Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Κάθε πότε υπάρχει κράτος;

tvxs.gr

Τα άλογα της τρόικας


 Τρόικα: Σημαίνει τριπλός ή τριμερής. Ρωσική λέξη, που έδωσε το όνομά της στην παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα ή έλκηθρο που έσερναν τρία ζεμένα άλογα. Οι τρόικες αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως εμπορικές ή ταχυδρομικές άμαξες, αργότερα, στη ρωσική αυτοκρατορία του 17ου αιώνα και μετά, έγιναν τα «Ι.Χ.» των πλουσίων. Το μεσαίο άλογο ήταν ζεμένο κάτω από μιαν αψίδα κι ήταν αυτό που έδινε τον τροχασμό, τον ρυθμό στην τριάδα, γι’ αυτό είχε και χαλινάρια. Τα άλλα δύο άλογα ήταν ζεμένα ελαφρώς λοξά. Η εκπαίδευσή τους είχε στόχο τον απόλυτο συγχρονισμό, αλλά η «τεχνογνωσία» της ιππηλασίας επέβαλε συνήθως το ένα πλαϊνό άλογο να είναι πιο ατίθασο και το άλλο με ηπιότερο κα μάλλον φιλάρεσκο τροχασμό. Αυτό απέδιδε κάποια ιδιότυπη ισορροπία στην τρόικα.
Η πολιτική επικοινωνία γοητεύεται από τις μεταφορές. Κι έτσι, οποιαδήποτε τριανδρία ή τριμερής άσκηση εξουσίας αποκαλείται εκ μεταφοράς τρόικα. Η έννοια υπονοεί ισορροπία ισχύος εντός της τριάδας, έστω κι αν κάποιος έχει τον ρόλο του μεσαίου αλόγου της ρωσικής άμαξας που δίνει τον ρυθμό. Στη «δική μας» τρόικα έχουν ανατραπεί πολλοί από τους κανόνες της ρωσικής άμαξας.

Ενας προαναγγελθείς θάνατος...


 Η καθυστερημένη αλήθεια για τη συνταγή του Μνημονίου -έστω και με τα γενναία μισόλογα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη- είναι σκληρή. Τώρα, και αυτοί που το υπέγραψαν και αυτοί που το ψήφισαν στη Βουλή (και όσοι υποστήριξαν το έγκλημα) φαίνεται ότι αρχίζουν να το «μετανιώνουν», αλλά δεν το ομολογούν. Απλώς ο κ. Ρουμελιώτης το τόλμησε... Δηλαδή, δήλωσε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας ήταν από την αρχή σχεδιασμένο για να… αποτύχει και να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό!
Κυβέρνηση και χώρα έχουν μετατραπεί σε εκτελεστές των μέτρων που έχουν προσδιοριστεί από μη εκλεγμένους από τον ελληνικό λαό ξένους τεχνοκράτες και γραφειοκράτες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι «ρωγμές» στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, διευρύνονται ραγδαία. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» άνοιξε τον δρόμο... Οι «βάρβαροι» του ΔΝΤ δεν ήταν απλώς «μια κάποια λύσις», ήταν η μοναδική. Πώς, λοιπόν, να περιμένει κάποιος ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης θα έλθει από πολιτικούς «ρεαλιστές»; Αφού, λοιπόν, επί τριάντα οκτώ χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος του ρεαλισμού, το ανέθεσε στην τρόικα.

Ληστεία τραπέζης


 Ξεκίνησε η λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας και η επιχείρηση “καλό πρόσωπο” της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Αιφνιδίως χθες το απόγευμα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το “καλό κομμάτι” της Αγροτικής Τράπεζας μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, “στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο νόμος 4021/2011”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Το συγκεκριμένο κομμάτι της Αγροτικής, η λεγόμενη “καλή τράπεζα”, περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Πειραιώς “εξασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας της τράπεζας”, ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται το... τίμημα που κατέβαλε (;) η ιδιωτική τράπεζα για να ενθυλακώσει το σύνολο της “καλών στοιχείων” της Αγροτικής.
Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος, ενώ, ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, η άδεια της Αγροτικής Τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα, ενώ -πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση- οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη λύση που δρομολογήθηκε “διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της”.
Έτσι, από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, από κοινού οι δύο τράπεζες έχουν σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Για τον άγνωστο ταξιτζή που έσωσε μετανάστες..


 ΕΝΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ

Ο Σ. ήρθε από το Πακιστάν για να βρεί μια καλύτερη ζωή. Δουλεύει σε μηχανουργείο. Είναι καλός τεχνίτης. Ξέρει ηλεκτροσυγκόλληση, οξυγονοκόλληση, στράντζα, σχεδόν όλες τις δουλειές του μηχανουργείου.
Φοιτά στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά γιατί θέλει να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα. «Αγαπώ αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της και παρά τις δυσκολίες θέλω να μείνω εδώ» λέει.
Την Κυριακή 8 Ιουλίου το σχολείο μας είχε τη γιορτή λήξης των μαθημάτων. Ο Σ. ξεκίνησε από το σπίτι του στη Νίκαια στις 4:30 μ.μ. για να έρθει στο σχολείο νωρίτερα, γιατί εκείνος και η τάξη του είχαν την ευθύνη να ετοιμάσουν τον αύλειο χώρο, όπου θα γινόταν η γιορτή.
Κατεβαίνοντας την 7η Μάρτη, ρατσιστές με 15 περίπου μηχανές, όρμησαν πάνω του. Ο Σ. δεν μάσησε. Έπιασε αυτόν που πλησίασε να τον χτυπήσει, τον ακινητοποίησε και χρησιμοποιώντας τον σαν ασπίδα προσπάθησε να αμυνθεί.

Τσίπρας: Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση Αρχηγών για ΑΤΕ

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, για την πραγματοποίηση συζήτησης στη Βουλή για την πώληση της Αγροτικής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών, με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα το τεμαχισμό και τη πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς».
Διαβάστε την επιστολή
«Χτες, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας – που το 97% της ανήκει στο ελληνικό δημόσιο – διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: στην «καλή» τράπεζα με όλα τα υγιή περιουσιακά στοιχεία και στην «κακή» τράπεζα με όλα τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.

ΤΡΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟ, ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΥΣ


 Φελνίκος

Σήμερα, θα σας διηγηθώ τρία ρατσιστικά ανέκδοτα: ένα για Αλβανούς, ένα για Εβραίους, και ένα για μαύρους.
Σπεύδω να διευκρινίσω ότι όταν είμαι διακοπές κατεβάζω ρολά στην ενημέρωση. Απέχω από τηλεόραση και εφημερίδα, εννοείται εκτός από το ΦΩΣ -σόρυ Θέμο και Αντώνη, αλλά εμείς οι παραδοσιακοί Ολυμπιακοί, αυτήν την εφημερίδα ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε, Είναι όπως το Essex. Για το Essex δεν είναι το σλόγκαν ή κάνω λάθος; Εσάς, τον Πρωταθλητή και τον Γαύρο σας παίρνουν τα παιδιά μου, οπότε υπάρχει ο σχετικός …καταμερισμός εργασίας, και μάλλον δεν είναι σε βάρος σας.
Ραδιόφωνο ακούω, μόνο στο αυτοκίνητο, τραγούδια. Ακόμη και site σπάνια επισκέπτομαι.
Εκτός βέβαια από το matrix. Κι αυτό μια φορά το βράδυ. Είτε για να απαντήσω σε κάποιο φίλο που έχει σχολιάσει το άρθρο μου είτε για …εργοδοτικό έλεγχο των συνεργατών μου. Αν και νομίζω ότι αυτοί, διαγενομένου και του χρόνου, δεν τον χρειάζονται. Και ικανοί επαγγελματίες είναι, και συνεπείς στη δουλειά τους. Εκτός από κάποιους που τα ‘χουν φορτώσει στον κόκκορα. Μ’ αυτούς θα τα πω το Σεπτέμβρη, όταν θα πάμε και γι’ άλλα …κόλπα.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες, ο τράγος του Σικελιανού και η ανάσταση του πεθαμένου...


Τον 6ο π.Χ. αιώνα, ο Σόλων αντιδρούσε στους Ολυμπιακούς αγώνες, διότι όπως έλεγε, «η πολιτεία ξόδευε γι’ αυτούς πολλά ενώ είχε αλλού να δώσει». Την ίδια εποχή οι μικρασιάτες Ίωνες σταμάτησαν να μετέχουν, διότι όπως έλεγαν, «οι αγώνες έδιναν αξία στις σωματικές και αγνοούσαν τις πνευματικές δυνάμεις». Τι συμβαίνει; Στις παραμονές της κλασικής εποχής, υπάρχουν Έλληνες, και δη σημαντικοί, που αντιδρούν στους Ολυμπιακούς αγώνες;
Για κάποιους που έχουν εισδύσει στα βαθύτερα της ιστορίας, ξέρουν πως η λεγόμενη «κλασική εποχή» είναι το μαυσωλείο μιας...προγενέστερης «χρυσής εποχής» δυο χιλιάδων χρόνων. Στην ουσία οι Ολυμπιακοί αγώνες που θεσπίστηκαν το 776 από τους Δωριείς, αποτελούν ταφικά μνημόσυνα της εποχής των Ομηρικών προγόνων τους, Μυκηναΐων (που σχετίζονται με των Κρητών και αυτών μάλλον με τους Αιγαιοπελαγίτες). Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν ως αγώνες μνημοσύνης και εκτίμησης.
Δικαίως λοιπόν η «μάνα της Δημοκρατίας», ο Σόλων, διαμαρτυρόταν σε εποχές νέας αρχής ότι η πολιτεία ξόδευε για αυτούς πολλά, όπως και οι Ίωνες που έψαχναν την ίδια περίοδο την ουσία της ζωής πέραν από τις έννοιες των κοσμοειδώλων. Κατά τους προσωκρατικούς στοχαστές, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν ένα δείκτη σεβασμού των αξιών μιας ζωής που χάθηκε. Χωρίς υπερβολή, η κλασική εποχή προκύπτει το κύκνειο άσμα μιας παλαιότερης, πραγματικά μεγαλύτερης σε αξίες, αλλά χωρίς ανάλογα ευρήματα - κτερίσματα.