Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΧΡΕΟΣ 2,5 εκ. ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ GREECE DEBT FREE


Εφοπλιστές στη μάχη  για μείωση  του χρέους


Χρέος ύψους 2,5 εκ.. ευρώ αφαίρεσε από την “πλάτη” του ελληνικού δημοσίου το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Greece Debt Free (Ελλάδα Ελεύθερη από Χρέος), πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκκίνηση της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο γόνος γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Πέτρος (Peter) Νομικός.
Ο κ. Νομικός δημιούργησε μια ηλεκτρονική «πλατφόρμα», μέσω της οποίας ιδιώτες και εταιρίες μπορούν να κάνουν δωρεές, τις οποίες το μη ίδρυμα Greece Debt Free (GDF) αξιοποιεί, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που διατίθενται στην δευτερογενή αγορά, στο 10 με 20% της αξίας τους, και ύστερα τα διαγράφει.
Με αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται ελληνικό χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ποσό της εκάστοτε δωρεάς που ακόμα κι ένας απλός πολίτης μπορεί να κάνει με μερικά ευρώ.

«ΤΡΙΖΕΙ» ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΙΣΠΑΝΙΑ – ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ


Η Βαλένθια έγινε η πρώτη περιφέρεια που προσφεύγει στο ταμείο βοήθειας της κυβέρνησης για το χρέος των αυτόνομων περιοχών.
Η ισπανική αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε να υπαχθεί στο ειδικό ταμείο που συνεστήθη από το κράτος, με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ, για να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρηματοδότησής τους, την ώρα που το έλλειμμά τους αποτελεί συνεχή πηγή ανησυχίας.
Οι αρχές της περιοχής «ζητούν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που θα επιτρέψει σε όλες τις περιφέρειες να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να απαιτηθεί να προσφύγουν στις αγορές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η υπαγωγή στο ταμείο χρηματοδότησης θα επιτρέψει στην περιφέρεια της Βαλένθια να «αντιμετωπίσει τις αποπληρωμές του χρέους του 2012», γεγονός που θα προσδώσει «ασφάλεια στην εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών της», τονίζει ο αντιπρόεδρος της αυτονομίας Ζοσέ Θίσκαρ στη συνέντευξη Τύπου.

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Τον γύρο του κόσμου κάνει το ρεπορτάζ του Associated Press με καταγγελίες μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 300 επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Δημοσιεύματα υπάρχουν την Παρασκευή σε μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως η Washington Post, αλλά και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια στιγμή, οι γερμανικοί Financial Times υποστηρίζουν πως ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ακτιβιστών στο Associated Press, πίσω από τις επιθέσεις αυτές βρίσκονται μέλη της Χρυσής Αυγής. «Οι ακτιβιστές συνδέουν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών με την άνοδο που σημείωσε το κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική εναντίον τους και χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως νεό-ναζί. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αλλά το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε σχέση» μεταδίδει το Associated Press.

Επιθέσεις και εισβολές σε σπίτια μεταναστών στο Μενίδι από Χρυσαυγίτες


Επτά σπίτια λεηλατήθηκαν και μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν στο Μενίδι από μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως κατήγγειλαν θύματα επιθέσεων, Ινδοί και Πακιστανοί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και την Ένωση Μεταναστών εργατών την Πέμπτη 19 Ιούλη.
Οι επιθέσεις των Χρυσαυγιτών, όπως ανέφεραν τα θύματα, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 17 Ιουλίου παρουσία της αστυνομίας.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Ο 40χρονος Βιντζέ Κομάτ, μετανάστης από την Ινδία, που ζει 15 χρόνια στην Ελλάδα, δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του από μέλη της Χρυσής Αυγής.
«Γύρω στις 9.30 το βράδυ 20 άτομα με κουκούλες ήρθαν και μας χτυπήσανε μπροστά στο σπίτι μας. Έπεσα κάτω και αυτοί συνέχισαν να με χτυπάνε. Η γυναίκα μου που ήταν μέσα ειδοποίησε την αστυνομία. Όταν ήρθε αυτοί που μας χτυπήσανε ήταν στο διπλανό σπίτι και κάνανε τα ίδια, αλλά η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Πήγα στην αστυνομία χτυπημένος μέσα στα αίματα, περίμενα γύρω στα 40 λεπτά αλλά δεν μου έδωσαν σημασία. Τότε η γυναίκα μου κάλεσε ασθενοφόρο και με πήγαν στο Αγία Όλγα», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βιντζέ Κομάτ.

Peter Doyle: Ντρέπομαι που δούλευα στο ΔΝΤ

 Για «ανικανότητα», «ελλείψεις» και «καταστροφικές» τοποθετήσεις κατηγορεί το ΔΝΤ ο οικονομολόγος Πήτερ Ντόιλ. Όπως λέει μάλιστα «ντρέπεται που εργαζόταν εκεί για δύο δεκαετίες» και χαρακτηρίζει την ηγεσία του «διαβρωμένη».
Με την επιστολή, που έχει ημερομηνία 18 Ιουνίου και διέρρευσε στο CNN, ο Ντόιλ αναφέρει ότι επιθυμεί να εξηγήσει τους λόγους παραίτησής του έπειτα από 20 χρόνια στο Ταμείο.
Ο Ντόιλ, πρώην σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ (υπεύθυνο για τα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας) κάνει λόγο για «ανικανότητα», «αποτυχίες» και «καταστροφικού» διορισμούς, τα τελευταία δέκα χρόνια, στο τιμόνι του Ταμείου.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστερημένη προειδοποίηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση αποτελεί μια «πρώτης τάξεως» αποτυχία.

Αποκάλυψη για τα επιδόματα τυφλότητας στη Χίο


Παρακολουθείστε αναλυτικά παρακάτω τη Συνέντευξη της Λ. Βαρκάρη στον «π»

Τη σιωπή της αποφάσισε να λύσει μέσω της διαδικτυακής πύλης του «π»www.politischios.gr», η οφθαλμίατρος του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου Λεμονιά Βαρκάρη που θεωρείται υπεύθυνη για τις βεβαιώσεις τυφλότητας που δόθηκαν στη Χίο από το 1988 έως σήμερα, κυρίως σε άτομα των οποίων η κατάσταση δεν δικαιολογούσε τη χορήγησή τους.Η ίδια με απόλυτη ειλικρίνεια αποκάλυψε ότι έδινε επιδόματα με «large» διαδικασίες, ακόμα και σε περιπτώσεις που κρίνονταν οριακές προκειμένου ορισμένοι εκ των δικαιούχων που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση να παίρνουν τα χρήματα ως συμπλήρωμα στο εκάστοτε εισόδημά τους.
Στην ίδια συνέντευξη η κ. Βαρκάρη υπογράμμισε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που αιρετοί, βουλευτές και υποψήφιοι την κάλεσαν στο τηλέφωνο ή χτύπησαν την πόρτα της προκειμένου να εγκρίνει επιδόματα τυφλότητας σε εν δυνάμει ψηφοφόρους. Ωστόσο όπως εξήγησε ουδέποτε το κομματικό κριτήριο έπαιξε ρόλο αφού όπως τόνισε «αν δει κανείς τα ονόματα όσων έχουν πάρει αυτά τα επιδόματα θα διαπιστώσει ότι ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους και ως επί των πλείστων στο ΠΑΣΟΚ»

Στο δρόμο για τη Δαμασκό

Στο δρόμο για τη Δαμασκό ο Σαούλ μεταμορφώθηκε σε Απόστολο Παύλο, είδε το φως το αληθινό, λέει η χριστιανική παράδοση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το φως, για την ακρίβεια η πρώτη ύλη για την παραγωγή του, το πετρέλαιο, είναι μια από τις αιτίες που η Χίλαρυ Κλίντον ψάχνει το δικό της δρόμο για τη Δαμασκό, απειλώντας με πόλεμο. Η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα, είπε μάλιστα η κ. Κλίντον, επειδή αντιδρούν στις πολεμοχαρείς αναζητήσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Ρωσία, πέραν των λεκτικών αντιδράσεων (χαρακτήρισε απρεπείς τις δηλώσεις Κλίντον), στέλνει και πολεμικά πλοία στη Συρία όπου θα αντικρύσουν καράβια του αμερικανικού στόλου. Κάτι θα θυμίζει από την κρίση της Κούβας, στους παλιότερους.
Στην Ελλάδα σχεδόν δεν παίρνουμε χαμπάρι από τα δρώμενα στην περιοχή, απασχολημένοι με τα οικονομικά μας, ψάχνοντας την εξαφανισμένη μυστηριωδώς «αναδιαπραγμάτευση» χρέους. Και όμως αν όλα δεν πάνε καλά ίσως όσα συμβούν στη γειτονιά μας να ανατρέψουν πολύ ταχύτερα, πολύ ευκολότερα και πολύ πιο ριζικά τα έτσι κι αλλιώς ανήσυχα νερά μας.

«Σταύρωση» (20 Ιούλη 1974)

 
Πίσω από της ανδρουκλιάς το φύλλωμα,
εκεί ακριβώς όπου έγειρε το ελάφι
λαβωμένο από του Κυπάρισσου τη σαϊτιά,
κρέμονται τα ξεκουρδισμένα τέλια των ονείρων μας,
σκουριάζουν τα σίδερα
των εγκλωβισμένων προσδοκιών μας.
Κι εμείς,
καρφωμένοι στον σταυρό της προδοσίας μας,
κραυγάζουμε "Ηλί Ηλί Λαμά Σαβαχθανί".
-"...Αντί του μάννα χολήν, αντί του ύδατος όξος..."

Μαδρίτη: Πυρ με σφαίρες από καουτσούκ κατά διαδηλωτών

Η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών στο τέλος της μεγάλης διαδήλωσης στη Μαδρίτη.

Η ισπανική αστυνομία επιτέθηκε και άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ χθες Πέμπτη το βράδυ στη Μαδρίτη, στο τέλος της μεγάλης διαδήλωσης εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και επτά συνελήφθησαν.
Μετά το τέλος της μεγάλης πορείας, η οποία διαλύθηκε ήρεμα, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τους ξυλοκόπησαν με γκλομπ για να τους διαλύσουν στον τομέα της Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο, έκαναν γνωστό οι δημοσιογράφοι.
Οι διαδηλωτές είχαν φτάσει ως τα φράγματα που προστατεύουν τα κτίρια του κοινοβουλίου, έχοντας στην πρώτη γραμμή τους πυροσβέστες.

Περί αυτοκτονιών


 

της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ
O Πάουλ Βολφσκελ βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση απελπισίας που αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Σχεδίασε το θάνατό του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και καθόρισε την ακριβή ημερομηνία και ώρα της αυτοκτονίας του- σκόπευε να αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι, ακριβώς τα μεσάνυχτα. Ο Βόλφσκελ ταχτοποίησε τα πάντα λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία – επιστολές προς συγγενείς και φίλους και άλλες εκκρεμότητες. Περιμένοντας να φτάσουν τα μεσάνυχτα άρχισε να ξεφυλλίζει κάποια βιβλία στη βιβλιοθήκη του. Λίγο μετά, βρέθηκε να φυλλομετρά δημοσιεύσεις σχετικά με το θεώρημα του Φερμά. O Βόλφσκελ απορροφήθηκε από τη μελέτη του θεωρήματος και βάλθηκε να διερευνά ένα ανεπαρκές τμήμα της απόδειξής του. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως η προκαθορισμένη ώρα για την αυτοκτονία είχε περάσει ενώ μάλιστα ένιωσε περήφανος με τον εαυτό του για τους συλλογισμούς του σχετικά με το θεώρημα. Η απελπισία και η λύπη του είχαν εξανεμιστεί. Έσκισε τις επιστολές και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Αυτή είναι μια «μικρή» ιστορία που έτυχε να γίνει μέρος της «μεγάλης» Ιστορίας χάρη στον συγγραφέα που κατέγραψε τη διαδρομή του θεωρήματος του Φερμά.
Τέτοιες «μικρές» ιστορίες όμως από παρ’ολίγον αυτόχειρες, που μια τυχαία και ασήμαντη αφορμή αλλάζει το πρίσμα θέασης του εαυτού κι επιλέγουν τη ζωή αντί του θανάτου, δεν είναι διόλου λίγες. Όπως δεν είναι λίγες οι ιστορίες των ανεπιτυχώς αυτοχείρων που αφού διεσώθησαν, αντιλήφθηκαν τη ματαιότητα της πράξης τους και το λαμπρό της ύπαρξής τους.

Άκαρδη καρδιά (μικρή καλοκαιρινή ιστορία)



του Μάνου Στεφανίδη
Αφρον, άφρον ταύτη τη νυκτί παραδώσεις το πνεύμα σου. Α δε ητοίμασας τίνος έσται;
Ενας ΛΑΖΑΡΟΣ

Ήταν αυτός. Ώριμος, επιτυχημένος και γι' αυτό αδίστακτος• έτοιμος να πατήσει επί πτωμάτων για να εξαπλώσει την αυτοκρατορία που ονόμαζε καριέρα και να ιππεύσει τον βουκεφάλα των πιο ανομολόγητων φιλοδοξιών στις λεωφόρους του οικονομικού Internet και στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Ήταν αυτός αυτό που ήταν. Αλλά ήταν κι αυτή αυτή που ήταν. Ένα σάρκινο πακέτο από αρτηρίες, βαλβίδες, ιστούς, μικρές και μεγάλες κοιλίες, μικρές και μεγάλες αδυναμίες, κόλπους, μαρμαρυγές και με την ενστικτώδη, κυτταρική επιθυμία να μην αντιδρά στα κόλπα του, να τον συντρέχει. Αυτή, η καρδιά του, το πιο έξυπνό του ζωτικό όργανο. Χρόνια τώρα ν' ανοιγοκλείνει κανονικά, να γεμίζει και ν' αδειάζει, να φουσκοξεφουσκώνει σταθερά, πολύτιμη αντλία που ρευστοποιεί το υπάρχειν σταγόνα σταγόνα και κτύπο τον κτύπο, έστω κι αν δεν χαμπαριάζει από επενδύσεις ή τέτοια. Μια υπόκωφη μουσική κλειδωμένη στο στέρνο του που του τερέτιζε τον μόνο ρυθμό που αληθινά καταλάβαινε. Αυτός, ο ώριμος, ο επιτυχημένος κ.λ.π.


Λαοθάλασσα στη Μαδρίτη

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαδήλωσαν απόψε τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε δεκάδες άλλες ισπανικές πόλεις κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Η διαδήλωση στη Μαδρίτη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου "είχε πάρα πολύ μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, ήταν μια λαοθάλασσα". "Η κυβέρνηση επιθυμεί στη χώρα να υπάρξουν ερείπια πρέπει, λοιπόν, να την εμποδίσουμε" ήταν το κεντρικό σύνθημα.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ραχόι, υπό την πίεση των αγορών και της αδυναμίας δανεισμού λόγω υψηλών επιτοκίων, ανέρχονται σε 65 δισ. ευρώ και θα πρέπει να ληφθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ και μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε όλη τη δημόσια διοίκηση, ώστε να εξοικονομηθούν σταδιακά στον νέο κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα αυτά.

Περι πτώσεων και θυσιών ...