Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάργηση από τη φετινή χρονιά του αφορολόγητου


Την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με κατάργηση του αφολόγητου, και συντελεστή 20% ή 30% για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και μάλιστα αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Παράλληλα σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά από τα εισοδήματα του 2013, αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές με αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 15% από 10% και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Στόχος είναι από τις αλλαγές στη φορολογία να προκύψουν πρόσθετα έσοδα 2-3 δισ. ευρώ την επόμενη διετία που θα συμπληρώσουν το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι:

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Αντισταθείτε!


Αντισταθείτε! Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Αντισταθείτε, ο καθένας με το προσωπικό του «οπλισμό». Πρέπει να αντισταθούμε σε όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας. Πρέπει να ψάξουμε οξυγόνο να ανασάνουμε… Πού θα ‘ναι αυτό το οξυγόνο; Σε... χαραμάδα; Σε... παράθυρο; Πρέπει να το ψάχνουμε…" o σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη, με βάση το ερώτημα "Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;" συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του tvxs.
Γ.Μ.: Έχω την εντύπωση, ότι οι ευθύνες που υπάρχουν, βαραίνουν στην πλάστιγγα τους πολιτικούς.
Χωρίς, βέβαια, να είναι άμοιροι ευθυνών όλοι οι υπόλοιποι.
Αλλά, οι πολιτικοί σχεδιάζουν, οι πολιτικοί δημιουργούν προϋποθέσεις, και οι πολιτικοί και τα κόμματα δημιουργούν τις κομματικές πελατείες, και οι πολιτικοί και η πολιτική δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να χτιστεί ένα άναρχο κράτος, το οποίο μέχρι σήμερα αυτοσχεδίαζε...
Κατά συνέπεια, οι τωρινές συνθήκες, τα αποτελέσματα όλων αυτών, δηλαδή, φυσιολογικά ήταν, και θα ερχόντουσαν κάποια στιγμή.

Πως θα επιστραφεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται από 180 έως 910€



- Θα υπάρξει και ανώτατο πλαφόν κατανάλωσης και επιστρεφόμενου φόρου ανά γεωγραφική ζώνη- Θεσπίζεται εισοδηματικό όριο για την είσπραξη της επιστροφής φόρου
- Πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και ποια θα είναι τα κριτήρια
Επιστροφή φόρου από 210 έως 900 ευρώ θα λάβουν οι καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά. Το εισοδηματικό όριο είναι εξαιρετικά χαμηλό που σημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν φέτος για τη θέρμανσή τους πληρώνοντας το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,4 έως 1,5 ευρώ ανά λίτρο.
Όπως γράφει το capital.gr στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και με βάση τις έως τώρα πληροφορίες φαίνονται να οριστικοποιούνται τα εξής: