ανησυχίας.
Αυτοί ξέρουν και μιλούν εκ γνώσεως, για την Ευρώπη και την συμμετοχή της Ελλάδας σ΄ αυτήν.
Η δημόσια επιστολή τους είναι εύγλωττη :

«Η κρίση που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με άμεσα θύματα ένα μεγάλο τμήμα του λαού, και ειδικότερα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, έχει διαστάσεις που, όλοι γνωρίζουμε, ξεπερνούν τα σύνορά μας και εκτείνονται στο σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, παρουσιάζοντας, όμως, ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές για τα επιμέρους πάσχοντα κράτη.

Η μοναξιά των θεών


 Ο Πυθαγόρας μετά από πολύχρονη μαθητεία στην Αίγυπτο και στη Βαβυλώνα επιστρέφει στην πατρίδα του στη Σάμο όπου συναντά τον πρώτο του δάσκαλο τον Φερεκύδη ο οποίος είναι ετοιμοθάνατος. Παρακολουθούμε την συνομιλία τους μέσα από την περιγραφή του Πυθαγόρα:

Ο Φερεκύδης δίστασε για μια στιγμή κι έπειτα μου έκανε κι άλλη ερώτηση:
«Παρ’ όλες αυτές τις διαφορές, δε συμφώνησαν όλοι οι δάσκαλοι σου στο γεγονός ότι η ζωή μοιάζει με όνειρο; Σου το λέω εγώ τώρα, που είμαι ετοιμοθάνατος και βλέπω όλη τη ζωή μου να περνάει από μπροστά μου σαν να είμαι σε παραλήρημα».
«Πράγματι, σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν όλοι».
«Τι θα κάνεις τώρα στην Ελλάδα;» ρώτησε σαν να τον εβίαζε ο θάνατος.
Απάντησα:

Προδομένε λαέ...


Ποίημα του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, Αρχιμ. Ειρηναίου - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Ένα επίκαιρο ποίημα έγραψε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, με τίτλο "Προδομένε Λαέ" και δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα". Το ποίημα μας έστειλε η αναγνώστριά μας κυρία Αικατερίνη Δεληγεώργη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Προδομένε Λαέ...