Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

LE MONDE: H ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Μια πρωτότυπη «συνομιλία» με τους αναγνώστες της κάνει σήμερα η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, δυο ημέρες μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών που έκρινε τη σωτηρία της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στο chat με τους αναγνώστες απαντά σε όλα τα ερωτήματα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες και δίνει τη δική του ερμηνεία για το αν η Σύνοδος θα σώσει και την Ελλάδα.
Οι περισσότερες ερωτήσεις των αναγνωστών αφορούν το ίδιο το σχέδιο σωτηρίας των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης : «Ποια είναι τα βασικά σημεία της Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ;», «Τι θα γίνει τώρα με την Ιρλανδία και τις τράπεζές της ;» «Πιστεύετε ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήξερε ότι οι Μόντι και Ραχόι θα εκραγούν εναντίον της Μέρκελ ;».
Ενδιαφέρον δείχνουν οι αναγνώστες και για την περίπτωση της Ελλάδας και είναι ενδεικτική η ερώτηση αναγνώστη, με το όνομα Αχιλλέας, που ρωτάει :
«Σώθηκαν η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι θα θυσιαστεί η Ελλάδα ;»
Και λαμβάνει από την εφημερίδα Le Monde τις εξής απαντήσεις :

Ρόδος: Διαγραφή χρέους 322.000 ευρώ λόγω αδυναμίας εξόφλησης


Τη διαγραφή χρέους ύψους 322.000 ευρώ μίας 45χρονης από τη Ρόδο αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ρόδου. Η 45χρονη είχε προσφύγει με βάση το νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση από το Ειρηνοδικείο της Ρόδου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται τόσο μεγάλη μείωση χρέους, καθώς από τις 442.596 ευρώ της συνολικής οφειλής, η υπόχρεος καλείται να καταβάλει 121.200 ευρώ και μάλιστα για μέρος το χρεών, έχοντας χρονικό περιθώριο έως τον Ιούλιο του 2014.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο της Ρόδου, η 45χρονη δημόσια υπάλληλος είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού το οποίο σπουδάζει σε άλλη περιοχή της χώρας γεγονός που, όπως αναφέρει στην αίτησή της, σημαίνει ότι υπάρχουν επιπλέον έξοδα για την εκεί διαβίωση του παιδιού και αδυναμία εξόφλησης των δανείων της.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ - Τσίπρας: Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα το μνημόνιο


«Όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους της, «αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο».
Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την εξαίρεση, όπως είπε, της χώρας από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου για τις «υπερχρεωμένες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και υποστήριξε ότι η τρικομματική κυβέρνηση συντάσσεται με τον ευρωπαϊκό Βορρά.
«Όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας», υποστήριξε και τόνισε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την Ευρωζώνη, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».

Μεγάλη ευρωπαϊκή ψευδαίσθηση, του Paul Krugman


Τους τελευταίους μήνες έχω διαβάσει μία σειρά από αισιόδοξες εκτιμήσεις για την προοπτική της Ευρώπης. Παραδόξως, ωστόσο, σε καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν αναφέρεται πως η γερμανική φόρμουλα της ανάκαμψης μέσω της ύφεσης και του πόνου δεν έχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει.

Το αισιόδοξο είναι πως αυτή η αποτυχία –ιδίως μία διάλυση του ευρώ- θα είναι καταστροφή για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, και ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ωθήσει του ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ο,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί αυτό το τέλος.
Ελπίζω αυτή η σκέψη να επαληθευτεί. Αλλά κάθε φορά σκέφτομαι τον Norman Angell. Ποιος είναι αυτός;
Το 1910 ο Angell δημοσίευσε ένα διάσημο βιβλίο με τίτλο «The Great Illusion» (Μεγάλες Ψευδαισθήσεις) υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος δεν έχει πια κανένα νόημα να γίνεται. Το εμπόριο και η βιομηχανία, τόνισε, και όχι η εκμετάλλευση και η υποτέλεια των λαών, είναι τα κλειδιά για τον πλούτο των χωρών, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει πόλεμος, πόσο μάλλον όταν χρειάζονται τεράστια δαπάνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών»: Η εκκαθάριση Εθνικοσοσιαλιστών από τον Χίτλερ


 http://tvxs.gr/ 
Σαν σήμερα το 1934 ξεκίνησε στη Γερμανία το αιματηρό τριήμερο που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως «η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» και το οποίο άνοιξε το δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ προς την απόλυτη εξουσία τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματός του.
Στις 30 Ιουνίου του 1934 ο ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ, διέταξε τις δολοφονίες εκατοντάδων μελών του ίδιου του κόμματος του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο να λάβουν μέρος σε πραξικόπημα εναντίον του.
Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας, διέθετε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 δυο ένοπλα σώματα, τα οποία δρούσαν ως παραστρατιωτικές οργανώσεις: τα SA (SturmΑbteilung, τμήμα εφόδου) και τα SS (SchutzStaffel, τάγμα προστασίας), αποτελούνταν κυρίως από την ελίτ των κομματικών μελών και ελέγχονταν πλήρως από την ηγεσία. Τα SA εκείνη την εποχή αριθμούσαν περί τα τέσσερα εκατομμύρια μέλη και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία επιβαλλόμενα στους δρόμους της ταραγμένης Γερμανίας επί των σοσιαλδημοκρατών, κομουνιστών, συνδικαλιστών κ.ά., ενώ συνέτριβαν τους πολιτικούς αντιπάλους του Χίτλερ. Αρχηγός του σώματος των SA ήταν ένας μπαρουτοκαπνισμένος επιθετικός και ιδιαίτερα φιλόδοξος άνθρωπος, ο παλιός φίλος του Χίτλερ, Ερνστ Ρεμ.

Ο Μόντι και η πυρηνική απειλή

 Στην Ιταλία το ρεύμα που ζητά διαγραφή του χρέους και έξοδο της χώρας από το ευρώ τείνει με γοργούς ρυθμούς να μεταφερθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής- στοιχείο που βοήθησε τον Μάριο Μόντι στην διαπραγμάτευση της Πέμπτης πολύ περισσότερο από όσο του είχε χρησιμεύσει σε όλες τις προηγούμενες συνόδους η πλούσια εμπειρία του στα μυστικοσυμβούλια των Βρυξελλών.

Μια τάση που θα περίμενε κανείς να εμφανιστεί πρώτη στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αντιθέτως, εκφράζεται εντονότερα στην μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού νότου που δεν έχει προσφύγει (ακόμα) σε μηχανισμό διάσωσης.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τα τελευταία σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, τον Νοέμβριο του 2011 ήταν άκρως επικριτικά για το ευρώ, ως παράγοντα επιδείνωσης της οικονομικής θέσης της χώρας. Ακολούθησε η πραξικοπηματική αντικατάστασή του από τον πρώην επίτροπο και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Μόντι, του οποίου αποστολή ήταν ακριβώς να αποτρέψει την ιταλική αποχώρηση. Επτά μήνες αργότερα τα δημοσκοπικά ποσοστά του σωτήρα-τεχνοκράτη Μόντι βυθίζονται σε παράλληλη πορεία με την οικονομία, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας παραμένει σε μη βιώσιμα ύψη.

Ακόμα και με παραίτηση απείλησε ο Μάριο Μόντι για να πιέσει την Μέρκελ


Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι ήταν ο πρωταγωνιστής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον γνωστά σε όλους.

Αρχικά ήταν το «πού πας;» που είπε στον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τα ξημερώματα της Παρασκευής και το οποίο σηματοδότησε την αντεπίθεση του Νότου.
Διαβάστε το σχετικό θέμαΤώρα αποκαλύπτεται ότι ήταν έτοιμος και να παραιτηθεί, προκειμένου να πιέσει την Μέρκελ.
«Ήταν το απόλυτο σόου του Μάριο Μόντι» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ιταλός ήταν έτοιμος και να παραιτηθεί.
«Θα παραιτηθώ» είπε σε κάποια στιγμή. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πάντως ότι τα γεγονότα δεν ήταν τόσο δραματικά όσο καταλήγουν να περιγράφονται στα Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο, υπήρξαν στιγμές μεγάλης αγωνίας και έντασης.

ΒΟΗΘΑ ΜΕ ΦΤΩΧΕ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΜΟΙΑΣΩ

 «Αυτοί που αρπάνε το φαΐ από το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα... Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες... Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ΄ρθουν».
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η φτώχεια παγκοσμίως χτυπάει κόκκινο, ενώ ολοένα και περισσότερες ορδές «νεόπτωχων» κυρίως στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες προσθέτονται στον παγκόσμιο πληθυσμό των εξαθλιωμένων. Ενας πληθυσμός που κάποτε ήταν στοιβαγμένος στον κάποτε αποκαλούμενο Τρίτο Κόσμο που μετά μετατράπηκε στον υπανάπτυκτο Νότο. Τώρα οι «τρίτοι κόσμοι» είναι εκτός των τειχών των κρατών σε όλο τον κόσμο, καθώς η καπιταλιστική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής.
Η πρόσφατη κοινή έκθεση της εταιρείας Capgemini και της Royal Bank of Canada είναι αποκαλυπτική όσον αφορά...
Την «κατανομή» του πλούτου στον πλανήτη παρά τις σχετικές ανακατατάξεις που καταγράφονται, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ανήκουν στην κατηγορία HNWT - πρόκειται για την κατηγορία που διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ρευστοποιηθούν και να επενδυθούν - μειώθηκε σχετικώς με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή.

Χρήστος Κάτσικας: Πυκνώνουν τα πίσω θρανία

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Την «γκρίζα ζώνη» των 8.000 μαθητών ετησίως που δεν τελειώνουν καν την υποχρεωτική εκπαίδευση του Γυμνασίου, αναδεικνύει με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων ο Χρήστος Κάτσικας*. Όπως τονίζει, το δημόσιο σχολείο όλο και περισσότερο λειτουργεί σαν σιδηροδρομική εταιρεία, που ελέγχει μόνο αν τηρούνται τα ωράρια, αναπαράγοντας τις ταξικές διαφοροποιήσεις.

– Ποιες κοινωνικές τάσεις δείχνουν στο σώμα των υποψηφίων τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων;
– Και αυτές οι εξετάσεις, όπως και των προηγούμενων χρόνων, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα παιδιών που πάντοτε βρίσκονται κάτω από τη βάση, δηλαδή γράφουν κάτω από 10.000 μόρια και τα οποία είναι κάθε χρονιά το ένα τρίτο. Αυτό το τμήμα παιδιών είναι διαπιστωμένο 100% ότι έχει κοινή κοινωνική ταυτότητα. Αν ψάξει κανείς τα αποτελέσματα στο Λεκανοπέδιο, έχει διαπιστωθεί ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι επιδόσεις για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή και το Κερατσίνι ή στο Αιγάλεω και τη Βούλα. Η αποτυχία έχει ταξικό προσδιορισμό και αυτό φαίνεται όταν κανείς ψάξει ποιος μπαίνει στο πανεπιστήμιο και ποιος στο ΤΕΙ.