Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Βρέθηκαν ισοδύναμα μέτρα!

Του Soloup από anthropolikos.wordpress.com.

«Νέα σεισάχθεια»: Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ


Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Αυγούστου έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα «νέα σεισάχθεια». Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση αφορά τη ρύθμιση κάθε κατηγορίας δανειακής υποχρέωσης νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τις εταιρείες στις οποίες οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αφορά, δηλαδή, στεγαστικά δάνεια, επισκευαστικά δάνεια, προσωπικά/καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και όρια υπεραναλήψεως.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
1.Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7178 κατ’ άτομο και 15073 για τετραμελή οικογένεια).

Σταγονίδιο της Χούντας ο νέος Γ.Γ. του Υπ. Δημοσίας Τάξης


Άνθρωπος της χούντας, ακραία δεξιός και με το δόγμα της έμφασης στην καταστολή στις αποσκευές του παρουσιάζεται ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Αθανάσιος Ανδρεουλάκος.
Στην επιφάνεια το θέμα φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο κύριος αυτός ήταν βασιλικός επίτροπος και αντιεισαγγελέας πρωτοδικών του έκτακτου στρατοδικείου της 09/11/1968 όπου κατακεραύνωσε τους κατηγορούμενους της αντιστασιακής οργάνωσης κατά της Χούντας, αγωνιστές της Δημοκρατικής Άμυνας, Στέλιο Νέστωρα, Παύλο Ζάννα, Γεώργιο Σηπιτάνο, Σωτήριο Δέδε, Κ.Πυρζά, και Αργύριο Μαλτζίδη, προτείνοντας να τους επιβληθούν βαριές ποινές».

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ


 Αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες συνεχίζουν να προβάλλουν σε αμερικανικά ΜΜΕ τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι ξεκίνησαν από τη Γερμανία. Επίσης, γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι απόψεις ότι η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του δανειακού προγράμματος, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αποκαλύπτει ότι «γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι διαφαίνονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ενώ προβάλλεται και η θέση ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά για τη μείωση του ελλείμματος, υιοθετώντας μια χαλάρωση του προγράμματος διάσωσης ή και επιμήκυνσής του.
Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση – ανάλυση από την Αθήνα, αναφέρονται στην επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, επαναφέροντας τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, καταγράφοντας τις δυσκολίες στην εφαρμογή ενός «μη ρεαλιστικού» και «μη βιώσιμου», κατά πολλούς, προγράμματος διάσωσης, όπως και το ρήγμα που εμφανίζεται εντός της Τρόικας, με το ΔΝΤ να ζητά τη χαλάρωση του προγράμματος έναντι της πιο σκληρής στάσης των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας, όπως τονίζεται.

ΝΕΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο τετ α τετ του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας αύριο το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών κορυφώνονται οι διεργασίες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι επικεφαλής αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τρίτη, για να επανέλθουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ώστε να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να ξεκινήσουν τη σύνταξη της νέας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις εργασίες στην Αθήνα τουλάχιστον έως τις 8 Αυγούστου.Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνοδεύοντας το πακέτο των 11,5 δισ. με ένα ισχυρό σχέδιο-εξπρές με γενναίες διαρθρωτικές κινήσεις για «λιγότερο κράτος» και αποκρατικοποιήσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό να προταθούν άμεσα φορορυθμίσεις για την τόνωση των φορολογικών εσόδων.
Την ίδια ώρα έρχεται νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, να γίνουν προσπάθειες ώστε τελικά το υπουργείο να συνδράμει στο «λογαριασμό» των 11,5 δισ. με πρόσθετες περικοπές 1 δισ. ευρώ.

«Η ΕΕ ΥΠΝΟΒΑΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ 17 ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 17 επιφανείς οικονομολόγοι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη υπνοβατεί προς μια καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων» και ζητώντας ουσιαστικά αλλαγή στάσης από τη Γερμανία, αλλά και την ΕΚΤ.
«Η αίσθηση μιας κρίσης που δεν τελειώνει ποτέ, με το ένα ντόμινο μετά το άλλο, πρέπει να ανατραπεί» τονίζουν και προτείνουν δραστικά μέτρα, κάποια εκ των οποίων, όπως η ενίσχυση των ευρωμηχανισμών στήριξης ή η μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, έχουν ξανατεθεί, αλλά συναντούν τεράστιες αντιστάσεις κυρίως από το Βερολίνο.
Την εν λόγω έκθεση που δημοσιεύεται από το Ινστιτουτο Νέας Οικονομικής Σκέψης (ΙΝΕΤ), της Νέας Υόρκης το οποίο στηρίζεται από τον βετεράνο επενδυτή Τζ.Σόρος, συνυπογράφουν κάποιοι εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων διεθνώς, εκ των οποίων και δύο σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, ο Πέτερ Μπόφιγκερ και Λαρς Φέλτ.
Η έκθεση των 17 οικονομολόγων (στα αγγλικά)

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


 Νέα αύξηση καταγράφεται τον Ιούνιο στον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι έφτασαν τα 782.493 άτομα. Στον αριθμό αυτό, που είναι αυξημένος κατά 13,87% σε σχέση με πέρυσι, πρέπει να προστεθούν 126.935 άτομα που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία.
Με άλλα λόγια, την “πόρτα” του ΟΑΕΔ συνολικά έχουν περάσει 909.428 άτομα, ενώ συνεχίζεται η πτώση στις προσλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεργία τον Ιούνιο είναι οριακά αυξημένη και σε σχέση με το Μάιο της φετινής χρονιάς, παρά το ότι παραδοσιακά το καλοκαίρι υπάρχει μείωση των ποσοστών λόγω της εποχικής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 6.186 άτομα, δηλαδή κατά 0,80%.
Στην Αττική η μεγαλύτερη αύξηση
Από τα στοιχεία προκύπτει πως η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην περιφέρεια Αττικής και φτάνει το 2,8%. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως μεγάλη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες. Μέσα σε ένα χρόνο οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 72.987 άτομα, δηλαδή κατά 28,03%.

O χάρτης δείχνει τον πραγματικό ένοχο για την τραγωδία της Κύπρου

Του Μιχάλη Ιγνατίου
 Η 38η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ως επακόλουθο του χουντικού πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, πέρασε και έφυγε χωρίς πολλές αναφορές από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Αποδέχομαι ότι η οικονομική κρίση ισοπέδωσε τα πάντα, και ένα θέμα όπως η τραγωδία της Κύπρου, που δεν επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, είναι λογικό να περνά απαρατήρητο. Αλλωστε, πρόκειται για μία μεγάλη εθνική ήττα, αλλά και ενοχή, που η Ελλάδα εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ξεχάσει –αν και η φράση «σβήσει από τη μνήμη της», αποτυπώνει καλύτερα την πραγματικότητα.
 Τα τελευταία 2-3 χρόνια επιχειρείται να παρουσιαστεί το διπλό έγκλημα, το πραξικόπημα και η εισβολή, ως μία ανόητη πράξη του Δημήτριου Ιωαννίδη, και αυτή η προσπάθεια έχει θυμώσει δικαιολογημένα όσους ασχοληθήκαμε πραγματικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες, με την αμερικανική ευθύνη, η οποία είναι αποδεδειγμένη, σε σημείο που δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Αλλωστε, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μίλησε και δημόσια και ιδιωτικά σε φίλους του δημοσιογράφους, για το αμερικανικό λάθος την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής.