Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ξεχασμένη σφαγή των Παλαιστίνιων στη Σάμπρα και Σατίλα


Ένα αίσθημα αδικίας πλανάται πάνω από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό, εκεί όπου πριν 30 χρόνια σφαγιάστηκαν από τους φαλαγγίτες συμμάχους του Ισραήλ 1.700 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος της Independent, Ρόμπερτ Φίσκ επισκέφτηκε το σημείο της τραγικής σφαγής για την οποία κανείς δεν τιμωρήθηκε. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Στις 15-17 Σεπτεμβρίου 1982, λιβανικές φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις υπό το απαθές βλέμμα των ισραηλινών σφάγιασαν περισσότερους 1.700 παλαιστινίους κατοίκους των δύο αυτών προσφυγικών καταυλισμών στη Βηρυτό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονηθέντων ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Πρόκειται για μια σφαγή που Ισραηλινός συγγραφέας τότε την παρομοίασε με αυτή των Γιουγκοσλάβων από τους υποστηρικτές των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΤΡΟΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ!
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑ*


Μετά το Eurogroup της Κύπρου βλέπουμε και πάλι το έργο της αισιοδοξίας που πάνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πλασάρουν η τρόικα, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους. Άλλη μια φορά ζεσταίνεται η σούπα της συμπάθειας που δείχνουν ακόμη και οι «σκληροί» της Ευρώπης, πυκνώνουν οι δηλώσεις«αξιωματούχων» που ξορκίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που κατανοούν τις θυσίες του ελληνικού Λαού και που μας θυμίζουν ότι πρέπει να τηρήσουμε τις επιταγές τους.
Είναι καθαρό ότι όλες οι δηλώσεις, οι κινήσεις και οι πρακτικές τόσο της εσωτερικής όσο και της ξενόφερτης τρόικας έχουν να κάνουν με το πώς θα τιθασεύσουν τη Λαϊκή αγανάκτηση πώς θα κάμψουν τη Λαϊκή αντίδραση.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ


«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια επίσημη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ με βάση διαρροές… Έχουμε πει ότι υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές, που είναι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και οι αλλαγές στα εργασιακά» δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις του, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση του Α. Σαμαρά, ως αντιπολίτευση.
Ερωτηθείσα για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τις πληροφορίες ότι δε θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, είπε: «Λυπάμαι αν ο κ. Λοβέρδος έχει αποφασίσει να μην έρθει αύριο, θα το δούμε πως θα εξελιχθεί.

Le Monde: Προβλέπει... «τέλος» της λιτότητας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο





«Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα», κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη;», διερωτάται στο άρθρο της η εφημερίδα. «Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας».

Η εκτίμηση της εφημερίδας στηρίζεται στις αποφάσεις του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ


Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά μεταναστών τις τελευταίες ημέρες από ακραίες ομάδες. Σε ένα από τα πλέον πρόσφατα επεισόδια, άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν ζωντανούς δύο μετανάστες την ώρα που κοιμόνταν στο σπίτι τους στους Αγ.Αναργύρους.
Όπως κατήγγειλε ο ένας εκ των δύο μεταναστών, η επίθεση έγινε με μια βόμβα μολότοφ. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να νοσηλευτεί με σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη και το χέρι. Ο ίδιος, όπως κι άλλοι συμπατριώτες του, δηλώνει ότι φοβάται να βγει από το σπίτι.
«Ζω στην Ελλάδα περίπου 18 χρόνια και δεν έχω δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Είμαι νόμιμα στη χώρα, ψηφίζω κανονικά και εργάζομαι ως μπογιατζής» τόνισε στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μια μέρα μετά το περιστατικό σημειώθηκε νέα επίθεση πολυμελούς ομάδας, εφοδιασμένης με ρόπαλα και αλυσίδες, σε σπίτι μεταναστών στην ίδια γειτονιά.
Κατόπιν αυτών, το Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Αναργύρων – Καματερού εξέδωσε ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων – Καματερού καταδικάζει τις επιθέσεις ρατσιστικής βίας που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στον δήμο μας.