Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Υπόδειγμα καταστροφής η Ελλάδα.


Κώστας Βεργόπουλος

Συνέντευξη του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο VIII Παρισίων κ. Κώστα Βεργόπουλου. ΠΗΓΗ.
H οικονομία τι σχέση έχει, τελικά, με την δικαιοσύνη; Yπερασπίζει μόνο εκείνους που έχουν αποκτήσει (ανεξαρτήτως τίμιων ή άτιμων μέσων) πλούτο; Και πόσο αυτό, τελικά, την ωφελεί;
Η κοινωνική αδικία οξύνεται σήμερα με τις λεγόμενες θυσίες που οι κυβερνήσεις επιβάλλουν με πρόσχημα το χρέος. Οι περικοπές δημοσίων και μάλιστα κοινωνικών δαπανών, όπως για την υγεία και την εκπαίδευση, πλήττουν άνισα τους πολίτες. Το αυτό και οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι λεγόμενες θυσίες παραμένουν άνισες, άδικες αλλά και αναποτελεσματικές. Ωστόσο, τα χαμηλά εισοδήματα δαπανώνται καθ’ ολοκληρια στηρίζοντας έτσι την αγορά και την οικονομία, ενώ τα ανωτέρα εισοδήματα παρουσιάζουν υψηλό συντελεστή αποταμίευσης. Συνεπώς, Κάθε πολιτική επιλογή που πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα επισπεύδει την κατάρρευση της αγοράς και της οικονομίας, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. Ενώ παράλληλα, κάθε πολιτική που προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα οδηγεί σε αύξηση των αποταμιεύσεων πλούτου εις βάρος της αγοράς και της οικονομίας. Σήμερα στη χώρα μας οι μισθοί αντιπροσωπεύουν 50% του ΑΕΠ, όμως επιρρίπτονται σε αυτούς 90% των θυσιών. Αυτό είναι όχι μόνον άδικο, αλλά επίσης αναποτελεσματικό και καταστροφικό για την οικονομία.

“Αποκρατικοποίηση ή Εκποίηση του Ομίλου ΟΣΕ;”


Άρθρο του Χάρη Τσιόκα

Πρόκειται για ένα ερώτημα που μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις απάντησης.
Η εύκολη αλλά αντιαναπτυξιακή προσέγγιση είναι να προβληθεί το ζημιογόνο ετήσιο έλλειμμα του ΟΣΕ μέχρι το 2009 του 1 δις 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και το σωρευμένο χρέος την αντίστοιχη περίοδο στα 10 και πλέον δις. ευρώ ώστε να επιλεγεί η πρόταση για άνευ όρων εκποίηση η και ακόμη η πιο ακραία εκδοχή του «ξαφνικού θανάτου» με κλείσιμο!
Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που απαντά στα ερωτήματα:
Είναι απαραίτητος ο σιδηρόδρομος στη χώρα;
Εξυπηρετεί τις συνδυασμένες μεταφορές;
Μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο μεταφορικό έργο;
Συμβάλει στην ανάπτυξη, τη μείωση του κόστους κτλ.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ο σιδηρόδρομος υπό την προϋπόθεση της εξυγίανσης και της ανάπτυξης του έχει μέλλον για τους εξής λόγους:
1ον. Έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ν.Α Ευρώπη και την Ρωσία αφού προσφέρει εναλλακτική διαδρομή στις εφοδιαστικές αλυσίδες χωρίς την εμπλοκή του «μονόδρομου» των Δαρδανελίων με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος και το χρόνο, στις γεωπολιτικές διακρατικές σχέσεις και στον ανταγωνισμό.

Τι πραγματικά θέλουν από την Ελλάδα οι Γερμανοί


«Αρπαγή της περιουσίας σας με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος»

Max Keizer:
«Η Ελλάδα έχει δεχτεί εχθρική επίθεση

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής, παρουσιαστής, παραγωγός, ακτιβιστής με έντονη δράση κατά των εταιρειών-συμβόλων της παγκοσμιοποίησης, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, εναντίον της οποίας διεξήγαγε καμπάνια καλώντας τον κόσμο να αγοράσει ασήμι για να ανέβει η τιμή του κι έτσι να χρεοκοπήσει η εταιρεία, η οποία, κατά τον Κάιζερ, είχε «σορτάρει» στο μέταλλο και είχε «γυμνές» θέσεις.
Ο Max Keizer μίλησε στο περιοδικό «Επίκαιρα» και φυσικά δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ιδέα της κατάληψης της Ελλάδας στοχεύει στην αρπαγή της περιουσίας της με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος, σχεδόν μηδενικό. Από νομικής πλευράς, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως «εχθρική επιδρομή».
Δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, είναι, όμως, μια από τις πιο μικρές και ευάλωτες χώρες, επομένως είναι πιο εύκολο να την καταλάβουν και να τη «γδύσουν» από τα περιουσιακά της στοιχεία», αναφέρει.

ΠΙΤΕΡ ΧΙΓΚΣ - Ο Αϊνστάιν του 21ου αιώνα


 Αγάπησε τα μαθηματικά και τη φυσική από μικρός. Διατύπωσε τη θεωρία του για το σωματίδιο, που εξηγεί την ύπαρξη μάζας στην ύλη, το 1964. Τότε η επιθεώρηση του CERN την είχε απορρίψει. Η δικαίωση ήρθε με 48 χρόνια καθυστέρηση
Οι συνάδελφοι του Πίτερ Χιγκς παρομοίωσαν την ανακάλυψη του CERN με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και της Αμερικής
Μπορεί ο Πίτερ Χιγκς να μην ήταν ιδιαίτερα ικανός στο εργαστήριο, αλλά ποτέ δεν αμφέβαλλε ότι η θεωρία του μια μέρα θα αποδειχθεί. Αυτό που με τίποτα δεν περίμενε ήταν ότι θα ζούσε για να δει τελικά να ανακαλύπτεται το μποζόνιο που φέρει το όνομά του και που αποκαλείται «σωματίδιο του Θεού», ονομασία που απεχθάνεται ο ίδιος ο άθεος Δρ Χιγκς.

Ποιος είναι λοιπόν ο «Αϊνστάιν του 21ου αιώνα» που έχει κάνει την επιστημονική κοινότητα να παραληρεί από ενθουσιασμό και τους πάντες να μιλούν για κάτι που ελάχιστα καταλαβαίνουν;