Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

... υπάρχει μία και μόνη λέξη ... Καπιταλισμός

 Νίκος Μπογιόπουλος



Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός κάλεσε προ μηνών τους νέους αν δεν βρίσκουν δουλειά, να μεταναστεύσουν...

Στην Ισπανία του 25% των ανέργων, η χώρα μπήκε και επισήμως σε μνημόνιο νέας λαϊκής λεηλασίας ως «αντισταθμιστικό» για την παροχή νέου πακτωλού δισεκατομμυρίων στις τράπεζες...

Στη Γαλλία, οι φορείς οργάνωσης συσσιτίων ζήτησαν επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση, αφού αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μερίδων σίτισης προς τους απόρους που πολλαπλασιάζονται...

Στην Ιρλανδία, νέες μειώσεις στα κοινωνικά βοηθήματα προς αναπήρους, στα επιδόματα τέκνων και αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης για ευπαθείς οικονομικά ομάδες...

Στην Ιταλία, οι υπηρεσίες αγνοούν τον πραγματικό αριθμό των χιλιάδων αυτοκτονιών λόγω της κρίσης...

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ?...



Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο μείωσης του Δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς διάσωσης.

Με την απόφαση οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίηση τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος των κρατών μελών. Εφόσον ισχύσει η αρχή για ίση μεταχείριση των κρατών - μελών η απόφαση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI και το «κούρεμα» των ομολόγων εξασφάλισε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης 50 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών. Ήδη έχουν εκταμιευτεί τα 25 δισ. ευρώ (εξ αυτών τα 18 δισ. έχουν δοθεί στις τράπεζες) και απομένει να δοθούν , πιθανότατα εντός του Αυγούστου , τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

H ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί μεν να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, λόγω μνημονίου, αλλά αν η χώρα μας βρεθεί σε ανάλογη θέση τότε μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση «ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα», αλλά καθιστά σαφές πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
Η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ως εξής:

Η απόφαση της Συνόδου για την Ισπανία και την Ιταλία αναφορικά με την ανακεφαλαίωση Τραπεζών μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα;

Γιούνκερ: «Η ιδιαιτερότητα των πτυχών του Προγράμματος που αποφασίσαμε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε Πρόγραμμα (Μνημόνιο), ενώ η Ισπανία και η Ιταλία πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση και a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα».

ΜΟΝΤΙ ΣΕ ΡΟΜΠΑΪ: ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΤΙΝΑΞΩ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Το σκηνικό έντασης που επικράτησε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel, φέρνοντας στο φως τους αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Με τίτλο “Η νύχτα που έχασε η Μέρκελ” το Spiegel αποκαλύπτει τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, να ξεκαθαρίζει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της Συνόδου “θα κάτσετε όλοι κάτω μέχρι να βρούμε λύση”.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε την αγωνία του για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ισπανία.

Η Άγκελα Μέρκελ έδειξε τη γνωστή αδιαφορία. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, ετοιμάστηκε να σηκωθεί από τη θέση του για να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους την απόφαση των “27″ για πακέτο ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Δήλωση της Προέδρου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Τ. Κατσέλη έκανε την ακόλουθη δήλωση σχολιάζοντας τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

"Αυτό που απέδειξαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις αποδίδουν.

Ιταλία και Ισπανία, με σθεναρή στάση, κέρδισαν αυτό που ήθελαν: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος τους.

Εμείς με απούσα την κυβέρνηση αποδεχτήκαμε παθητικά τον τίτλο του «κακού μαθητή» και μείναμε με το μνημόνιο και 50 δισ. αύξηση του δημόσιου χρέους μας."

Μια σύντομη αποτίμηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής



Θέμης Τζήμας Αν ακούσει κανείς τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως και αρκετά ξένα για να είμαστε ειλικρινείς, θα θεωρήσει ότι χθες συνέβη κάτι κοσμοϊστορικό. Ότι η Μέρκελ συνετρίβη και ότι οι Μόντι και Ραχόι θα πρέπει να γίνουν δεκτοί σαν “Μπαλοτέλι” της πολιτικής. Άλλωστε και τα χρηματιστήρια ενθουσιάστηκαν οπότε τι άλλη χρείαν αποδείξεων έχουμε;
Αν τα παραπάνω, με μικρές διαφοροποιήσεις στα πρόσωπα, κάτι σας θυμίζουν έχετε αν μη τι άλλο επιβεβαιώσει την καλή σας μνήμη: οι ίδιες περισπούδαστες αναλύσεις ουκ ολίγες φορές τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ακουστεί μετά από λογής συνόδους- κορυφής και μη- που σε αντίστοιχες περιπτώσεις “έσωσαν” την Ευρώπη από την κρίση. Τώρα, ότι η σωτηρία κρατούσε από λίγες εβδομάδες έως λίγα εικοσιτετράωρα, ουδόλως απασχολεί τους εμπνευστές και τους υμνητές της νέας “ευρώ- σωτηρίας”.
Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής είναι για άλλη μια φορά μπορούν να χαρακτηριστούν από τη γνωστή πλέον φράση “πολύ λίγα, πολύ αργά, πολύ μυωπικά”. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, οι ηγέτες των κρατών- μελών αποφάσισαν ότι κατ’ ουσίαν θα αποφασίσουν το Δεκέμβριο τι ακριβώς θα κάνουν.

ΖΗΤΩ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ!



Την ώρα που η Ελλάδα απουσίαζε από μια μεγάλη νίκη των κυβερνήσεων του Νότου απέναντι στη Γερμανία και τους τραπεζίτες, η ελληνική κυβέρνηση έσπευδε να συρθεί στα πόδια της Μέρκελ, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρόκειται για ήττα της Γερμανίας. Όλοι μαζί κερδίζουμε ή χάνουμε».

Δηλαδή, όταν κερδίζει η Γερμανία από την πτώση του ευρώ, αυξάνοντας τις εξαγωγές της, κερδίζει και η Ελλάδα. Όταν κερδίζει η Γερμανία από τους τόκους των ελληνικών δανείων, κερδίζει και η Ελλάδα.

Αυτό είχε να δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί οτιδήποτε, διότι αν η Ελλάδα κερδίσει κάτι θα το χάσει η Γερμανία και εφόσον το χάσει η Γερμανία, θα χάσουμε όλοι, άρα και η Ελλάδα. Σκέψη κάφρου, σκέψη Κεδίκογλου.

«Η Ιερουσαλήμ θα γίνει η πρωτεύουσα της Αιγύπτου κάτω από την διακυβέρνηση του Μουρσί»



Σύμφωνα με έναν επιφανή Αιγύπτιο μουσουλμάνο κληρικό, υπό την διακυβέρνηση του προερχόμενου από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μουρσί, (του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου) η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν θα είναι πλέον το Κάιρο.

Σύμφωνα με τον Safwat Hagazy, νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα είναι η Ιερουσαλήμ.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έγιναν σε προεκλογική συγκέντρωση και αναμεταδόθηκαν από το αιγυπτιακό κανάλι Αλ-Νας την 1η Μαΐου 2012. Στο βίντεο, ο Hagazy φωνάζει μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό: