Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μεγαλύτερες αλήθειες γράφονται στα ντουβάρια

Οι μεγαλύτερες αλήθειες γράφονται στα ντουβάρια.
Μόνο που τα "ντουβάρια" δε λένε να ξεστραβωθούν. 

o βασιλιας της μοναξιας
Πηγή : gregor der grieche

http://red-traverso.blogspot.gr

3 Σεπτέμβρη 1974 / Η μέρα που άλλαξε η (πολιτική) Ιστορία ...!!!

Φωτογραφία για 3 Σεπτέμβρη 1974 / Η μέρα που άλλαξε η (πολιτική) Ιστορία ...!!! 
To μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 οι καλύτεροι πολιτικοί συντάκτες των εφημερίδων της εποχής περίμεναν τον Ανδρέα Παπανδρέου στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Κινγκς Πάλας».
Δεκαοκτώ ημέρες μετά την καθυστερημένη επιστροφή του στην Ελλάδα, ο γιος του Γέρου της Δημοκρατίας θα άνοιγε τα χαρτιά του. Ηταν ήδη γνωστό ότι σκόπευε να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα. Αλλά οι πληροφορίες από τις διασταυρούμενες επαφές που είχε στο Καστρί από την ημέρα της επιστροφής του ήταν συγκεχυμένες.
Ωστόσο είχαν γίνει γνωστά αρκετά στοιχεία για τις κινήσεις του μετά την πτώση της δικτατορίας που τον βρήκε στο Τορόντο του Καναδά. Αναχώρησε αμέσως για το Λονδίνο, όπου είχε την έδρα του ένα κλιμάκιο του ΠΑΚ.

AΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Η Φωτό Μου

 Στέφανος Τζουμάκας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
- Οι απολογητές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής κομπορρημονούν ως «ιδιοκτήτες» διαχρονικών προοδευτικών ιδεών, αξιών και αρχών.
- Ζητήματα τακτικής και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό χώρο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας το 1981, έδωσε την πρώτη του εκτεταμένη συνέντευξη για την πορεία της Αλλαγής στη έγκριτη δημοσιογράφο, αείμνηστη Μαρία Ρεζάν. Ρώτησε λοιπόν η Ρεζάν τον Ανδρέα: «Πρόεδρε και αν η πορεία προς την Αλλαγή αποτύχει ή αν εσείς εκτραπείτε των σκοπών της; Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτή την εκδοχή;» Και ο Α. Παπανδρέου απάντησε: «Θα συνεχίσουν άλλοι». Γιατί ο Ανδρέας δεν ήταν θεματοφύλακας. ‘Ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός, διανοούμενος, φιλοσοφημένος, ήξερε τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει αλλοτρίωση, νίκες και ήττες στη ιστορία του Προοδευτικού κινήματος και πως εάν ένας χώρος συντηρητικοποιηθεί και οδηγήσει σε παλινόρθωση τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ή σε μετάλλαξη το βασικό υπόβαθρο αρχών και προοδευτικών επιλογών ή σε επιλογές έξω από τις αρχές ενός σοσιαλιστικού κινήματος, ο προοδευτικός κόσμος που θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσει μέσα από δύσκολες διαδρομές την αναζήτηση προοδευτικών επιλογών, εξελίξεων και λύσεων. Και εμμέσως πλην σαφώς έθετε τη σωστή αρχή ότι η Ιστορία και η Προοδευτική εξέλιξη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

H διακήρυξη Βενιζέλου για το νέο ΠΑΣΟΚ

H διακήρυξη Βενιζέλου για το νέο ΠΑΣΟΚ  Στο μουσείο..... 

Τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα παρουσιάσει αύριο ο πρόεδρος του Κινήματος Ευ. Βενιζέλος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, στο νέο Μουσείο Μπενάκη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η καινούργια μακέτα που θα παρουσιάζει τον νέο ανανεωμένο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναμορφωμένο σήμα, που έχουν επεξεργαστεί στελέχη του Κινήματος με εξωτερικούς συνεργάτες, θα περιλαμβάνει επτά ακτίνες οι οποίες θα συμβολίζουν τους ισάριθμους τομείς πολιτικής που θα παρουσιάσει στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος. Τα χρώματα που θα κυριαρχούν στο πάνελ θα είναι το λευκό, το πορτοκαλί και, φυσικά, το πράσινο. Ο πρόεδρος του Κινήματος θα πραγματοποιήσει μία ομιλία που θα αφορά την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα και θα αναφερθεί σε αξιακά και ιδεολογικά θέματα. Θα παρουσιάσει τη σημασία των ιστορικών συνθημάτων που έχουν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του Α. Παπανδρέου, «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση» καθώς και «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», «μεταφράζοντας» το νόημά τους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα.

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012

ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

 Τον κίνδυνο να καταλήξει η Ελλάδα «παράπλευρη απώλεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης» επισημαίνει η Μαρία Δαμανάκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον μας να ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, η επίτροπος αναγνωρίζει αστοχίες στο Μνημόνιο, ωστόσο, εκτιμά ότι η Ελλάδα φέρει τη βασική ευθύνη της αποτυχίας, «επειδή υποσχέθηκε πολλά και έκανε ελάχιστα».
Τέλος, εκφράζει την αγωνία της για το φόβο η χώρα να βρεθεί εκτός αγωνιστικού χώρου στις ραγδαίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, «αν ο δημόσιος τομέας εξακολουθήσει να καταπίνει το οξυγόνο της οικονομίας, αν οι υπηρεσίες και τα κλειστά επαγγέλματα δεν απελευθερωθούν και αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
 epikaira.gr

ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: MΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ – ΟΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ


Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανέβασε τους τόνους στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο βουλευτής σύμφωνα με το Cretalive.gr ξεκαθάρισε ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει λέγοντας μάλιστα απευθυνόμενος προς τον Φώτη Κουβέλη: «Πρόεδρε πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ότι εισπράττεται πάει στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής του χρέους, δεν μένει τίποτε στην Ελλάδα»  Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης αφού επανέλαβε τις προτάσεις του για την εξεύρεση των 11,5 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα, τόνισε ότι ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες ενώ ο Φώτης Κουβέλης έδειξε ότι δεν επιθυμεί να τραβήξει την κόντρα και απευθυνόμενος στον βουλευτή του είπε: «Κάνε αυτό που νομίζεις σωστό».


Σύμφωνα με τις πλ

Μια εικόνα (αντιπολεμική)… χίλιες λέξεις

Χωρίς λόγια. «Μιλούν» τα μάτια της μάνας και του ορφανού γιου. Τα λέει όλα η σύλληψη της ιδέας, το στήσιμο μπροστά στο φακό, η δημιουργία του καλλιτέχνη φωτογράφου. Παραμένει άγνωστο ποιος είναι. Η φωτογραφία, μάλλον από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ίσως από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

http://seisaxthia.wordpress.com

ΓΕΛΟΙΟΙ...






Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε περισπούδαστο άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή και γνωστού θεράποντα της ορθής σκέψης Μαραντζίδη, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε και τα εξής:
«Αν κάτι εντυπωσιάζει πραγματικά τα τελευταία χρόνια είναι πως ο μετακομμουνιστικός κόσμος, οι χώρες δηλαδή που εξήλθαν ή εξέρχονται από τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, σημαδεύουν όλο και περισσότερο με την παρουσία τους τις διεθνείς εξελίξεις. Περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο περιθώριο, τώρα καταλαμβάνει νέα θέση. Η κατάρρευση του κομμουνισμού σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση έφερε τους πληθυσμούς των χωρών αυτών στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής (...) Τελικά, από μια παράξενη ειρωνεία της ιστορίας, είναι ο καπιταλισμός που απελευθέρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις αλυσίδες τους (...) Οι μετακομμουνιστικές δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης κατάφεραν μέσα σε είκοσι χρόνια κάτι εντυπωσιακό και ίσως πρωτοφανές στη σύγχρονη Ιστορία: τη διπλή μετάβαση, δηλαδή, την οικοδόμηση μιας οικονομίας της αγοράς, πλαισιωμένης ταυτόχρονα από δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς»...

ΕΦΥΓΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ!

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 0,4% ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ΧΙΛ.ΕΥΡΩ!
ΤΟ 81,5% ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΠΟΣΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2.000ΕΥΡΩ

Οι μικροκαταθέτες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία διατηρούν καταθέσεις μέχρι και 10.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 92,8% επί του συνόλου των φυσικών προσώπων που έχουν λογαριασμούς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το στοιχείο αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αποταμιευτές με υψηλά ποσά, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ, έχουν μειωθεί και οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.


ΠΟΕ-ΟΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ..ΠΙΑ!!!

http://vathiprasino.blogspot.gr

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALCO: ΜΕ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 24,8% έναντι 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της ALCO, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό και την Χρυσή Αυγή να σκαρφαλώνει στην τέταρτη θέση.
Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,8%, η Χρυσή Αυγή 8,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,8%, η ΔΗΜΑΡ 5,2%, το ΚΚΕ 4,7%. Άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν 7% των ερωτηθέντων, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν περισσότεροι από δέκα στους εκατό (10,9%).
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά φτάνουν το 34%, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 30%, για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο το 19%, για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένο το 23%, για τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο το 18,5%, για τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη το 34% και για τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το 13%.

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΩ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει μέτρα που θίγουν τις συντάξεις του ΟΓΑ και γενικά τις χαμηλές συντάξεις, καθώς και όσα μειώνουν τις αποδοχές των αστυνομικών, εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει, «δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ» και υπογραμμίζει ότι η παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης δημιουργεί μείζον πρόβλημα πολιτικής και ηθικής τάξης.
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι περπατά σε τεντωμένο σχοινί και συμπληρώνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το εάν θα ανασυσταθεί ή θα μετατραπεί σε μια «συμπληρωματική και άχρωμη δύναμη» του πολιτικού συστήματος.
http://kartesios.com

ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ: Η ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Φ.Β. Σταϊνμάιερ θεωρεί αναγκαία μια επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα, ενώ συνιστά επίσης επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
«Επαίσχυντη εξέλιξη» χαρακτηρίζει σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη Welt, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών(SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το γεγονός ότι «ούτε η γερμανίδα καγκελάριος και ούτε ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί έχουν θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτούν την Ελλάδα».
Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί «ότι μια χώρα στην κρίση θα απομονωθεί πλήρως», σημειώνει ο ίδιος.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊνμάιερ συνιστά μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση το νέο πακέτο λιτότητας να είναι βιώσιμο και να υποστηρίζεται από την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών.
 dw.de

ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική συνεργασία προχωρά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Βουδούρης ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα «RealNews»:«Δεν θα ψηφίσω οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων»!
Θεωρεί ότι τα μέτρα δεν συνάδουν με την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης και διαφωνεί με τις συνεχείς συσκέψεις των τριών αρχηγών, σημειώνοντας: «Αν είναι να συνεχιστεί, ας αναλάβουν καθήκοντα αντιπροέδρων οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ».
Ο κ. Βουδούρης τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον με το ΠΑΣΟΚ.

epikaira.gr

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βέβαιος ότι η χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας που θεωρεί ωστόσο ότι η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί στη χρεοκοπία και την κοινωνική εξαθλίωση ενώ επιμένει ότι στόχος του κόμματός του παραμένει η ανατροπή των μνημονίων.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι οι αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας θα εξαντληθούν σύντομα και δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κυβερνήσει την Ελλάδα ως κορμός της δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς»: «Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς θα κυβερνήσει τον τόπο για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού», αναφέρει.

Σε άλλη του συνέντευξη (Σκάι) ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα προκαλέσουν κοινωνικό και εργασιακό κραχ, προεξοφλεί ότι αυτά δεν θα είναι τα τελευταία («Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Ο κατήφορος θα συνεχιστεί») και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει νέο κούρεμα του χρέους από τους δανειστές.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Θα ψηφίσουμε τα μέτρα μόνο αν ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχέδιο ανάπτυξης δηλώνει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι θέλει να επιτύχει το κυβερνητικό έργο “αλλά δεν το στηρίζει άκριτα”. Σημείωνει πάντως πως η πολτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρω εξακολουθούν να αποτελούν την κεντρική του προτεραιότητα. Καλεί τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που διατυπώνουν ενστάσεις στα μέτρα να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στο κόμμα καθώς δεν πρόκειται να τους διαγράψει, αν καταψηφίσουν.

 iefimerida.gr